E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily
Αννα Κυριακού: Από τη φτώχεια της Κατοχής μέχρι το Εθνικό Θέατρο και τις «Τρεις Χάριτες»

Αυτές είναι οι αιτίες που καταστρέφεται ο Αμαζόνιος σύμφωνα με τους ειδικούς

Η παγκόσμια «δίψα» που καίει τους πνεύμονες του πλανήτη

Δημοσίευση 25/8/2019 | 19:55

Αυτές είναι οι αιτίες που καταστρέφεται ο Αμαζόνιος σύμφωνα με τους ειδικούς

Το βοδινό κρέας και η γενετικά μεταλλαγμένη σόγια, που αγοράζουν αφειδώς όλες οι χώρες του κόσμου: αυτές είναι οι γεωργικές δραστηριότητες που καταστρέφουν τον Αμαζόνιο και, σύμφωνα με όλους τους ερευνητές, εξηγούν τη δραματική αύξηση των πυρκαγιών στο τροπικό δάσος.

Βοδινό

«Η εκτεταμένη εκτροφή βοοειδών είναι ο βασικός παράγοντας της αποψίλωσης του Αμαζόνιου. Λίγο περισσότερο από το 65% των αποψιλωμένων εκτάσεων στον Αμαζόνιο πλέον χρησιμοποιούνται ως βοσκοτόπια», εξηγεί ο Ρομούλο Μπατίστα, ερευνητής της Greenpeace.

H Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας βοδινού κρέατος παγκοσμίως. Οι εξαγωγές βοδινού έφτασαν το 2018 το ρεκόρ του 1,64 εκατομμυρίου τόνων (πηγή: Ένωση Εξαγωγικών Βιομηχανιών Κρέατος Βραζιλίας). Βασικές αγορές είναι η Κίνα και ακολουθούν η Αίγυπτος και η ΕΕ.

Πίσω από την πρώτη θέση της Βραζιλίας βρίσκονται λίγο περισσότερα από είκοσι χρόνια ιδιαίτερα εντυπωσιακής ανάπτυξης. Από το 1997 ως το 2016, για παράδειγμα, η χώρα δεκαπλασίασε τις εξαγωγές της σε βοδινό κρέας (σε βάρος όσο και σε αξία).

Στην αγορά κυριαρχούν τρεις μεγάλες εταιρείες: η JBS, η Minerva και η Marfrig.

Σόγια

Οι γεωργικές δραστηριότητες καταλαμβάνουν σχεδόν το 6,5% των αποψιλωμένων εκτάσεων του Αμαζονίου.

Ήδη πρώτος εξαγωγέας σόγιας παγκοσμίως, μπροστά και από τις ΗΠΑ, η Βραζιλία εξήγαγε 83,3 εκατομμύρια τόνους το 2018, δηλαδή αύξηση 22,2% σε σχέση με το 2017, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Η αυξητική αυτή τάση εξηγείται κυρίως από τις ανάγκες της Κίνας, πρώτου εισαγωγέα της βραζιλιάνικης σόγιας, κυρίως γενετικά μεταλλαγμένης. Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας έχει αναγκάσει το Πεκίνο να αγοράζει περισσότερη σόγια από τη Βραζιλία για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της κτηνοτροφίας της.

Οι εξαγωγές σόγιας από τη Βραζιλία στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 30% πέρυσι.

Η καλλιέργεια σόγιας είναι μία από τις βασικότερες που σιγά σιγά αφαιρεί εδάφη από το δάσος του Αμαζονίου. Όμως το 2006 τέθηκε σε εφαρμογή μορατόριουμ κι έτσι «μετά το 2008 λιγότερο από το 2% της σόγιας που καλλιεργείται στον Αμαζόνιο παράγεται σε αποψιλωμένες περιοχές», επισημαίνει ο Μπατίστα.

Η Ευρώπη επίσης αγοράζει βραζιλιάνικη σόγια, την οποία χρησιμοποιεί κυρίως για ως τροφή για τα ζώα εκτροφής, σύμφωνα με τη Greenpeace. Η ΜΚΟ είχε καταγγείλει τον Ιούνιο «τον εθισμό» της Ευρώπης στις εξαγωγές σόγιας από τη Λατινική Αμερική.

Η καλλιέργεια σόγιας στη Βραζιλία γνώρισε τεράστια άνοδο τη δεκαετία του 1970 με τη μετακίνηση των παραγωγών από το νότιο τμήμα της χώρας προς τα κεντροδυτικά, την ανάπτυξη νέων τεχνικών και τη χρήση ζιζανιοκτόνων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Eurostat: Αυξημένη η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός στην Ελλάδα

Ελλάδα 18.10.2025
5 ελληνικές περιφέρειες συγκαταλέγονται στις περιοχές της ΕE όπου πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας

Νέα στοιχεία για τον θάνατο χήρας υπουργού στο Κολωνάκι ‑ Οι ενδείξεις για εμπρησμό στο σπίτι της

Ελλάδα 18.10.2025
Ο φάκελος της υπόθεσης ανοίγει ξανά και περνά στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Εγώ φεύγω» ‑ Αποχώρησε on air από το πλατό του ΣΚΑΪ

Ελλάδα 18.10.2025
«Ήταν η πιο σύντομη συνέντευξη της ζωής μου» είπε η παρουσιάστρια Φαίη Μαυραγάνη

Νέα εντυπωσιακή έκρηξη του Κιλαουέα: Το ηφαίστειο της Χαβάης ξαναξυπνά με πίδακες λάβας 400 μέτρων

Κόσμος 18.10.2025
Το πιο ενεργό ηφαίστειο της Χαβάης προσέφερε ένα φυσικό υπερθέαμα, με λάβα να εκτοξεύεται ψηλότερα κι από το Empire State Building

Οι κινήσεις του 44χρονου πριν τη βουτιά θανάτου από τον Πύργο Απόλλων ‑ Περίμενε το δεύτερο παιδί του

Ελλάδα 18.10.2025
Ο άνδρας είχε επισκεφθεί μία ημέρα νωρίτερα το ίδιο σημείο για να παρατηρήσει τον χώρο από τον οποίο έπεσε

Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι: Ρήξη χιαστού ο Παπαγιάννης, εκτός για οκτώ μήνες

Αθλητικά Νέα 18.10.2025
Το χειρότερο σενάριο, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε για τον Γιώργο Παπαγιάννη, καθώς, όπως γνωστοποίησε η Αναντολού Εφές, υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού στο αριστερό γόνατο και θα μείνει εκτός για οκτώ μήνες.

Έφτασε στον Λευκό Οίκο ο Ζελένσκι ‑ Σε εξέλιξη η συνάντηση με τον Τραμπ

Κόσμος Χτες
Η συνάντησή τους έρχεται την επομένη της δήλωσης του Αμερικανού προέδρου, ότι σημειώθηκε «μεγάλη πρόοδος» κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Πούτιν

Ναύπακτος: Τροφική δηλητηρίαση από τζατζίκι σε εστιατόριο ‑ Στο νοσοκομείο δύο πελάτες

Ελλάδα Χτες
Ένας άνδρας έχασε τις αισθήσεις του και μια γυναίκα παρουσίασε συμπτώματα όπως σπασμούς, εμετό και λήθαργο