E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νέος νόμος για την α` κατοικία: Στα 120.000 ευρώ το όριο προστασίας

Αυτή είναι η πρόταση για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη

Δημοσίευση 11/2/2019 | 17:13

Νέος νόμος για την α` κατοικία: Στα 120.000 ευρώ το όριο προστασίας

Στα χέρια των ευρωπαϊκών θεσμών βρίσκεται πλέον προσχέδιο νόμου για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, μαζί με ένα περίγραμμα, στο οποίο συνοψίζονται τα βασικά σημεία της κυβερνητικής πρότασης, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr.

Η κυβέρνηση επιχειρεί έτσι να προλάβει την έντονη κριτική που αναμενόταν να της ασκήσουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο περιθώριο της εν εξελίξει συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές, κρίσιμες πτυχές της πρότασης που στάλθηκε τελούν υπό διαμόρφωση και αναμένεται να οριστικοποιηθούν μετά την απογευματινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τους επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών.

Στη σύσκεψη, που αναμένεται να ξεκινήσει στις 18.00, θα συμμετάσχουν από κυβερνητικής πλευράς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, ο οποίος έχει σηκώσει και το κύριο βάρος της επεξεργασίας της τελικής πρότασης που θα σταλεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς σε συνεννόηση με τις τράπεζες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα μαξιμαλιστικά κυβερνητικά σενάρια, που έβαζαν τον πήχη της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς στις 250.000 ευρώ για όλους τους δανειολήπτες με εισόδημα έως 35.000 ευρώ και έκαναν λόγο ακόμα και για μονομερή νομοθέτηση (δηλαδή, χωρίς τη συμφωνία των τραπεζών και των ευρωπαϊκών θεσμών), φαίνεται να έχουν παραμεριστεί.

Οι διαβουλεύσεις επικεντρώνονται σε ένα διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, που θα προβλέπει:

1. Όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας στην περιοχή των 100.000-120.000 ευρώ και όριο εισοδήματος στην περιοχή των 20.000 ευρώ

2. Δυνατότητα επιδότησης της μηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος, με βάση περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Η επιδότηση μπορεί να φθάνει το 33% της μηνιαίας δόσης, υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης θα τηρεί τη ρύθμιση. Εάν καθυστερήσει την πληρωμή τριών δόσεων, η επιδότηση θα χάνεται.

3. Δυνατότητα υπαγωγής όσων δεν καλύπτονται σήμερα από τον νόμο Κατσέλη, όπως οι έμποροι. Επίσης, θα μπορούν να προστατευθούν και επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια με υποθηκευμένη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη. Πάντως, αυτή η διεύρυνση της ομπρέλας προστασίας δεν βρίσκει σύμφωνους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ έντονες αντιρρήσεις εκφράζουν και οι τράπεζες.

4. «Κούρεμα» του δανείου από τις τράπεζες. Εξετάζεται είτε «κούρεμα» της μηνιαίας δόσης είτε «κούρεμα» της υπολειπόμενης οφειλής, εφόσον το ανεξόφλητο κεφάλαιο του δανείου ξεπερνά την αξία του ακινήτου κατά 1,2 φορές.

5. Επιμήκυνση της οφειλής μέχρι και κατά 20-25 χρόνια, εφόσον δεν ξεπερνιέται κάποιο όριο ηλικίας του δανειολήπτη (πιθανώς τα 80 έτη).

6. Μείωση επιτοκίου.

7. Επανεξέταση της οικονομικής και περιουσιακής κατάστασης των δανειοληπτών που θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας ανά 2-3 έτη, ώστε να μη συνεχιστεί η στήριξη δανειοληπτών που έχουν ορθοποδήσει οικονομικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Τρέμει» η γη στο Λασίθι – Σε λιγότερο από 24 ώρες πάνω από 50 σεισμοί

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές

Στη φυλακή οι Έλληνες που άνοιξαν σημαία με τον βυζαντινό αετό στην Αγιά Σοφιά

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Το Ελληνικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη παρακολουθεί στενά την υπόθεση

Πειραματικά σχολεία: Ολοκληρώθηκε η κλήρωση ‑ Πού θα δείτε τα αποτελέσματα

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Το Σαββατοκύριακο, οι εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα, Δημόσια Ωνάσεια και Πρότυπα Εκκλησιαστικά σχολεία

Δίκη Τέμπη: Ένταση όταν παρουσιάστηκε ανακοίνωση σωματείου αντί για πιστοποιητικό θανάτου

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Αντιδράσεις από τους συγγενείς για την ενέργεια του νομικού συμβούλου - Διεκόπη για λίγο η δίκη

Η Meta κλείνει συμφωνία πολλών δισ. δολαρίων για τη χρήση τσιπ της Amazon σε υπηρεσίες ΑΙ

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Amazon, δήλωσε πρόσφατα ότι ο τομέας ημιαγωγών της εταιρείας βρίσκεται σε καλό δρόμο για να πραγματοποιήσει πωλήσεις ύψους 20 δισ. δολαρίων σε ετήσια βάση

Κεφαλονιά: «Η γυναίκα μου φταίει που πέθανε η Μυρτώ»

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Ξεσπά ο πατέρας της Μυρτώς για τα κρυφά SMS

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Επιθεωρητές εργασίας κατέληξαν στο ΑΤ Ομονοίας μετά από καταγγελία

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Έλεγχαν υπόθεση υπαλλήλου της Πλεύσης Ελευθερίας

Αποσύρονται 130 λεωφορεία του ΟΑΣΘ ‑ Τι συνέβη

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Είχαν καλύψει 1,5 εκατομμύριο χιλιόμετρα το κάθε ένα!

Θρήνος στην κηδεία της 43χρονης Ελευθερίας Γιακουμάκη

Ελλάδα 24.04.2026
«Μια γυναίκα 43-44 χρονών δεν είχε δικαίωμα να ζήσει; Γιατί; Επειδή χώρισε;»

Σε κλίμα οδύνης το τελευταίο αντίο στον 27χρονο που δολοφονήθηκε στον Αγιο Δημήτριο

Ελλάδα 24.04.2026
Την ώρα της κηδείας ο δράστης του φονικού έφευγε από την ΓΑΔΑ για να οδηγηθεί στον εισαγγελέα