E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εκατόμβη νεκρών και σκηνές αποκάλυψης από το τσουνάμι στην Ινδονησία

Στα 281 τα θύματα, φόβοι ότι θα αυξηθεί η λίστα των νεκρών

Δημοσίευση 24/12/2018 | 08:29

Εκατόμβη νεκρών και σκηνές αποκάλυψης από το τσουνάμι στην Ινδονησία

Ο προηγούμενος απολογισμός τον οποίο είχαν δημοσιοποιήσει οι αρχές της Ινδονησίας έκανε λόγο για 222 νεκρούς.

Το τσουνάμι έπληξε απροειδοποίητα το βράδυ του Σαββάτου τις νότιες ακτές της Σουμάτρας και το δυτικό άκρο της Ιάβας, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου που είναι γνωστό ως το «παιδί» του θρυλικού Κρακατόα, του Άνακ Κρακατόα.

Ομάδες εφοδιασμένες με μηχανήματα έργου και άλλο βαρύ εξοπλισμό συνεχίζουν σήμερα τις έρευνες στα συντρίμμια με την ελπίδα πως θα βρουν επιζήσαντες.

Ειδικοί προειδοποιούν εναντίον του κινδύνου να πλήξουν την περιοχή νέα θανάσιμα σεισμικά παλιρροϊκά κύματα, εξαιτίας της συνεχιζόμενης ηφαιστειακής δραστηριότητας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο ινδονήσιος πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα τις περιοχές που επλήγησαν, ενώ ακόμη δεν είχαν συμπληρωθεί ούτε τρεις μήνες από την ημέρα που ένα τσουνάμι το οποίο προκάλεσε ισχυρός σεισμός στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 2.000 ανθρώπους στην Παλού και γύρω από αυτή, στη νήσο Κελέβη.

Η Ινδονησία, ένα αρχιπέλαγος 17.000 νησιών και νησίδων, τα οποία σχηματίστηκαν εξαιτίας της σύγκλισης τριών μεγάλων τεκτονικών πλακών (της ινδοειρηνικής, της αυστραλιανής και της ευρασιατικής), βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς του Ειρηνικού Ωκεανού, περιοχή όπου καταγράφεται ισχυρή σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα. Στην ασιατική χώρα καταμετρώνται τουλάχιστον 127 ενεργά ηφαίστεια.

Εκατοντάδες κτίρια ισοπεδώθηκαν από τα κύματα, τα οποία έπληξαν τις νότιες ακτές της Σουμάτρα και το δυτικό άκρο της Ιάβα γύρω στις 21.30 τοπική ώρα, το Σάββατο το βράδυ.

Οι κοινότητες των μικρών νήσων του Σοντ ενδέχεται να έχουν πληγεί περισσότερο από το τσουνάμι, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Oxfam.

Αρχικά, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν επρόκειτο για ένα τσουνάμι, αλλά για μια πλημμυρίδα και κάλεσαν τον πληθυσμό να μην πανικοβληθεί.

«Ήταν λάθος, εκφράζουμε τη λύπη μας» παραδέχθηκε κατόπιν ο Νουγκρόχο.

Στις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας και αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης διακρίνεται ένα τεράστιο κύμα να καταπλακώνει τα πάντα κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας του συγκροτήματα ποπ Seventeen. Τα μέλη του εκσφενδονίζονται εκτός της σκηνής από τα ορμητικά νερά.

Τρέξαμε προς το δάσος
Ο φωτογράφος Οϊστάιν Άντερσεν αφηγήθηκε στο Facebook ότι έβγαζε φωτογραφίες από το ηφαίστειο στην Ιάβα όταν το τσουνάμι έπληξε την περιοχή.

«Ξαφνικά, είδα ένα τεράστιο κύμα. Έπρεπε να τρέξω, καθώς το κύμα έπληξε την παραλία, πλημμυρίζοντας τα πάντα σε απόσταση 15-20 μέτρων. Το επόμενο κύμα εισήλθε στην περίμετρο του ξενοδοχείου όπου βρισκόμουν».

Ο Άσεπ Περγκανγκάτ, ο οποίος κατάφερε να διαφύγει από την παραλία Καρίτα το Σάββατο το βράδυ με την οικογένειά του, περιέγραψε πως είδε αυτοκίνητα να «παρασύρονται για μια απόσταση 10 μέτρων».

«Τα κτίρια στην παραλία καταστράφηκαν, δέντρα και κολώνες ηλεκτρικού ρεύματος ξεριζώθηκαν καταλήγοντας στο έδαφος» είπε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Όλοι εκείνοι που ήταν ασφαλείς έτρεξαν προς το δάσος».

Αστυνομικοί διέσωσαν ένα αγόρι, που είχε παγιδευτεί σε ένα αυτοκίνητο, το οποίο είχε θαφτεί κάτω από ξεριζωμένα δέντρα και χαλάσματα για τουλάχιστον 12 ώρες, σύμφωνα με το βίντεο της διάσωσής του που ανήρτησε στο Twitter η αστυνομία της Ινδονησίας.

Το τσουνάμι προκλήθηκε από μια «υποθαλάσσια κατολίσθηση που προκλήθηκε από την ηφαιστειακή δραστηριότητα του Ανάκ Κρακατόα κι ενισχύθηκε από την παλίρροια λόγω της πανσελήνου, επισημαίνουν οι αρχές.

Η έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα, γνωστό ως Κρακατάου, το 1883 είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 36.000 ανθρώπων από τσουνάμι.

Η στιγμή που το τσουνάμι παρασέρνει μπάντα και θεατές στην Ινδονησία
Δραματικές είναι οι εικόνες από την Ινδονησία, όπου τσουνάμι έπληξε τις νήσους Ιάβα και Σουμάτρα στο ινδονησιακό αρχιπέλαγος έπειτα από μια υποθαλάσσια κατολίσθηση που προκάλεσε έκρηξη του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα. Ο τραγικός απολογισμός, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία είναι περισσότεροι από 60 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες.

Ένα βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας καταγράφει τη στιγμή που το τσουνάμι παρασέρνει μια μπάντα την ώρα που τραγουδά στη σκηνή. Yπάλληλοι της κρατικής εταιρείας PLN συγκεντρώθηκαν στην περιοχή Tanjung Lesung προκειμένου να λάβουν μέρος στη γιορτή με αφορμή το τέλος της χρονιάς, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Reuters.Η τοπική μπάντα Seventeen τραγουδούσε στη γιορτή όταν το τσουνάμι φτάνει από πίσω της, παρασέρνοντας τα πάντα στο πέρασμά του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

H Ελληνίδα επιστήμονας που αμφισβητεί ό,τι ξέραμε για την εξέλιξη του ανθρώπινου κρανίου

E-Daily 3.Left 06.07.2026
Νέα μελέτη με επικεφαλής την παλαιοανθρωπολόγο Κατερίνα Χαρβάτη αναθεωρεί την επικρατέστερη θεωρία για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη μείωση του προσώπου στο γένος Homo.

Μαρία Αντωνογιαννάκη: Ανατροπή για την αιτία θανάτου της δημοσιογράφου – Τι έδειξε η ιατροδικαστική

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Ανατροπή στις αρχικές εκτιμήσεις για τον αιφνίδιο θάνατο της δημοσιογράφου, Μαρίας Αντωνογιαννάκη

Ο Αντώνης Σαμαράς κατέθεσε αίτηση στον Αρειο Πάγο για την υπόθεση Predator

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Ο πρώην πρωθυπουργός κατέθεσε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αίτηση, με την οποία ζητά την πλήρη διερεύνηση της παγίδευσής του -όπως αναφέρει- με το κατασκοπευτικό λογισμικό

Parkout: Η νέα εφαρμογή του Δήμου Αθηναίων για το πάρκινγκ ‑ Πώς θα λειτουργεί

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Ο Δήμος Αθηναίων παρουσίασε και τις περιοχές στις οποίες θα εφαρμοστεί το Parkout

Σκληρή ανακοίνωση της UEFA κατά της FIFA για τον Μπαλογκάν: Πρωτοφανής, ακατανόητη και αδικαιολόγητη απόφαση

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Ο Αμερικανός άσος είδε την κόκκινη κάρτα, αλλά... θα παίξει κανονικά με το Βέλγιο μετά από απόφαση της FIFA και συνομιλία του Ινφαντίνο με τον Τραμπ

Η συγκλονιστική ιστορία της Φαμπιάνα που επέζησε 32 ώρες κάτω από τα ερείπια με κέτσαπ και τυρί

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Οι ώρες αγωνίας κάτω από τα ερείπια – H κέτσαπ και το τυρί

Υπόθεση Μπάλογκαν: Η κόκκινη κάρτα που άνοιξε «πόλεμο» για Τραμπ, FIFA και την αξιοπιστία του Μουντιάλ

E-Daily 3.Left 06.07.2026
Η υπόθεση του Φόλαριν Μπάλογκαν ανέτρεψε αυτή τη βεβαιότητα. Ο κορυφαίος σκόρερ των Ηνωμένων Πολιτειών θα αγωνιστεί τελικά απέναντι στο Βέλγιο, παρότι είχε

Βίντεο‑ντοκουμέντο: Πήγε να ληστέψει ζαχαροπλαστείο στη Νίκαια με ψεύτικο πιστόλι και η υπάλληλος τον κυνήγησε με... σφουγγαρίστρα

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Η υπάλληλος αντέδρασε όταν κατάλαβε ότι δεν κινδύνευε – «Πυροβόλησε, αλλά ήταν μόνο καψούλια», λέει ο ιδιοκτήτης

Πάτρα: Eπίθεση με κατσαβίδι σε εργαζόμενο νυχτερινού κέντρου επειδή δεν άφησε 2 άτομα να περάσουν

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Συνολικά 9 χτυπήματα δέχθηκε ο εργαζόμενος με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο όπου και νοσηλεύεται

Ανακοπή καρδιάς υπέστη η δημοσιογράφος Μαρία Αντωνογιαννάκη που βρέθηκε νεκρή μέσα στο αυτοκίνητό της

Ελλάδα 06.07.2026
Θλίψη στην Κρήτη από τον ξαφνικό χαμό της 46χρονης - Τι έδειξε η κάμερα πριν βρεθεί νεκρή στο αυτοκίνητό της  – Στις 16:00 η κηδεία της στο Ηράκλειο