E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο χριστουγεννιάτικος Γολγοθάς των φορολογούμενων

Τι πρέπει να πληρωθεί μέχρι την επόμενη Δευτέρα

Δημοσίευση 24/12/2018 | 08:39

Ο χριστουγεννιάτικος Γολγοθάς των φορολογούμενων

Ούτε μια, ούτε δυο αλλά έως και εννιά φορολογικές υποχρεώσεις καλούνται να εκπληρώσουν έως και την Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου εκατομμύρια νοικοκυριά και χιλιάδες επιχειρήσεις.

Με την εκπνοή του χρόνου θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν φόρους και τέλη που υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα μέχρι την επόμενη Δευτέρα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κλείσουν τις εξής εκκρεμότητες με την Εφορία:

1. ΕΝΦΙΑ: Φυσικά και νομικά πρόσωπα θα πρέπει να πληρώσουν την τέταρτη μηνιαία δόση του ΕΝΦΙΑ του έτους 2018. Το ποσό που πρέπει να καταβληθεί ανέρχεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι που δεν θα καταφέρουν να πληρώσουν τη δόση θα επιβαρυνθούν με τόκο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης πληρωμής. Οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη πληρώσει τις τρεις πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ και δυσκολεύονται να πληρώσουν την τέταρτη έχουν τη δυνατότητα να την εντάξουν στην πάγια ρύθμιση των 12 μηνιαίων δόσεων.

2. Τέλη κυκλοφορίας: Πάνω από 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας των Ι.Χ. αυτοκινήτων, των μοτοσικλετών και των λοιπών οχημάτων για το έτος 2019. Το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί υπερβαίνει το 1,1 δισ. ευρώ ενώ όσοι δεν πληρώσουν εμπρόθεσμα τα τέλη θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου που ίσο με ίσο με το ύψος των τελών που θα έπρεπε να είχε εξοφληθεί. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης ΙΧ πρέπει να πληρώσει τέλη κυκλοφορίας ύψους 135 ευρώ. Αν δεν καταβάλει το ποσό αυτό μέχρι την Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου από τις αρχές Ιανουαρίου 2019 θα πρέπει να πληρώσει 270 ευρώ.

3. Φόρος εισοδήματος επιχειρήσεων: Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλουν την έκτη και τελευταία μηνιαία δόση του φόρου εισοδήματος. Το συνολικό ποσό που πρέπει να καταβληθεί υπερβαίνει τα 450 εκατ. ευρώ.

4. ΦΠΑ: Εταιρείες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία θα πρέπει να πληρώσουν το ΦΠΑ.

5. Φόρος εισοδήματος για πυρόπληκτους: Φυσικά πρόσωπα και Επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού θα πρέπει να καταβάλουν την τρίτη (και τελευταία) δόση του φόρου εισοδήματος.

6. Δόσεις ρυθμίσεων: Η πληρωμή μηνιαίων δόσεων από ρυθμίσεις οφειλών προς την εφορία.

Επίσης μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018 θα πρέπει:

7. Να έχουν υποβληθεί δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων και να έχουν πληρωθεί εφάπαξ οι αναλογούντες ΦΜΑ απ’ όσους φορολογούμενους επιθυμούν να αγοράσουν ακίνητα σε περιοχές όπου από την Πρωτοχρονιά αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες.

8. Να έχουν υποβληθεί δηλώσεις ακινησίας και να έχουν κατατεθεί οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας στις αρμόδιες ΔΟΥ για οχήματα των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν επιθυμούν να τα κυκλοφορούν από το νέο έτος, για να απαλλαγούν από τέλη, τεκμήρια και φόρους πολυτελείας.

9. Να έχουν υποβληθεί οι δηλώσεις φόρου γονική δωρεάς ή δωρεάς χρηματικών ποσών και να έχει πληρωθεί ο φόρος για όσους θέλουν να δικαιολογήσουν τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι συνέβη στη Φλόριντα με τα μαχητικά που πέταξαν πάνω από λουόμενους !

E-Daily 2.TopNews 16.07.2026
Το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό διεξάγει ΕΔΕ μετά την επικίνδυνη χαμηλή πτήση

Πετράλωνα: Απομακρύνονται τα μπάζα από την πολυκατοικία που κατέρρευσε

E-Daily 2.TopNews 16.07.2026
Ο Δήμος Αθηναίων αναμένεται να αναλάβει τον συντονισμό με εισαγγελική παραγγελία, ενώ οι εργασίες θα γίνουν με ιδιαίτερη προσοχή για να μη χαθούν κρίσιμα στοιχεία για τα αίτια της κατάρρευσης.

Γλυφάδα: Τι συμβαίνει με τους ψεκασμούς που ξεκίνησαν από τις 6 το πρωί – Δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 16.07.2026
Επιβεβαιωμένο κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου στη Γλυφάδα ενεργοποίησε άμεσα τις αρχές, με προληπτικούς ψεκασμούς σε κεντρικές οδούς της περιοχής.

Ποια δημοσιογράφος έδινε ζωντανό ρεπορτάζ με μια κατσαρίδα πάνω της ‑ και πώς αντέδρασε

E-Daily 3.Left 16.07.2026
Η Ρέιτσελ Μένιτοφ του KTLA διατήρησε την ψυχραιμία της ενώ ένα έντομο περπατούσε στο στέρνο και τον λαιμό της κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης.

Super League: Ποιος αναλαμβάνει πρόεδρος και τι είπε ο Μαρινάκης για όσα συνέβησαν

E-Daily 2.TopNews 16.07.2026
Αλαφούζος και Μαρινάκης θα εναλλάσσονται στην προεδρία της Super League μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην τρίτη συνεδρίαση του ΔΣ.

Νέο τραγικό δυστύχημα στη Λέσβο: Ανατράπηκε ΙΧ, ανασύρθηκαν νεκρές δύο γυναίκες ‑ Στο ίδιο σημείο είχαν σκοτωθεί πρόσφατα δύο νέοι

E-Daily 2.TopNews 16.07.2026
Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν εξετράπη και ανετράπη στο δρόμο Παναγιούδας – Μόριας, σε μικρή απόσταση από το σημείο όπου πριν από λίγες εβδομάδες είχαν σκοτωθεί ένας 16χρονος και ένας 18χρονος

Πού ξέσπασε φωτιά σε επιχείρηση τροφίμων τα ξημερώματα – Δείτε την κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

E-Daily 2.TopNews 16.07.2026
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο ισόγειο επιχείρησης τροφίμων και κρεάτων στη λεωφόρο Δημοκρατίας στο Μενίδι, με άμεση διακοπή της κυκλοφορίας στο σημείο.

Αγγλία – Αργεντινή 1‑2: Ανατροπή‑έπος στο 90’+2’ και τελικός για το back‑to‑back!

E-Daily 2.TopNews 16.07.2026
Η Αλμπισελέστε ανέτρεψε το 0-1 με δύο γκολ στο 85` και στο 90`+2` και κλείνει ραντεβού στον τελικό με την Ισπανία για το back-to-back.

Σκηνές που κόβουν την ανάσα έζησαν λουόμενοι όταν μαχητικό πέταξε ξυστά πάνω από τα κεφάλια τους

E-Daily 3.Left 16.07.2026
Το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό διεξάγει έρευνα μετά την επικίνδυνα χαμηλή πτήση αεροσκάφους της ομάδας Blue Angels πάνω από παραλία στην Πενσακόλα της Φλόριντα.

Πέθανε ο Λορέντζο Καριέρε

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Λορέντζο Καριέρε αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό σοβαρό πρόβλημα υγείας

Κως: Ανήλικη νεκρή έπειτα από ανατροπή τζετ σκι κοντά στο Μποντρούμ

Ελλάδα Χτες
Το τζετ σκι στο οποίο επέβαινε η ανήλικη ανετράπη κοντά στο Μποντρούμ της Τουρκίας - το κορίτσι ανασύρθηκε νεκρό