E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κατασχέσεις για όσους δεν ρύθμισαν χρέη στην εφορία

Πως θα αποφύγετε την κατάσχεση

Δημοσίευση 9/10/2019 | 08:18

Κατασχέσεις για όσους δεν ρύθμισαν χρέη στην εφορία

Οι ρυθμίσεις για την υπαγωγή των οφειλών σε Ταμεία και Εφορία, στο σύστημα των 120 δόσεων, ανήκουν πλέον στο παρελθόν και όσοι δεν μπήκαν σε αυτή (και δεν είναι λίγοι), θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωποι με κατασχέσεις και κάθε άλλου είδους αναγκαστικά μέτρα. Μοναδικό πλέον όπλο των οφειλετών είναι η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ή των 24 από την 1η Ιανουαρίου του 2020.

Την ίδια ώρα με ρυθμό χελώνας προχωράει είναι και η άλλη ρύθμιση που βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτή της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Μόλις 7 δάνεια έχουν ρυθμιστεί, στις πρώτες 14 εβδομάδες λειτουργίας της πλατφόρμας, δηλαδή ένα κάθε 15 ημέρες ή 2 τον μήνα.

Όλο το προηγούμενο διάστημα οι ταχύτητες σε κατασχέσεις είτε λογαριασμών, είτε ακινήτων είχαν πέσει σημαντικά, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να δοθεί η ευκαιρία, σε όσους και περισσότερους να μπουν στην ρύθμιση.

Από σήμερα, η πάγια ρύθμιση είναι η μόνη ενεργή επιλογή διευθέτησης των φορολογικών οφειλών, αλλά εάν δεν υπάρξουν ανατροπές στους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, σύντομα θα συμπληρωθεί από μια ευνοϊκότερη ως προς τον αριθμό των δόσεων (24-48) ρύθμιση, με την ενσωμάτωση, όμως, εισοδηματικών κριτηρίων. Μάλιστα όπως είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η νέα ρύθμιση θα είναι καλύτερη από την ισχύουσα, αλλά θα υπάρχουν κριτήρια, είτε εισοδηματικά, είτε περιουσιακά.

Οι σχετικές διατάξεις θα περιληφθούν στο υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με τους έως σήμερα σχεδιασμούς, η νέα ρύθμιση θα αφορά μόνο χρέη τα οποία θα βεβαιωθούν ή θα καταστούν ληξιπρόθεσμα από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά.

Με απλά λόγια, εάν ένας ιδιοκτήτης ακινήτων αφήσει απλήρωτο τον φετινό φόρο εισοδήματος, δεν θα μπορεί να ρυθμίσει το χρέος του αυτό σε περισσότερες από 12 δόσεις, όπως έχει τη δυνατότητα να κάνει και σήμερα με την ισχύουσα πάγια ρύθμιση. Εάν όμως ένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει στην ώρα του τον ΦΠΑ του Απριλίου 2020 και πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια που θα συνοδεύουν τη νέα ρύθμιση, θα μπορεί να «σπάσει» το χρέος του σε έως 24 δόσεις.

Η σημερινή πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και με απλές διαδικασίες υπαγωγής, παραμένει σε ισχύ παράλληλα με το νέο πάγιο σύστημα διευθέτησης οφειλών. Όλα αυτά σε επίπεδο σχεδιασμών, μέχρι τώρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επεισόδιο μεταξύ Ναν και Ντόρσεϊ που αποβλήθηκαν

Αθλητικά Νέα Χτες
Ενεπλάκη και ο Λεσόρ, με σκισμένη φανέλα ο γκαρντ του Ολυμπιακού

Καθηγήτρια έκανε σeξ με μαθητή, απολύθηκε και τον παρενοχλούσε μέχρι που μπήκε φυλακή

Κόσμος Χτες
«Ήταν πραγματικά περίεργο, την είδα μπροστά μου»

Γερμανία: 14χρονος μαχαιρώθηκε έξω από σχολείο στο Αμβούργο

Κόσμος Χτες
O ανήλικος τραυματίας μεταφέρθηκε σε κοντινό νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση

Η επιστήμη απαντά εάν γίνεται να αναπαραχθούμε σε άλλους πλανήτες

Tech + Science Χτες
Σε συνθήκες μικροβαρύτητας, τα σπερματοζωάρια εξακολουθούν να κινούνται, απλώς δεν μπορούν να βρουν τον δρόμο τους

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ακυρη η καθαίρεση της Παρασκευής Τυχεροπούλου, δικαστήριο διατάσσει να επιστρέψει στη θέση της

Ελλάδα Χτες
Το Μονομελές Πρωτοδικείο ανέτρεψε την απόφαση της διοίκησης Μπαμπασίδη, έκρινε ότι η καθαίρεσή της ήταν παράνομη και καταχρηστική και διατάσσει την επανατοποθέτησή της στη θέση της Διευθύντριας Εσωτερικού Ελέγχου

Ακαθάριστα οικόπεδα: Ώρα μηδέν για τους ιδιοκτήτες ‑ Ποιοι εξαιρούνται, πόσο είναι το πρόστιμο

Ελλάδα Χτες
Ξεκινούν από 1η Απριλίου οι υποχρεωτικοί καθαρισμοί οικοπέδων, εν όψει αντιπυρικής περιόδου - Υποχρεωτικά η δήλωση καθαρισμού μέχρι και τις 15 Ιουνίου

Δείτε βίντεο: Μπουλντόζα εισβάλλει σε υπαίθρια αγορά στο Πεκίνο, τουλάχιστον 13 νεκροί

Κόσμος Χτες
Το συμβάν σημειώθηκε το Σάββατο 29 Μαρτίου στην υπαίθρια αγορά Νταχαντζί, στην περιοχή Φανγκσάν, όταν ένας 50χρονος οδηγός βαρέος οχήματος εισέβαλε σε ώρα που το μέρος ήταν γεμάτο κόσμο

Θεσσαλονίκη: Ημίγυμνη και με ζώνη στον λαιμό βρέθηκε νεκρή η 59χρονη στον Εύοσμο

Ελλάδα Χτες
Οι αρχές εξετάζουν με προσοχή τον τρόπο με τον οποίο είχε τοποθετηθεί, καθώς θεωρείται κρίσιμο στοιχείο για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για εγκληματική ενέργεια

Πώς το Ιράν κερδίζει δισεκατομμύρια από τον πόλεμο του Τραμπ – Αποκαλυπτικά νούμερα

Κόσμος Χτες
Ενώ οι πετρελαιο - μοναρχίες του Κόλπου αιμορραγούν, η Τεχεράνη βρίσκει τρόπους να βγάζει λεφτά εν μέσω σύγκρουσης - Η Κίνα, οι «σκιώδεις» εξαγωγές και ο ρόλος των Φρουρών της Επανάστασης

Anthropic: Το νέο AI μοντέλο της εταιρείας ονομάζεται «Mythos» και αποτελεί το ιδανικό εργαλείο για έναν χάκερ

Tech + Science Χτες
Σύμφωνα με δημοσίευμα, το Mythos καθιστά πολύ πιο πιθανές τις μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπιθέσεις το 2026