E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εισβολή στη Συρία: Απτόητος ο Ερντογάν

Πως αλλάζουν οι ισορροπίες με την επέμβαση των Ρώσων

Δημοσίευση 16/10/2019 | 08:10

Εισβολή στη Συρία: Απτόητος ο Ερντογάν

Απτόητος εμφανίζεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσον αφορά την εισβολή στη βόρεια Συρία παρά τις σφοδρές διεθνείς αντιδράσεις, το ενδεχόμενο κυρώσεων από την ΕΕ και την ενεργοποίηση της Ρωσίας στο «πολεμικό πόκερ» που έχει στηθεί.

Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι τόνισε στον Ντόναλντ Τραμπ πως δεν θα κηρύξει ποτέ εκεχειρία στη βορειοανατολική Συρία, πως δεν «θα διαπραγματευτεί ποτέ με τρομοκράτες» κάνοντας λόγο για ξεκάθαρο στόχο της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας και πως δεν ανησυχεί για την επιβολή κυρώσεων.

Ο Ερντογάν είπε, επίσης, ότι στόχος της τουρκικής επέμβασης είναι οι Κούρδοι μαχητές να εκδιωχθούν σε μια απόσταση πάνω από 32 χλμ εντός της συριακής επικράτειας ενώ τόνισε πως οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία για τις συριακές πόλεις Κομπάνι και Μάνμπιζ συνεχίζονται.

Ποιοι εμφανίζονται ως νικητές

Παλινδρομούν οι εμπλεκόμενοι δυνατοί παίκτες στο μέτωπο της Συρίας. Από τη μία, ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά το «πράσινο φως» που άναψε για την τουρκική εισβολή, προχωρά στην επιβολή μάλλον ήπιων κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας. Από την άλλη, στέλνει τον αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς για εσπευσμένη διαπραγμάτευση με την Άγκυρα, ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις «όπου φύγει-φύγει» από τη βορειοανατολική Συρία.

Παράλληλα, στο παιχνίδι ολοένα και πιο κυρίαρχο ρόλο παίζει η Μόσχα. Αρχικά παρατηρούσε με εμφανή ανοχή, εάν όχι διπλωματική υποστήριξη, την Τρίτη κατά σειρά τουρκική εισβολή στη Συρία. Τώρα, που οι Κούρδοι παραδίδουν τον έλεγχο περιοχών τους στον συριακό στρατό, οι Ρώσοι καταδικάζουν πλέον ως «απαράδεκτες» τις στρατιωτικές ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία.

Αξιοσημείωτη είναι η βολή του Ρώσου πρεσβευτή στην ΕΕ Βλαντιμίρ Τσιζόφ, ο οποίος έστειλε μήνυμα στην Αθήνα: «Προειδοποιήσαμε τους Κούρδους ότι οι Αμερικάνοι θα τους εγκαταλείψουν. Μπορώ να προειδοποιήσω τους Έλληνες ότι πρέπει να σκεφτούν αν τους περιμένει μια παρόμοια μοίρα» δήλωσε, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο TASS από το Φόρουμ της Ρόδου «Διάλογος Πολιτισμών».

Μετά την απόφαση των Κούρδων να στραφούν προς την Δαμασκό οι εξελίξεις είναι ραγδαίες στο μέτωπο της Συρίας. Οι συνομιλίες των δύο πλευρών πραγματοποιήθηκαν μυστικά στη ρωσική βάση Χμεϊμίμ στη βορειοδυτική Συρία. Η κίνηση αυτή κρίθηκε μονόδρομος από την κουρδική ηγεσία για την επιβίωση του λαού της, μετά την φυγή των Αμερικανών, στους οποίους είχε επενδύσει.

Πλέον, οι Κούρδοι της Συρίας μετατοπίζονται προς τον Άσαντ και τη Ρωσία, στερώντας από την Ουάσιγκτον το μοναδικό έρεισμα που διέθετε στη Συρία. Για την ακρίβεια είναι ο πρόεδρος Τραμπ που με την απόφασή του για απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων «πυροβόλησε τα πόδια της χώρας του», προσφέροντας τζάμπα ένα στρατηγικής σημασίας δώρο στον Άσαντ και στη Μόσχα.

Η αναγκαστική στροφή των Κούρδων διαμορφώνει νέα δεδομένα στην περιοχή. Οι δυνάμεις του Άσαντ βρίσκονται πλέον σε επαφή με τις τουρκικές δυνάμεις, αν και η Μόσχα έχει καταστήσει σαφές πως δεν θα επιτρέψει συγκρούσεις μεταξύ των δύο. Αυτός είναι ο λόγος που ο συριακός στρατός δεν πάει στις κουρδικές περιοχές που υφίστανται την τουρκική εισβολή.

Οι στρατιωτικές εξελίξεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συριακός στρατός θα αναπτυχθεί στο υπόλοιπο τμήμα των συνόρων και μάλιστα αυτό θα προβλέπεται και από τη συζητούμενη συμφωνία, την οποία προετοιμάζει ο ρωσικός παράγοντας. Αυτό θα αποτελέσει όχι απλά ένα ανάχωμα στην τουρκική επιθετικότητα, αλλά μπορεί και να οδηγήσει στην απελευθέρωση και περιοχών στις οποίες έχει εισέλθει ο τουρκικός στρατός.

Στην πραγματικότητα, οι δυνάμεις του Άσαντ και η Ρωσία σπεύδουν να καλύψουν το κενό που άφησε η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων. Ο ειδικός απεσταλμένος του Βλαντιμίρ Πούτιν για τη Συρία Αλεξάντερ Λαβρεντίεφ επιβεβαίωσε πως η Ρωσία, η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ και οι κουρδικές δυνάμεις, έφτασαν σε τριμερή συμφωνία που προβλέπει ότι οι Κούρδοι παραχωρούν τον έλεγχο της περιοχής στα συριακά στρατεύματα.

Όλα αυτά, ενόσω μαίνονται οι συγκρούσεις, με δύο Τούρκους στρατιώτες να προστίθενται στα θύματα, παρότι το κύριο βάρος της επίθεσης εναντίον των Κούρδων το σηκώνουν οι τζιχαντιστές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, οι οποίοι λειτουργούν ως μισθοφόροι της Άγκυρας. Τα πράγματα, όμως, αρχίζουν να δυσκολεύουν για την Άγκυρα, καθώς η ρωσική αεροπορία έκλεισε τον συριακό εναέριο χώρο για τα τουρκικά μαχητικά. Ενδεικτικό είναι ότι δεν πραγματοποιήθηκαν τουρκικές αεροπορικές επιδρομές όλη τη χθεσινή μέρα.

Συνάντηση με θέμα την τουρκική εισβολή είχαν στο Λονδίνο ο Μπόρις Τζόνσον και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Οι δυο άντρες συμφώνησαν πως η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία πρέπει να τερματιστεί, ανέφερε εκπρόσωπος Τύπου του Βρετανού πρωθυπουργού.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να υπογράψει διάταγμα με το οποίο θα επιβάλει κυρώσεις σε νυν και πρώην αξιωματούχους της Τουρκίας, θα αναστείλει τις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα για τη σύναψη διμερούς εμπορικής συμφωνίας ύψους 100 δισ. δολαρίων και θα αυξήσει κατά 50% τους δασμούς στις εξαγωγές τουρκικού χάλυβα στις ΗΠΑ. Σε δήλωσή του ο Τραμπ επανέλαβε ότι δεν θα διστάσει να «καταστρέψει» γρήγορα την οικονομία της Τουρκίας, αν η κυβέρνηση Ερντογάν συνεχίσει «αυτόν τον επικίνδυνο και καταστροφικό δρόμο».

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Ερντογάν δεν έχει υποστηρικτές. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, ο οποίος δεν συμμετείχε στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, επειδή επέλεξε να παραβρεθεί στο διακρατικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στο Αζερμπαϊτζάν δήλωσε: «Αν η Τουρκία καταφέρει να επιλύσει το συριακό προσφυγικό πρόβλημα εντός της Συρίας, τότε αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ουγγαρίας». Κατάφερε μ’ αυτή τη δήλωση να σπάσει ένα ακόμα ρεκόρ πολιτικού κυνισμού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χανιά: Η αποκάλυψη της σπιτονοικοκυράς του 33χρονου ‑ «Πήγαινε σε ένα καφέ για διάβασμα»

Ελλάδα 20.12.2025
Η αποκάλυψη της σπιτονοικοκυράς του 33χρονου αγνοουμένου γιατρού

Καιρός: Αλλάζει το σκηνικό από το απόγευμα – Νεφώσεις, βροχές και καταιγίδες στη νότια Ελλάδα και τα νησιά

Καιρός 20.12.2025
Σε νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη και το βράδυ στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα τα πιο έντονα φιανόμενα

Συγκλονίζει η μητέρα του βρέφους που βρέθηκε νεκρό στην Αθήνα ‑ «Μπέμπα μου ξύπνα»

Ελλάδα 20.12.2025
«Ξυπνήσαμε και βρήκαμε τη μικρή παγωμένη» είπε η μητέρα του βρέφους

Εορταστικό ωράριο: Ποιες ώρες λειτουργούν τα καταστήματα ‑ Ανοιχτά και την Κυριακή

Ελλάδα 20.12.2025
Σε ισχύ βρίσκεται το εορταστικό ωράριο καθώς τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά πλησιάζουν

Πανάκριβο το φετινό εορταστικό τραπέζι: Πόσα παραπάνω θα πληρώσουμε στο ρεβεγιόν ‑ Οι μεγαλύτερες αυξήσεις

Οικονομία 20.12.2025
Από 15% έως 30% περισσότερα χρήματα θα κληθούν να καταβάλλουν οι καταναλωτές για το σπιτικό εορταστικό τραπέζι

Πανελλαδικές εξετάσεις 2026: Τελευταία ευκαιρία για όσους θέλουν να πάρουν μέρος ‑ Πότε λήγει η προθεσμία

Ελλάδα 20.12.2025
Πότε λήγει η προθεσμία - Οι μαθητές πρέπει να γνωρίζουν ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική και εάν δεν καταθέσουν την αίτηση θα χάσουν τις εξετάσεις

Αγρότες: Ενισχύονται οι κινητοποιήσεις εν όψει Χριστουγέννων – Μπλόκα σε όλη τη χώρα

Ελλάδα 20.12.2025
Οι αγρότες συνεχίζουν αμετακίνητοι στα μπλόκα, ενισχύουν τις κινητοποιήσεις και τα σημεία με περισσότερα τρακτέρ

Έλληνες με πατίνια προκάλεσαν κυκλοφοριακό κομφούζιο στο Όσλο

Κόσμος Χτες
Απίστευτο περιστατικό στο Όσλο: δύο Έλληνες τουρίστες κινήθηκαν με πατίνια μέσα σε τούνελ, προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Γαλλία: Μέτρα επαλήθευσης της ηλικίας των πελατών της θα πρέπει να εφαρμόσει η Shein

Κόσμος Χτες
Η Shein βρίσκεται στο επίκεντρο ενός σκανδάλου αφού στο διαδικτυακό κατάστημά της διαπιστώθηκε ότι πωλούνταν απαγορευμένα όπλα και ερωτικές κούκλες που έμοιαζαν με παιδιά

Θεσσαλονίκη: Αφησαν τα ανήλικα παιδιά τους να κοιμηθούν στην αυλή ‑ Συνελήφθησαν οι γονείς

Ελλάδα Χτες
Πρόκειται για ένα παιδί 11 χρονών και ένα βρέφος λίγων μηνών