E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι συζήτησαν Μητσοτάκης ‑ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Συμφωνία για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών και στενότερη συνεργασία

Δημοσίευση 25/9/2019 | 19:21

Τι συζήτησαν Μητσοτάκης ‑ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Σε καλό κλίμα, με πολλές προσωπικές αναφορές των δύο ηγετών, ολοκληρώθηκε η συνάντηση - διάρκειας περίπου μιας ώρας- του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση των δύο ανδρών συζητήθηκαν όλα τα μεγάλα θέματα, από το προσφυγικό/μεταναστευτικό, μέχρι το Κυπριακό αλλά και τα αμιγώς διμερή ζητήματα με έμφαση στην ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας.

Από ό,τι έχει γίνει γνωστό, αποφασίστηκε να προχωρήσει σύντομα η ενεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας και επιφορτίστηκαν οι Υπουργοί Εξωτερικών κ.κ. Δένδιας και Τσαβούσογλου να κάνουν την απαραίτητη προετοιμασία.

Η Ελλάδα εξέφρασε τη στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία στο Κυπριακό, καθώς και στην πρόταση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για εξασφάλιση δίκαιου μέρους και για τις δύο κοινότητες του νησιού, από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου.

Αναφορικά με τις προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές, συμφωνήθηκε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια να περιοριστούν οι ροές τόσο στις ακτές της Τουρκίας, όσο και στη θάλασσα.

Ο Πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, θέμα που εξετάζεται θετικά από την Τουρκική πλευρά.

Η πλευρά της Τουρκίας έθεσε τα γνωστά ζητήματα που την απασχολούν αναφορικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη και αναφέρθηκε στα δύο μνημεία οθωμανικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία για στενή συνεργασία των δύο κυβερνήσεων για την οικοδόμηση καλύτερου κλίματος προς όφελος των λαών των δύο χωρών και της σταθερότητας στην περιοχή.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο Προϊστάμενος γραφείου θεμάτων Έυρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρης Μητρόπουλος και η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη Μαρία Θεοφίλη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σε δίκτυο Κινέζων κατασκόπων ο Έλληνας σμήναρχος

Ελλάδα 06.02.2026
Στο στόχαστρο νατοϊκά σχέδια, συνελήφθησαν άλλοι τέσσερις στη Γαλλία

Φυλακή έως 10 χρόνια και βαριές «καμπάνες» για παράνομο τζόγο

Ελλάδα 06.02.2026
Έρχεται νομοσχέδιο με νέες παρεμβάσεις και αυστηρές κυρώσεις. Πάνω από 1,5 δις. ευρώ ο παράνομος τζόγος στην Ελλάδα

Σχέδιο αντιγκράφιτι στο μετρό: Ο λογαριασμός θα πηγαίνει στους δράστες ‑ Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Ελλάδα 06.02.2026
Όσοι προκαλούν φθορές σε συρμούς και υποδομές θα καλούνται να συμμετέχουν ενεργά στον καθαρισμό, τη βαφή και τη συντήρησή τους

Καιρός: Κακοκαιρία με έναν νεκρό στην Κομοτηνή και προβλήματα σε πολλές περιοχές, πού θα επιμείνουν οι βροχές σήμερα

Ελλάδα 06.02.2026
Κλειστά σχολεία στον Πύργο, πλημμυρισμένοι δρόμοι σε Σαμοθράκη, Τριφυλία και Ηλεία

Έμφραγμα έπαθε ο πατέρας του ελεγκτή που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου στο τρένο, δεν θέλει προξενική συνδρομή ο Έλληνας δράστης

Κόσμος 06.02.2026
Οι γερμανικές Αρχές συνεχίζουν την έρευνα για το άγριο περιστατικό - Δύο παιδιά είχε το θύμα

Πέθανε ο θρύλος της νυχτερινής διασκέδασης Λάκης Ραπτάκης: Ο άνθρωπος που άλλαξε το nightlife σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ελλάδα Χτες
Τη δεκαετία του `80 και του `90 ήταν κυρίαρχος έχοντας φτάσει μάλιστα στο σημείο να έχει 46 (!) μαγαζιά διασκέδασης

O Έλον Μασκ γράφει ότι τα λεφτά δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία!

Κόσμος Χτες
Για μια προκλητική δήλωση του πλουσιότερου ανθρώπου του κόσμου ή μια ένδειξη πραγματικής δυστυχίας, κάνει λόγο το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ο Χάρης Παυλίδης κάλεσε τάιμ άουτ μόνο για να αποθεώσει τα κορίτσια της Εθνικής πόλο γυναικών

Αθλητικά Νέα Χτες
“Κάνατε το καλύτερο σας παιχνίδι. Είμαι υπερήφανος για τον τρόπο που παίξατε”