E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κατασχέσεις για όσους δεν ρύθμισαν χρέη στην εφορία

Πως θα αποφύγετε την κατάσχεση

Δημοσίευση 9/10/2019 | 08:18

Κατασχέσεις για όσους δεν ρύθμισαν χρέη στην εφορία

Οι ρυθμίσεις για την υπαγωγή των οφειλών σε Ταμεία και Εφορία, στο σύστημα των 120 δόσεων, ανήκουν πλέον στο παρελθόν και όσοι δεν μπήκαν σε αυτή (και δεν είναι λίγοι), θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωποι με κατασχέσεις και κάθε άλλου είδους αναγκαστικά μέτρα. Μοναδικό πλέον όπλο των οφειλετών είναι η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ή των 24 από την 1η Ιανουαρίου του 2020.

Την ίδια ώρα με ρυθμό χελώνας προχωράει είναι και η άλλη ρύθμιση που βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτή της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Μόλις 7 δάνεια έχουν ρυθμιστεί, στις πρώτες 14 εβδομάδες λειτουργίας της πλατφόρμας, δηλαδή ένα κάθε 15 ημέρες ή 2 τον μήνα.

Όλο το προηγούμενο διάστημα οι ταχύτητες σε κατασχέσεις είτε λογαριασμών, είτε ακινήτων είχαν πέσει σημαντικά, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να δοθεί η ευκαιρία, σε όσους και περισσότερους να μπουν στην ρύθμιση.

Από σήμερα, η πάγια ρύθμιση είναι η μόνη ενεργή επιλογή διευθέτησης των φορολογικών οφειλών, αλλά εάν δεν υπάρξουν ανατροπές στους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, σύντομα θα συμπληρωθεί από μια ευνοϊκότερη ως προς τον αριθμό των δόσεων (24-48) ρύθμιση, με την ενσωμάτωση, όμως, εισοδηματικών κριτηρίων. Μάλιστα όπως είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η νέα ρύθμιση θα είναι καλύτερη από την ισχύουσα, αλλά θα υπάρχουν κριτήρια, είτε εισοδηματικά, είτε περιουσιακά.

Οι σχετικές διατάξεις θα περιληφθούν στο υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με τους έως σήμερα σχεδιασμούς, η νέα ρύθμιση θα αφορά μόνο χρέη τα οποία θα βεβαιωθούν ή θα καταστούν ληξιπρόθεσμα από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά.

Με απλά λόγια, εάν ένας ιδιοκτήτης ακινήτων αφήσει απλήρωτο τον φετινό φόρο εισοδήματος, δεν θα μπορεί να ρυθμίσει το χρέος του αυτό σε περισσότερες από 12 δόσεις, όπως έχει τη δυνατότητα να κάνει και σήμερα με την ισχύουσα πάγια ρύθμιση. Εάν όμως ένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει στην ώρα του τον ΦΠΑ του Απριλίου 2020 και πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια που θα συνοδεύουν τη νέα ρύθμιση, θα μπορεί να «σπάσει» το χρέος του σε έως 24 δόσεις.

Η σημερινή πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και με απλές διαδικασίες υπαγωγής, παραμένει σε ισχύ παράλληλα με το νέο πάγιο σύστημα διευθέτησης οφειλών. Όλα αυτά σε επίπεδο σχεδιασμών, μέχρι τώρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χαϊδάρι: Η 13χρονη «έφυγε» από τη ζωή 4‑5 φορές μέσα στο χειρουργείο και την επανέφεραν

Ελλάδα Χτες
Η 13χρονη που έπεσε από τον πρώτο όροφο Γυμνασίου στο Χαϊδάρι υποβλήθηκε σε εξαιρετικά δύσκολο χειρουργείο διάρκειας τεσσάρων ωρών

Καιρός: Ολική μεταβολή από το βράδυ της Τρίτης ‑ Σε ποιες περιοχές θα βρέξει τα επόμενα 24ωρα

Καιρός Χτες
Φθινόπωρο θα θυμίζει το σκηνικό του καιρού τα επόμενα 24ωρα - Η πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου

Βίντεο: Οδηγούσε ανάποδα για 6,5 χιλιόμετρα στην Ιόνια Οδό – «Μπερδεύτηκα», είπε στους αστυνομικούς

Κόσμος Χτες
Ο οδηγός μπήκε στο αντίθετο ρεύμα της Ιόνιας Οδού και διέσχισε 6,5 χιλιόμετρα

Κεφαλονιά: «Σας παρακαλώ μιλήστε ‑ Υποπτεύομαι τους πάντες», λέει η αδελφή της 19χρονης

Ελλάδα Χτες
Ανοιχτά ερωτήματα για τον θάνατο της 19χρονης Μυρτούς - Έκκληση της οικογένειας για αποκαλύψεις

Φρίκη με την δολοφονία 17χρονης influencer ‑ Εντοπίστηκε αποκεφαλισμένη

Ελλάδα Χτες
Το θύμα εντοπίστηκε ελαφρώς αποκεφαλισμένη με ίχνη κακοποίησης στο πρόσωπο, σύμφωνα με την Αστυνομία της Ονδούρας

Πανεπιστημιούπολη: Έκαψαν αυτοκίνητο πραγματογνώμονα της τραγωδίας των Τεμπών

Ελλάδα Χτες
Aυτοκίνητο που τυλίχθηκε στις φλόγες το μεσημέρι της Δευτέρας εντός της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου ανήκει στον καθηγητή του ΕΜΠ και πραγματογνώμονα για την τραγωδία στα Τέμπη

Χαϊδάρι: Ολοκληρώθηκε το χειρουργείο της 13χρονης

Ελλάδα Χτες
Η 13χρονη μαθήτρια της Α` Γυμνασίου νοσηλεύεται στο «Παίδων» σε σοβαρή κατάσταση, ωστόσο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των γιατρών, δεν φαίνεται να κινδυνεύει η ζωή της

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε πάρκο στη Βόρεια Καρολίνα ‑ Tουλάχιστον 2 νεκροί

Κόσμος Χτες
Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, τα θύματα από το περιστατικό είναι πολλά

Τι ισχυρίζεται ο 66χρονος που έστειλε χρήματα στη Μυρτώ το μοιραίο βράδυ

Ελλάδα Χτες
Η πρώτη γνωριμία και η τελευταία βιντεοκλήση που έκλεισε «απότομα»