E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Διεθνής ανησυχία για καρκινογόνα ουσία σε γνωστά φάρμακα για το στομάχι

Ξεκινά έρευνα

Δημοσίευση 19/9/2019 | 19:37

Διεθνής ανησυχία για καρκινογόνα ουσία σε γνωστά φάρμακα για το στομάχι

Ανησυχία σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση έχει προκαλέσει το ενδεχόμενο ύπαρξης καρκινογόνων ουσιών σε γνωστά και δημοφιλή φαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν ρανιτιδίνη.

Ελεγχοι έδειξαν ότι ορισμένα από αυτά τα φαρμακευτικά σκευάσματα περιείχαν μια πρόσμιξη που ονομάζεται N-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (NDMA) και η οποία ταξινομείται ως πιθανή καρκινογόνος ουσία στον άνθρωπο, βάσει μελετών σε ζώα.

Κατόπιν αυτών, τόσο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) όσο και ο αντίστοιχος Αμερικανικός (FDA) ζητούν να επανεξεταστούν οι γραμμές παραγωγής των φαρμάκων που περιέχουν ρανιτιδίνη (ranitidine),

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκός Οργανισμό Φαρμάκου (EMA) η έρευνα θα διεξαχθεί κατόπιν εντολής της Κομισιόν για το στοιχείο NDMA. Το στοιχείο αυτό συναντάται ακόμη και σε τρόφιμα ή στο νερό, ωστόσο είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, τέτοια που δεν φαίνεται να θέτουν την ανθρώπινη υγεία σε κίνδυνο.

Ο Ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκου καλείται λοιπόν να αξιολογήσει αν οι ασθενείς που κάνουν χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων με ρανιτιδίνη, βρίσκονται σε οποιοδήποτε κίνδυνο εξαιτίας του στοιχείου NDMA.

Ποια φάρμακα περιλαμβάνουν την ουσία ρανιτιδίνη

Η ρανιτιδίνη είναι βασική ενεργή ουσία που χρησιμοποιείται σε σκευάσματα για την καταπολέμηση της καούρας και του έλκους στομάχου, όπως το Zantac. Ιδιαίτερα γνωστό φάρμακο που πωλείται και στην ελληνική αγορά, ακόμη και χωρίς ιατρική συνταγή, βασίζονται στην συγκεκριμένη ουσία.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου συνιστά ψυχραιμία, ενώ όσοι ασθενείς ακολουθούν τακτική αγωγή καλούνται να επικοινωνήσουν με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό τους. Υπάρχουν στην αγορά αρκετά άλλα σκευάσματα που αντιμετωπίζουν στομαχικά προβλήματα και βασίζονται σε εναλλακτική δραστική ουσία, πέραν της ρανιτιδίνης.

Η Sandoz, θυγατρική της Novartis, ανακοίνωσε την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου ότι σταματά τη διάθεση των σκευασμάτων της που περιέχουν ρανιτιδίνη, διευκρινίζοντας ότι προβαίνει σε «προληπτική διακοπή διανομής». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν ανακαλεί τα προϊόντα της από τα σημεία πώλησης και πως τα υπάρχοντα φάρμακα στα ράφια των φαρμακείων μπορούν να συνεχίσουν να πωλούνται κανονικά.

Έκκληση για απόσυρση των φαρμάκων στις ΗΠΑ

Όπως διαβάζουμε σε αμερικανικά δημοσιεύματα, διαδικτυακό φαρμακείο στις ΗΠΑ καλεί τους πολίτες σε διαδικτυακή συλλογή υπογραφών για την απαγόρευση διάθεσης φαρμάκων με την ουσία ρανιτιδίνη στην αμερικανική αγορά.

Το φαρμακείο στην δημόσια ανάρτησή του ισχυρίζεται πως υπάρχουν ακαδημαϊκές έρευνες που αποδεικνύουν πως τα επίπεδα NDMA σε γνωστό σκεύασμα για το στομάχι ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα όρια που έχει θέσει ο Αμερικανικός Οργανισμός Υγείας.

Από τις αμερικανικές Αρχές πάντως αναφέρουν πως έχουν λάβει γνώσει της ανάρτησης του φαρμακείου, ωστόσο δεν μπορούν να αποδεχτούν αβίαστα τους ισχυρισμούς του. «Παρότι το NDMA μπορεί να είναι επιβλαβές σε μεγάλες ποσότητες, ο Αμερικανικός Οργανισμός Υγείας βρήκε πως τα επίπεδα ρανιτιδίνης μόλις που ξεπερνούσαν τα επίπεδα που εντοπίζονται σε καθημερινά τρόφιμα» αναφέρουν οι αμερικανικές αρχές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εκτός ελέγχου καθηγητής σε γυμνάσιο: Αρπαξε μαθητή από την μπλούζα και τον πέταξε στο θρανίο γιατί τον αποκάλεσε «μπρο»

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Βίντεο από κάμερα ασφαλείας δείχνει τον 56χρονο εκπαιδευτικό να αρπάζει από τον λαιμό τον έφηβο

Δολοφονία 27χρονης συγκλονίζει το Μεξικό: Πεθερά γάζωσε την νύφη της και είπε στον γιο της «είσαι δικός μου, σε έκλεψε»

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Βίντεο από το περιστατικό δείχνει την πεθερά να ακολουθεί τη νύφη ενώ στη συνέχεια ακούγονται κραυγές

«Τρέμει» η γη στο Λασίθι – Σε λιγότερο από 24 ώρες πάνω από 50 σεισμοί

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές

Στη φυλακή οι Έλληνες που άνοιξαν σημαία με τον βυζαντινό αετό στην Αγιά Σοφιά

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Το Ελληνικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη παρακολουθεί στενά την υπόθεση

Πειραματικά σχολεία: Ολοκληρώθηκε η κλήρωση ‑ Πού θα δείτε τα αποτελέσματα

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Το Σαββατοκύριακο, οι εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα, Δημόσια Ωνάσεια και Πρότυπα Εκκλησιαστικά σχολεία

Δίκη Τέμπη: Ένταση όταν παρουσιάστηκε ανακοίνωση σωματείου αντί για πιστοποιητικό θανάτου

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Αντιδράσεις από τους συγγενείς για την ενέργεια του νομικού συμβούλου - Διεκόπη για λίγο η δίκη

Η Meta κλείνει συμφωνία πολλών δισ. δολαρίων για τη χρήση τσιπ της Amazon σε υπηρεσίες ΑΙ

Tech + Science 24.04.2026
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Amazon, δήλωσε πρόσφατα ότι ο τομέας ημιαγωγών της εταιρείας βρίσκεται σε καλό δρόμο για να πραγματοποιήσει πωλήσεις ύψους 20 δισ. δολαρίων σε ετήσια βάση

Κεφαλονιά: «Η γυναίκα μου φταίει που πέθανε η Μυρτώ»

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Ξεσπά ο πατέρας της Μυρτώς για τα κρυφά SMS

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Επιθεωρητές εργασίας κατέληξαν στο ΑΤ Ομονοίας μετά από καταγγελία

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Έλεγχαν υπόθεση υπαλλήλου της Πλεύσης Ελευθερίας

Αποσύρονται 130 λεωφορεία του ΟΑΣΘ ‑ Τι συνέβη

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Είχαν καλύψει 1,5 εκατομμύριο χιλιόμετρα το κάθε ένα!