E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εκατόμβη νεκρών και σκηνές αποκάλυψης από το τσουνάμι στην Ινδονησία

Στα 281 τα θύματα, φόβοι ότι θα αυξηθεί η λίστα των νεκρών

Δημοσίευση 24/12/2018 | 08:29

Εκατόμβη νεκρών και σκηνές αποκάλυψης από το τσουνάμι στην Ινδονησία

Ο προηγούμενος απολογισμός τον οποίο είχαν δημοσιοποιήσει οι αρχές της Ινδονησίας έκανε λόγο για 222 νεκρούς.

Το τσουνάμι έπληξε απροειδοποίητα το βράδυ του Σαββάτου τις νότιες ακτές της Σουμάτρας και το δυτικό άκρο της Ιάβας, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου που είναι γνωστό ως το «παιδί» του θρυλικού Κρακατόα, του Άνακ Κρακατόα.

Ομάδες εφοδιασμένες με μηχανήματα έργου και άλλο βαρύ εξοπλισμό συνεχίζουν σήμερα τις έρευνες στα συντρίμμια με την ελπίδα πως θα βρουν επιζήσαντες.

Ειδικοί προειδοποιούν εναντίον του κινδύνου να πλήξουν την περιοχή νέα θανάσιμα σεισμικά παλιρροϊκά κύματα, εξαιτίας της συνεχιζόμενης ηφαιστειακής δραστηριότητας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο ινδονήσιος πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα τις περιοχές που επλήγησαν, ενώ ακόμη δεν είχαν συμπληρωθεί ούτε τρεις μήνες από την ημέρα που ένα τσουνάμι το οποίο προκάλεσε ισχυρός σεισμός στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 2.000 ανθρώπους στην Παλού και γύρω από αυτή, στη νήσο Κελέβη.

Η Ινδονησία, ένα αρχιπέλαγος 17.000 νησιών και νησίδων, τα οποία σχηματίστηκαν εξαιτίας της σύγκλισης τριών μεγάλων τεκτονικών πλακών (της ινδοειρηνικής, της αυστραλιανής και της ευρασιατικής), βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς του Ειρηνικού Ωκεανού, περιοχή όπου καταγράφεται ισχυρή σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα. Στην ασιατική χώρα καταμετρώνται τουλάχιστον 127 ενεργά ηφαίστεια.

Εκατοντάδες κτίρια ισοπεδώθηκαν από τα κύματα, τα οποία έπληξαν τις νότιες ακτές της Σουμάτρα και το δυτικό άκρο της Ιάβα γύρω στις 21.30 τοπική ώρα, το Σάββατο το βράδυ.

Οι κοινότητες των μικρών νήσων του Σοντ ενδέχεται να έχουν πληγεί περισσότερο από το τσουνάμι, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Oxfam.

Αρχικά, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν επρόκειτο για ένα τσουνάμι, αλλά για μια πλημμυρίδα και κάλεσαν τον πληθυσμό να μην πανικοβληθεί.

«Ήταν λάθος, εκφράζουμε τη λύπη μας» παραδέχθηκε κατόπιν ο Νουγκρόχο.

Στις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας και αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης διακρίνεται ένα τεράστιο κύμα να καταπλακώνει τα πάντα κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας του συγκροτήματα ποπ Seventeen. Τα μέλη του εκσφενδονίζονται εκτός της σκηνής από τα ορμητικά νερά.

Τρέξαμε προς το δάσος
Ο φωτογράφος Οϊστάιν Άντερσεν αφηγήθηκε στο Facebook ότι έβγαζε φωτογραφίες από το ηφαίστειο στην Ιάβα όταν το τσουνάμι έπληξε την περιοχή.

«Ξαφνικά, είδα ένα τεράστιο κύμα. Έπρεπε να τρέξω, καθώς το κύμα έπληξε την παραλία, πλημμυρίζοντας τα πάντα σε απόσταση 15-20 μέτρων. Το επόμενο κύμα εισήλθε στην περίμετρο του ξενοδοχείου όπου βρισκόμουν».

Ο Άσεπ Περγκανγκάτ, ο οποίος κατάφερε να διαφύγει από την παραλία Καρίτα το Σάββατο το βράδυ με την οικογένειά του, περιέγραψε πως είδε αυτοκίνητα να «παρασύρονται για μια απόσταση 10 μέτρων».

«Τα κτίρια στην παραλία καταστράφηκαν, δέντρα και κολώνες ηλεκτρικού ρεύματος ξεριζώθηκαν καταλήγοντας στο έδαφος» είπε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Όλοι εκείνοι που ήταν ασφαλείς έτρεξαν προς το δάσος».

Αστυνομικοί διέσωσαν ένα αγόρι, που είχε παγιδευτεί σε ένα αυτοκίνητο, το οποίο είχε θαφτεί κάτω από ξεριζωμένα δέντρα και χαλάσματα για τουλάχιστον 12 ώρες, σύμφωνα με το βίντεο της διάσωσής του που ανήρτησε στο Twitter η αστυνομία της Ινδονησίας.

Το τσουνάμι προκλήθηκε από μια «υποθαλάσσια κατολίσθηση που προκλήθηκε από την ηφαιστειακή δραστηριότητα του Ανάκ Κρακατόα κι ενισχύθηκε από την παλίρροια λόγω της πανσελήνου, επισημαίνουν οι αρχές.

Η έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα, γνωστό ως Κρακατάου, το 1883 είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 36.000 ανθρώπων από τσουνάμι.

Η στιγμή που το τσουνάμι παρασέρνει μπάντα και θεατές στην Ινδονησία
Δραματικές είναι οι εικόνες από την Ινδονησία, όπου τσουνάμι έπληξε τις νήσους Ιάβα και Σουμάτρα στο ινδονησιακό αρχιπέλαγος έπειτα από μια υποθαλάσσια κατολίσθηση που προκάλεσε έκρηξη του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα. Ο τραγικός απολογισμός, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία είναι περισσότεροι από 60 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες.

Ένα βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας καταγράφει τη στιγμή που το τσουνάμι παρασέρνει μια μπάντα την ώρα που τραγουδά στη σκηνή. Yπάλληλοι της κρατικής εταιρείας PLN συγκεντρώθηκαν στην περιοχή Tanjung Lesung προκειμένου να λάβουν μέρος στη γιορτή με αφορμή το τέλος της χρονιάς, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Reuters.Η τοπική μπάντα Seventeen τραγουδούσε στη γιορτή όταν το τσουνάμι φτάνει από πίσω της, παρασέρνοντας τα πάντα στο πέρασμά του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κέρκυρα: Αυτοκίνητο παρέσυρε μητέρα και γιο ‑ Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Οι αρχές διερευνούν τα αίτια του ατυχήματος και διασφαλίζουν την ομαλή κυκλοφορία στην περιοχή

Αίγυπτος: Τουρίστας πέθανε από δάγκωμα φιδιού ‑ Μπήκε μέσα στο παντελόνι του

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Ο άνδρας παρουσίασε έντονα συμπτώματα δηλητηρίασης και του έγινε ανάνηψη

Γυναίκα γέννησε δίδυμα με διαφορετικούς πατέρες ‑ Η σπάνια περίπτωση που κατέγραψαν επιστήμονες

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
H γυναίκα ήθελε να επιβεβαιώσει την πατρότητα των δίδυμων παιδιών της, ωστόσο ανακάλυψε πως τα παιδιά είχαν δύο διαφορετικούς πατέρες

Κρήτη: Μυστήριο με τα μηνύματα του αγνώστου «Γιώργου» στον πρώην σύντροφο της Ελευθερίας Γιακουμάκη

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Στο επίκεντρο της έρευνας έχουν μπει μηνύματα που φέρεται να εστάλησαν στον 40χρονο από άγνωστο άνδρα με το όνομα «Γιώργος»

Καιρός Πρωτομαγιάς: «Θα κοιμηθούμε με άνοιξη, θα ξυπνήσουμε με χειμώνα» ‑ Η πρόγνωση Καλλιάνου

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο «θα παραμείνει ο άστατος καιρός και το Σαββατοκύριακο»

Φρίκη στη Χίο: Οικιακή βοηθός χτυπούσε στο κεφάλι και τράβαγε από τα μαλλιά 98χρονο

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Ο 98χρονος κύριος Παναγιώτης έφυγε πριν μερικές μέρες από τη ζωή, αλλά οι τελευταίες του ημέρες ήταν μαρτυρικές στα χέρια της 70χρονης οικιακής βοηθού με καταγωγή από τη Ρουμανία

Κεφαλονιά: Κοκτέιλ ουσιών εντοπίστηκε στον οργανισμό της 19χρονης Μυρτούς

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Ο επικίνδυνος συνδυασμός των ουσιών

Πέθανε η τραγουδίστρια Νατάσα Μωϋσόγλου – Συγκινεί το «αντίο» της Ναταλίας Ρασούλη

E-Daily 3.Left 27.04.2026
«Νιώθω θυμό, αυτή η τραγουδίστρια θα έπρεπε να είναι γνωστή σε κάθε γωνιά της Ελλάδας», έγραψε η κόρη του Μανώλη Ρασούλη σε ανάρτησή της

Χαϊδάρι: Εκτός κινδύνου η 13χρονη που έπεσε από το μπαλκόνι Γυμνασίου

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Παραμένει διασωληνωμένη - Τα νεότερα για την υγεία της

Σλούκας: Τι είναι η ρήξη έξω μηνίσκου που υπέστη και πόσο καιρό αναμένεται να μείνει εκτός

Αθλητικά Νέα 27.04.2026
Τι σημαίνει ο τραυματισμός του και ποιος ο χρόνος αποκατάστασης

Αγιος Δημήτριος: Διεκόπη για τις 20 Μαΐου η δίκη για τους φίλους του δράστη

Ελλάδα 27.04.2026
Τα πρώτα λόγια της 20χρονης κοπέλας του