E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σκόπια: «Πράσινο φως» από την αμερικανική Γερουσία για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Με 91 ψήφους υπέρ και μόλις 2 κατά

Δημοσίευση 22/10/2019 | 21:43

Σκόπια: «Πράσινο φως» από την αμερικανική Γερουσία για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε από την ολομέλεια της αμερικανικής Γερουσίας το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, καθώς υπερψηφίστηκε από 91 γερουσιαστές και καταψηφίστηκε από μόλις δύο. Οι μόνοι γερουσιαστές που εξέφρασαν επιφυλάξεις και ψήφισαν αρνητικά ήταν ο γερουσιαστής Ραντ Πολ από το Κεντάκι και ο γερουσιαστής Μάικ Λι από τη Γιούτα.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης του πρωτοκόλλου από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών θα επιτρέψει στα Σκόπια να γίνουν -και επίσημα- το 30ό μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ είχε λάβει το πράσινο φως από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας τον Ιούλιο, ενώ είχε προηγηθεί και επιστολή του πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία με την οποία ζητούσε την επικύρωση του πρωτοκόλλου.

Στην επιστολή του ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωνε ότι «η Βόρεια Μακεδονία είναι ένας σταθερός εταίρος ασφαλείας των ΗΠΑ και η ένταξή της στο ΝΑΤΟ θα ωφελήσει άμεσα τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ».

Οι 29 χώρες του ΝΑΤΟ και τα Σκόπια είχαν υπογράψει τον Φεβρουάριο του 2019 το πρωτόκολλο της ένταξης στις Βρυξέλλες. Μέχρι, όμως, την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης από τα εθνικά κοινοβούλια όλων των κρατών μελών, τα Σκόπια θα συμμετέχουν στα θεσμικά όργανα της Συμμαχίας ως προσκεκλημένη χώρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Η Λόρα είναι στην Αθήνα»: Ο λόγος που δεν ταξιδεύουν οι γονείς της στην πρωτεύουσα

Ελλάδα 17.01.2026
Για ένατη συνεχόμενη ημέρα παραμένει αγνοούμενη η 16χρονη

Τρεις Ιεράρχες 2026: Έτσι θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Ελλάδα 17.01.2026
Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα λάβουν μέρος στον εκκλησιασμό.

Απίστευτο περιστατικό στους Αγ. Αναργύρους: Ρομά έκλεψε οστά και ζητούσε λύτρα για να τα επιστρέψει

Ελλάδα 17.01.2026
Το Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων Αγίων Αναργύρων έχει αναλάβει την προανάκριση.

Ολλανδία: Πρόσφυγες βίαζαν και κακοποιούσαν φοιτητές επί χρόνια

Κόσμος 17.01.2026
Οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι η αστυνομία αδιαφόρησε

Μηνύσεις κατά παντός υπεύθυνου για το βίντεο με τα «γαλλικά», προανήγγειλε ο Ανεστίδης

Ελλάδα 17.01.2026
Με μηνύσεις ετοιμάζεται να απαντήσει ο αγροτοσυνδικαλιστής Κώστας Ανεστίδης

Πιθανό ένα νέο black out στο FIR Αθηνών! Καμπανάκι κινδύνου από τον πρόεδρο των αεροελεγκτών

Ελλάδα 17.01.2026
Tο σύστημα είναι τόσο παλιό που δεν εγγυάται κάποιος τη λειτουργία του

Ψυχρή «εισβολή» από σήμερα – «Βουτιά» 8 βαθμών – Τα ύψη των χιονοπτώσεων

Καιρός 17.01.2026
Ραγδαία είναι η αλλαγή που θα παρουσιάσει από σήμερα, Σάββατο 17 Ιανουαρίου ο καιρός.

Μετά τον Κλοπ, η Ρεάλ θέλει και τον Χάαλαντ! Στα 200 εκατ. ευρώ η «χρηματιστηριακή» αξία του Νορβηγού!

Αθλητικά Νέα Χτες
Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης Φλορεντίνο Πέρεθ θέλει να φέρει στη «βασίλισσα» τους Γιούργκεν Κλοπ και Έρλινγκ Χάαλαντ το προσεχές καλοκαίρι.