E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πόσο μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού

Κέρδος από 35 - 311 ευρώ από φέτος για το 98% των ιδιοκτητών

Δημοσίευση 21/7/2019 | 18:21

Πόσο μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού

Πολύ σημαντικό κέρδος θα δουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την οποία εξήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ που ανακοίνωση η νέα κυβέρνηση αφορά όλους τους κατόχους ακινήτων και θα ισχύσει μάλιστα άμεσα από το 2019. Και όχι το 2020 όπως προέβλεπε η προεκλογική δέσμευση της ΝΔ.

Από αυτό το μέτρο ανακούφισης για τα περισσότερα νοικοκυριά στην Ελλάδα περισσότερο ωφελημένοι θα είναι οι μικροιδιοκτήτες που θα δουν στα εκκαθαριστικά τους τον ΕΝΦΙΑ μειωμένο κατά 30%. Ωστόσο και η μεσαία τάξη θα δει σημαντική μείωση της τάξης του 20%. Οι πολλοί λίγοι (περίπου 15.000 ιδιοκτήτες) που έχουν ακίνητη περιουσία άνω του 1 εκατ.ευρώ θα δουν τον ΕΝΦΙΑ μειωμένο κατά 10%. Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν όφελος από 35 έως και 311 ευρώ.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα για το πόσο ωφελούνται οι Ελληνες από το μέτρο της κυβέρνησης:

Η απόφαση της κυβέρνησης για άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ αφορά και την ξεκάθαρη αναπτυξιακή στόχευση που συνδυάζεται με άλλα μέτρα άμεσης εφαρμογής όπως είναι η αναστολή καταβολής ΦΠΑ στην οικοδομή και η αναστολή φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Στόχος είναι να πάρει μετά από μία δεκαετία κρίσης ξανά εμπρός ο κατασκευαστικός κλάδος καθώς και σειρά επαγγελμάτων που συνδέονται άμεσα με αυτόν. Πάντως, το εν λόγω μέτρο είναι και μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης που αφαιρεί φορολογικό βάρος από τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών που ούτως ή άλλως υπερφορολογείται τα τελευταία χρόνια.

Ανατίμηση περιουσίας των πολιτών

Παράλληλα, το μέτρο της μείωσης του ΕΝΦΙΑ οδηγεί αναπόφευκτα και στην ανατίμηση της περιουσίας των πολιτών. Αναφορικά με την κριτική που ασκείται ότι ο ΕΝΦΙΑ αφορά πρωτίστως όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, δεν λαμβάνεται υπόψιν η επίδραση που έχει ο συγκεκριμένος φόρος στην αξία του ακινήτου. Διότι η τιμή πώλησης ενός διαμερίσματος ή ενός οικοπέδου αυξάνεται σημαντικά όταν είναι γνωστό πως ο ΕΝΦΙΑ που θα χρειαστεί να πληρώσει ο νέος ιδιοκτήτης θα είναι μειωμένος έως και κατά 30%. Και αυτό αφορά σχεδόν όλους τους Έλληνες ιδιοκτήτες που κατέχουν μικρότερη ή μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αγρια δολοφονία στη Θεσσαλονίκη: Τον πυροβόλησαν και πέταξαν το πτώμα του στον Λουδία

E-Daily 2.TopNews 10.05.2026
H συνάντηση των τριών Ρομά κατέληξε σε άγρια δολοφονία

Τρομερά επεισόδια στο ντέρμπι της Τσεχίας: Εισβολή εκατοντάδων οπαδών με καπνογόνα

E-Daily 2.TopNews 10.05.2026
Διακοπή στο Σλάβια Πράγας – Σπάρτα Πράγας με τους οπαδούς των γηπεδούχων να εισβάλουν με καπνογόνα στο γήπεδο για να τα ρίξουν στους φιλοξενούμενους, ενώ επιτέθηκαν και σε ποδοσφαιριστές.

Metallica: Και όμως συνέβη ‑ Πόσα Ρίχτερ σεισμό κατέγραψε το Γεωδυναμικό στο ΟΑΚΑ

E-Daily 3.Left 10.05.2026
Το φαινόμενο αυτό, γνωστό ως «concert quakes», επιβεβαιώθηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Από εδώ ξεκίνησε ο χανταϊός: Αυτό είναι το «σημείο μηδέν» που έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό

E-Daily 2.TopNews 10.05.2026
Το Hondius φαίνεται πως αποτελεί το όχημα διασποράς του χανταϊού στον κόσμο

Eurovision 2026: Το BBC συνδέει το “Ferto” του Akyla με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα

E-Daily 3.Left Χτες
Διθυραμβικά σχόλια συνεχίζει να συγκεντρώνει η ελληνική συμμετοχή

Πάτρα: Συναγερμός για διασπορά φυματίωσης – Δεκάδες κρούσματα σε εργάτες γης από το Νεπάλ

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Δύσκολος πληθυσμός, κρύβονται και δεν συμμορφώνονται»

Ισόβια κάθειρξη στον δράστη της δολοφονίας 34χρονου έξω από κλαμπ στις Σέρρες το 2025

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το φονικό επεισόδιο ξεκίνησε έπειτα από καβγά

Χανταϊός στο κρουαζιερόπλοιο: Ανατροπή με το «σημείο μηδέν» ‑ Δεν μεταδόθηκε από χωματερή

E-Daily 2.TopNews Χτες
Νέα δεδομένα για το «σημείο μηδέν» του χανταϊού

Ο ουρανός πάνω από την Αλάσκα τρελάθηκε, και ο δορυφόρος της NASA κατέγραψε κάθε δευτερόλεπτο

E-Daily 3.Left Χτες
Δορυφόρος της NASA κατέγραψε μια εντυπωσιακή σειρά ατμοσφαιρικών φαινομένων πάνω από τον Κόλπο της Αλάσκας

Καταναλωτικά δάνεια: Πλαφόν στο κόστος και τέλος στις υπερβολικές χρεώσεις έως 100.000 ευρώ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Νέο πλαφόν σε καταναλωτικά δάνεια έως 100.000 ευρώ περιορίζει το κόστος αποπληρωμής, ενισχύει τη διαφάνεια και προστατεύει δανειολήπτες από υπερβολικές χρεώσεις, επιβάλλοντας σαφή όρια και ενημέρωση

Μαρινάκης για Τσίπρα: Περιφερόμενος κίνδυνος για τη χώρα, έκλεισε τις τράπεζες και τώρα θέλει να τις εξυγιάνει

Ελλάδα Χτες
Νωρίτερα ο πρώην πρωθυπουργός είχε ζητήσει την επιβολή «πατριωτικής εισφοράς» σε τράπεζες και επιχειρήσεις