E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κατασχέσεις για όσους δεν ρύθμισαν χρέη στην εφορία

Πως θα αποφύγετε την κατάσχεση

Δημοσίευση 9/10/2019 | 08:18

Κατασχέσεις για όσους δεν ρύθμισαν χρέη στην εφορία

Οι ρυθμίσεις για την υπαγωγή των οφειλών σε Ταμεία και Εφορία, στο σύστημα των 120 δόσεων, ανήκουν πλέον στο παρελθόν και όσοι δεν μπήκαν σε αυτή (και δεν είναι λίγοι), θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωποι με κατασχέσεις και κάθε άλλου είδους αναγκαστικά μέτρα. Μοναδικό πλέον όπλο των οφειλετών είναι η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ή των 24 από την 1η Ιανουαρίου του 2020.

Την ίδια ώρα με ρυθμό χελώνας προχωράει είναι και η άλλη ρύθμιση που βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτή της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Μόλις 7 δάνεια έχουν ρυθμιστεί, στις πρώτες 14 εβδομάδες λειτουργίας της πλατφόρμας, δηλαδή ένα κάθε 15 ημέρες ή 2 τον μήνα.

Όλο το προηγούμενο διάστημα οι ταχύτητες σε κατασχέσεις είτε λογαριασμών, είτε ακινήτων είχαν πέσει σημαντικά, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να δοθεί η ευκαιρία, σε όσους και περισσότερους να μπουν στην ρύθμιση.

Από σήμερα, η πάγια ρύθμιση είναι η μόνη ενεργή επιλογή διευθέτησης των φορολογικών οφειλών, αλλά εάν δεν υπάρξουν ανατροπές στους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, σύντομα θα συμπληρωθεί από μια ευνοϊκότερη ως προς τον αριθμό των δόσεων (24-48) ρύθμιση, με την ενσωμάτωση, όμως, εισοδηματικών κριτηρίων. Μάλιστα όπως είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η νέα ρύθμιση θα είναι καλύτερη από την ισχύουσα, αλλά θα υπάρχουν κριτήρια, είτε εισοδηματικά, είτε περιουσιακά.

Οι σχετικές διατάξεις θα περιληφθούν στο υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με τους έως σήμερα σχεδιασμούς, η νέα ρύθμιση θα αφορά μόνο χρέη τα οποία θα βεβαιωθούν ή θα καταστούν ληξιπρόθεσμα από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά.

Με απλά λόγια, εάν ένας ιδιοκτήτης ακινήτων αφήσει απλήρωτο τον φετινό φόρο εισοδήματος, δεν θα μπορεί να ρυθμίσει το χρέος του αυτό σε περισσότερες από 12 δόσεις, όπως έχει τη δυνατότητα να κάνει και σήμερα με την ισχύουσα πάγια ρύθμιση. Εάν όμως ένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει στην ώρα του τον ΦΠΑ του Απριλίου 2020 και πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια που θα συνοδεύουν τη νέα ρύθμιση, θα μπορεί να «σπάσει» το χρέος του σε έως 24 δόσεις.

Η σημερινή πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και με απλές διαδικασίες υπαγωγής, παραμένει σε ισχύ παράλληλα με το νέο πάγιο σύστημα διευθέτησης οφειλών. Όλα αυτά σε επίπεδο σχεδιασμών, μέχρι τώρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γυναικοκτονία στη Δράμα: Την χτύπησε με σιδερόβεργα και μετά της κατάφερε μαχαιριές στην πλάτη

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Ο 16χρονος γιος της βρήκε τη μητέρα του αιμόφυρτη και κάλεσε αμέσως την αστυνομία. Σήμερα (16/06) διενεργείται ιατροδικαστική εξέταση και στους δύο.

Μουντιάλ 2026: Τέσσερις ισοπαλίες στη 5η ημέρα – Όλα τα γκολ και οι εκπλήξεις στα αμερικανικά γήπεδα

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Το Πράσινο Ακρωτήρι σταμάτησε την Ισπανία, η Σαουδική Αραβία πήρε βαθμό από την Ουρουγουάη και τέσσερις ισοπαλίες σημάδεψαν τη βραδιά

Ναύπλιο: Η άγνωστη ιστορία της νοσηλεύτριας που κατέρρευσε και πέθανε – Είχε χάσει το παιδί της

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Συγκλονιστικό περιστατικό με θύμα μια 55χρονη νοσηλεύτρια στο Ναύπλιο

Τραγωδία στην Εύβοια: 21χρονη έχασε τη ζωή της από τσίμπημα σφήκας

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Το ιατρικό προσωπικό αγωνίστηκε επί ώρες για να την ανασύρει, χωρίς αποτέλεσμα

«Δεν θυμόμαστε ποιος έπρεπε να δέσει το σχοινί»: Οργή μετά τον θάνατο 21χρονης σε ελεύθερη πτώση

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Οι υπεύθυνοι της δραστηριότητας κρατούν κοινή γραμμή απέναντι στις Αρχές

Ψηφιακοί έλεγχοι σε γάμους και βαπτίσεις: Ποιοι κλάδοι μπαίνουν στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Η ΑΑΔΕ επεκτείνει το ψηφιακό πελατολόγιο σε κτήματα, αίθουσες δεξιώσεων και συνεργεία αυτοκινήτων, στοχεύοντας στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης χωρίς νέους φόρους.

Εκλογές στην Παλαιστίνη μετά από 22 χρόνια: Κάλπες σε Γάζα και Ανατολική Ιερουσαλήμ

Κόσμος 16.06.2026
Οι βουλευτικές εκλογές προγραμματίζονται για τον Νοέμβριο του 2026

Τραμπ: Το Ιράν συμφώνησε να μην αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα

Κόσμος 16.06.2026
Υπογράψαμε ήδη ηλεκτρονικά το Μνημόνιο Συνεργασίας

Βόλος: Στην ψυχιατρική κλινική 45χρονος που τρομοκρατούσε γείτονες – Επεισόδια, απειλές και φθορές

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Ο συνήγορος υπεράσπισης έχει ζητήσει την ψυχιατρική αξιολόγηση του 45χρονου

Στους δρόμους εργαζόμενοι σε τουρισμό και εστίαση – 24ωρη απεργία στις 24 Ιουνίου

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Στην Αθήνα το κεντρικό συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί για τις 11:00 το πρωί έξω από το Υπουργείο Εργασίας

Κατέρρευσε μέσα στα Επείγοντα: Νοσηλεύτρια πέθανε εν ώρα υπηρεσίας στο Νοσοκομείο Ναυπλίου

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Μια ιδιαίτερα αγαπητή επαγγελματίας υγείας με πολυετή προσφορά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας