E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο χριστουγεννιάτικος Γολγοθάς των φορολογούμενων

Τι πρέπει να πληρωθεί μέχρι την επόμενη Δευτέρα

Δημοσίευση 24/12/2018 | 08:39

Ο χριστουγεννιάτικος Γολγοθάς των φορολογούμενων

Ούτε μια, ούτε δυο αλλά έως και εννιά φορολογικές υποχρεώσεις καλούνται να εκπληρώσουν έως και την Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου εκατομμύρια νοικοκυριά και χιλιάδες επιχειρήσεις.

Με την εκπνοή του χρόνου θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν φόρους και τέλη που υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα μέχρι την επόμενη Δευτέρα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κλείσουν τις εξής εκκρεμότητες με την Εφορία:

1. ΕΝΦΙΑ: Φυσικά και νομικά πρόσωπα θα πρέπει να πληρώσουν την τέταρτη μηνιαία δόση του ΕΝΦΙΑ του έτους 2018. Το ποσό που πρέπει να καταβληθεί ανέρχεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι που δεν θα καταφέρουν να πληρώσουν τη δόση θα επιβαρυνθούν με τόκο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης πληρωμής. Οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη πληρώσει τις τρεις πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ και δυσκολεύονται να πληρώσουν την τέταρτη έχουν τη δυνατότητα να την εντάξουν στην πάγια ρύθμιση των 12 μηνιαίων δόσεων.

2. Τέλη κυκλοφορίας: Πάνω από 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας των Ι.Χ. αυτοκινήτων, των μοτοσικλετών και των λοιπών οχημάτων για το έτος 2019. Το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί υπερβαίνει το 1,1 δισ. ευρώ ενώ όσοι δεν πληρώσουν εμπρόθεσμα τα τέλη θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου που ίσο με ίσο με το ύψος των τελών που θα έπρεπε να είχε εξοφληθεί. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης ΙΧ πρέπει να πληρώσει τέλη κυκλοφορίας ύψους 135 ευρώ. Αν δεν καταβάλει το ποσό αυτό μέχρι την Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου από τις αρχές Ιανουαρίου 2019 θα πρέπει να πληρώσει 270 ευρώ.

3. Φόρος εισοδήματος επιχειρήσεων: Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλουν την έκτη και τελευταία μηνιαία δόση του φόρου εισοδήματος. Το συνολικό ποσό που πρέπει να καταβληθεί υπερβαίνει τα 450 εκατ. ευρώ.

4. ΦΠΑ: Εταιρείες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία θα πρέπει να πληρώσουν το ΦΠΑ.

5. Φόρος εισοδήματος για πυρόπληκτους: Φυσικά πρόσωπα και Επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού θα πρέπει να καταβάλουν την τρίτη (και τελευταία) δόση του φόρου εισοδήματος.

6. Δόσεις ρυθμίσεων: Η πληρωμή μηνιαίων δόσεων από ρυθμίσεις οφειλών προς την εφορία.

Επίσης μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018 θα πρέπει:

7. Να έχουν υποβληθεί δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων και να έχουν πληρωθεί εφάπαξ οι αναλογούντες ΦΜΑ απ’ όσους φορολογούμενους επιθυμούν να αγοράσουν ακίνητα σε περιοχές όπου από την Πρωτοχρονιά αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες.

8. Να έχουν υποβληθεί δηλώσεις ακινησίας και να έχουν κατατεθεί οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας στις αρμόδιες ΔΟΥ για οχήματα των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν επιθυμούν να τα κυκλοφορούν από το νέο έτος, για να απαλλαγούν από τέλη, τεκμήρια και φόρους πολυτελείας.

9. Να έχουν υποβληθεί οι δηλώσεις φόρου γονική δωρεάς ή δωρεάς χρηματικών ποσών και να έχει πληρωθεί ο φόρος για όσους θέλουν να δικαιολογήσουν τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αντετοκούνμπο και Μπέκαμ: Ανταλλαγή φανελών στο σπίτι του Αγγλου θρύλου

E-Daily 3.Left 10.06.2026
Ο «Greek Freak» επισκέφθηκε τον ποδοσφαιρικό θρύλο στο σπίτι του και οι δύο σούπερ σταρ αντάλλαξαν φανέλες με πλατιά χαμόγελα

Νύχτα αγωνίας στη Μέση Ανατολή: ΗΠΑ και Ιράν σε επικίνδυνη τροχιά κλιμάκωσης

E-Daily 2.TopNews 10.06.2026
Αμερικανικά πλήγματα στα Στενά του Ορμούζ, ιρανικά αντίποινα σε Μπαχρέιν και Ιορδανία, φόβοι για γενικευμένη σύρραξη στον Κόλπο

Φυτοπλαγκτόν στον Θερμαϊκό: Τεράστια καφέ λωρίδα έχει «καταπιεί» το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

E-Daily 2.TopNews 10.06.2026
Η ανυπόφορη μυρωδιά και η αποκρουστική εικόνα απομακρύνουν τους περαστικούς από την παραλία

Ξήλωμα δικτύου τρόλεϊ: Από τον Πειραιά ξεκίνησε η κατάργηση των καλωδίων

E-Daily 2.TopNews 10.06.2026
Το 70% του δικτύου αποσύρεται - τι αλλάζει για τους επιβάτες και ποια οχήματα έρχονται στη θέση τους

Φρικτές εικόνες στο Μπέλφαστ ‑ Σουδανός επιτέθηκε σε άντρα με μαχαίρι ‑ Επεισόδια στους δρόμους

E-Daily 2.TopNews 10.06.2026
Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν στο Μπέλφαστ μετά την επίθεση με μαχαίρι σε άνδρα περίπου 40 ετών και την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος 30χρονου Σουδανού.

Νεκρός μοτοσικλετιστής στον Αγιο Δημήτριο: Μοιραία σύγκρουση με φορτηγό

E-Daily 2.TopNews 10.06.2026
Τραγικό τροχαίο στις 3 τα ξημερώματα - ο αναβάτης υπέκυψε στα τραύματά του μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο

Σοκ ‑ Πόσο πλήρωσε ένα ζευγάρι για να φάει ένα παγωτό στη Ρώμη

E-Daily 2.TopNews 10.06.2026
Το ζευγάρι περίμενε να πληρώσει γύρω στα 12 ευρώ ...

Αίγιο: Το χρονικό της διπλής δολοφονίας μητέρας και γιου – Τα ευρήματα «δείχνουν» τον 65χρονο Ιταλό

E-Daily 2.TopNews 10.06.2026
Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ο δολοφόνος επιτέθηκε πρώτα στον νεαρό και στη συνέχεια στη μητέρα

Αγρια ένταση σε Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης: Διακοπή μετάδοσης και επεισόδια στην αίθουσα

E-Daily 2.TopNews 10.06.2026
Στο επίκεντρο της σύγκρουσης η ανάπλαση του Χαλικακίου και η πρόταση παραχώρησης έκτασης από την ΕΤΑΔ

Πολεοδομίες: Προφυλακίζονται οι έξι κατηγορούμενοι για το κύκλωμα

E-Daily 2.TopNews 10.06.2026
Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια απολογία τους για το κύκλωμα διαφθοράς στις πολεοδομίες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Νεαρή γυναίκα έπεσε από τον 6ο όροφο στο Μοναστηράκι – Παρελήφθη ζωντανή από το ΕΚΑΒ

Ελλάδα Χτες
Οι αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο απόπειρας αυτοκτονίας