E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πόσο μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού

Κέρδος από 35 - 311 ευρώ από φέτος για το 98% των ιδιοκτητών

Δημοσίευση 21/7/2019 | 18:21

Πόσο μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού

Πολύ σημαντικό κέρδος θα δουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την οποία εξήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ που ανακοίνωση η νέα κυβέρνηση αφορά όλους τους κατόχους ακινήτων και θα ισχύσει μάλιστα άμεσα από το 2019. Και όχι το 2020 όπως προέβλεπε η προεκλογική δέσμευση της ΝΔ.

Από αυτό το μέτρο ανακούφισης για τα περισσότερα νοικοκυριά στην Ελλάδα περισσότερο ωφελημένοι θα είναι οι μικροιδιοκτήτες που θα δουν στα εκκαθαριστικά τους τον ΕΝΦΙΑ μειωμένο κατά 30%. Ωστόσο και η μεσαία τάξη θα δει σημαντική μείωση της τάξης του 20%. Οι πολλοί λίγοι (περίπου 15.000 ιδιοκτήτες) που έχουν ακίνητη περιουσία άνω του 1 εκατ.ευρώ θα δουν τον ΕΝΦΙΑ μειωμένο κατά 10%. Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν όφελος από 35 έως και 311 ευρώ.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα για το πόσο ωφελούνται οι Ελληνες από το μέτρο της κυβέρνησης:

Η απόφαση της κυβέρνησης για άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ αφορά και την ξεκάθαρη αναπτυξιακή στόχευση που συνδυάζεται με άλλα μέτρα άμεσης εφαρμογής όπως είναι η αναστολή καταβολής ΦΠΑ στην οικοδομή και η αναστολή φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Στόχος είναι να πάρει μετά από μία δεκαετία κρίσης ξανά εμπρός ο κατασκευαστικός κλάδος καθώς και σειρά επαγγελμάτων που συνδέονται άμεσα με αυτόν. Πάντως, το εν λόγω μέτρο είναι και μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης που αφαιρεί φορολογικό βάρος από τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών που ούτως ή άλλως υπερφορολογείται τα τελευταία χρόνια.

Ανατίμηση περιουσίας των πολιτών

Παράλληλα, το μέτρο της μείωσης του ΕΝΦΙΑ οδηγεί αναπόφευκτα και στην ανατίμηση της περιουσίας των πολιτών. Αναφορικά με την κριτική που ασκείται ότι ο ΕΝΦΙΑ αφορά πρωτίστως όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, δεν λαμβάνεται υπόψιν η επίδραση που έχει ο συγκεκριμένος φόρος στην αξία του ακινήτου. Διότι η τιμή πώλησης ενός διαμερίσματος ή ενός οικοπέδου αυξάνεται σημαντικά όταν είναι γνωστό πως ο ΕΝΦΙΑ που θα χρειαστεί να πληρώσει ο νέος ιδιοκτήτης θα είναι μειωμένος έως και κατά 30%. Και αυτό αφορά σχεδόν όλους τους Έλληνες ιδιοκτήτες που κατέχουν μικρότερη ή μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εύβοια: 43χρονος έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας

Ελλάδα 04.03.2026
Στο πένθος βυθίστηκε η τοπική κοινωνία του Αυλωναρίου Ευβοίας

Βίντεο από την κατάρριψη ιρανικού YAK‑130 από μαχητικό αεροσκάφος F‑35I

Κόσμος 04.03.2026
Μάλιστα ακούγονται Ιρανοί να φωνάζουν «Allahu Akbar» αφού νόμιζαν ότι ένα ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος είχε αναχαιτιστεί.

Ντουμπάι: Οι υπερπλούσιοι πληρώνουν έως και 350.000 δολάρια για να φύγουν με ιδιωτικά τζέτ

Κόσμος 04.03.2026
Ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας επιστρατεύουν «στόλους SUV» για τη μεταφορά πολιτών στο Ριάντ μέσω της 10ωρης οδικής διαδρομής από το Ντουμπάι

Στον αέρα το σχέδιο για το μελλοντικό ευρωπαϊκό μαχητικό

Κόσμος 04.03.2026
Dassault και Airbus ερίζουν για την ηγεσία στο πρόγραμμα

Προ των πυλών νέα κακοκαιρία: Σε ποιες περιοχές αναμένονται έντονα φαινόμενα το επόμενο 24ωρο

Καιρός 04.03.2026
Με βροχές, καταιγίδες και ενισχυμένους ανέμους θα κυλήσει το επόμενο 24ωρο σε αρκετές περιοχές της χώρας

Καταδικάστηκε ο Χάρι Μαγκουάιρ για τα επεισόδια στη Μύκονο

Αθλητικά Νέα 04.03.2026
Ο Αγγλος αμυντικός καταδικάστηκε για την συμπλοκή που είχε στη Μύκονο πριν από έξι χρόνια, όταν και είχε συλληφθεί στο νησί.

Βγήκε από τη ΜΕΘ το 5 μηνών βρέφος από τη Ζάκυνθο που είχε προσβληθεί από μηνιγγίτιδα: Η ζωή νίκησε τον θάνατο, λέει ο Ηλιάδης

Ελλάδα 04.03.2026
Μετά από 11 ημέρες νοσηλείας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, το παιδί τα κατάφερε με τον Ανδρέα Ηλιάδη να εύχεται στον μικρό «ήρωα» να έχει «από εδώ και πέρα μόνο χαρές»

Δοκιμαστικό SMS στις 19.00 σε όλα τα κινητά τηλέφωνα στην Κύπρο, προληπτικά μέτρα και σαφείς οδηγίες προς τους πολίτες

Ελλάδα 04.03.2026
Η δοκιμή θα πραγματοποιηθεί σήμερα γύρω στις 19:00, όταν θα σταλεί δοκιμαστικό μήνυμα σε όλους τους χρήστες κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο

Αναμπελ Σκόφιλντ: Πέθανε το μοντέλο και ηθοποιός από καρκίνο του εγκεφάλου

Κόσμος 04.03.2026
Νοσηλευόταν μέχρι πρόσφατα στο Λος Αντζελες και έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου

Επιβάτης σε αμόκ στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»: Τα έκανε «γυαλιά‑καρφιά» επειδή δεν έφυγε η πτήση

Ελλάδα 04.03.2026
Ανδρας προκάλεσε σοβαρές και πολλαπλές ζημιές στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», πετώντας μπουκάλια επειδή δεν έφυγε η πτήση του για Κύπρο

Σοκ και δέος: Ο τορπιλισμός της ιρανικής φρεγάτας από αμερικανικό υποβρύχιο ανοιχτά της Σρι Λάνκα ‑ Βίντεο ντοκουμέντο

Κόσμος 04.03.2026
Το πλοίο επέστρεφε στο Ιράν μετά τη συμμετοχή του στις πολυεθνικές ναυτικές ασκήσεις MILAN 2026 στο Βισακαπατνάμ της Ινδίας.

Κρήτη: Φρικτό θάνατο βρήκε άνδρας που παγιδεύτηκε σε φρέζα ενώ εκτελούσε εργασίες στο αμπέλι του

Ελλάδα 04.03.2026
Ο 73χρονος Βρετανός είχε εγκατασταθεί μόνιμα σε χωριό της Σητείας στην Κρήτη πριν από πολλά χρόνια