E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων: Καλεί την ΕΕ να λάβει μέτρα κατά της Τουρκίας

Η εισήγηση θα τεθεί υπόψη των ηγετών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής

Δημοσίευση 18/6/2019 | 19:42

Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων: Καλεί την ΕΕ να λάβει μέτρα κατά της Τουρκίας

Μέτρα εις βάρος της Τουρκίας για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου -και συγκεκριμένα για τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ- ζήτησε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων να καταθέσουν χωρίς καθυστέρηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.

«Το Συμβούλιο υπογραμμίζει τις σοβαρές αρνητικές και άμεσες συνέπειες, που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το εύρος των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας και περαιτέρω το Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να καταθέσουν επιλογές για απαραίτητα μέτρα χωρίς καθυστέρηση. Αυτά μπορούν να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την χρηματοδότηση ή και συναντήσεις ανώτατου επιπέδου» αναφέρεται στο κείμενο των συμπερασμάτων.

Συγκεκριμένα, οι ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κινηθούν σε δύο άξονες: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει πολιτικά, διπλωματικά και οικονομικά μέτρα ενάντια στην Τουρκία, ενώ η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης θα προτείνει κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν.

Η ΕΕ θα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να αντιδράσει καταλλήλως και σε απόλυτη αλληλεγγύη με την Κύπρο. Σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να καταθέσουν επιλογές για κατάλληλα μέτρα, χωρίς καθυστέρηση.

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, ανέφερε στις δηλώσεις του πως σε σχέση με την Τουρκία το Συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι συνεχίζει να απομακρύνεται περαιτέρω από την ΕΕ με τις δικές της αποφάσεις, γι' αυτό και η de facto παύση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που το Συμβούλιο αποφάσισε τον περασμένο χρόνο, παραμένει σε ισχύ. «Η απόφασή μας επηρεάστηκε σημαντικά από την κατάσταση των γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, που είναι απαράδεκτες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε επίπεδο ηγετών της ΕΕ. Τα συμπεράσματα θα τεθούν και ενώπιον των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι της απόφασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων προηγήθηκε έντονο διπλωματικό «πρέσινγκ» από Αθήνα και Λευκωσία, που τείκά κατέληξε στην ομόφωνη απόφαση, παρά το γεγονός ότι αρχικά υπήρχαν χώρες, που ήταν αντίθετες στη λήψη μέτρων κατά της Άγκυρας.

Κυβερνητικές πηγές για Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων: Πρώτη φορά η ΕΕ αποφασίζει μέτρα σε βάρος της Τουρκίας

«Για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίζει μέτρα εις βάρος της Τουρκίας για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συγκεκριμένα για τις ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ» επισημαίνουν διπλωματικές πηγές μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο. «Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων δόθηκε μια σκληρή μάχη της Ελλάδας» προσθέτουν.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων υπογραμμίζει τη σοβαρή αρνητική επίδραση που έχουν άμεσα αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το εύρος των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας» και «καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και να απέχει από αυτές τις ενέργειες».

Επίσης, σημειώνεται ότι η ΕΕ θα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να αντιδράσει καταλλήλως και σε απολυτή αλληλεγγύη με την Κύπρο. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως υπογραμμίζουν οι διπλωματικές πηγές, το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και την ΕΥΕΔ (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης) να καταθέσει επιλογές για κατάλληλα μέτρα χωρίς καθυστέρηση».

Σε σχέση με την Αλβανία, οι διπλωματικές πηγές παρατηρούν πως για πρώτη φορά το Συμβούλιο θέτει επίσημα την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων και το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, ως κριτήρια για την ενταξιακή διαδικασία.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, σημειώνουν πως για πρώτη φορά το Συμβούλιο δεν καλωσορίζει μόνο ως ιστορική τη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας τη σημασία της για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά υπογραμμίζει και τη σημασία της εφαρμογής της. Με αυτόν τον τρόπο, διαμηνύουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, η ΕΕ αποκτά ρόλο στην παρακολούθηση της πιστής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Φουρνιέ τήρησε την υπόσχεσή του: Έβαψε κόκκινα τα γένια του μετά την κατάκτηση της Euroleague από τον Ολυμπιακό

E-Daily 3.Left 22.06.2026
Ο Γάλλος σταρ είχε συμφωνήσει με τον κουρέα του ότι, σε περίπτωση που ο Ολυμπιακός κατακτούσε την Euroleague, θα του έδινε ελεύθερο χέρι να κάνει ό,τι ήθελε στα γένια του

ΑΑΔΕ: Νέα Γενική Διεύθυνση Ψηφιακών Υπηρεσιών και Συστημάτων – Από πότε τίθεται σε λειτουργία

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Με τη νέα οργανωτική δομή, η ΑΑΔΕ αποκτά ενιαίο κέντρο τεχνολογικής ανάπτυξης και ψηφιακής διακυβέρνησης

Κατάρ: Έκρηξη σε εγκατάσταση φυσικού αερίου ‑ 13 νεκροί και δεκάδες τραυματίες

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Η έκρηξη στο Ρας Λάφαν, την κύρια μονάδα επεξεργασίας υγροποιημένου φυσικού αερίου του Κατάρ, προκλήθηκε από «τεχνικό ατύχημα».

Τραγωδία στη Γαλλία: Δύο παιδιά πέθαναν από τον καύσωνα μέσα στο αυτοκίνητο της μητέρας τους ενώ εκείνη ψώνιζε

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Ο ακριβής λόγος θανάτου δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, αλλά η αρχική διάγνωση έκανε λόγο για καρδιακή ανακοπή

Προκαλεί η σύζυγος του δολοφόνου της Σταυρούλας: Ήταν παράξενη γυναίκα, να κάνει σχέση αυτός με αυτή;

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Είμαι σίγουρη και βέβαιη, ο άνδρας μου είναι αθώος, το υποστηρίζω μέχρι θανάτου, είπε η σύζυγος του καθ` ομολογία δολοφόνου της Σταυρούλας Λεβεντάκη στα Χανιά, προσθέτοντας ωστόσο: «Αν είναι αυτός, τότε ναι, να πληρώσει»

Διανομέας της Amazon έβγαλε εκατομμύρια γράφοντας εργασίες και δίνοντας εξετάσεις για φοιτητές

E-Daily 3.Left 22.06.2026
Οι Αρχές διαπίστωσαν ότι βοηθούσε φοιτητές σε εργασίες και εξετάσεις, αποκομίζοντας παράνομα εκατομμύρια δολάρια

Γαλλία: Από τη ζέστη πηδούν στον Σηκουάνα

Κόσμος 22.06.2026
Τρεις νεκροί στη Γαλλία, θερμοκρασίες άνω των 42 βαθμών σαρώνουν την Ευρώπη

Η πρώτη αντίδραση του Δημήτρη Αβραμόπουλου για το ένταλμα σύλληψης

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Αβραμόπουλος για το ένταλμα σύλληψης των Βέλγων: Απολύτως αβάσιμο ζήτημα, δεν θα κάνω χρήση της ασυλίας, ζητώ πλήρη δικαστική έρευνα

Πάτρα: Συνελήφθη οδηγός που παρέσυρε 16χρονο με πατίνι και τον εγκατέλειψε

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Ο ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά τη σύγκρουση – Οι αστυνομικοί ταυτοποίησαν και συνέλαβαν τον οδηγό

Δεν προέκυψαν σημάδια κακοποίησης για το 7 μηνών βρέφος που νοσηλεύεται στην Πάτρα, ελεύθερη η μητέρα

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Το 7 μηνών βρέφος εισήχθη στο Καραμανδάνειο το Σάββατο φέροντας κάταγμα στον μηρό και εκδορές στο κεφάλι.