E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι περικοπές σε 260.000 συνταξιούχους

Απόφαση σταθμός από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τον του νόμο Κατρούγκαλου

Δημοσίευση 4/10/2019 | 13:10

ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι περικοπές σε 260.000 συνταξιούχους

«Φρένο» σε βασικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016) οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές βάζει με τις πέντε αποφάσεις της που δημοσιεύτηκαν σήμερα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις επικουρικές συντάξεις.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας με τις αποφάσεις του οι οποίες δημοσιεύτηκαν σήμερα έκρινε ωστόσο πως δεν υπάρχει αναδρομική ισχύ στη κρίση του.

Η ισχύς των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις συντάξεις αρχίζει από σήμερα και στο εξής.

Για τον ΕΦΚΑ

Αναλυτικά, κατά πλειοψηφία, το δικαστήριο έκρινε συνταγματικό τον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα ΕΦΚΑ και την υπαγωγή σε αυτόν του συνόλου των ασφαλισμένων, εργαζομένων και συνταξιούχων. Ειδικότερα έκρινε ότι είναι σύμφωνος με το σύνταγμα, την αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας. Κι αυτό διότι δημιουργείται ένας φορέας για όλους με το σκεπτικό ότι αντιμετωπίζουν τους ίδιους ασφαλιστικούς κινδύνους (γήρας, ασθένειες, θάνατος).

Το δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές των δημοσίων υπαλλήλων που είχαν ζητήσει να μείνει εκτός ΕΦΚΑ λόγω της ειδικής σχέσης που έχουν με το κράτος.

Στην απόφαση υπήρξε μειοψηφία σχετικά με τους δημοσίους υπαλλήλους που υποστήριξε ότι πρέπει να έχουν χωριστό ασφαλιστικό φορέα.

Για τις εισφορές

Αντίθετα, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες σε σύγκριση με τους μισθωτούς. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι κρίθηκε αντισυνταγματικό το όριο του 20% των εισφορών που προέβλεπε ο λεγόμενος νόμος Κατρούγκαλου, ενώ για τους μισθωτούς το ανάλογο ποσοστό είναι 6% διότι το υπόλοιπο καλύπτεται από τον εργοδότη.

Πάντως ήδη το ποσοστό του 20% για τους αυτοαπασχολούμενους έχει ήδη μειωθεί με νεότερο νόμο.

Σύμφωνα με την απόφαση η διάταξη αυτή κρίθηκε αντισυνταγματική διότι προσβάλλει την αρχή της ισότητας.

Κύριες συντάξεις

Για τις κύριες συντάξεις κρίθηκε πως υπήρχαν αναλογιστικές μελέτες και άρα οι σχετικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου είναι συνταγματικές.

Συγκεκριμένα κρίθηκε πως είχε γίνει αναλογιστική μελέτη από την αρμόδια Αρχή και επίσης είχε υπάρξει και έγγραφο που πιστοποιούσε τη σοβαρότητά της από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

Επικουρικές συντάξεις

Ωστόσο για τις επικουρικές συντάξεις δεν υπήρχαν αναλογιστικές μελέτες και έτσι οι σχετικές διατάξεις κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Kατόπιν αυτών για τις επικουρικές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι σχετικές διατάξεις η πολιτεία οφείλει άμεσα να νομοθετήσει εκ νέου.

Αρα κρίνονται αντισυνταγματικές και ακυρώνονται οι αποφάσεις για τις επικουρικές και για παλιές και μελλοντικές. Αντίθετα, με οριακή πλειοψηφία (13 έναντι 12 ψήφων) κρίθηκε συνταγματική η διάταξη που ορίζει ως βάση για τον επανυπολογισμό των συντάξεων την 31η Δεκεμβρίου του 2014.

Το δικαστήριο επίσης έκρινε στο θέμα αυτό ότι στον λεγόμενο νόμο Κατρούγκαλου υπάγονται όλοι και οι παλιοί και οι μελλοντικοί. Ανεξάρτητα από το πότε ξεκίνησαν να εργάζονται.

H μειοψηφία στο θέμα αυτό που ήταν οριακή εξέφρασε την άποψη ότι η διάταξη αυτή αποσκοπεί στην επίτευξη δημοσιονομικών στόχων.

Όσο αφορά το ζήτημα του υπολογισμού στις επικουρικές συντάξεις κρίθηκε αντισυνταγματική η περικοπή για τις άνω των 1.300 ευρώ. Tα 1.300 υπολογίζονται ως μικτά, δηλαδή κύρια σύνταξη, επικουρική, εισφορά αλληλεγγύης, προ φόρων και λοιπά.

Kαι εδώ μετά την απόφαση του ΣτΕ η πολιτεία πρέπει άμεσα να νομοθετήσει.

Αναπλήρωση στις συντάξεις

Επίσης, το δικαστήριο κατά πλειοψηφία έκρινε αντισυνταγματικό το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων κυρίως για τις μεγάλες συντάξεις και τους συνταξιούχους που έχουν πολλά χρόνια εργαστεί, ειδικότερα το ανώτατο πλαφόν αναπλήρωσης 46,8% για 42 χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας αποφάνθηκε πως το κράτος εγγυάται τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος σε περίπτωση προβλήματος και ανάγκης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Από τα αζήτητα, στον «χρυσό»: Πήγε να πουλήσει παλιά στάμνα για $100 και εισέπραξε $32.000

Κόσμος 26.01.2026
Ένα διπλά σφραγισμένο δοχείο Red Wing 30 γαλονιών, που για δεκαετίες θεωρούνταν απλό οικιακό σκεύος, αναδείχθηκε στον «πρωταγωνιστή» της συλλεκτικής αγοράς

Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή που διαλύεται ο αγωγός της ΕΥΑΘ ‑ 4 εργάτες τραυματίες

Ελλάδα 26.01.2026
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, έσπασε κατασκευή της ΕΥΑΘ και πετάχτηκαν θραύσματα

Τραγωδία στην Κύπρο: Πέθανε 4χρονο κοριτσάκι από Γρίπη Α

Ελλάδα 26.01.2026
Το παιδί νοσηλευόταν από το Σάββατο στη ΜΕΘ

Βιολάντα: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων

Ελλάδα 26.01.2026
Την αλληλεγγύη τους προς τα θύματα της φονικής έκρηξης και τις οικογένειες τους εκφράζουν με τη συγκέντρωση τους, μέλη του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων

Ο Ντοναλντ Τραμπ «καθαιρεί» την επικεφαλής του ICE μετά τους πυροβολισμούς στη Μινεάπολη

Κόσμος 26.01.2026
Ραγδαίες εξελίξεις στις ΗΠΑ μετά το φονικό περιστατικό στη Μινεσότα

Ryanair: Η κόντρα με τον Μασκ αύξησε τις κρατήσεις ‑ Επανεξετάζει το WiFi στον αέρα

Ελλάδα 26.01.2026
Η Ryanair αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει στο μέλλον το Starlink στα αεροσκάφη της, εφόσον το κόστος και η τεχνολογία το επιτρέψουν

«Απενεργοποιείστε το Bluetooth»: Η εντολή στους αξιωματούχους σε Δανία και Γροιλανδία υπό τον φόβο κατασκοπείας

Κόσμος 26.01.2026
Μια ιδιαίτερη εντολή έδωσε η Δανία στους αξιωματούχους ως προληπτικό μέτρο κατά της κατασκοπείας, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα βάσει συγκυρίας

Τρίκαλα: Βρέθηκε νεκρή και η πέμπτη εργαζόμενη στο εργοστάσιο «Βιολάντα»

Ελλάδα 26.01.2026
Τη σορό της εργαζόμενης που αναζητούνταν στο εργοστάσιο Βιολάντα, εντόπισαν οι Αρχές

Γλυφάδα: 16χρονος πήγε στο σχολείο με 3 μαχαίρια

Ελλάδα 26.01.2026
Συνελήφθη και ο πατέρας του

Νάξος: Η μάχη των πιλότων με τους ισχυρούς ανέμους για να προσγειώσουν τα αεροπλάνα ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα 26.01.2026
Παρά τις δυσκολίες λόγω των ισχυρών ανέμων οι προγραμματισμένες πτήσεις πραγματοποιήθηκαν κανονικά