E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Από την Βουλγαρία φουλάρουν βενζίνη οι Έλληνες

Η Ελλάδα κάνει πρωταθλητισμό στην ακρίβεια

Δημοσίευση 11/2/2019 | 13:44

Από την Βουλγαρία φουλάρουν βενζίνη οι Έλληνες

Μπορεί η τιμή της απλής αμόλυβδης να κινείται κάτω από το «φράγμα» του 1,50 ευρώ, πλην όμως η Ελλάδα κάνει πρωταθλητισμό στην ακρίβεια, έχοντας την τέταρτη πιο «τσιμπημένη» βενζίνη στην Ευρώπη, γεγονός που αποδίδεται στη δυσβάστακτη φορολογία.

Την ίδια ώρα, σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας πληθαίνουν οι καταναλωτές που φουλάρουν τα ρεζερβουάρ τους φθηνότερα από βενζινάδικα σε κωμοπόλεις των Σκοπίων και της Βουλγαρίας, οι οποίες απέχουν λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα ελληνικά σύνορα.

«Ακόμη και στα επίπεδα που βρίσκεται την τελευταία εβδομάδα η τιμή της βενζίνης είναι ακριβή για… την τσέπη του Έλληνα, αφού η αγοραστική του δύναμη έχει μειωθεί περαιτέρω, συγκριτικά με πέρυσι», δήλωσε στον Ελεύθερο Τύπο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), Γιώργος Ασμάτογλου, ζητώντας να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές.

Υπενθυμίζεται πως η μερίδα του λέοντος, σχεδόν 1 ευρώ, στην τελική τιμή της βενζίνης, αφορά σε φόρους και τέλη, λιγότερο συμβάλλει στη διαμόρφωσή της η τιμή του διυλιστηρίου και το εκτιμώμενο περιθώριο των πρατηριούχων και των εταιριών εμπορίας.

Μιλούν τα νούμερα
Όσον αφορά στο… ράλι ακρίβειας, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (4.2.2019, από το www.globalpetrolprices.com) η χώρα μας βλέπει… την πλάτη μόνο της Νορβηγίας, όπου η τιμή της βενζίνης διαμορφώνεται σε 1,63 ευρώ το λίτρο, καθώς επίσης των Ολλανδία και Ισλανδία, που ακολουθούν με 1,57 ευρώ και 1,55 ευρώ, αντίστοιχα. Στη δε Βουλγαρία, η τιμή είναι μόλις 0,99 ευρώ το λίτρο και στα Σκόπια 1,01 ευρώ το λίτρο.

Ενδεικτικά, επισημαίνεται πως η τιμή brent έκλεισε, την 7η.2.2019, στα 61,63 δολάρια το βαρέλι. Στην Ελλάδα, η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης την ίδια ημέρα, διαμορφώθηκε σε 1,49 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου θέρμανσης σε 1,028 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας καταγράφηκε σύγκλιση στην τιμή των καυσίμων. Στη μεν Αττική, η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης διαμορφώθηκε στο 1,455 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου θέρμανσης στο 1,012 ευρώ το λίτρο, ενώ οι αντίστοιχες τιμές στη Θεσσαλονίκη ήταν 1,456 και 1,016 ευρώ.

Το πετρέλαιο θέρμανσης
Αναφορικά με το πετρέλαιο θέρμανσης, κατά τα λεγόμενα του κ. Ασμάτογλου, υπήρξε κινητικότητα από τους καταναλωτές την περίοδο των εορτών (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά), πλέον όμως οι παραγγελίες είναι ελάχιστες. Ο ίδιος εκτιμάει πως στο τέλος της σεζόν, λαμβάνοντας υπόψη τις κακές καιρικές συνθήκες, θα σημειωθεί μείωση στα ποσοστά των πωλήσεων της τάξεως του 30% (σε σχέση με πέρυσι).

«Με τις θερμοκρασίες που καταγράφηκαν εφέτος, κανονικά θα έπρεπε να έχουμε αύξηση στις πωλήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, δεδομένου ότι το πετρέλαιο αποτελεί χρηματιστηριακό προϊόν, οι φορείς της αγοράς παρακολουθούν τις διεθνείς εξελίξεις (π.χ. κρίση στη Βενεζουέλα) για να δουν αν θα υπάρξουν επιπτώσεις στη διαμόρφωση της τιμής του, οι οποίες θα φτάσουν αργότερα έως και την Ελλάδα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γαλλία: Οι αγρότες πολιορκούν ξανά τη Βουλή στο Παρίσι

Κόσμος 13.01.2026
Νέα διαδήλωση κατά της συμφωνίας Mercosur

Ρωσία εναντίον Βαρθολομαίου: Νέα επίθεση με βαριές κατηγορίες και γεωπολιτικό υπόβαθρο

Ελλάδα 13.01.2026
Γιατί επιτέθηκαν για πολλοστή φορά οι Ρώσοι στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Το υπόβαθρο της σύγκρουσης: Η Ουκρανία, η αυτοκεφαλία και ο εκκλησιαστικός χάρτης της Ευρώπης

Ο Τραμπ αυξάνει την πίεση στο Ιράν: Ανακοίνωσε δασμούς 25% σε όποια χώρα συνεργάζεται με την Τεχεράνη

Κόσμος 13.01.2026
Ο Ντόναλντ Τραμπ σφίγγει τον κλοιό και εξετάζει στρατιωτική παρέμβαση στην περίπτωση που χυθεί περισσότερο αίμα διαδηλωτών

Μήνυση κατά του Charlie Hebdo για σκίτσο που σατιρίζει την τραγωδία του Κραν Μοντανά

Κόσμος 13.01.2026
Το σκίτσο δημοσιεύτηκε στις 9 Ιανουαρίου, ημέρα εθνικού πένθους για την Ελβετία στη μνήμη των 40 νεκρών

Νέες ταυτότητες: Μπλακ άουτ στην πλατφόρμα – Υπομονή για ραντεβού από το… καλοκαίρι

Ελλάδα 13.01.2026
Έλλειψη ραντεβού παρατηρείται στην ψηφιακή πλατφόρμα

Σε πορεία σύγκρουσης η κυβέρνηση με τα μπλόκα που λένε όχι στο διάλογο ‑Στις 3 η συνάντηση Μητσοτάκη με αγρότες

Πολιτική 13.01.2026
Μητσοτάκης: «Όλοι κρίνονται για τη στάση τους απέναντι στον διάλογο»

Εξαφάνιση 16χρονης: Μυστικές πωλήσεις, συνάντηση με άγνωστο και ταξί για Αθήνα

Ελλάδα 13.01.2026
Ολα τα σκοτεινά σημεία που εξετάζονται

Xωρίς ταξί η Αθήνα σήμερα και αύριο λόγω 48ωρης απεργίας

Ελλάδα 13.01.2026
Χειρόφρενο τραβούν σήμερα και αύριο τα ταξί στην Αττική, λόγω της νέας απεργίας των αυτοκινητιστών.

Καρυστιανού: Την παραίτησή της από την προεδρία του Συλλόγου των Τεμπών ζητά το ΔΣ ‑ Είναι παράτυπο, απαντά

Ελλάδα 13.01.2026
`Περιμένω να μου ζητηθεί επισήμως να αποχωρήσω - Εφόσον μου ζητηθεί, ωστόσο, θα παραμέινω` είχε πει η Μαρία Καρυστιανού

Η Γροιλανδία δεν πρόκειται να δεχθεί εξαγορά από τον Τραμπ: «Θα αμυνθούμε μέσω του NATO»

Κόσμος 13.01.2026
«Το νησί αποτελεί «μέρος του βασιλείου της Δανίας» και, υπό αυτή την ιδιότητα, είναι «ως μέρος της δανικής κοινοπολιτείας, μέλος του ΝΑΤΟ»