E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι συζήτησαν Μητσοτάκης ‑ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Συμφωνία για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών και στενότερη συνεργασία

Δημοσίευση 25/9/2019 | 19:21

Τι συζήτησαν Μητσοτάκης ‑ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Σε καλό κλίμα, με πολλές προσωπικές αναφορές των δύο ηγετών, ολοκληρώθηκε η συνάντηση - διάρκειας περίπου μιας ώρας- του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση των δύο ανδρών συζητήθηκαν όλα τα μεγάλα θέματα, από το προσφυγικό/μεταναστευτικό, μέχρι το Κυπριακό αλλά και τα αμιγώς διμερή ζητήματα με έμφαση στην ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας.

Από ό,τι έχει γίνει γνωστό, αποφασίστηκε να προχωρήσει σύντομα η ενεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας και επιφορτίστηκαν οι Υπουργοί Εξωτερικών κ.κ. Δένδιας και Τσαβούσογλου να κάνουν την απαραίτητη προετοιμασία.

Η Ελλάδα εξέφρασε τη στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία στο Κυπριακό, καθώς και στην πρόταση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για εξασφάλιση δίκαιου μέρους και για τις δύο κοινότητες του νησιού, από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου.

Αναφορικά με τις προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές, συμφωνήθηκε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια να περιοριστούν οι ροές τόσο στις ακτές της Τουρκίας, όσο και στη θάλασσα.

Ο Πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, θέμα που εξετάζεται θετικά από την Τουρκική πλευρά.

Η πλευρά της Τουρκίας έθεσε τα γνωστά ζητήματα που την απασχολούν αναφορικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη και αναφέρθηκε στα δύο μνημεία οθωμανικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία για στενή συνεργασία των δύο κυβερνήσεων για την οικοδόμηση καλύτερου κλίματος προς όφελος των λαών των δύο χωρών και της σταθερότητας στην περιοχή.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο Προϊστάμενος γραφείου θεμάτων Έυρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρης Μητρόπουλος και η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη Μαρία Θεοφίλη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η στιγμή που καταρρέει η οροφή πολυκαταστήματος στο Νιου Τζέρσεϊ ενώ βρίσκονται μέσα 27 άνθρωποι

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Τμήμα της οροφής υποχώρησε λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης - Ευτυχώς δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί, αν και εγκλωβίστηκαν προσωρινά δύο άτομα

ΗΠΑ ‑ Βέλγιο 1‑4: Ο Ντε Κετελάρε διέλυσε το American Dream

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Τα όνειρα των Αμερικανών για πρόκριση στα προημιτελικά έσβησαν στο Σιάτλ - το Βέλγιο πέρασε στους «8» με σπουδαία ατομική εμφάνιση του Ντε Κετελάρε

Microsoft: Ξεκινά νέες απολύσεις λόγω ΑΙ

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών αφορά το τμήμα Xbox, που βρίσκεται σε διαδικασία ριζικής αναδιοργάνωσης υπό τη νέα CEO, Asha Sharma

Στενά του Ορμούζ: Δεξαμενόπλοιο χτυπήθηκε από άγνωστο βλήμα

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Η επίθεση έγινε 8 ναυτικά μίλια (14 χιλιόμετρα) ανατολικά από τη Λίμα, στο σουλτανάτο του Ομάν

Αίγιο: Τα επόμενα βήματα των Αρχών μετά το «αδιέξοδο» των ερευνών

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Σε νέες αναλύσεις κινητών τηλεφώνων και ψηφιακών μέσων θα προχωρήσουν οι αρχές

Ανθρωποειδές ρομπότ «χάνει τον έλεγχο» και «επιτίθεται» σε εργαζομένους!

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Τρόμαξε τους χρήστες του διαδικτύου

Κριστιάνο Ρονάλντο: Τα δάκρυα στο «αντίο» του από τα Μουντιάλ μετά τον αποκλεισμό της Πορτογαλίας

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Η ήττα με 1-0 στη φάση των «16» έκλεισε το κεφάλαιο των Παγκοσμίων Κυπέλλων για τον 41χρονο Πορτογάλο - «Έδωσα τα πάντα, έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα και φεύγω με τη συνείδησή μου καθαρή», δήλωσε μετά τον αποκλεισμό

Ανατριχιαστικό βίντεο: Ανδρας από τη Γκαμπόν μαχαίρωσε αντρα στο Μιλάνο, «Να μη βγει ποτέ από τη φυλακή»

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Σκληρές εικόνες από τη στιγμή που ο Λαμίν Σαϊντιλί επιτίθεται στο θύμα του και τον μαχαιρώνει 20 φορές τραυματίζοντάς τον - Να μη βγει ποτέ από τη φυλακή, δήλωσε ο Σαλβίνι

Θρίλερ με την Γιου Τινγκ: «Είχαμε ραντεβού την ημέρα της εξαφάνισής της και δεν εμφανίστηκε ποτέ»

Κόσμος Χτες
Στο «μικροσκόπιο» το στίγμα του κινητού της – Πού εστιάζεται η έρευνα

Πανελλήνιες 2026: Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για το Μηχανογραφικό – Τι πρέπει να ξέρετε

Ελλάδα Χτες
Από αύριο διαθέσιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής Μηχανογραφικών για υποψήφιους ΓΕΛ και ΕΠΑΛ