E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο χριστουγεννιάτικος Γολγοθάς των φορολογούμενων

Τι πρέπει να πληρωθεί μέχρι την επόμενη Δευτέρα

Δημοσίευση 24/12/2018 | 08:39

Ο χριστουγεννιάτικος Γολγοθάς των φορολογούμενων

Ούτε μια, ούτε δυο αλλά έως και εννιά φορολογικές υποχρεώσεις καλούνται να εκπληρώσουν έως και την Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου εκατομμύρια νοικοκυριά και χιλιάδες επιχειρήσεις.

Με την εκπνοή του χρόνου θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν φόρους και τέλη που υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα μέχρι την επόμενη Δευτέρα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κλείσουν τις εξής εκκρεμότητες με την Εφορία:

1. ΕΝΦΙΑ: Φυσικά και νομικά πρόσωπα θα πρέπει να πληρώσουν την τέταρτη μηνιαία δόση του ΕΝΦΙΑ του έτους 2018. Το ποσό που πρέπει να καταβληθεί ανέρχεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι που δεν θα καταφέρουν να πληρώσουν τη δόση θα επιβαρυνθούν με τόκο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης πληρωμής. Οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη πληρώσει τις τρεις πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ και δυσκολεύονται να πληρώσουν την τέταρτη έχουν τη δυνατότητα να την εντάξουν στην πάγια ρύθμιση των 12 μηνιαίων δόσεων.

2. Τέλη κυκλοφορίας: Πάνω από 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας των Ι.Χ. αυτοκινήτων, των μοτοσικλετών και των λοιπών οχημάτων για το έτος 2019. Το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί υπερβαίνει το 1,1 δισ. ευρώ ενώ όσοι δεν πληρώσουν εμπρόθεσμα τα τέλη θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου που ίσο με ίσο με το ύψος των τελών που θα έπρεπε να είχε εξοφληθεί. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης ΙΧ πρέπει να πληρώσει τέλη κυκλοφορίας ύψους 135 ευρώ. Αν δεν καταβάλει το ποσό αυτό μέχρι την Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου από τις αρχές Ιανουαρίου 2019 θα πρέπει να πληρώσει 270 ευρώ.

3. Φόρος εισοδήματος επιχειρήσεων: Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλουν την έκτη και τελευταία μηνιαία δόση του φόρου εισοδήματος. Το συνολικό ποσό που πρέπει να καταβληθεί υπερβαίνει τα 450 εκατ. ευρώ.

4. ΦΠΑ: Εταιρείες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία θα πρέπει να πληρώσουν το ΦΠΑ.

5. Φόρος εισοδήματος για πυρόπληκτους: Φυσικά πρόσωπα και Επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού θα πρέπει να καταβάλουν την τρίτη (και τελευταία) δόση του φόρου εισοδήματος.

6. Δόσεις ρυθμίσεων: Η πληρωμή μηνιαίων δόσεων από ρυθμίσεις οφειλών προς την εφορία.

Επίσης μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018 θα πρέπει:

7. Να έχουν υποβληθεί δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων και να έχουν πληρωθεί εφάπαξ οι αναλογούντες ΦΜΑ απ’ όσους φορολογούμενους επιθυμούν να αγοράσουν ακίνητα σε περιοχές όπου από την Πρωτοχρονιά αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες.

8. Να έχουν υποβληθεί δηλώσεις ακινησίας και να έχουν κατατεθεί οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας στις αρμόδιες ΔΟΥ για οχήματα των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν επιθυμούν να τα κυκλοφορούν από το νέο έτος, για να απαλλαγούν από τέλη, τεκμήρια και φόρους πολυτελείας.

9. Να έχουν υποβληθεί οι δηλώσεις φόρου γονική δωρεάς ή δωρεάς χρηματικών ποσών και να έχει πληρωθεί ο φόρος για όσους θέλουν να δικαιολογήσουν τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Έπεσε» το X: Αναφορές για προβλήματα παγκοσμίως ‑ Δεν φορτώνουν οι λογαριασμοί

Tech + Science 16.01.2026
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι χρήστες

Πυροβολισμοί σε ψητοπωλείο στον Αγιο Δημήτριο: Συνελήφθη ο πατέρας του ιδιοκτήτη

Ελλάδα 16.01.2026
Αφαντος ο 39χρονος που πυροβόλησε και τραυμάτισε πατέρα και γιο

Πώς δρούσε η συμμορία που λήστευε βενζινάδικα και μίνι μάρκετ

Ελλάδα 16.01.2026
Ανάμεσα στους συλληφθέντες άνδρας που είχε εμπλακεί στη δολοφονία με καλάσνικοφ των δύο αστυνομικών φρουρών στην περιοχή του Ρέντη το 2011

Πέθανε ο «Ποπάι» της Βραζιλίας, με τα μπράτσα μεγαλύτερα από το κεφάλι του

Κόσμος 16.01.2026
Το παράδειγμά του προειδοποιούσε για τους κινδύνους μη εγκεκριμένων ουσιών

Σύλληψη μοντέλου στην Αττική: Ο ρόλος του σε ένοπλες ληστείες

Ελλάδα 16.01.2026
Η αστυνομία εξιχνίασε 12 περιπτώσεις ληστειών στην Αττική - Η συνολική λεία ξεπερνά το ποσό των 8.960 ευρώ

To TikTok βάζει νέο φίλτρο για τον εντοπισμό χρηστών κάτω των 13 στην ΕΕ

Κόσμος 16.01.2026
Το σύστημα αξιολογεί το προφίλ, το περιεχόμενο και τον τρόπο χρήσης της εφαρμογής, ώστε να εντοπίζει λογαριασμούς που φαίνεται να ανήκουν σε παιδιά κάτω των 13

Πέθανε η Μέλπω Ζαρόκωστα

Ελλάδα 16.01.2026
Σε ηλικία 92 ετών

Φόβοι ότι η 16χρονη Λόρα έχει φύγει από την Αθήνα, «σαρώνουν» πτήσεις, λιμάνια και ΚΤΕΛ

Ελλάδα 16.01.2026
Με δεδομένο πως δεν υπάρχει κανένα ίχνος της από τις 8 Ιανουαρίου, οι Αρχές έχουν ανοίξει τις έρευνες σε λιμάνια, σταθμούς ΚΤΕΛ και στο αεροδρόμιο

Το X επιτρέπει ακόμη την ανάρτηση σεξουαλικού περιεχομένου που δημιουργείται με το Grok AI

Tech + Science 16.01.2026
Παρά τους περιορισμούς που ανακοίνωσε πρόσφατα το δίκτυο του Έλον Μασκ, η εφαρμογή Grok Imagine συνεχίζει να ανταποκρίνεται σε εντολές για ψηφιακή αφαίρεση ρούχων από εικόνες γυναικών