E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

O Ερντογάν κρατάει «ομήρους» 50 πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ

O κρυφός «άσσος στο μανίκι» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Δημοσίευση 15/10/2019 | 12:44

O Ερντογάν κρατάει «ομήρους» 50 πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ

Την ώρα που μαίνονται οι σφοδρές συγκρούσεις ανατολικά του Ευφράτη με τις ΗΠΑ να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας και τη διεθνή κοινότητα να ζητάει άμεση κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει το βλέμμα του και στα πυρηνικά των Αμερικανών στη τουρκική στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ.

Με τους Κούρδους να αλλάζουν συμμάχους επιλέγοντας τον πρώην εχθρό τους, τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ, ο Ερντογάν σκέφτεται με ποιο τρόπο θα μπορούσε να «δεσμεύσει» τα πυρηνικά, την ώρα που Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι σιωπηρά επανεξετάζουν τα σχέδια για να μετακινηθούν αυτές οι βόμβες, σύμφωνα με τους «New York Times».

Αυτές οι πυρηνικές βόμβες έχουν γίνει «όμηρος» του Ερντογάν και η μεταφορά τους από το Ιντσιρλίκ θα αποτελέσει τον de facto τερματισμό της συμμαχίας ΗΠΑ-Τουρκίας,όπως ανέφερε χαρακτηριστικά αξιωματούχος.

Για το πρακτορείο «Associated», δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται θέμα απομάκρυνσης των βομβών, ωστόσο ποτέ δεν τέθηκε σε εφαρμογή. Η παρουσία τους στην Τουρκία και σε άλλες τέσσερις χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ αποτελεί κοινό μυστικό.

Ωστόσο, όπως γράφει η εφημερίδα «Guardian», για να τις αξιοποιήσουν οι ΗΠΑ, θα πρέπει να στείλουν αεροπλάνα για να τις μεταφέρουν καθώς η Τουρκία δεν διαθέτει αεροπλάνα πιστοποιημένα για τη μεταφορά πυρηνικών όπλων.

Οι συζητήσεις στους κόλπους του ΝΑΤΟ για την απόσυρση των βομβών, τα τελευταία 30 χρόνια δεν είχαν αποτέλεσμα εξαιτίας των αντιδράσεων χωρών- μελών μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, που βλέπει αυτά τα όπλα ως πολύτιμα σύμβολα της αμερικανικής δέσμευσης για την άμυνά τους, ως μέσα αποτροπής. Η σχετική συζήτηση είχε γίνει και επί προεδρίας Ομπάμα, ιδιαίτερα και εξαιτίας του φόβου έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016. Κάποιοι από τους πραξικοπηματίες είχαν χρησιμοποιήσει τη βάση Ιντσιρλίκ.

Σύμφωνα με πρώην αξιωματούχο των ΗΠΑ, στην πρόταση για απομάκρυνση των βομβών, Τούρκοι διπλωμάτες είχαν απαντήσει ότι η χώρα τους θα αναπτύξει τα δικά τους πυρηνικά όπλα. Εξάλλου και ο Ερντογάν δεν έχει κρύψει τις δικές του πυρηνικές φιλοδοξίες.

«Δεν χρειάζεται να συμφωνήσει η Τουρκία προκειμένου οι ΗΠΑ να απομακρύνουν τις βόμβες. Μπορούν να το κάνουν μονομερώς και πιστεύω ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να το κάνουν αμέσως», προσθέτει. Από την πλευρά του, ο Βάιπιν Νάρανγκ, εμπειρογνώμονας για θέματα πυρηνικών όπλων και πολιτικός επιστήμονας στο MIT προειδοποίησε ότι η μεταφορά των βομβών δεν είναι απλή υπόθεση.

«Η απομάκρυνσή τους υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς περιλαμβάνει την αφαίρεση 50 πυρηνικών όπλων, μετακίνησή τους στη στρατιωτική βάση και μεταφορά τους μέσω του τουρκικού εναέριου χώρου. Θα είναι ευάλωτες σε ατυχήματα, κλοπή ή και επίθεση», προειδοποίησε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θρήνος στην κηδεία της 43χρονης Ελευθερίας Γιακουμάκη

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
«Μια γυναίκα 43-44 χρονών δεν είχε δικαίωμα να ζήσει; Γιατί; Επειδή χώρισε;»

Σε κλίμα οδύνης το τελευταίο αντίο στον 27χρονο που δολοφονήθηκε στον Αγιο Δημήτριο

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Την ώρα της κηδείας ο δράστης του φονικού έφευγε από την ΓΑΔΑ για να οδηγηθεί στον εισαγγελέα

Γυναίκα στην Αυστραλία εγκλωβίστηκε για ώρες μέσα σε λύματα όταν κατέρρευσε η τουαλέτα που ήταν μέσα

E-Daily 3.Left 24.04.2026
Ενώ χρησιμοποιούσε την τουαλέτα σε ερημική τοποθεσία, το έδαφος υποχώρησε, με αποτέλεσμα η γυναίκα να πέσει μέσα στον λάκκο και να εγκλωβιστεί μέσα σε ανθρώπινα απόβλητα

Τότεναμ: Εβαλε αγγελία για ψυχολόγο με στόχο να γλιτώσει τον υποβιβασμό

E-Daily 3.Left 24.04.2026
Με πρωτοβουλία του Ρομπέρτο ​​Ντε Τσέρμπι, έχει αναρτηθεί αγγελία εργασίας για έναν επαγγελματία ψυχολόγο, με σκοπό την υποστήριξη των παικτών και τη βελτίωση της νοοτροπίας της ομάδας

Νίκος Ρωμανός: Αθώος για την έκρηξη στο διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Η Έδρα υιοθέτησε την εισήγηση της εισαγγελέως κι αθώωσε τον Νίκο Ρωμανό κι άλλους τρεις κατηγορούμενους για την έκρηξη σε διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους

Νέος δυνατός σεισμός στην Κρήτη

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Το επίκεντρο εντοπίζεται 4 χιλιόμετρα δυτικά της Ζάκρου στο Λασίθι

Τραγωδία στη Λάρισα: Μητέρα και κόρη εντοπίστηκαν νεκρές μέσα στο σπίτι τους

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Οι αστυνομικές αρχές εισήλθαν στο διαμέρισμα έπειτα από ειδοποίηση συγγενών

Θεσσαλονίκη: «Είδαμε ένα χέρι στα σκουπίδια» ‑ Τι λένε οι υπάλληλοι που έσωσαν τον άστεγο

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Οι δύο εργαζόμενοι περιγράφουν πώς βρήκαν τον άστεγο μέσα στο απορριμματοφόρο,

Πάτρα: Συνελήφθη 12χρονος που απείλησε με μαχαίρι πεζό και τον λήστεψε

Ελλάδα 24.04.2026
Ο ανήλικος κατηγορούμενος θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αχαΐας

Σεισμός στο Λασίθι: Η στιγμή που τα 5,7 Ρίχτερ ταρακούνησαν το νησί

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Τι φοβούνται οι σεισμολόγοι

Νέος Κόσμος: Συνελήφθη ο ένοπλος άνδρας που είχε ταμπουρωθεί στο σπίτι του αφού επιτέθηκε στη μητέρα του

Ελλάδα 24.04.2026
Μερικές ώρες νωρίτερα η 81χρονη μητέρα του είχε καταφέρει να διαφύγει από το διαμέρισμα