E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εύβοια: Τιτάνια η μάχη με τις φλόγες όλο το βράδυ

Δεν κινδυνεύουν οικισμοί, δεν κάηκαν σπίτια

Δημοσίευση 14/8/2019 | 08:31

Εύβοια: Τιτάνια η μάχη με τις φλόγες όλο το βράδυ

Ύστερα από μια δύσκολη νύχτα, με το πρώτο φως της μέρας άρχισαν οι ρίψεις από αέρος και όλοι ελπίζουν πως σήμερα θα καταφέρουν να περιορίσουν τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια που καίει παρθένο δάσος από τα ξημερώματα της Τρίτης. Τα μέτωπα της φωτιάς έφτασαν σε περίμετρο τα 11,5 χιλιόμετρα, ενώ οι φλόγες ξεπέρασαν τα 20 μέτρα!

Όλο το βράδυ, ισχυρότατες δυνάμεις της Πυροσβεστικής έδωσαν τιτάνια μάχη για να μην επεκταθεί η φωτιά. Η ελπίδα όλων είναι πως τα εναέρια μέσα θα μπορέσουν να περιορίσουν την πύρινη λαίλαπα. Το θετικό είναι πως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι άνεμοι στην περιοχή σήμερα δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ.

Ήδη αεροπλάνα Canadair και ελικόπτερα έχουν ξεκινήσει τις ρίψεις, ενώ στη μάχη θα μπουν και δυο αεροπλάνα από την Ιταλία.

«Η κατάσταση σήμερα είναι καλύτερη» δήλωσε νωρίς το πρωί στο OPEN ο Γιώργος Ψαθάς, δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων. Πλέον, τα ενεργά μέτωπα είναι δυο: στην Πλατάνια και στην περιοχή Κοκκαλά, σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τα Ψαχνά. Στο τρίτο μέτωπο υπάρχουν μόνο αναζωπυρώσεις.

Όλο το βράδυ οι πυροσβέστες πάλευαν με τις αναζωπυρώσεις. Γύρω από τα χωριά που βρέθηκαν σε πύρινο κλοιό τέθηκε σε εφαρμογή σχέδιο «δυναμικής παρέμβασης». Κατά τη διάρκεια της νύχτας, αναζωπυρώσεις υπήρξαν έξω από τα χωριά Μακρυμάλλη και Πλατάνια, αλλά οι πυροσβέστες που δεν εγκατέλειψαν στιγμή τη μάχη, κατάφεραν να τις περιορίσουν.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Ψαθά κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένονται ουσιαστικά αποτελέσματα. Η φωτιά που ξεκίνησε στις 03:10 τα ξημερώματα της Τρίτης έχει κάψει πυκνό δάσος Natura, καταφύγιο άγριας ζωής. Τα στρέμματα δάσους που έχουν καεί είναι χιλιάδες αλλά ακριβής εκτίμηση δεν μπορεί να γίνει ακόμα.

Η φωτιά δεν έκαψε σπίτια. Στο χωριό Μακρυμάλλη οι φλόγες έγλειψαν τα σπίτια, στο Κοντοδεσπότι μπήκαν στις αυλές αλλά δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές. Έχουν καεί τέσσερα αυτοκίνητα, ένα στο Κοντοδεσπίτι και τρία κοντά στο μοναστήρι Παναγία Θεολόγος, το πρώτο που εκκενώθηκε χθες.

Φωτογραφία Reuters

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το Ιράν μπλόκαρε και το Starlink: Χάνει 1,56 εκατομμύρια δολάρια κάθε ώρα χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο

Κόσμος 12.01.2026
Τελευταία φορά, που έγινε κάτι αντίστοιχο ήταν κατά τον πόλεμο με το Ισραήλ

ΗΠΑ: Χρησιμοποίησαν μυστικό όπλο στη Βενεζουέλα; ‑ Καταγγελίες για αιμορραγικά συμπτώματα

Κόσμος 12.01.2026
Ερωτηματικά από την ανάρτηση της Καρολάιν Λέβιτ

Αποζημίωση περίπου 150.000 ευρώ στον πατέρα της δoλoφovημένης Δώρας Ζέμπερη από τον Δήμο Αθηναίων

Ελλάδα 12.01.2026
Τι είπε ο δικηγόρος της οικογένειας Απόστολος Λύτρας

Mattel: Βγάζει στην αγορά μία Barbie με αυτισμό – Πώς την σχεδίασε

Κόσμος 12.01.2026
Στόχος είναι να προωθήσει την αποδοχή της διαφορετικότητας

Ρούλα Πισπιρίγκου: Αναβολή στη δίκη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ελλάδα 12.01.2026
Για την υπόθεση η κατηγορούμενη έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη

Τραγωδία με νοεγέννητο βρέφος: Δεν τα κατάφερε μετά από αεροδιακομιδή από τη Ρόδο στο Ηράκλειο

Ελλάδα 12.01.2026
Το νεογέννητο έχασε τη μάχη για τη ζωή παρά τις προσπάθειες των γιατρών, σκορπίζοντας τη θλίψη στην οικογένειά του

Θρίλερ στην Πάτρα με την εξαφάνιση της Λόρας ‑ Μαρτυρίες για ηλικιωμένο άνδρα που είχε ραντεβού

Ελλάδα 12.01.2026
Η 16χρονη Λόρα ζει τα τελευταία τρία χρόνια στην Πάτρα, μετά τη μετεγκατάσταση της οικογένειάς της από τη Γερμανία

Καιρός: Θεαματική άνοδος της θερμοκρασίες μέσα σε 48ώρες ‑ Η πρόβλεψη Μαρουσάκη

Καιρός 12.01.2026
Δεν κράτησε για πολύ η πολική εισβολή στη χώρα

Το Ιράν στις φλόγες: Εκατόμβες νεκρών από τις διαδηλώσεις ‑ Αποφασισμένοι για μακελειό οι μουλάδες

Κόσμος 12.01.2026
Με σημαίες με το λιοντάρι ανάμεσα στην πράσινη και την κόκκινη ρίγα, οι διαδηλωτές είναι έτοιμοι για την επόμενη ημέρα στην πολύπαθη χώρα

Ρουμπίνα Αμινιάν: Ποια είναι η 23χρονη φοιτήτρια που πυροβόλησαν στο κεφάλι οι δυνάμεις καταστολής του Ιράν

Κόσμος 12.01.2026
«Είδα εκατοντάδες πτώματα με τα ίδια μου τα μάτια», δήλωσε η μητέρα της 2