E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κατασχέσεις για όσους δεν ρύθμισαν χρέη στην εφορία

Πως θα αποφύγετε την κατάσχεση

Δημοσίευση 9/10/2019 | 08:18

Κατασχέσεις για όσους δεν ρύθμισαν χρέη στην εφορία

Οι ρυθμίσεις για την υπαγωγή των οφειλών σε Ταμεία και Εφορία, στο σύστημα των 120 δόσεων, ανήκουν πλέον στο παρελθόν και όσοι δεν μπήκαν σε αυτή (και δεν είναι λίγοι), θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωποι με κατασχέσεις και κάθε άλλου είδους αναγκαστικά μέτρα. Μοναδικό πλέον όπλο των οφειλετών είναι η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ή των 24 από την 1η Ιανουαρίου του 2020.

Την ίδια ώρα με ρυθμό χελώνας προχωράει είναι και η άλλη ρύθμιση που βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτή της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Μόλις 7 δάνεια έχουν ρυθμιστεί, στις πρώτες 14 εβδομάδες λειτουργίας της πλατφόρμας, δηλαδή ένα κάθε 15 ημέρες ή 2 τον μήνα.

Όλο το προηγούμενο διάστημα οι ταχύτητες σε κατασχέσεις είτε λογαριασμών, είτε ακινήτων είχαν πέσει σημαντικά, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να δοθεί η ευκαιρία, σε όσους και περισσότερους να μπουν στην ρύθμιση.

Από σήμερα, η πάγια ρύθμιση είναι η μόνη ενεργή επιλογή διευθέτησης των φορολογικών οφειλών, αλλά εάν δεν υπάρξουν ανατροπές στους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, σύντομα θα συμπληρωθεί από μια ευνοϊκότερη ως προς τον αριθμό των δόσεων (24-48) ρύθμιση, με την ενσωμάτωση, όμως, εισοδηματικών κριτηρίων. Μάλιστα όπως είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η νέα ρύθμιση θα είναι καλύτερη από την ισχύουσα, αλλά θα υπάρχουν κριτήρια, είτε εισοδηματικά, είτε περιουσιακά.

Οι σχετικές διατάξεις θα περιληφθούν στο υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με τους έως σήμερα σχεδιασμούς, η νέα ρύθμιση θα αφορά μόνο χρέη τα οποία θα βεβαιωθούν ή θα καταστούν ληξιπρόθεσμα από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά.

Με απλά λόγια, εάν ένας ιδιοκτήτης ακινήτων αφήσει απλήρωτο τον φετινό φόρο εισοδήματος, δεν θα μπορεί να ρυθμίσει το χρέος του αυτό σε περισσότερες από 12 δόσεις, όπως έχει τη δυνατότητα να κάνει και σήμερα με την ισχύουσα πάγια ρύθμιση. Εάν όμως ένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει στην ώρα του τον ΦΠΑ του Απριλίου 2020 και πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια που θα συνοδεύουν τη νέα ρύθμιση, θα μπορεί να «σπάσει» το χρέος του σε έως 24 δόσεις.

Η σημερινή πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και με απλές διαδικασίες υπαγωγής, παραμένει σε ισχύ παράλληλα με το νέο πάγιο σύστημα διευθέτησης οφειλών. Όλα αυτά σε επίπεδο σχεδιασμών, μέχρι τώρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μαρούσι: Κατέρρευσε μεσοτοιχία σε αυλή κατοικίας – Ένας τραυματίας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στο σημείο έσπευσαν άμεσα αστυνομικές δυνάμεις

Ταϊλάνδη: Συνελήφθη Βρετανίδα που φέρεται να μαχαίρωσε θανάσιμα τον σύντροφό της

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η Βρετανίδα υποστήριξε ότι ο σύντροφός της είχε αυτοτραυματιστεί, κάτι που δεν μπορούσε να διασταυρωθεί

Θρίλερ στη Χαλκιδική: 13χρονος τουρίστας τραυματίστηκε σοβαρά σε θαλάσσιο πάρκο

E-Daily 2.TopNews Χτες
13χρονος υπήκοος Ρουμανίας τραυματίστηκε σε θαλάσσιο πάρκο του Αγίου Νικολάου και διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Φωτιά στη Νέα Καλλικράτεια της Χαλκιδικής: Ήχησε το 112 για εκκένωση περιοχών – Kοντά σε σπίτια οι φλόγες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Για την κατάσβεση από αέρος επιχειρούν περιοδικά 5 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα

Ζελένσκι ειρωνεύεται τη Μόσχα: Αν ελέγχουν την Κονταντίνοφκα, τότε ο Πούτιν δεν θα είχε πρόβλημα να με συναντήσει εκεί

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Αν η Κονταντίνοφκα βρισκόταν υπό ρωσικό έλεγχο, τότε ίσως ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ) Πούτιν να μην είχε κανένα πρόβλημα να με συναντήσει εκεί», δήλωσε ο Ζελένσκι

Καιρός: Έρχεται και νέα επιδείνωση του καιρού για 48 ώρες ‑ Προειδοποίηση Αρναούτογλου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Βροχές σήμερα σε όλη τη χώρα ωστόσο θα έρθει και νέα κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Το μοναδικό ηφαίστειο στη Γη που εκτοξεύει μικροσκοπικούς κρυστάλλους χρυσού ‑ 80 gr κάθε μέρα

E-Daily 3.Left Χτες
Περισσότερες από τρεις δεκαετίες αργότερα οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην γνωρίζουν ακριβώς πώς σχηματίζονται οι κρύσταλλοι χρυσού στο όρος Έρεβος

Η Μαρία Σάκκαρη έμεινε μακριά από τον καλό της εαυτό, έχασε 2‑0 από την Παολίνι και αποχαιρέτισε το Wimbledon

Αθλητικά Νέα Χτες
Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο να απειλήσει την Ιταλίδα αντίπαλο της η οποία επικράτησε με 6-1, 6-2 και προκρίθηκε στους 16 του λονδρέζικου open

Τι ήταν η Συμφωνία Plaza και γιατί δημιουργεί «ρήγμα» στις σχέσεις Ευρώπης‑Κίνας

E-Daily 3.Left Χτες
Για το Πεκίνο, οι σημερινές εμπορικές αντιπαραθέσεις με τη Δύση θυμίζουν έντονα την αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ιαπωνίας πριν από τέσσερις δεκαετίες.