E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Thomas Cook χρεοκόπησε: Επιχείρηση επαναπατρισμού 600.000 τουριστών

Αγωνία και στην Ελλάδα

Δημοσίευση 23/9/2019 | 08:03

Η Thomas Cook χρεοκόπησε: Επιχείρηση επαναπατρισμού 600.000 τουριστών

Η Thomas Cook το αρχαιότερο ταξιδιωτικό γραφείο, κήρυξε χρεοκοπία τα ξημερώματα της Δευτέρας, αποτυγχάνοντας να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια για την επιβίωσή του, πυροδοτώντας μια πρωτοφανή επιχείρηση επαναπατρισμού περισσότερων από 600.000 πελατών που βρίσκονται σε διακοπές σε όλο τον κόσμο.

Η εταιρεία ανέφερε ότι υπέβαλε αίτηση αναγκαστικής εκκαθάρισης και πως δόθηκε εντολή για να οριστεί σύνδικος για την εκκαθάριση της εταιρείας.

Την ιδιαίτερη λύπη του και των υπόλοιπων μελών του διοικητικού συμβουλίου εξέφρασε ο επικεφαλής της Thomas Cook, Πίτερ Φανκχάουζερ για την κατάρρευση της εταιρείας.

Εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες, πελάτες της εταιρείας, παραμένουν εγκλωβισμένοι στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, οι βρετανικές αρχές θα πρέπει να οργανώσουν την επιστροφή 150.000 υπηκόων της χώρας μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, αριθμός δύο φορές μεγαλύτερος από όταν πτώχευσε η αεροπορική εταιρεία Monarch πριν από δύο χρόνια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής εταιρείας, Πίτερ Φανκχάουζερ εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την πτώχευση της εταιρείας καθώς το διοικητικό συμβούλιο δεν κατόρθωσε να επιτύχει ένα πακέτο διάσωσης από τους δανειστές της εταιρείας για να αποφύγει μια χαοτική κατάρρευση.

«Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη στους εκατομμύρια πελάτες μας και τους χιλιάδες εργαζομένους μας, προμηθευτές και συνεργάτες μας, που μας στήριξαν επί πολλά χρόνια», είπε ο Φανκχάουζερ με ανακοίνωση που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

«Η Thomas Cook έπαυσε τις εμπορικές συναλλαγές, οπότε οι πτήσεις της εταιρείας έχουν πλέον ακυρωθεί», τόνισε η βρετανική υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Επιχείρηση Μάττερχορν στη Βρετανία

Οι βρετανικές αρχές ενεργοποίησαν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης με την κωδική ονομασία « Επιχείρηση Μάττερχορν» από το όνομα μιας εκστρατείας βομβαρδισμού των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

«Οι πελάτες που βρίσκονται στο εξωτερικό θα πρέπει να επισκεφτούν τον ιστότοπο www.thomascook.caa.co.uk και να πάνε στο αεροδρόμιο μόνο όταν έχουν επιβεβαιωμένη εναλλακτική πτήση», ανέφερε η βρετανική υπηρεσία πολιτικής Αεροπορίας (CAA) δίνοντας τους αριθμούς των ειδικών τηλεφωνικών γραμμών για τη βοήθεια των ταξιδιωτών: 0300 303 2800 για κλήσεις από την Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, και 0044 1753 330 330 από το εξωτερικό).

Το υπουργείο Μεταφορών της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ναυλώσει δεκάδες πτήσεις τσάρτερ για να μεταφέρει πίσω στη Βρετανία χωρίς χρέωση τους εγκλωβισμένους τουρίστες.

«Το σχέδιό μας περιλαμβάνει ναύλωση αεροσκαφών ακόμα και από τη Μαλαισία αλλά και εκατοντάδες ανθρώπους σε τηλεφωνικά κέντρα και αεροδρόμια για την παροχή βοήθειας. Αλλά πρόκειται για τεράστιο έργο, την μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού στη βρετανική ιστορία. Οπότε θα υπάρχουν καθυστερήσεις και προβλήματα. Προσπαθήστε να δείξετε κατανόηση στους υπαλλήλους που προσπαθούν να βοηθήσουν και οι οποίοι, πιθανότατα, περνάνε το ίδιο δύσκολες στιγμές με εσάς» ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς.

Η εταιρεία διαχειρίζεται σήμερα ξενοδοχεία και τουριστικά θέρετρα, αεροπορικές εταιρείες και κρουαζιερόπλοια, και έχει 600.000 πελάτες που βρίσκονται σε διακοπές. Επίσης απασχολεί 22.000 εργαζομένους σε όλον τον κόσμο και από αυτούς οι 9.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αγωνία και στην Ελλάδα

Ως «σεισμό» 7 Ρίχτερ στον τουρισμό από τον οποίο «περιμένουμε τσουνάμι το επόμενο διάστημα» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, την χρεοκοπία της Thomas Cook.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗΤι πρέπει να κάνουν οι πελάτες της Thomas Cook που βρίσκονται στην Ελλάδα 23/9/2019

Όπως εξήγησε «το 70% των τουριστικών επιχειρήσεων στην Κρήτη έχει συμβόλαια με την Thomas Cook» διευκρινίζοντας ότι μόνο φέτος η Thomas Cook έφερε στην Κρήτη 400.000 επισκέπτες ενώ, όπως είπε, «αυτή τη στιγμή έχουμε γύρω στους 20.00 τουριστες (σ.σ. από την Thomas Cook».

Η χρεοκοπία του αρχαιότερου ταξιδιωτικού γραφείου «θα αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στον ελληνικό τουρισμό» είπε ο κ. Βλατάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι «να διαχειριστούμε τους πελάτες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να μην φύγουν και ρίξουν μαύρη πέτρα στον τόπο μας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Eurovision: Αν η Φινλανδία κερδίσει, το Ισραήλ την έβαψε

E-Daily 3.Left 15.05.2026
Συναγερμός στην ισραηλινή αποστολή μπροστά στο ενδεχόμενο φινλανδικής νίκης

Ανατριχιαστικές καταγγελίες από την μυστική οικογένεια του Μάικλ Τζάκσον: «Ήταν τέρας, μας κακοποιούσε 25 χρόνια»

E-Daily 3.Left 15.05.2026
Τέσσερα αδέλφια υποστηρίζουν ότι υπήρξαν θύματα πολυετούς σeξουαλικής κακοποίησης και χειραγώγησης από τον «βασιλιά της ποπ» ήδη από την παιδική τους ηλικία

Μαρουσάκης: Διήμερο έντονης κακοκαιρίας, με καταιγίδες και αφρικανική σκόνη

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Ο γνωστός μετεωρολόγος κάνει λόγο για δύο κύματα κακοκαιρίας το επόμενο εικοσιτετράωρο στη χώρα

Επεισόδια στην Ευελπίδων με «υπερασπιστές» των ληστών της Τιθορέας: Στη φυλακή και οι 6 μετά τις απολογίες τους

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Οι κατηγορούμενοι φέρονται να εμπλέκονται σε τουλάχιστον 11 ληστείες

Τραγικό τέλος για 22χρονη διακοσμήτρια στις ΗΠΑ, την σκότωσε με όπλο ο πατέρας του συντρόφου της

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Ο 54χρονος κατηγορείται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας - Η 22χρονη Γουίτνι μόλις είχε πιάσει τη δουλειά των ονείρων της

Θρήνος στην Ιταλία για τους πέντε που χάθηκαν σε κατάδυση 50 μέτρων σε σπηλιά στις Μαλδίβες: Τα τρία σενάρια για την τραγωδία

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Η τραγωδία σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης όταν η καθηγήτρια Μοντεφαλκόνε, η 23χρονη κόρη της, δύο φοιτητές της και ένας δύτης βούτηξαν σε βάθος 50 μέτρων για να μπουν σε υποβρύχια σπηλιά μήκους 260 μέτρων

«Ο φόβος κυριαρχεί, παραωρίμασε το αντράκι μου» λέει η μητέρα του μικρού Νικόλα που νίκησε τον καρκίνο

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Ο μικρός Νικόλας δέχθηκε την ερώτηση της μητέρας του σχετικά με το τι θα κάνει από δω και πέρα με τον πιτσιρικά να εξομολογείται πως θέλει... να φάει ελεύθερα

Ξέσπασμα του Χέιζ Ντέβις στα social media: Η φωτογραφία του Γιαννακόπουλου και το «κάποιοι να προσέχουν τι λένε»

E-Daily 3.Left 15.05.2026
Ο άσος του Παναθηναϊκού ανέβασε μια μεγάλη συλλογή με φωτογραφίες και βίντεο - Τα μαθήματα ελληνικών, το σχόλιο για τα ταξίδια του και τα γνωμικά

Γυναίκα κακοποίησε βάναυσα τη σκυλίτσα που πέθανε στη Σάμο, είχε κατάγματα στο κρανίο, τη γνάθο και τη λεκάνη

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Ο σκύλος είχε βρεθεί φρικτά κακοποιημένος στις 23 Απριλίου

Έρχονται αλλαγές στα κινητά τηλέφωνα από 1η Ιουνίου ‑ Τι θα ισχύσει

E-Daily 3.Left 15.05.2026
Η ΕΕ προχωρά σε απλοποίηση της διαδικασίας μεταφοράς δεδομένων μεταξύ συσκευών Apple και Android

Επεισόδια ανάμεσα σε αγρότες και δυνάμεις των ΜΑΤ στις Σέρρες

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Έπεσαν και χημικά κατά τις συγκρούσεις στο τελωνείο του Προμαχώνα

Οπαδοί έβαλαν φωτιά στο πρωθυπουργικό γραφείο της Λιβύης μετά από αμφισβητούμενο πέναλτι

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Βίντεο από κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν στιγμές πανικού, πυροβολισμούς και τραυματίες να μεταφέρονται με ασθενοφόρα