E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το νέο νομοσχέδιο των ΗΠΑ που θα αλλάξει το ίντερνετ και τα social media

Στην προσπάθεια να μειωθεί ο εθισμός

Δημοσίευση 31/7/2019 | 20:25

Το νέο νομοσχέδιο των ΗΠΑ που θα αλλάξει το ίντερνετ και τα social media

Τα βίντεο αυτόματης αναπαραγωγής στο YouTube, το infinite newsfeed (χωρίς όρια σκρολάρισμα) στο Facebook και το Snapstreaks ενδέχεται να απαγορευτούν στις ΗΠΑ, με αφορμή ένα νέο νομοσχέδιο.   

To νομοσχέδιο, αρκετά δραστικό και ικανό να αλλάξει τελείως την εμπειρία χρήσης των social media και του διαδικτύου, έχει για την ώρα βρει συμμάχους και πολέμιους, Εκτιμάται πως αν τελικά περάσει, θα μπορούσε να γίνει παράδειγμα που θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες.   

Ο νέος νόμος για την μείωση του εθισμού από τα social media στοχεύει να «χτυπήσει» τεχνικές και χαρακτηριστικά που ενθαρρύνουν και κάνουν πιο ισχυρές της συμπεριφορές εθισμού.   

Το νομοσχέδιο εναντιώνεται σε «πρακτικές που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη ψυχολογία ή τη φυσιολογία του εγκεφάλου ώστε να παρεμποδίζουν ουσιαστικά την ελευθερία επιλογής».   

Συγκεκριμένα εστιάζει σε τέσσερις γενικές πρακτικές:   

- Το απεριόριστο scroll στο Twitter ή το newsfeed στο Facebook, όπου φορτώνεται αυτόματα νέο περιεχόμενο, όταν ο χρήστης πλησιάσει στο τέλος του υπάρχοντος περιεχομένου, χωρίς να απαιτείται συγκεκριμένο αίτημα από τους αναγνώστες.   

- Στην αυτόματη αναπαραγωγή, όταν ένας ιστότοπος παίζει αυτόματα μουσική ή βίντεο "χωρίς την θέληση του χρήστη", όπως στο YouTube και στο Facebook. Το νομοσχέδιο αποκλείει ρητά την αυτόματη αναπαραγωγή διαφημίσεων. Παρέχει επίσης εξαιρέσεις για την αυτόματη αναπαραγωγή μουσικής στις υπηρεσίες ροής μουσικής και την αυτόματη αναπαραγωγή από μια προ-κατασκευασμένη λίστα αναπαραγωγής. 

 -Στις... επιβραβεύσεις που αφορούν στο πόσο «πιστός» είναι ο χρήστης στην κάθε πλατφόρμα. Αυτές χρησιμοποιούνται κυρίως από το Snapchat με τη μορφή των Snapstreak, τα οποία σημαίνουν πόσο συχνά δύο φίλοι ανταλλάσσουν μηνύματα. Αρκετοί γονείς έχουν παραπονεθεί ότι το Snapstreak οδηγεί σε προβληματική συμπεριφορά τα παιδιά τους, τα οποία φοβούνται ότι η 'φιλία' τους κινδυνεύει αν το Snapstreak τελειώσει.   

-Στις ιστοσελίδες, που φορτώνουν περισσότερο περιεχόμενο, μέσα σε τρία λεπτά, χωρίς να ζητηθεί ρητά από το χρήστη να φορτωθεί αυτό το πρόσθετο περιεχόμενο.   

Το νομοσχέδιο έρχεται σε μια συγκυρία που την ίδια ώρα το βρετανικό κοινοβούλιο ερευνά τις λεγόμενες «εθιστικές τεχνολογίες».   

Η εν λόγω έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο αφορά και στα βιντεοπαιχνίδια. Μάλιστα, τον περασμένο μήνα, οι εμπνευστές του δημοφιλούς παιχνιδιού, Candy Crush Saga, δήλωσαν στην έρευνα ότι περισσότεροι από 9 εκατομμύρια άνθρωποι παίζουν το παιχνίδι τους για τουλάχιστον τρεις ώρες την ημέρα, ενώ 432.000 έπαιξαν για έξι ή περισσότερες ώρες. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Eurovision: Αν η Φινλανδία κερδίσει, το Ισραήλ την έβαψε

E-Daily 3.Left 15.05.2026
Συναγερμός στην ισραηλινή αποστολή μπροστά στο ενδεχόμενο φινλανδικής νίκης

Ανατριχιαστικές καταγγελίες από την μυστική οικογένεια του Μάικλ Τζάκσον: «Ήταν τέρας, μας κακοποιούσε 25 χρόνια»

E-Daily 3.Left 15.05.2026
Τέσσερα αδέλφια υποστηρίζουν ότι υπήρξαν θύματα πολυετούς σeξουαλικής κακοποίησης και χειραγώγησης από τον «βασιλιά της ποπ» ήδη από την παιδική τους ηλικία

Μαρουσάκης: Διήμερο έντονης κακοκαιρίας, με καταιγίδες και αφρικανική σκόνη

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Ο γνωστός μετεωρολόγος κάνει λόγο για δύο κύματα κακοκαιρίας το επόμενο εικοσιτετράωρο στη χώρα

Επεισόδια στην Ευελπίδων με «υπερασπιστές» των ληστών της Τιθορέας: Στη φυλακή και οι 6 μετά τις απολογίες τους

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Οι κατηγορούμενοι φέρονται να εμπλέκονται σε τουλάχιστον 11 ληστείες

Τραγικό τέλος για 22χρονη διακοσμήτρια στις ΗΠΑ, την σκότωσε με όπλο ο πατέρας του συντρόφου της

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Ο 54χρονος κατηγορείται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας - Η 22χρονη Γουίτνι μόλις είχε πιάσει τη δουλειά των ονείρων της

Θρήνος στην Ιταλία για τους πέντε που χάθηκαν σε κατάδυση 50 μέτρων σε σπηλιά στις Μαλδίβες: Τα τρία σενάρια για την τραγωδία

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Η τραγωδία σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης όταν η καθηγήτρια Μοντεφαλκόνε, η 23χρονη κόρη της, δύο φοιτητές της και ένας δύτης βούτηξαν σε βάθος 50 μέτρων για να μπουν σε υποβρύχια σπηλιά μήκους 260 μέτρων

«Ο φόβος κυριαρχεί, παραωρίμασε το αντράκι μου» λέει η μητέρα του μικρού Νικόλα που νίκησε τον καρκίνο

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Ο μικρός Νικόλας δέχθηκε την ερώτηση της μητέρας του σχετικά με το τι θα κάνει από δω και πέρα με τον πιτσιρικά να εξομολογείται πως θέλει... να φάει ελεύθερα

Ξέσπασμα του Χέιζ Ντέβις στα social media: Η φωτογραφία του Γιαννακόπουλου και το «κάποιοι να προσέχουν τι λένε»

E-Daily 3.Left 15.05.2026
Ο άσος του Παναθηναϊκού ανέβασε μια μεγάλη συλλογή με φωτογραφίες και βίντεο - Τα μαθήματα ελληνικών, το σχόλιο για τα ταξίδια του και τα γνωμικά

Γυναίκα κακοποίησε βάναυσα τη σκυλίτσα που πέθανε στη Σάμο, είχε κατάγματα στο κρανίο, τη γνάθο και τη λεκάνη

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Ο σκύλος είχε βρεθεί φρικτά κακοποιημένος στις 23 Απριλίου

Έρχονται αλλαγές στα κινητά τηλέφωνα από 1η Ιουνίου ‑ Τι θα ισχύσει

E-Daily 3.Left 15.05.2026
Η ΕΕ προχωρά σε απλοποίηση της διαδικασίας μεταφοράς δεδομένων μεταξύ συσκευών Apple και Android

Επεισόδια ανάμεσα σε αγρότες και δυνάμεις των ΜΑΤ στις Σέρρες

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Έπεσαν και χημικά κατά τις συγκρούσεις στο τελωνείο του Προμαχώνα

Οπαδοί έβαλαν φωτιά στο πρωθυπουργικό γραφείο της Λιβύης μετά από αμφισβητούμενο πέναλτι

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Βίντεο από κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν στιγμές πανικού, πυροβολισμούς και τραυματίες να μεταφέρονται με ασθενοφόρα