E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων: Καλεί την ΕΕ να λάβει μέτρα κατά της Τουρκίας

Η εισήγηση θα τεθεί υπόψη των ηγετών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής

Δημοσίευση 18/6/2019 | 19:42

Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων: Καλεί την ΕΕ να λάβει μέτρα κατά της Τουρκίας

Μέτρα εις βάρος της Τουρκίας για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου -και συγκεκριμένα για τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ- ζήτησε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων να καταθέσουν χωρίς καθυστέρηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.

«Το Συμβούλιο υπογραμμίζει τις σοβαρές αρνητικές και άμεσες συνέπειες, που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το εύρος των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας και περαιτέρω το Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να καταθέσουν επιλογές για απαραίτητα μέτρα χωρίς καθυστέρηση. Αυτά μπορούν να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την χρηματοδότηση ή και συναντήσεις ανώτατου επιπέδου» αναφέρεται στο κείμενο των συμπερασμάτων.

Συγκεκριμένα, οι ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κινηθούν σε δύο άξονες: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει πολιτικά, διπλωματικά και οικονομικά μέτρα ενάντια στην Τουρκία, ενώ η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης θα προτείνει κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν.

Η ΕΕ θα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να αντιδράσει καταλλήλως και σε απόλυτη αλληλεγγύη με την Κύπρο. Σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να καταθέσουν επιλογές για κατάλληλα μέτρα, χωρίς καθυστέρηση.

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, ανέφερε στις δηλώσεις του πως σε σχέση με την Τουρκία το Συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι συνεχίζει να απομακρύνεται περαιτέρω από την ΕΕ με τις δικές της αποφάσεις, γι' αυτό και η de facto παύση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που το Συμβούλιο αποφάσισε τον περασμένο χρόνο, παραμένει σε ισχύ. «Η απόφασή μας επηρεάστηκε σημαντικά από την κατάσταση των γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, που είναι απαράδεκτες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε επίπεδο ηγετών της ΕΕ. Τα συμπεράσματα θα τεθούν και ενώπιον των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι της απόφασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων προηγήθηκε έντονο διπλωματικό «πρέσινγκ» από Αθήνα και Λευκωσία, που τείκά κατέληξε στην ομόφωνη απόφαση, παρά το γεγονός ότι αρχικά υπήρχαν χώρες, που ήταν αντίθετες στη λήψη μέτρων κατά της Άγκυρας.

Κυβερνητικές πηγές για Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων: Πρώτη φορά η ΕΕ αποφασίζει μέτρα σε βάρος της Τουρκίας

«Για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίζει μέτρα εις βάρος της Τουρκίας για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συγκεκριμένα για τις ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ» επισημαίνουν διπλωματικές πηγές μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο. «Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων δόθηκε μια σκληρή μάχη της Ελλάδας» προσθέτουν.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων υπογραμμίζει τη σοβαρή αρνητική επίδραση που έχουν άμεσα αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το εύρος των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας» και «καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και να απέχει από αυτές τις ενέργειες».

Επίσης, σημειώνεται ότι η ΕΕ θα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να αντιδράσει καταλλήλως και σε απολυτή αλληλεγγύη με την Κύπρο. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως υπογραμμίζουν οι διπλωματικές πηγές, το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και την ΕΥΕΔ (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης) να καταθέσει επιλογές για κατάλληλα μέτρα χωρίς καθυστέρηση».

Σε σχέση με την Αλβανία, οι διπλωματικές πηγές παρατηρούν πως για πρώτη φορά το Συμβούλιο θέτει επίσημα την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων και το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, ως κριτήρια για την ενταξιακή διαδικασία.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, σημειώνουν πως για πρώτη φορά το Συμβούλιο δεν καλωσορίζει μόνο ως ιστορική τη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας τη σημασία της για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά υπογραμμίζει και τη σημασία της εφαρμογής της. Με αυτόν τον τρόπο, διαμηνύουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, η ΕΕ αποκτά ρόλο στην παρακολούθηση της πιστής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Με πούρο στο στόμα και 177 χιλιόμετρα την ώρα: 85χρονος πιάστηκε σε κόντρες στη Φλόριντα, δείτε βίντεο

E-Daily 3.Left 23.06.2026
Φορώντας καπέλο jockey στο οποίο είχε στηρίξει τα γυαλιά ηλίου και έχοντας ένα πούρο στο στόμα, ο Γουίλιαμ Μπόσγουορθ οδηγούσε το Nissan 350Z καμπριολέ και έκανε κόντρες με μία κόκκινη Chevrolet Corvette στο Λίσμπεργκ,  σε δρόμο με όριο ταχύτητας τα 72 χιλιόμετρα

Σε κυκλοφορία το ψηφιακό ευρώ έως το 2029 ‑ Τι είναι και πώς θα λειτουργεί

E-Daily 2.TopNews 23.06.2026
Το ψηφιακό ευρώ αποτελεί ένα από τα μέτρα που προωθούνται για την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης

Τραγωδία στη Μυτιλήνη: Κατέληξε 36χρονη γιατρός μετά από επιπλοκές στον τοκετό

E-Daily 2.TopNews 23.06.2026
Η τραγική είδηση σκόρπισε τη θλίψη στο νησί

Αποκαλυπτική η βαλλιστική για το μακελειό στα Βορίζια: 124 κάλυκες, 13 όπλα και το «ένοχο» 9άρι που συνδέει τρεις υποθέσεις

E-Daily 2.TopNews 23.06.2026
Στην έκθεση γίνεται λόγος για 76 κάλυκες καλάσνικοφ από τέσσερα διαφορετικά όπλα - Η βολίδα που αφαιρέθηκε από την σορό του 39χρονου Φανούρη Καργάκη δεν κατέστη δυνατό να συνδεθεί με κάποιο απ` αυτά τα τέσσερα συγκεκριμένα καλάσνικοφ

Έφταιγαν τα μπαλάκια στον Τσιτσιπά: Η έκρηξη του Έλληνα τενίστα στην πρεμιέρα του στη Μαγιόρκα, βίντεο

E-Daily 3.Left 23.06.2026
Ο Έλληνας πρωταθλητής ηττήθηκε και αποκλείστηκε από τον Περουβιανό, Ιγνάσιο Μπούσε με 2-0 σετ στο τουρνουά της Μαγιόρκα

Τι κάνουν στην Κύπρο με τους τόνους λαγοκέφαλου που πιάνουν κάθε χρόνο

E-Daily 2.TopNews 23.06.2026
Η διαδικασία αυτή έχει οδηγήσει στην εξολόθρευση τεράστιων πληθυσμών λαγοκέφαλου από τις κυπριακές θάλασσες

Ανατριχιαστική υπόθεση στην Ουγγαρία: Συνελήφθη 30χρονος νοσοκόμος, ο οποίος συνέλεγε ανθρώπινα μέλη από νοσοκομείο και νεκροταφεία

E-Daily 2.TopNews 23.06.2026
Οι αρχές ερευνούν τη μακάβρια συλλογή λειψάνων που βρέθηκε στο σπίτι και τον χώρο εργασίας του - Δείτε βίντεο

Αθώα η Παναγιώτα Βλαντή στη μήνυση του Γιώργου Κιμούλη: «Δεν κατασκεύασα κανένα γεγονός», είπε

E-Daily 3.Left 23.06.2026
Με καταθέσεις Δώρας Χρυσικού και παρουσία Ζέτας Δούκα η δίκη της Παναγιώτας Βλαντή με τον Γιώργο Κιμούλη

Πριν το απόλυτο σοκ στο NBA με τη μεταγραφή στους Χιτ, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο συγκίνησε το πανελλήνιο

E-Daily 3.Left 23.06.2026
Το γεύμα αγάπης που μοιράστηκε σε πάνω από 200 ανθρώπους, ανάμεσά τους και παλιοί γνώριμοι του Γιάννη από τα Σεπόλια

Φρίκη στη Βρετανία: Κοριτσάκι μόλις 2 ετών ξεψύχησε μετά από σωματική και σeξουαλική κακοποίηση που υπέστη από τη μητέρα της και τον σύντροφό της

E-Daily 2.TopNews 23.06.2026
Η άτυχη Ίζαμπελ έφερε 21 κατάγματα στο κορμάκι της μετά από συνεχή σωματική κακοποίηση ενώ σε επικοινωνία με τη γιαγιά του παιδιού η μάνα του άφηνε υπονοούμενα ότι ο σύντροφός της είναι παιδεραστής

Έφηβη στην Ολλανδία μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τους γονείς της και μοιράστηκε τις φωτογραφίες με συμμαθητές της

E-Daily 2.TopNews 23.06.2026
Πληροφορίες από τοπικά μέσα ότι η ανήλικη φέρεται να αυτοπροσδιοριζόταν ως σκύλος

Ποια σχολεία συγχωνεύονται και ποια καταργούνται από το υπουργείο Παιδείας

E-Daily 2.TopNews 23.06.2026
Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τον στρατηγικό σχεδιασμό για το σχολικό έτος 2026-2027, με ιδρύσεις, συγχωνεύσεις και ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής.