E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πότε αλλάζει για τελευταία φορά η ώρα

Τι θα γίνει τελικά φέτος τον Μάρτιο

Δημοσίευση 30/1/2019 | 08:27

Πότε αλλάζει για τελευταία φορά η ώρα

Την κατάργηση στις εποχιακές αλλαγές της ώρας στην Ευρώπη το 2019 έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρέχοντας στα κράτη μέλη την ευχέρεια να αποφασίσουν μια για πάντα εάν επιθυμούν να εφαρμόζουν μόνιμα θερινή ή χειμερινή ώρα.

Την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018 γυρίσαμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω και μπήκαμε στη χειμερινή ώρα. Αυτή φαίνεται πως ήταν η προ-τελευταία φορά που άλλαξε η ώρα.

Και αυτό γιατί η αλλαγή ώρας από χειμερινή σε θερινή και το αντίστροφο με βάση την πρόταση της Κομισιόν θα καταργηθεί. Συγκεκριμένα η πρόταση είναι η αλλαγή ώρας να πάψει να ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Απρίλιο του 2019.

Πώς και πότε θα τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές αυτές
Για να καταστεί δυνατή η ομαλή μετάβαση, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, κάθε κράτος μέλος θα κοινοποιήσει έως τον Απρίλιο του 2019 κατά πόσο προτίθεται να εφαρμόσει μόνιμα τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα.

Η τελευταία υποχρεωτική αλλαγή της θερινής ώρας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019. Στη συνέχεια, τα κράτη μέλη που επιθυμούν να επανέλθουν σε μόνιμη βάση στη χειμερινή ώρα, θα μπορούν ακόμη να κάνουν μια τελευταία εποχιακή αλλαγή της ώρας την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019. Μετά την ημερομηνία αυτή, οι εποχιακές αλλαγές της ώρας δεν θα είναι πλέον δυνατές.

Η Επιτροπή βασίζεται κυρίως στο αποτέλεσμα μιας διαβούλευσης που έγινε φέτος το καλοκαίρι στο διαδίκτυο και στην οποία απάντησαν 4,6 εκατομμύρια άνθρωποι, το 84% των οποίων τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της αλλαγής ώρας.

Η υποχρέωση αυτή είχε θεσπιστεί κυρίως για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας, όμως η εξοικονόμηση που γίνεται είναι περιθωριακή, σύμφωνα με την Κομισιόν, ενώ οι αλλαγές της ώρας επικρίνονται όλο και περισσότερο για αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Αυτή τη στιγμή οι χώρες της ΕΕ κατανέμονται σε τρεις διαφορετικές ωριαίες ατράκτους: την ώρα της δυτικής Ευρώπης (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο), την ώρα της κεντρικής Ευρώπης (17 χώρες) και την ώρα της ανατολικής Ευρώπης (Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, Εσθονία, Φινλανδία, Λετονία, Λιθουανία και Ρουμανία).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νετανιάχου: Ο Τραμπ βλέπει την πιθανότητα συμφωνίας με το Ιράν

Κόσμος Χτες
Τι δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός

Fuel pass 2026: Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις ‑ Πώς θα γίνει η πληρωμή

Ελλάδα Χτες
Η επιδότηση θα δοθεί σε ευρύ φάσμα δικαιούχων, στοχεύοντας στην ανακούφιση των εξόδων καυσίμων και μετακίνησης

Βίντεο ντοκουμέντο: Η στιγμή που το αεροπλάνο της Air Canada συγκρούεται με πυροσβεστικό όχημα

Κόσμος Χτες
Οι πιλότοι του αεροσκάφους σκοτώθηκαν επί τόπου, ενώ 41 άτομα, ανάμεσά τους και δύο επιβαίνοντες στο πυροσβεστικό όχημα, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία

Πέθανε η ηθοποιός Valerie Perrine

Κόσμος Χτες
Ήταν υποψήφια για Όσκαρ Α` Γυναικείου Ρόλου για την ταινία «Lenny»

Τραγωδία στη Λαμία: Νεκρός άνδρας που καταπλακώθηκε από δέντρο

Ελλάδα Χτες
O άτυχος άνδρας είχε πάει να κόψει ξύλα με τη σύζυγό του

Μοχάμαντ‑Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ: Ποιος είναι ο σκληροπυρηνικός πρόεδρος του κοινοβουλίου του Ιράν

Κόσμος Χτες
Ο Γκαλιμπάφ υποδεικνύεται από ισραηλινά ΜΜΕ ως ο άνθρωπος με τον οποίο συνομιλούν οι Αμερικανοί για τον τερματισμό του πολέμου – Ο ίδιος το αρνείται

Συνετρίβη C‑130 με 110 επιβαίνοντες

Κόσμος Χτες
Στο Πουέρτο Λεγκουίζαμο, το Πουτουμάγιο, ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος συνετρίβη

Ψηφιακή κάρτα καυσίμων: Ποιοι είναι οι 3,1 εκατομμύρια δικαιούχοι

Ελλάδα Χτες
Με την έκδοση ψηφιακής κάρτας, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ξεδιπλώνει έναν οδικό χάρτη στήριξης

Κόρινθος: Συνελήφθη καθηγητής για σeξουαλική παρενόχληση μαθήτριας

Ελλάδα Χτες
Χειροπέδες και στην υποδιευθύντρια

Ποια σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την 25η Μαρτίου; Τι ισχύει με τις μεγάλες αλυσίδες

Ελλάδα Χτες
Ποιες μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ μένουν κλειστές

Ο μυστηριώδης άντρας του Ιράν που συνομιλεί με τον Ντόναλντ Τραμπ – Οι άγριες διαθέσεις του κατά των ΗΠΑ

Κόσμος Χτες
Ο Μοχάμεντ Μπαγέρ Γκαλιμπάφ θεωρείται μία από τις πιο ισχυρές και σκληροπυρηνικές προσωπικότητες του Ιράν