E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πόσο μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού

Κέρδος από 35 - 311 ευρώ από φέτος για το 98% των ιδιοκτητών

Δημοσίευση 21/7/2019 | 18:21

Πόσο μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού

Πολύ σημαντικό κέρδος θα δουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την οποία εξήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ που ανακοίνωση η νέα κυβέρνηση αφορά όλους τους κατόχους ακινήτων και θα ισχύσει μάλιστα άμεσα από το 2019. Και όχι το 2020 όπως προέβλεπε η προεκλογική δέσμευση της ΝΔ.

Από αυτό το μέτρο ανακούφισης για τα περισσότερα νοικοκυριά στην Ελλάδα περισσότερο ωφελημένοι θα είναι οι μικροιδιοκτήτες που θα δουν στα εκκαθαριστικά τους τον ΕΝΦΙΑ μειωμένο κατά 30%. Ωστόσο και η μεσαία τάξη θα δει σημαντική μείωση της τάξης του 20%. Οι πολλοί λίγοι (περίπου 15.000 ιδιοκτήτες) που έχουν ακίνητη περιουσία άνω του 1 εκατ.ευρώ θα δουν τον ΕΝΦΙΑ μειωμένο κατά 10%. Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν όφελος από 35 έως και 311 ευρώ.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα για το πόσο ωφελούνται οι Ελληνες από το μέτρο της κυβέρνησης:

Η απόφαση της κυβέρνησης για άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ αφορά και την ξεκάθαρη αναπτυξιακή στόχευση που συνδυάζεται με άλλα μέτρα άμεσης εφαρμογής όπως είναι η αναστολή καταβολής ΦΠΑ στην οικοδομή και η αναστολή φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Στόχος είναι να πάρει μετά από μία δεκαετία κρίσης ξανά εμπρός ο κατασκευαστικός κλάδος καθώς και σειρά επαγγελμάτων που συνδέονται άμεσα με αυτόν. Πάντως, το εν λόγω μέτρο είναι και μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης που αφαιρεί φορολογικό βάρος από τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών που ούτως ή άλλως υπερφορολογείται τα τελευταία χρόνια.

Ανατίμηση περιουσίας των πολιτών

Παράλληλα, το μέτρο της μείωσης του ΕΝΦΙΑ οδηγεί αναπόφευκτα και στην ανατίμηση της περιουσίας των πολιτών. Αναφορικά με την κριτική που ασκείται ότι ο ΕΝΦΙΑ αφορά πρωτίστως όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, δεν λαμβάνεται υπόψιν η επίδραση που έχει ο συγκεκριμένος φόρος στην αξία του ακινήτου. Διότι η τιμή πώλησης ενός διαμερίσματος ή ενός οικοπέδου αυξάνεται σημαντικά όταν είναι γνωστό πως ο ΕΝΦΙΑ που θα χρειαστεί να πληρώσει ο νέος ιδιοκτήτης θα είναι μειωμένος έως και κατά 30%. Και αυτό αφορά σχεδόν όλους τους Έλληνες ιδιοκτήτες που κατέχουν μικρότερη ή μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιστορική αλλαγή στη Γαλλία: Τέλος στο «σeξουαλικό καθήκον» – Τι ισχύει στην Ελλάδα

Κόσμος 01.02.2026
Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει «συζυγική εξαίρεση»

Η πόλη που γέμισε πατάτες: Το απίθανο ρεκόρ που έφερε δωρεάν διανομή

Ελλάδα 01.02.2026
Πατάτες για όλους: Το αγροτικό ρεκόρ που έκανε την ευρωπαϊκή πόλη ένα απέραντο πανέρι

Πυρκαγιά στα τρένα: Διακόπηκε η κυκλοφορία στο τμήμα Σίνδος – Θεσσαλονίκη

Ελλάδα 01.02.2026
71 επιβάτες παραμένουν στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Σίνδου - Αναμένονται σημαντικές καθυστερήσεις

Κινηματογραφική ληστεία στην Κατερίνη με λεία κοσμήματα αξίας 300.000 ευρώ – Έκλεψαν και το αυτοκίνητο του θύματος

Ελλάδα 01.02.2026
Ο κοσμηματοπώλης, κατά την προσπάθειά του να σταματήσει τους ληστές τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Κραν Μοντανά: Έφηβος υπέκυψε στα τραύματά του – Στους 41 οι νεκροί

Κόσμος 01.02.2026
Έφηβος πέθανε από τους τραυματισμούς λόγω της φωτιάς που προκλήθηκε σε μπαρ της Ελβετίας

Θρίλερ στη Νέα Πέραμο: Ανδρας εντοπίστηκε νεκρός σε ρέμα

Ελλάδα 01.02.2026
Τη σορό του άνδρα εντόπισε περιπατητής που ειδοποίησε τις Αρχές

Καυγάς έξω από strip club στην Αυστραλία: Ανδρας πέταξε καταλάθος καρέκλα στο κεφάλι φίλου του

Κόσμος 01.02.2026
Παρά την σφοδρότητα του χτυπήματος, ο άνδρας δεν χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο

Σοκαριστικό βίντεο: Σκιέρ τραβά selfie δευτερόλεπτα πριν κατακρεουργηθεί από λεοπάρδαλη του χιονιού

Κόσμος 01.02.2026
Δεν έλαβε υπόψιν τις προειδοποιήσεις των αρχών για τη θέαση των αρπακτικών στην περιοχή

Μαύρη μέρα στην Αττάλεια: 16 νεκροί σε δύο σοκαριστικά τροχαία με διαφορά λίγης ώρας

Κόσμος 01.02.2026
Λεωφορείο έπεσε σε χαντάκι με απολογισμό 8 νεκρούς, ενώ λίγο αργότερα, μετωπική σύγκρουση ΙΧ, προκάλεσε έξι θανάτους

Σοβαρές πλημμύρες σε Λάρισα και Σπάτα – Δρόμος και θάλασσα έγιναν ένα στον Αγιόκαμπο – Νέα «κόκκινη προειδοποίηση»

Ελλάδα 01.02.2026
Σοβαρά προβλήματα και εκτεταμένες ζημιές προκάλεσε η κακοκαιρία σε πολλές περιοχές της χώρας - Ανατολικά κατεθύνεται το μέτωπο

Η σπαρακτική ανάρτηση της μητέρας του Αλκη Καμπανού – «Και αν η σιωπή πονάει, εγώ θα σου μιλώ»

Ελλάδα 01.02.2026
Στη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού, συγκλονιστική είναι η ανάρτηση που έκανε στον λογαριασμό της στο Facebook η μητέρα του