E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ασχημα νέα για όσους χρωστούν στην εφορία

Τι γίνεται με τη ρύθμιση οφειλών

Δημοσίευση 20/3/2019 | 08:13

Ασχημα νέα για όσους χρωστούν στην εφορία

Πριν από μερικούς μήνες το κλίμα που είχε δημιουργηθεί ήταν ότι έρχεται μία ρύθμιση οφειλών, ανάσα για τους εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες που θα ρύθμιζαν σε 120 δόσεις τα χρέη τους, και σε αυτή θα μπορούν να μπουν οι πάντες χωρίς κανένα κριτήριο.

Ωστόσο από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και σήμερα η ρύθμιση αυτή δεν βρίσκεται ούτε καν στα… σχέδια. Στην κυβέρνηση περιμένουν να κλείσει το ζήτημα της πρώτης κατοικίας και εν συνεχεία να ανοίξουν το θέμα για τη ρύθμιση οφειλών, δεδομένου ότι οι δανειστές έχουν σοβαρές επιφυλάξεις για την σκοπιμότητα μίας τέτοιας κίνησης, όπως επίσης και για το τελικό αποτέλεσμα σε δημοσιονομική βάση.

Παράλληλα το μόνο σίγουρο είναι ότι η ρύθμιση, όποτε αυτή έρθει, δεν θα είναι οριζόντια και θα αφορά τους πάντες. Θα είναι με κριτήρια και μάλιστα αυστηρά και παράλληλα θα έχει πολύ μικρή χρονική διάρκεια. Κάποιοι μάλιστα μιλούν για έναν σφιχτό νόμο, παρόμοιο με αυτόν που θα καταλήξει για την πρώτη κατοικία.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και ας δούμε ποια είναι αυτή την στιγμή τα δεδομένα.

Η κυβέρνηση καλλιέργησε προσδοκίες στους οφειλέτες. Όλοι πίστεψαν ότι θα μπορέσουν θα ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε πολλές δόσεις σε βάθος 10ετίας. Ωστόσο λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο, που μπορεί ωστόσο να μην έχουν την κυριότητα του ξενοδοχείου (μνημόνιο), έχουν όμως λόγο ακόμη και μάλιστα ισχυρό στις βασικές αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι δανειστές ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι τις ρυθμίσεις οφειλών. Θεωρούν ότι αυτές που ήδη έχουν γίνει και αυτές που τρέχουν είναι ικανοποιητικές και δεν χρειάζεται νέες, που θα συντηρήσουν στο διηνεκές μία κουλτούρα «δεν πληρώνω». Όμως η κυβέρνηση, συμφωνεί σε αυτό και η αντιπολίτευση, ήθελε μία ακόμη ρύθμιση και μάλιστα καλλιέργησε προσδοκίες.

Αυτές στην πορεία διαψεύσθηκαν και σήμερα στην καλύτερη περίπτωση το νομοσχέδιο θα πάει στην Βουλή μετά το Πάσχα. Η ρύθμιση για τα Ταμεία είναι σίγουρα πιο μπροστά από την αντίστοιχη για την Εφορία.

Σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία υπάρχει μία μεγάλη εκκρεμότητα και αφορά στο κατά πόσο θα ενταχθούν (και υπό ποιους όρους) οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των εταιρειών. Πρόκειται για χρέη που προέρχονται από μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στο πρώην ΙΚΑ.

Για τη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία, η περίοδος αναμονής των περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων οφειλετών θα είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς η ελληνική πλευρά δεν έχει καν στείλει στους θεσμούς το σχέδιο της πρότασής της. Υποτίθεται ότι αυτό θα γινόταν ακόμη και μέσα στις επόμενες ημέρες ώστε να υπάρχει μια προετοιμασία ενόψει και της άφιξης των κλιμακίων για την 3ημεταμνημονιακή αξιολόγηση. Ακόμη και αυτό όμως δεν είναι δεδομένο καθώς μέχρι τις 5 Απριλίου, όλο το βάρος θα πέσει στο να κλείσει η 2η μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Όσον αφορά στο περιεχόμενο της ρύθμισης, η κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχτεί ότι θα πρέπει να φτιάξει ένα νομοσχέδιο με «κόφτες» και συγκεκριμένα κριτήρια που να λειτουργούν αποτρεπτικά για τους λεγόμενους κακοπληρωτές. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται ότι θα θεσπιστούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και για την ένταξη στη ρύθμιση αλλά και για τον καθορισμό του αριθμού των δόσεων οι οποίες θα φτάνουν στις 120 μόνο για οφειλέτες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: χαμηλό εισόδημα, λιγοστές καταθέσεις και περιορισμένης αξίας ακίνητα. Επίσης, θεωρείται δεδομένο ότι η νέα ρύθμιση, όταν και αν κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, θα έχει πολύ περιορισμένη διάρκεια «ζωής». Δηλαδή οι οφειλέτες θα κληθούν να κάνουν τις αιτήσεις ένταξης μέσα σε πολύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέθανε ο Νίκος Λαζαρίδης, ιδρυτής του ομώνυμου γνωστού οινοποιείου

Ελλάδα 21.12.2025
Τι αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της

«Βούλιαξε» από Αϊ‑Βασίληδες η Αθήνα για το Santa Run ‑ Πάνω από 1000 συμμετοχές

Ελλάδα 21.12.2025
​Το σύνθημα για την εκκίνηση έδωσε λίγο μετά τις 10:00 το πρωί ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας

Έφοδος του ΣΔΟΕ στα γραφεία του Συλλόγου των Θυμάτων των Τεμπών ‑ Η αντίδραση της Καρυστιανού

Ελλάδα 21.12.2025
«Πόσοι φορολογικοί έλεγχοι και με ποια ευρήματα έκλεισαν όταν σκόνταψαν σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα;»

Αγνοούμενη στις ΗΠΑ εμφανίστηκε 40 χρόνια μετά, δεν γνώριζε ότι την είχε απαγάγει η μητέρα της όταν ήταν 3 ετών

Κόσμος 21.12.2025
Συγκλονιστική υπόθεση από τις ΗΠΑ, με μητέρα που κατηγορείται για απαγωγή, αλλαγή ταυτότητας και μια οικογενειακή επανένωση έπειτα από τέσσερις δεκαετίες

Πέθανε η Ντόρα Γιαννακοπούλου

Ελλάδα 21.12.2025
Έφυγε σε ηλικία 88 ετών η ηθοποιός και συγγραφέας

Τέλος τα ποδήλατα: H ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που απαγορεύει τη χρήση τους σε πεζόδρομους

Κόσμος 21.12.2025
Pεριορίζουν ποδήλατα και ηλεκτρικά σκούτερ στην κεντρική πεζοδρομημένη ζώνη από το 2026

«Ήταν κόλαση»: Καθαρίστρια μπήκε σε δωμάτιο ξενοδοχείου gamer μετά από δύο χρόνια

Κόσμος 21.12.2025
Ένοικος έμεινε σχεδόν δύο χρόνια σε ξενοδοχείο για gamers στην Κίνα χωρίς να βγαίνει. Όταν έφυγε, το προσωπικό βρέθηκε μπροστά σε εικόνες σοκ και «κόλασης»

Συγκίνησε ο Ανδρέας Τεττέη: Ξέσπασε σε κλάματα on air κι αποχώρησε από συνέντευξη ‑ Βίντεο

Αθλητικά Νέα 21.12.2025
Ο Ανδρέας Τεττέη αγωνίστηκε για τελευταία φορά με την Κηφισιά, στον αγώνα κόντρα στον Ολυμπιακό και δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή του.

Χάρτης κινητοποιήσεων των αγροτών – Όλα τα μπλόκα πανελλαδικά

Ελλάδα 21.12.2025
Οι αγρότες διατηρούν ενεργά τα μπλόκα σε κομβικά σημεία της χώρας, προχωρώντας σε ανοίγματα διοδίων

Μαρία Καρυστιανού: Το κίνημα οργανώνεται ‑ Σχεδιάζουμε επιτροπή «σοφών» για τη σωτηρία της χώρας

Ελλάδα 21.12.2025
Τις τελευταίες εβδομάδες, η κυρία Καρυστιανού δέχεται πολλαπλά αιτήματα από πολίτες που ζητούν την οργάνωση ενός συλλογικού εγχειρήματος