E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το νέο μυστηριώδες πλάσμα που δε «μοιάζει με τίποτα που έχουμε δει στο παρελθόν»

Εντοπίστηκε στα έγκατα του Ινδικού Ωκεανού

Δημοσίευση 19/4/2019 | 14:31

Το νέο μυστηριώδες πλάσμα που δε «μοιάζει με τίποτα που έχουμε δει στο παρελθόν»

Ο δύτης Victor Vescovo βρισκόταν σε αποστολή του Discovery Channel στον πυθμένα της Τάφρου Java, η οποία εκτιμάται ότι είναι η βαθύτερη τάφρος στον Ινδικό Ωκεανό. Η ομάδα του εντόπισε ένα μυστηριώδες πλάσμα στα έγκατα του Ωκεανού το οποίο το περιέγραψαν ως «εξαιρετικά ζελατινώδες ζώο», που δεν «μοιάζει με τίποτα που έχουμε δει στο παρελθόν» και εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα νέο είδος μέδουσας.

Ο επικεφαλής της αποστολής, Alan Jamieson, ανέφερε στο CNN ότι «μοιάζει πραγματικά τεχνητό – βγαίνει στο σκοτάδι και ξαφνικά γυρνάει και σκέφτεσαι “Θεέ μου, αυτό είναι ένα είδος περίεργης τσούχτρας”». Η ομάδα τράβηξε ένα πλάνο του και κοιτάζοντας το υλικό πολλές φορές, προσπαθούσε να διαπιστώσει τι ήταν αυτό που είχαν βρει, αναζητώντας στοιχεία και στο διαδίκτυο.


Για να καταφέρουν να φτάσουν σε ένα συμπέρασμα για την ταυτότητα του πλάσματος η ομάδα ήρθε σε επαφή με Ιάπωνες επιστήμονες και από κοινού κατέληξαν ότι το πλάσμα αυτό ανήκει στην οικογένεια των χιτωνοφόρων.

Τα χιτωνοφόρα, γνωστά και ως ουροχορδωτά, είναι υποσυνομοταξία θαλάσσιων ζώων η οποία εντάσσεται στην συνομοταξία των χορδωτών. Κάποια χιτωνοφόρα ζουν ως μονήρη, ενώ άλλα αναπτύσσονται σε αποικίες, με κάθε μονάδα να είναι γνωστή ως ζωΐδιο.

«Δεν έχει κάποια κοινή ονομασία, γιατί δεν είμαστε απολύτως σίγουροι τι είναι. Αλλά μοιάζει με χιτωνοφόρο, το οποίο κανονικά χρησιμοποιώντας το μακρύ του πλοκάμι, 'αγκυροβολεί' στον πάτο της θάλασσας. Και για κάποιο λόγο ανεβαίνει προς τα πάνω, ώστε να μπορεί να φιλτράρει το φαγητό έξω από το νερό», σημείωσε ο Jamieson.

«Οι τάφροι είναι αρκετά σεισμογενείς. Κανονικά τα χιτωνοφόρα προσκολλώνται στον πάτο. Εάν βρίσκεσαι σε σεισμικό περιβάλλον, κινδυνεύεις να θαφτείς, επομένως για να προσαρμοστεί στο καταστροφικό αυτό περιβάλλον, σηκώθηκε από τον πάτο χρησιμοποιώντας το μακρύ του πλοκάμι», εξήγησε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέθανε σε διακοπές στην Κύπρο και οι γιατροί παρέδωσαν το σώμα του χωρίς την καρδιά

Κόσμος 01.12.2025
Ο 76χρονος Μάικλ Γκρέιλι, κατέρρευσε εξαιτίας κράμπας στο πόδι

Οι αγρότες έκλεισαν την εθνική και στο ύψος των Μαλγάρων: Ένταση με οδηγούς, δείτε πού υπάρχουν μπλόκα

Ελλάδα 01.12.2025
Κλειστή από χθες η εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης στη Νίκαια Λάρισας και ο Ε65

Απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών στον Κηφισό από τις 07:00 έως τις 10:00 συζητά το υπουργείο Μεταφορών

Ελλάδα 01.12.2025
«Αυτή την περίοδο μετράμε ήδη με drones την ακριβή αποτύπωση αυτού του προβλήματος»

Απεργία 3/12: Ποιοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις

Ελλάδα 01.12.2025
Νέες συγκεντρώσεις ενώ συνεχίζονται και οι αγροτικές κινητοποιήσεις

BBC: Η σφαγή αιγοπροβάτων στην Ελλάδα προκαλεί φόβους για έλλειψη φέτας

Ελλάδα 01.12.2025
Η ευλογιά ενδέχεται να επηρεάσει την παραγωγή

Δικηγόρος για τη 46χρονη που δολοφόνησε την πεθερά της στη Σαλαμίνα: «Απειλούσε εμένα, τα παιδιά μου»

Ελλάδα 01.12.2025
Τα «ανθρωποειδή που ενδύονται τον μανδύα του ηθικού ανθρώπου στο διαδίκτυο, είναι ακραία επικίνδυνες προσωπικότητες που κρύβουν το τέρας που ζει μέσα τους»

Τηλέφωνο για βόμβα στα δικαστήρια της Ευελπίδων

Ελλάδα 01.12.2025
Οι Αρχές σπεύδουν στο σημείο για τις απαραίτητες ενέργειες

Έρχονται τα ρομπότ που λένε τα… κάλαντα στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα 01.12.2025
Τα ρομπότ θα είναι έτοιμα και για την Πρωτοχρονιά, αφού γίνονται ήδη δοκιμές