E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι αλλαγές που έρχονται στο ελληνικό ίντερνετ και φέρνουν αποζημιώσεις για την ταχύτητα

Ο νέος κανονισμός της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/12/2018 | 11:06

Οι αλλαγές που έρχονται στο ελληνικό ίντερνετ και φέρνουν αποζημιώσεις για την ταχύτητα

Σημαντικές αλλαγές έρχονται από τη νέα χρονιά και μέσα στους πρώτους μήνες του 2019 για το ελληνικό ίντερνετ.

Ο νέος κανονισμός της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για το ανοιχτό Διαδίκτυο, που θα τεθεί σύντομα σε ισχύ θα καθορίζει τη διαδικασία επανορθώσεων και αποζημιώσεων στους καταναλωτές στις περιπτώσεις απόκλισης στις ταχύτητες του Διαδικτύου.

Θα δοθεί περιθώριο οκτώ µηνών στους παρόχους υπηρεσιών να ενσωµατώσουν στους όρους παροχής/χρήσης των υπηρεσιών τις πληροφορίες που σχετίζονται µε την εκτίµηση και τη δηµοσίευση ταχυτήτων ή άλλων παραµέτρων ποιότητας.

Ο κανονισµός επιχειρεί να αντιµετωπίσει το ζήτηµα των αποκλίσεων στις ταχύτητες του ∆ιαδικτύου, το οποίο αποτελεί το συνηθέστερο σηµείο τριβής µεταξύ καταναλωτών και παρόχων υπηρεσιών Ιντερνετ.

Ως παραδείγµατα επανορθώσεων ή αποζηµιώσεων σταθερού ή κινητού δικτύου, η ΕΕΤΤ αναφέρει:

  • Έκπτωση στον λογαριασµό.
  • ∆υνατότητα διακοπής του συµβολαίου χωρίς χρέωση.
  • Επιστροφή τµήµατος ή συνόλου του παγίου.
  • ∆υνατότητα (σε συνδροµητές σταθερών δικτύων) επιλογής πακέτου µε χαµηλότερη ονοµαστική ταχύτητα λήψης ή/και αποστολής δεδοµένων πλησιέστερη στην ταχύτητα που µπορεί να επιτευχθεί ρεαλιστικά (εφόσον υπάρχει τέτοιο πακέτο) χωρίς να χρειάζεται να καταβληθεί τέλος για την πρόωρη διακοπή σύµβασης ορισµένου χρόνου. Η δυνατότητα αυτή θα πρέπει να δίνεται ακόµα και µεταξύ διαφορετικών τεχνολογιών σύνδεσης (π.χ. από VDSL σε ADSL).
  • Συνδυασµό των παραπάνω.

Βάσει του κανονισµού, οι πάροχοι οφείλουν να εξετάζουν κάθε παράπονο ή καταγγελία συνδροµητή και να αναφέρουν στους όρους παροχής/χρήσης των υπηρεσιών τις επανορθώσεις ή αποζηµιώσεις που δικαιούνται οι συνδροµητές σε περίπτωση που διαπιστωθούν συνεχείς ή επαναλαµβανόµενες αρνητικές αποκλίσεις µεταξύ της µετρούµενης ταχύτητας στο ∆ιαδίκτυο και της ταχύτητας που αναφέρεται στους όρους παροχής και ανάλογα µε το µέγεθος της απόκλισης.

Συγκεκριµένα υποχρεούνται σε επανορθώσεις στην περίπτωση αποκλίσεων απόδοσης από την αναφερόµενη ελάχιστη ταχύτητα για συνδροµητές σταθερών δικτύων και από την αναφερόµενη µέγιστη ταχύτητα για συνδροµητές κινητών δικτύων. Επίσης, παρέχουν έγκαιρη προειδοποίηση στον χρήστη, µέσω ηλεκτρονικού µηνύµατος ή µε άλλο πρόσφορο τρόπο, σε περίπτωση που ο χρήστης πλησιάζει ένα όριο ορθής χρήσης.

Επισηµαίνεται, πάντως, ότι παράπονο συνδροµητή δεν εγείρει αυτόµατα δικαίωµα αποζηµίωσης. Επιπλέον όταν η αιτία της απόκλισης διαπιστωθεί ότι βρίσκεται στο εσωτερικό δίκτυο του συνδροµητή ο πάροχος υποχρεούται απλώς να εξηγήσει στον συνδροµητή την αιτία και να παράσχει τυχόν διευκολύνσεις. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν σηµαντικές συνεχείς αρνητικές αποκλίσεις και ο πάροχος δεν έχει αποκαταστήσει το πρόβληµα εντός 30 ηµερών από την υποβολή του παραπόνου, ο συνδροµητής έχει δικαίωµα καταγγελίας της σύµβασης αζηµίως είτε αυτή είναι ορισµένου ή αορίστου χρόνου.

Το δικαίωµα καταγγελίας της σύµβασης επεκτείνεται και στις άλλες υπηρεσίες που παρέχονται από τον ίδιο πάροχο µαζί µε την πρόσβαση στο ∆ιαδίκτυο (υπηρεσία φωνής µέσω PSTN) και σε όλες τις εξαρτηµένες υπηρεσίες (VoIP, IPTV), ανεξάρτητα αν αποτελούν µέρος της αρχικής σύµβασης ή όχι.

Δείτε τους πίνακες για τις ταχύτητες και τον χαρακτηρισμό τους

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Τα μνημεία δεν είναι για πριβέ γλέντια»: Σκληρή ανακοίνωση των αρχαιολόγων για το Νιόκαστρο Πύλου

E-Daily 2.TopNews 02.06.2026
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καταγγέλλει ότι το Νιόκαστρο της Πύλου μετατράπηκε σε ιδιωτικό σκηνικό πολυτέλειας για λίγους εκλεκτούς

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο αρχείο η δικογραφία για Αθανασίου και Χατζηβασιλείου

E-Daily 2.TopNews 02.06.2026
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος να διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή με αίτημα για άρση βουλευτικής ασυλίας των δύο εν ενεργεία βουλευτών

Πήλιο: Ακατάλληλο το πόσιμο νερό σε τρία χωριά ‑ Τι εντοπίστηκε

E-Daily 2.TopNews 02.06.2026
Η απαγόρευση έχει τεθεί σε ισχύ από τις 29 Μαΐου - Η ανακοίνωση του δήμου Νότιου Πηλίου

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Επεκτείνεται σε νέους κλάδους ‑ Ποιους εργαζόμενους αφορά

E-Daily 2.TopNews 02.06.2026
Η νέα επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα καλύψει συνολικά 476.000 εργαζόμενους

Στους δρόμους οι εργαζόμενοι του Notos στη Σταδίου για να μη χαθούν 300 θέσεις εργασίας

E-Daily 2.TopNews 02.06.2026
Το πολυκατάστημα θα βάλει λουκέτο τον ερχόμενο Αύγουστο

SMS σε όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών για την πρόληψη των πνιγμών στις ελληνικές θάλασσες

E-Daily 2.TopNews 02.06.2026
Εκστρατεία ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΔΥ και το Safe Water Sports

«Ελ. Βενιζέλος»: Επιβάτης έφερε μισό εκατ. ευρώ αδήλωτα μετρητά από το Ντουμπάι

E-Daily 2.TopNews 02.06.2026
Το χρηματικό ποσό δεσμεύτηκε και κινήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ενώ η υπόθεση διερευνάται περαιτέρω από τις αρμόδιες τελωνειακές υπηρεσίες

Με πάνω από 40 μαχαιpιές σκoτωσε την 39χρονη ο 41χρονος – Σοκάρει η ιατροδικαστική εξέταση

E-Daily 2.TopNews 02.06.2026
Στον Εισαγγελέα Καλαμάτας μεταφέρθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (02/06) ο 41χρονος δράστης της δολοφονίας της 39χρονης στην Καλαμάτα

Έκτακτο επίδομα παιδιού έως €900: Αυτοί είναι οι δικαιούχοι ‑ Πώς και πόσα θα πάρουν

E-Daily 2.TopNews 02.06.2026
Μέχρι 30 Ιουνίου, πληρώνεται το έκτακτο επίδομα των 150 ευρώ για κάθε παιδί

«Μου κατέβασαν βίαια το παντελόνι»: Ανατριχιαστική καταγγελία ακτιβίστριας για βiασμό από Ισραηλινούς στρατιώτες

Κόσμος 02.06.2026
«Με έσπρωχναν, με χτυπούσαν, με έβριζαν, μέσα στο σκοτάδι» ανέφερε ακτιβίστρια του Global Sumud Flotilla

META: Χάκερ έκλεβαν λογαριασμούς στο Instagram μέσω ΑΙ

Κόσμος 02.06.2026
Ανάμεσα στα θύματα ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα και τα Sephora

Eurostat: Αλμα του πληθωρισμού στην Ελλάδα – Έφτασε στο 5% για τον Μάιο

Οικονομία 02.06.2026
Περαιτέρω αύξηση από τον μήνα Απρίλιο