E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ασχημα νέα για όσους χρωστούν στην εφορία

Τι γίνεται με τη ρύθμιση οφειλών

Δημοσίευση 20/3/2019 | 08:13

Ασχημα νέα για όσους χρωστούν στην εφορία

Πριν από μερικούς μήνες το κλίμα που είχε δημιουργηθεί ήταν ότι έρχεται μία ρύθμιση οφειλών, ανάσα για τους εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες που θα ρύθμιζαν σε 120 δόσεις τα χρέη τους, και σε αυτή θα μπορούν να μπουν οι πάντες χωρίς κανένα κριτήριο.

Ωστόσο από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και σήμερα η ρύθμιση αυτή δεν βρίσκεται ούτε καν στα… σχέδια. Στην κυβέρνηση περιμένουν να κλείσει το ζήτημα της πρώτης κατοικίας και εν συνεχεία να ανοίξουν το θέμα για τη ρύθμιση οφειλών, δεδομένου ότι οι δανειστές έχουν σοβαρές επιφυλάξεις για την σκοπιμότητα μίας τέτοιας κίνησης, όπως επίσης και για το τελικό αποτέλεσμα σε δημοσιονομική βάση.

Παράλληλα το μόνο σίγουρο είναι ότι η ρύθμιση, όποτε αυτή έρθει, δεν θα είναι οριζόντια και θα αφορά τους πάντες. Θα είναι με κριτήρια και μάλιστα αυστηρά και παράλληλα θα έχει πολύ μικρή χρονική διάρκεια. Κάποιοι μάλιστα μιλούν για έναν σφιχτό νόμο, παρόμοιο με αυτόν που θα καταλήξει για την πρώτη κατοικία.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και ας δούμε ποια είναι αυτή την στιγμή τα δεδομένα.

Η κυβέρνηση καλλιέργησε προσδοκίες στους οφειλέτες. Όλοι πίστεψαν ότι θα μπορέσουν θα ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε πολλές δόσεις σε βάθος 10ετίας. Ωστόσο λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο, που μπορεί ωστόσο να μην έχουν την κυριότητα του ξενοδοχείου (μνημόνιο), έχουν όμως λόγο ακόμη και μάλιστα ισχυρό στις βασικές αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι δανειστές ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι τις ρυθμίσεις οφειλών. Θεωρούν ότι αυτές που ήδη έχουν γίνει και αυτές που τρέχουν είναι ικανοποιητικές και δεν χρειάζεται νέες, που θα συντηρήσουν στο διηνεκές μία κουλτούρα «δεν πληρώνω». Όμως η κυβέρνηση, συμφωνεί σε αυτό και η αντιπολίτευση, ήθελε μία ακόμη ρύθμιση και μάλιστα καλλιέργησε προσδοκίες.

Αυτές στην πορεία διαψεύσθηκαν και σήμερα στην καλύτερη περίπτωση το νομοσχέδιο θα πάει στην Βουλή μετά το Πάσχα. Η ρύθμιση για τα Ταμεία είναι σίγουρα πιο μπροστά από την αντίστοιχη για την Εφορία.

Σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία υπάρχει μία μεγάλη εκκρεμότητα και αφορά στο κατά πόσο θα ενταχθούν (και υπό ποιους όρους) οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των εταιρειών. Πρόκειται για χρέη που προέρχονται από μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στο πρώην ΙΚΑ.

Για τη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία, η περίοδος αναμονής των περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων οφειλετών θα είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς η ελληνική πλευρά δεν έχει καν στείλει στους θεσμούς το σχέδιο της πρότασής της. Υποτίθεται ότι αυτό θα γινόταν ακόμη και μέσα στις επόμενες ημέρες ώστε να υπάρχει μια προετοιμασία ενόψει και της άφιξης των κλιμακίων για την 3ημεταμνημονιακή αξιολόγηση. Ακόμη και αυτό όμως δεν είναι δεδομένο καθώς μέχρι τις 5 Απριλίου, όλο το βάρος θα πέσει στο να κλείσει η 2η μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Όσον αφορά στο περιεχόμενο της ρύθμισης, η κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχτεί ότι θα πρέπει να φτιάξει ένα νομοσχέδιο με «κόφτες» και συγκεκριμένα κριτήρια που να λειτουργούν αποτρεπτικά για τους λεγόμενους κακοπληρωτές. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται ότι θα θεσπιστούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και για την ένταξη στη ρύθμιση αλλά και για τον καθορισμό του αριθμού των δόσεων οι οποίες θα φτάνουν στις 120 μόνο για οφειλέτες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: χαμηλό εισόδημα, λιγοστές καταθέσεις και περιορισμένης αξίας ακίνητα. Επίσης, θεωρείται δεδομένο ότι η νέα ρύθμιση, όταν και αν κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, θα έχει πολύ περιορισμένη διάρκεια «ζωής». Δηλαδή οι οφειλέτες θα κληθούν να κάνουν τις αιτήσεις ένταξης μέσα σε πολύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ράλι τιμών στα καύσιμα στις ΗΠΑ: Στο υψηλότερο επίπεδο η βενζίνη αφότου άρχισε ο πόλεμος

E-Daily 2.TopNews 29.04.2026
Χθες, οι Αμερικανοί οδηγοί πλήρωναν 4,18 δολάρια το γαλόνι

Προσοχή στη Θεσσαλονίκη: Απάτη με δήθεν πρόστιμο για Μετρό, ΟΑΣΘ ‑ Το επίμαχο SMS

E-Daily 2.TopNews 29.04.2026
Προειδοποίηση προς το επιβατικό κοινό για απόπειρα ηλεκτρονικής απάτης

Χάρη έλαβε η Νικόλ Μινέτι που εμπλεκόταν στην υπόθεση «Μπούνγκα‑Μπούνγκα»

E-Daily 2.TopNews 29.04.2026
Eχει καταδικαστεί για υπεξαίρεση, όπως και για προαγωγή στην ποpνεία - Στηρίζει την απόφαση η Μελόνι

Μετά τα Στενά του Ορμούζ, αυτό είναι το επόμενο στενό που μπορεί να «μπλοκάρει» την παγκόσμια οικονομία

E-Daily 2.TopNews 29.04.2026
Η παγκόσμια οικονομία μοιάζει να κρατά την ανάσα της κάθε φορά που ένα στενό θαλάσσιο πέρασμα απειλείται

Έρχεται ο ψηφιακός φάκελος για όλα τα επιδόματα

E-Daily 2.TopNews 29.04.2026
Πλήρης καταγραφή

89χρονος πιστολέρο: Kενά ασφαλείας και ελλιπή μέτρα – Πώς ο ηλικιωμένος βρέθηκε την Πάτρα

E-Daily 2.TopNews 29.04.2026
«Έχει ψυχιατρικό υπόβαθρο και χρήζει βοήθειας»

Ηράκλειο: Στη ΜΕΘ 5χρονο αγοράκι που τραυματίστηκε σε πισίνα

E-Daily 2.TopNews 29.04.2026
Η κατάσταση της υγείας του μικρού είναι κρίσιμη

Στον εισαγγελέα σήμερα ο 89χρονος πιστολέρο

E-Daily 2.TopNews 29.04.2026
Ο δικηγόρος του εκτίμησε πως ο 89χρονος θα βρεθεί αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες, όπως απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και παράβαση του νόμου περί όπλων

Συγκλονιστικό βίντεο: Αντιφρονούντες σε φυλακή του Ιράν λένε τραγούδι αντίστασης λίγο πριν εκτελεστούν

E-Daily 3.Left Χτες
Στο βίντεο που φέρεται να έχει τραβηχτεί μέσα από τη φυλακή Γκεζέλ Χεσάρ φαίνονται έξι Ιρανοί αντιφρονούντες να τραγουδούν ένα τραγούδι αντίστασης λίγα λεπτά πριν την εκτέλεσή τους