E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αφρικανική σκόνη από τη Λιβύη «πνίγει» όλη τη χώρα

Μέχρι πότε θα διαρκέσει

Δημοσίευση 24/4/2019 | 13:40

Αφρικανική σκόνη από τη Λιβύη «πνίγει» όλη τη χώρα

Λόγω της σκόνης η αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας - Δείτε αναλυτικούς χάρτες από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών - Διαβάστε από πού προέρχεται το φαινόμενο
Το σκηνικό του καιρού για σήμερα Μεγάλη Τετάρτη 24 Απριλίου συνθέτει ένα «κοκτέιλ» από συννεφιά, βροχές και πολλή αφρικανική σκόνη που αναμένεται να διαρκέσει όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Πολύ υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης σε Αθήνα, δυτική Ελλάδα(Κέρκυρα-Καλαμάτα), βόρεια Ελλάδα(Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη), αλλά και στο Ηράκλειο της Κρήτης καταγράφουν οι προγνωστικοί χάρτες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ο κατακόρυφος άξονας των διαγραμμάτων δείχνει το υψόμετρο σε μέτρα και ο οριζόντιος τη συγκέντρωση της σκόνης σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Η σκόνη ακολουθεί την πορεία των θερμών αερίων μαζών που κινούνται προς τα Βαλκάνια και δεν αναμιγνύονται με τις ψυχρές επιφανειακές, αλλά καθώς είναι ελαφρύτερες κινούνται σε μεγαλύτερο υψόμετρο.

Η δορυφορική εικόνα δείχνει τη σημαντική συγκέντρωση σκόνης πάνω από τη χώρα μας που προέρχεται από τη Λιβύη και θα συνεχίσει να μας επηρεάζει, σύμφωνα με τα προγνωστικά, μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο 27 Απριλίου 2019.

Από πού προέρχεται η σκόνη;

Με τη χρήση υπολογιστικών εργαλείων, τα οποία λαμβάνουν υπόψη την ατμοσφαιρική κυκλοφορία, εντοπίζονται οι πηγές προέλευσης της σκόνης που επηρεάζει τη χώρα μας.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή της Λιβύης, λόγω του συνδυασμού των χαμηλών πιέσεων στη Δυτική Μεσόγειο με τις υψηλές πιέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οδηγεί στην ανύψωση μεγάλης ποσότητας σκόνης και μεταφορά της προς τη χώρα μας. Η καθίζηση της σκόνης τις επόμενες ώρες και φαινόμενα λασποβροχής θα μειώσουν εκ νέου την ορατότητα σήμερα Μεγάλη Τετάρτη 24 Απριλίου 2019 κυρίως στη Νότια Ελλάδα.

Στον xάρτη με αποχρώσεις του καφέ και του κόκκινου παρουσιάζεται η συγκέντρωση σκόνης στην ατμόσφαιρα το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης και με βέλη η διεύθυνση και ταχύτητα του ανέμου σε ύψος 10 μέτρων. Αυτή η ροή αερίων μαζών θα ευθύνεται και για την αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα παρότι η ηλιοφάνεια θα είναι περιορισμένη λόγω της σκόνης και των υψηλών νεφώσεων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέα ανάρτηση Καρυστιανού για τα ελληνοτούρκικα: Δεν μπορείς να βαφτίζεις μια εθνική διπλωματική ήττα ως «θερμή υποδοχή»

Πολιτική 13.02.2026
Η Μαρία Καρυστιανού αμφισβητεί την επιλογή της προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για τη μοναδική διαφορά με την Τουρκία που αναγνωρίζει η Ελλάδα για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Οι ΗΠΑ στέλνουν το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο στον κόσμο στη Μέση Ανατολή

Κόσμος 13.02.2026
Ένα ακόμη αμερικάνικο αεροπλανοφόρο βρίσκεται ήδη στην Αραβική Θάλασσα

Πυροβολισμοί στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας: 2 νεκροί και 1 τραυματίας

Κόσμος 13.02.2026
Οι πυροβολισμοί έπεσαν μέσα σε κοιτώνα – Ακόμη δεν έχουν ταυτοποιηθεί τα θύματα - Αγνωστο το αν συνελήφθη ο δράστης - Η ανακοίνωση του πανεπιστημίου

Πώς το κύκλωμα των αχυράνθρωπων έβγαλε εκατομμύρια με το κόλπο με τα ΑΦΜ μιας χρήσης

Ελλάδα 13.02.2026
Πάνω από 43 εκατ. ευρώ τα χρέη σε ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ

Ηλεκτρονικά τιμολόγια: «Βαρύς» ο λογαριασμός από σήμερα – Πρόστιμο ίσο με 50% του ΦΠΑ

Οικονομία 13.02.2026
Τέλος χρόνου για τη δήλωση τρόπου έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων στην ΑΑΔΕ

Κούρεμα προστίμων έως 50% για όσους κλείνουν γρήγορα τις φορολογικές υποθέσεις

Οικονομία 13.02.2026
Τα στάδια του ελέγχου που καθορίζουν το ποσοστό έκπτωσης - Προκαταβολή 25% και δόσεις για το υπόλοιπο ποσό

Επίσημα απόφαση στο Ευρωκοινοβούλιο: «Οι τρανς γυναίκες, είναι γυναίκες»

Κόσμος 13.02.2026
Με 340 ψήφους υπέρ το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την πλήρη αναγνώριση των τρανς γυναικών ως γυναίκες.

Καταιγίδες και ισχυρές βροχές σε όλη τη χώρα – Δείτε πού χτυπά η κακοκαιρία

Καιρός 13.02.2026
Ισχυρή επιδείνωση του καιρού έχει αρχίσει από χθες το απόγευμα

Σάλος στην Ιταλία: Πέταξε στα σκουπίδια ράβδους χρυσού αξίας 120.000 ευρώ

Κόσμος Χτες
Ένας άνδρας στην Ιταλία πέταξε στα σκουπίδια, χωρίς να το καταλάβει, ράβδους χρυσού αξίας 120.000 ευρώ

Αναμορφωτικά μέτρα σε 15χρονο για το revenge pοrn που οδήγησε συμμαθήτριά σε απόπειρες αυτοκτονίας

Ελλάδα Χτες
Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη, τον Απρίλιο του 2024, ύστερα από καταγγελία που έκανε η μητέρα της