E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι περικοπές σε 260.000 συνταξιούχους

Απόφαση σταθμός από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τον του νόμο Κατρούγκαλου

Δημοσίευση 4/10/2019 | 13:10

ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι περικοπές σε 260.000 συνταξιούχους

«Φρένο» σε βασικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016) οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές βάζει με τις πέντε αποφάσεις της που δημοσιεύτηκαν σήμερα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις επικουρικές συντάξεις.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας με τις αποφάσεις του οι οποίες δημοσιεύτηκαν σήμερα έκρινε ωστόσο πως δεν υπάρχει αναδρομική ισχύ στη κρίση του.

Η ισχύς των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις συντάξεις αρχίζει από σήμερα και στο εξής.

Για τον ΕΦΚΑ

Αναλυτικά, κατά πλειοψηφία, το δικαστήριο έκρινε συνταγματικό τον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα ΕΦΚΑ και την υπαγωγή σε αυτόν του συνόλου των ασφαλισμένων, εργαζομένων και συνταξιούχων. Ειδικότερα έκρινε ότι είναι σύμφωνος με το σύνταγμα, την αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας. Κι αυτό διότι δημιουργείται ένας φορέας για όλους με το σκεπτικό ότι αντιμετωπίζουν τους ίδιους ασφαλιστικούς κινδύνους (γήρας, ασθένειες, θάνατος).

Το δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές των δημοσίων υπαλλήλων που είχαν ζητήσει να μείνει εκτός ΕΦΚΑ λόγω της ειδικής σχέσης που έχουν με το κράτος.

Στην απόφαση υπήρξε μειοψηφία σχετικά με τους δημοσίους υπαλλήλους που υποστήριξε ότι πρέπει να έχουν χωριστό ασφαλιστικό φορέα.

Για τις εισφορές

Αντίθετα, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες σε σύγκριση με τους μισθωτούς. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι κρίθηκε αντισυνταγματικό το όριο του 20% των εισφορών που προέβλεπε ο λεγόμενος νόμος Κατρούγκαλου, ενώ για τους μισθωτούς το ανάλογο ποσοστό είναι 6% διότι το υπόλοιπο καλύπτεται από τον εργοδότη.

Πάντως ήδη το ποσοστό του 20% για τους αυτοαπασχολούμενους έχει ήδη μειωθεί με νεότερο νόμο.

Σύμφωνα με την απόφαση η διάταξη αυτή κρίθηκε αντισυνταγματική διότι προσβάλλει την αρχή της ισότητας.

Κύριες συντάξεις

Για τις κύριες συντάξεις κρίθηκε πως υπήρχαν αναλογιστικές μελέτες και άρα οι σχετικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου είναι συνταγματικές.

Συγκεκριμένα κρίθηκε πως είχε γίνει αναλογιστική μελέτη από την αρμόδια Αρχή και επίσης είχε υπάρξει και έγγραφο που πιστοποιούσε τη σοβαρότητά της από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

Επικουρικές συντάξεις

Ωστόσο για τις επικουρικές συντάξεις δεν υπήρχαν αναλογιστικές μελέτες και έτσι οι σχετικές διατάξεις κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Kατόπιν αυτών για τις επικουρικές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι σχετικές διατάξεις η πολιτεία οφείλει άμεσα να νομοθετήσει εκ νέου.

Αρα κρίνονται αντισυνταγματικές και ακυρώνονται οι αποφάσεις για τις επικουρικές και για παλιές και μελλοντικές. Αντίθετα, με οριακή πλειοψηφία (13 έναντι 12 ψήφων) κρίθηκε συνταγματική η διάταξη που ορίζει ως βάση για τον επανυπολογισμό των συντάξεων την 31η Δεκεμβρίου του 2014.

Το δικαστήριο επίσης έκρινε στο θέμα αυτό ότι στον λεγόμενο νόμο Κατρούγκαλου υπάγονται όλοι και οι παλιοί και οι μελλοντικοί. Ανεξάρτητα από το πότε ξεκίνησαν να εργάζονται.

H μειοψηφία στο θέμα αυτό που ήταν οριακή εξέφρασε την άποψη ότι η διάταξη αυτή αποσκοπεί στην επίτευξη δημοσιονομικών στόχων.

Όσο αφορά το ζήτημα του υπολογισμού στις επικουρικές συντάξεις κρίθηκε αντισυνταγματική η περικοπή για τις άνω των 1.300 ευρώ. Tα 1.300 υπολογίζονται ως μικτά, δηλαδή κύρια σύνταξη, επικουρική, εισφορά αλληλεγγύης, προ φόρων και λοιπά.

Kαι εδώ μετά την απόφαση του ΣτΕ η πολιτεία πρέπει άμεσα να νομοθετήσει.

Αναπλήρωση στις συντάξεις

Επίσης, το δικαστήριο κατά πλειοψηφία έκρινε αντισυνταγματικό το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων κυρίως για τις μεγάλες συντάξεις και τους συνταξιούχους που έχουν πολλά χρόνια εργαστεί, ειδικότερα το ανώτατο πλαφόν αναπλήρωσης 46,8% για 42 χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας αποφάνθηκε πως το κράτος εγγυάται τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος σε περίπτωση προβλήματος και ανάγκης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αυστραλία: Κατέσχεσαν πάνω από 100.000 παράνομα εξωτικά έντομα αξίας 140.000 δολαρίων

E-Daily 2.TopNews 05.06.2026
Στην επιχείρηση-ρεκόρ κατασχέθηκαν γιγάντιες κατσαρίδες που φτάνουν τα 7,5 εκατοστά σε μήκος και προορίζονταν πιθανότατα για τροφή ερπετών

Ραφήνα: Αιματηρo επεισόδιο σε πρατήριο καυσίμων – Δύο τραυματiες από επiθεση με μαχαίpι

E-Daily 2.TopNews 05.06.2026
Ο δράστης είναι παλιός γνώριμος των Αρχών

«Πού βρίσκεται η αίτησή μου;» – Σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα politis.gov.gr

E-Daily 2.TopNews 05.06.2026
Όπως παρακολουθείς ένα δέμα, τώρα θα παρακολουθείς και την αίτησή σου στο Δημόσιο, μέσω της νέας πλατφόρμας politis.gov.gr – «Ο νόμος για ένα πιο φιλικό κράτος στον πολίτη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στη μάχη της κυβέρνησης με το βαθύ κράτος», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης

«Θα τα πούμε το απόγευμα»: Η δήλωση‑γρίφος του Σαμαρά από την Κρήτη

E-Daily 2.TopNews 05.06.2026
Σε κατάσταση εκλογικού συναγερμού βρίσκεται το πολιτικό σκηνικό, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς ενδέχεται να ανοίξει τα χαρτιά του από την Κρήτη, με φόντο τις έντονες φήμες για ίδρυση νέου κόμματος

Καλλιθέα: Ανατροπή στην υπόθεση – Δεν υπήρξε διάρρηξη, οι δύο άνδρες φέρεται να δέχθηκαν επίθεση σε στάση

E-Daily 2.TopNews 05.06.2026
Τι συνέβη πραγματικά στο επεισόδιο με τους δύο Αιγύπτιους

Ο Πιερρακάκης ανακοίνωσε την αύξηση του ακατάσχετου λογαριασμού στα 1.600 ευρώ

E-Daily 2.TopNews 05.06.2026
Μέχρι σήμερα το ακατάσχετο ήταν στα 1.250 ευρώ

Χαλκιδική: Υπερχείλισαν χείμαρροι λόγω κακοκαιρίας – Διακοπές κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο

E-Daily 2.TopNews 05.06.2026
Ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα

Ελενα Τοπαλίδου: Συνελήφθη η γνωστή ηθοποιός και χορεύτρια για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

E-Daily 2.TopNews 05.06.2026
Στα χέρια των αρχών τα ξημερώματα της Παρασκευής

Ρουμανία: Αρκούδα επιτέθηκε σε τουρίστα που προσπάθησε να την ταΐσει ‑ Δείτε βίντεο

E-Daily 3.Left 05.06.2026
Να σημειωθεί ότι η αρκούδα και το μικρό της είναι καλά στην υγεία τους

Νταντάδες της Γειτονιάς: Πώς θα λάβετε έως 500 ευρώ τον μήνα

E-Daily 2.TopNews 05.06.2026
Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 34χρονος που έκανε τον Spiderman και έκλεψε τη γιαγιά του

Ελλάδα 05.06.2026
Ο άνδρας αναρρίχηθηκε στην πολυκατοικία και αφαίρεσε 500 ευρώ από το διαμέρισμα της ηλικιωμένης