E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αλβανία: Δεκάδες τραυματίες και τεράστιες ζημιές από τον σεισμό

Ο «χορός» των Ρίχτερ συνεχίστηκε τη νύχτα

Δημοσίευση 22/9/2019 | 10:15

Αλβανία: Δεκάδες τραυματίες και τεράστιες ζημιές από τον σεισμό

Δεκάδες ελαφρά τραυματίες και σπίτια με ζημιές άφησε πίσω του ο ισχυρός σεισμός στην Αλβανία, που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ ο «χορός» των Ρίχτερ συνεχίστηκε τη νύχτα, με αρκετούς μετασεισμούς.

Αρχικά έγινε σεισμός μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο κοντά στο Δυρράχιο και εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών. Σύμφωνα με την εκτίμηση του αλβανικού ινστιτούτου γεωεπιστημών, ο κύριος σεισμός ήταν 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Επειτα από 11 λεπτά σημειώθηκε μετασεισμός 5,3 βαθμών. Οι μετασεισμοί συνεχίστηκαν τη νύχτα και ο πιο ισχυρός που καταγράφηκε ήταν 4,4 Ρίχτερ, σύμφωνα με το ευρωμεσογειακό ινστιτούτο.

68 τραυματίες από τον σεισμό

Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της Αλβανίας, Ογκέρτα Μαναστιρλίου, 68 άνθρωποι περιθάλπηκαν για μικροτραυματισμούς στα Τίρανα και το Δυρράχιο. Οι περισσότεροι τραυματισμοί έγιναν όταν ο κόσμος βγήκε πανικόβλητος τρέχοντας από τα σπίτια την ώρα του σεισμού. «Λιγότεροι πηγαίνουν στα νοσοκομεία έπειτα από τον αρχικό πανικό», δήλωσε η υπουργός.

Ο ισχυρότερος σεισμός των τελευταίων δεκαετιών

Ο σεισμός του Σαββάτου έγινε αισθητός σε ακτίνα τουλάχιστον 250 χιλιομέτρων και ήταν ο ισχυρότερος των τελευταίων 20-30 ετών στην Αλβανία, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της χώρας. «Το σημαντικότερο είναι ότι δεν υπήρξε απώλεια ανθρώπινης ζωής», δήλωσε η υπουργός Αμυνας, Ολτα Τσάκα. Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, πήγε στο Δυρράχιο, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση, ενώ ζήτησε από τους πολίτες να δείξουν ψυχραιμία.

Στα Τίρανα, 48 σπίτια και τρεις πολυκατοικίες υπέστησαν ρωγμές. Στο Δυρράχιο, ζημιές υπέστησαν από τον σεισμό 42 σπίτια και τέσσερις πολυκατοικίες. Επιπλέον, ζημιές από τον σεισμό υπέστησαν 20 κτίρια σε άλλες περιοχές, ανακοίνωσε η υπουργός Αμυνας της Αλβανίας. Ζημιές υπέστη και στο πανεπιστήμιο, στο κτίριο που στεγάζει το τμήμα Γεωλογίας. Ρωγμές υπάρχουν και σε σχολεία, αλλά το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι τα μαθήματα θα γίνουν κανονικά τη Δευτέρα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές πόλεις της Αλβανίας, ιδίως στα Τίρανα και το Δυρράχιο, όπου προκλήθηκε πανικός. «Ολοι οι γείτονες μας βγήκαν έξω ουρλιάζοντας. Ευτυχώς δεν διήρκησε πολύ - περίπου 20 δευτερόλεπτα…Δεν θυμάμαι πιο ισχυρό σεισμό από αυτόν», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters ένας συνταξιούχος στο Τίρανα, ο 67χρονος Ατζίμ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Τραμπ θέλει να ξανανοίξει τις φυλακές του Αλκατράζ

Κόσμος 03.04.2026
Ο Ντόναλντ Τραμπ ζητά 152 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να μετατρέψει ξανά το ιστορικό Αλκατράζ σε υπερσύγχρονη φυλακή υψίστης ασφαλείας.

Οι πρώτες εντυπωσιακές φωτογραφίες της NASA από τη Σελήνη που κόβουν την ανάσα

Κόσμος 03.04.2026
Η δεύτερη εικόνα παρουσιάζει τη Γη ως μια «γαλάζια κουκκίδα»

Δώρο Πάσχα: Τι δικαιούνται μισθωτοί και απολυμένοι – Το περιθώριο για την καταβολή

Οικονομία 03.04.2026
Τι μπορείτε να κάνετε σε περίπτωση μη καταβολής από τον εργοδότη

20χρονος ψαράς βούτηξε και έσωσε λευκό καρχαρία στην Καλιφόρνια

Κόσμος 03.04.2026
Είχε μπλεχτεί στην πετονιά του

Εργατικό ατύχημα στο Κιάτο: «Λουκέτο» στο συσκευαστήριο που δούλευε η 40χρονη

Ελλάδα 03.04.2026
Αναρρώνει εκτός κινδύνου η γυναίκα - Nέες πληροφορίες για το συμβάν

Με τι καιρό θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα – Πώς θα κάνουμε Πάσχα

Καιρός 03.04.2026
Ανοιξιάτικος θα είναι ο καιρός αρκετές ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας

Ανασχηματισμός: Η ψυχική υγεία στον Αδωνι Γεωργιάδη μετά την παραίτηση Βαρτζόπουλου

Ελλάδα 03.04.2026
Ο Αδωνις Γεωργιάδης συναντήθηκε με τον απερχόμενο υφυπουργό Υγείας

Artemis II: Πρόβλημα στην διαστημική τουαλέτα έφερε... αναστάτωση

Κόσμος 03.04.2026
Το κέντρο ελέγχου της αποστολής της έδωσε οδηγίες για την επίλυση του προβλήματος

Χάκαραν το Ουφίτσι: «Μπήκαν παντού» και τώρα ζητούν «λύτρα» από το μουσείο

Κόσμος 03.04.2026
Οι χάκερ απειλούν να πουλήσουν τις πληροφορίες που έχουν κλαπεί, στο dark web

Ένα πρόβλημα που γνωρίζει κάθε εργαζόμενος εμφανίστηκε στo Artemis II

Tech + Science 03.04.2026
H πρώτη τεχνική δυσλειτουργία δεν αφορούσε το σκάφος ή τα συστήματα πλοήγησης, αλλά κάτι πολύ πιο απλό