E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Είχε θησαυρό 1 εκατ. λιρών στο συρτάρι και δεν είχε ιδέα

Έμεινε φυλαγμένο για 55 χρόνια

Δημοσίευση 4/6/2019 | 21:47

Είχε θησαυρό 1 εκατ. λιρών στο συρτάρι και δεν είχε ιδέα
@unsplash.com

Όταν το 1964 ένας έμπορος αρχαιοτήτων από τη Σκωτία αγόραζε ένα πιόνι σκακιού, σκαλισμένο σε ελεφαντόδοντο για 6 δολάρια, σίγουρα δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αποκτούσε ένα από τα διασημότερα και σπανιότερα «κομμάτια» του δημοφιλούς αυτού παιχνιδιού στρατηγικής στον κόσμο.

Φυλαγμένο σε ένα συρτάρι για 55 χρόνια, ο «Στρατιώτης Lewis», όπως είναι γνωστό το πιόνι, θα μπορούσε πλέον να αποφέρει μέχρι και 1 εκατομμύριο λίρες στην οικογένειά του, η οποία το παρέδωσε για δημοπρασία στον Οίκο Sotheby’s στο Λονδίνο.

Τα πιόνια Lewis βρέθηκαν στη Νήσο Lewis (από την οποία πήραν το όνομά τους), στο αρχιπέλαγος των Εξωτερικών Εβρίδων της Σκωτίας το 1831, κάτω από άκρως μυστηριώδεις συνθήκες, όπως αναφέρει το CNNi. Συνολικά έχουν βρεθεί 93 κομμάτια, με τα περισσότερα να έχουν σκαλιστεί σε ελεφαντόδοντο θαλάσσιου ελέφαντα. Από το σετ λείπει ένας ίππος και τέσσερις στρατιώτες.

Το σπάνιο εύρημα αναμένεται να δημοπρατηθεί στις 2 Ιουλίου, ενώ είναι η πρώτη φορά που ένα πιόνι της συλλογής Lewis βγαίνει σε δημοπρασία.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ένα μέλος της οικογένειας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, το συγκεκριμένο πιόνι αναγραφόταν στον κατάλογο του εμπόρου αρχαιοτήτων, ως «αντίκα μαχητής σκακιού από ελεφαντοστό θαλάσσιου ελέφαντα» γεγονός το οποίο υποδεικνύει ότι δεν είχε την παραμικρή ιδέα για την ιστορική σπουδαιότητα του ευρήματος που είχε αγοράσει.

Όπως δήλωσε: «Το πιόνι ήταν φυλαγμένο στο σπίτι του παππού μου και όταν πέθανε η μητέρα μου το κληρονόμησε. Η μητέρα μου πάντα το θαύμαζε για την πολυπλοκότητα και την ιδιαιτερότητά του. Πίστευε πως ήταν ξεχωριστό και ότι ίσως είχε μαγικές ιδιότητες. Για πολλά χρόνια φυλασσόταν σε ένα συρτάρι στο σπίτι της, προσεκτικά τυλιγμένο σε μία μικρή τσάντα. Κατά καιρούς έβγαζε το πιόνι από το συρτάρι για να θαυμάζει τη μοναδικότητά του».

Στην ανακοίνωση του Sotheby’s, το σπάνιο εύρημα χαρακτηρίζεται ως ένα σημαντικό σύμβολο του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κοζάνη: Νεκρό αρκουδάκι 2,5 ετών – Το πυροβόλησαν τρεις φορές στο κεφάλι

E-Daily 2.TopNews 12.06.2026
Το ζώο εντοπίστηκε στην περιοχή Πυλωρί του δήμου Βοΐου

Αεροδρόμιο Αμβούργου: Εκκενώθηκε τμήμα του λόγω μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης

E-Daily 2.TopNews 12.06.2026
Ύποπτο αντικείμενο στον έλεγχο επιβατών προκάλεσε συναγερμό στο αεροδρόμιο του Αμβούργου - η αστυνομία εκκένωσε την περιοχή και ανεστάλησαν απογειώσεις και επιβιβάσεις.

Καιρός: Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για καταιγίδες και χαλάζι – Ποιες 6 περιοχές επηρεάζονται

E-Daily 2.TopNews 12.06.2026
Έντονα και επικίνδυνα φαινόμενα τις επόμενες ώρες με κύριο χαρακτηριστικό την υψηλή συχνότητα κεραυνών

Ιλινόις: Τεράστιος ανεμοστρόβιλος κάλυψε τον ουρανό και άφησε ερείπια πίσω του (βίντεο)

E-Daily 3.Left 12.06.2026
Τραυματισμένος απεγκλωβίστηκε άνδρας από τα ερείπια του κατεδαφισμένου σπιτιού του

Μυστήριο με τον πυροβολισμό 36χρονου στο Αγρίνιο: Το θύμα αλλάζει τις καταθέσεις του για το σημείο της επίθεσης

E-Daily 2.TopNews 12.06.2026
Ο 36χρονος εξακολουθεί να νοσηλεύεται φρουρούμενος, ενώ οι αστυνομικοί προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν τις ακριβείς συνθήκες του επεισοδίου και να εντοπίσουν τον δράστη

Παξοί: Συνελήφθη πλοίαρχος για τη φωτιά δύο τουριστικών σκαφών ‑ Προκλήθηκε θαλάσσια ρύπανση

Ελλάδα 12.06.2026
Από το συμβάν δεν σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός ενώ προκλήθηκε θαλάσσια ρύπανση έκτασης περίπου 100 τετραγωνικών μέτρων

Σκληρό βίντεο: Η στιγμή που καρχαρίας κατασπαράζει ψαροντουφεκά

E-Daily 2.TopNews 12.06.2026
Ένας αυτόπτης μάρτυρας κατέγραψε την επίθεση, με το θύμα να ακούγεται να ουρλιάζει «βοήθεια» ενώ πάλευε μέσα στο νερό

Ο Μητροπολίτης Κυθήρων δίνει τα χρήματα της μισθολογικής αύξησης για στέγη γιατρών και εκπαιδευτικών

E-Daily 3.Left 12.06.2026
«Η αύξηση μπορεί να αποτελέσει εργαλείο ενίσχυσης της κοινωνικής προσφοράς», αναφέρει σε δήλωσή του

Μουντιάλ 2026: Όλα τα γκολ της 1ης ημέρας της διοργάνωσης

E-Daily 2.TopNews 12.06.2026
Μεξικό και Νότια Κορέα πήραν νωρίς προβάδισμα στην πρόκριση από τον 1ο όμιλο

Θεσσαλονίκη: Ανήλικο βρέθηκε να κλαίει αβοήθητο στο δρόμο, συνελήφθη η μητέρα του

E-Daily 2.TopNews 12.06.2026
Σε βάρος της 47χρονης μητέρας σχηματίστηκε δικογραφία

Πύργος: Αγρια συμπλοκή 20 ανηλίκων για τα μάτια μιάς κοπέλας

Ελλάδα 12.06.2026
Οι αστυνομικοί προσώρησαν σε πέντε προσαγωγές