E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εισβολή στη Συρία: Απτόητος ο Ερντογάν

Πως αλλάζουν οι ισορροπίες με την επέμβαση των Ρώσων

Δημοσίευση 16/10/2019 | 08:10

Εισβολή στη Συρία: Απτόητος ο Ερντογάν

Απτόητος εμφανίζεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσον αφορά την εισβολή στη βόρεια Συρία παρά τις σφοδρές διεθνείς αντιδράσεις, το ενδεχόμενο κυρώσεων από την ΕΕ και την ενεργοποίηση της Ρωσίας στο «πολεμικό πόκερ» που έχει στηθεί.

Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι τόνισε στον Ντόναλντ Τραμπ πως δεν θα κηρύξει ποτέ εκεχειρία στη βορειοανατολική Συρία, πως δεν «θα διαπραγματευτεί ποτέ με τρομοκράτες» κάνοντας λόγο για ξεκάθαρο στόχο της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας και πως δεν ανησυχεί για την επιβολή κυρώσεων.

Ο Ερντογάν είπε, επίσης, ότι στόχος της τουρκικής επέμβασης είναι οι Κούρδοι μαχητές να εκδιωχθούν σε μια απόσταση πάνω από 32 χλμ εντός της συριακής επικράτειας ενώ τόνισε πως οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία για τις συριακές πόλεις Κομπάνι και Μάνμπιζ συνεχίζονται.

Ποιοι εμφανίζονται ως νικητές

Παλινδρομούν οι εμπλεκόμενοι δυνατοί παίκτες στο μέτωπο της Συρίας. Από τη μία, ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά το «πράσινο φως» που άναψε για την τουρκική εισβολή, προχωρά στην επιβολή μάλλον ήπιων κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας. Από την άλλη, στέλνει τον αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς για εσπευσμένη διαπραγμάτευση με την Άγκυρα, ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις «όπου φύγει-φύγει» από τη βορειοανατολική Συρία.

Παράλληλα, στο παιχνίδι ολοένα και πιο κυρίαρχο ρόλο παίζει η Μόσχα. Αρχικά παρατηρούσε με εμφανή ανοχή, εάν όχι διπλωματική υποστήριξη, την Τρίτη κατά σειρά τουρκική εισβολή στη Συρία. Τώρα, που οι Κούρδοι παραδίδουν τον έλεγχο περιοχών τους στον συριακό στρατό, οι Ρώσοι καταδικάζουν πλέον ως «απαράδεκτες» τις στρατιωτικές ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία.

Αξιοσημείωτη είναι η βολή του Ρώσου πρεσβευτή στην ΕΕ Βλαντιμίρ Τσιζόφ, ο οποίος έστειλε μήνυμα στην Αθήνα: «Προειδοποιήσαμε τους Κούρδους ότι οι Αμερικάνοι θα τους εγκαταλείψουν. Μπορώ να προειδοποιήσω τους Έλληνες ότι πρέπει να σκεφτούν αν τους περιμένει μια παρόμοια μοίρα» δήλωσε, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο TASS από το Φόρουμ της Ρόδου «Διάλογος Πολιτισμών».

Μετά την απόφαση των Κούρδων να στραφούν προς την Δαμασκό οι εξελίξεις είναι ραγδαίες στο μέτωπο της Συρίας. Οι συνομιλίες των δύο πλευρών πραγματοποιήθηκαν μυστικά στη ρωσική βάση Χμεϊμίμ στη βορειοδυτική Συρία. Η κίνηση αυτή κρίθηκε μονόδρομος από την κουρδική ηγεσία για την επιβίωση του λαού της, μετά την φυγή των Αμερικανών, στους οποίους είχε επενδύσει.

Πλέον, οι Κούρδοι της Συρίας μετατοπίζονται προς τον Άσαντ και τη Ρωσία, στερώντας από την Ουάσιγκτον το μοναδικό έρεισμα που διέθετε στη Συρία. Για την ακρίβεια είναι ο πρόεδρος Τραμπ που με την απόφασή του για απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων «πυροβόλησε τα πόδια της χώρας του», προσφέροντας τζάμπα ένα στρατηγικής σημασίας δώρο στον Άσαντ και στη Μόσχα.

Η αναγκαστική στροφή των Κούρδων διαμορφώνει νέα δεδομένα στην περιοχή. Οι δυνάμεις του Άσαντ βρίσκονται πλέον σε επαφή με τις τουρκικές δυνάμεις, αν και η Μόσχα έχει καταστήσει σαφές πως δεν θα επιτρέψει συγκρούσεις μεταξύ των δύο. Αυτός είναι ο λόγος που ο συριακός στρατός δεν πάει στις κουρδικές περιοχές που υφίστανται την τουρκική εισβολή.

Οι στρατιωτικές εξελίξεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συριακός στρατός θα αναπτυχθεί στο υπόλοιπο τμήμα των συνόρων και μάλιστα αυτό θα προβλέπεται και από τη συζητούμενη συμφωνία, την οποία προετοιμάζει ο ρωσικός παράγοντας. Αυτό θα αποτελέσει όχι απλά ένα ανάχωμα στην τουρκική επιθετικότητα, αλλά μπορεί και να οδηγήσει στην απελευθέρωση και περιοχών στις οποίες έχει εισέλθει ο τουρκικός στρατός.

Στην πραγματικότητα, οι δυνάμεις του Άσαντ και η Ρωσία σπεύδουν να καλύψουν το κενό που άφησε η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων. Ο ειδικός απεσταλμένος του Βλαντιμίρ Πούτιν για τη Συρία Αλεξάντερ Λαβρεντίεφ επιβεβαίωσε πως η Ρωσία, η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ και οι κουρδικές δυνάμεις, έφτασαν σε τριμερή συμφωνία που προβλέπει ότι οι Κούρδοι παραχωρούν τον έλεγχο της περιοχής στα συριακά στρατεύματα.

Όλα αυτά, ενόσω μαίνονται οι συγκρούσεις, με δύο Τούρκους στρατιώτες να προστίθενται στα θύματα, παρότι το κύριο βάρος της επίθεσης εναντίον των Κούρδων το σηκώνουν οι τζιχαντιστές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, οι οποίοι λειτουργούν ως μισθοφόροι της Άγκυρας. Τα πράγματα, όμως, αρχίζουν να δυσκολεύουν για την Άγκυρα, καθώς η ρωσική αεροπορία έκλεισε τον συριακό εναέριο χώρο για τα τουρκικά μαχητικά. Ενδεικτικό είναι ότι δεν πραγματοποιήθηκαν τουρκικές αεροπορικές επιδρομές όλη τη χθεσινή μέρα.

Συνάντηση με θέμα την τουρκική εισβολή είχαν στο Λονδίνο ο Μπόρις Τζόνσον και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Οι δυο άντρες συμφώνησαν πως η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία πρέπει να τερματιστεί, ανέφερε εκπρόσωπος Τύπου του Βρετανού πρωθυπουργού.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να υπογράψει διάταγμα με το οποίο θα επιβάλει κυρώσεις σε νυν και πρώην αξιωματούχους της Τουρκίας, θα αναστείλει τις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα για τη σύναψη διμερούς εμπορικής συμφωνίας ύψους 100 δισ. δολαρίων και θα αυξήσει κατά 50% τους δασμούς στις εξαγωγές τουρκικού χάλυβα στις ΗΠΑ. Σε δήλωσή του ο Τραμπ επανέλαβε ότι δεν θα διστάσει να «καταστρέψει» γρήγορα την οικονομία της Τουρκίας, αν η κυβέρνηση Ερντογάν συνεχίσει «αυτόν τον επικίνδυνο και καταστροφικό δρόμο».

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Ερντογάν δεν έχει υποστηρικτές. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, ο οποίος δεν συμμετείχε στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, επειδή επέλεξε να παραβρεθεί στο διακρατικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στο Αζερμπαϊτζάν δήλωσε: «Αν η Τουρκία καταφέρει να επιλύσει το συριακό προσφυγικό πρόβλημα εντός της Συρίας, τότε αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ουγγαρίας». Κατάφερε μ’ αυτή τη δήλωση να σπάσει ένα ακόμα ρεκόρ πολιτικού κυνισμού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μετά τον τετραήμερο καύσωνα με τα 40αρια έρχονται θυελλώδεις άνεμοι – Μεγάλος κίνδυνος για πυρκαγιές

Καιρός 05.07.2025
Αποπνικτική θα είναι η κατάσταση τις επόμενες ημέρες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών

Συνελήφθη 43χρονος για άσκοπους πυροβολισμούς στο Ρέθυμνο

Ελλάδα 05.07.2025
Ο 43χρονος δεν παρείχε τις απαραίτητες πληροφορίες για την ανακάλυψη των δραστών που προέβησαν στη ρίψη των άσκοπων πυροβολισμών στην αυλή του σπιτιού του

Φονικές πλημμύρες στο Τέξας: Μάχη με τον χρόνο για τις αγνοούμενες κατασκηνώτριες‑ Νεκρά 9 παιδιά

Κόσμος 05.07.2025
Δύο από τα μικρότερα κορίτσια της κατασκήνωσης που παρασύρθηκε από τα νερά βρέθηκαν νεκρά, αυξάνοντας τους φόβους για την τύχη των υπολοίπων

Ελευσίνα: Σύλληψη 31χρονου που βίαζε και εξέδιδε 17χρονη ‑ Τον έψαχναν από το 2021

Ελλάδα 05.07.2025
Ο 31χρονος παρουσίαζε την ανήλικη κοπέλα ως ενήλικη

Πολωνός καθηγητής το θύμα της δολοφονίας στην Αγία Παρασκευή

Ελλάδα 05.07.2025
Οι αστυνομικοί κατάφεραν να ταυτοποιήσουν το θύμα που ήταν 43 ετών και πατέρας δύο παιδιών

Δελφίνια «έκλεψαν την παράσταση» στον Κορινθιακό

Ελλάδα 05.07.2025
Η εμφάνιση των δελφινιών στον Κορινθιακό Κόλπο είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα για το οικοσύστημα της περιοχής

Πακιστάν: Κατέρρευσε πολυώροφο κτίριο ‑ 16 νεκροί, οκτώ εγκλωβισμένοι στα ερείπια

Κόσμος 05.07.2025
Οι διασώστες χρησιμοποιούν βαριά μηχανήματα για να αναζητήσουν τουλάχιστον οκτώ ακόμη επιζώντες που πιστεύεται ότι έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια

Χαλκιδική: Λουκέτο σε beach bar για καταπάτηση αιγιαλού

Ελλάδα 05.07.2025
Πάνω από 3.000 καταγγελίες στο MyCoast

Συνελήφθη δημοσιογράφος στον Βόλο που φέρεται να εκβίαζε τη Ζέττα Μακρή

Ελλάδα 05.07.2025
Φέρεται να της ζήτησε 10.000 ευρώ για να μη γράφει δυσμενή σχόλια για την ίδια στο μέσο που κατέχει - Συνελήφθη με προσημειωμένα χαρτονομίσματα

Συγκλονιστικός Μπερνάρντο Σίλβα στο ύστατο αντίο στον Ζότα

Αθλητικά Νέα 05.07.2025
«Ο αριθμός 20 ήταν ήδη ξεχωριστός, τώρα θα είναι ακόμη περισσότερο»

16χρονος τραυματίστηκε από την προπέλα σκάφους με χειριστή τον πατέρα του στη Χαλκιδική

Ελλάδα 05.07.2025
Συνελήφθη ο πατέρας για σωματική βλάβη από αμέλεια