E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τραγωδία στην Ινδονησία: 222 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες από τσουνάμι

Από έκρηξη ηφαιστείου

Δημοσίευση 23/12/2018 | 10:26

Τραγωδία στην Ινδονησία: 222 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες από τσουνάμι

Εικόνες απόλυτης καταστροφής και ολέθρου έρχονται από την πόλη Sunda Strait της Ινδονησίας, μετά το φονικό τσουνάμι που έπληξε τις ακτές της, προκαλώντας τον θάνατο 222 ανθρώπων, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό. Το φονικό κύμα προκλήθηκε από ηφαιστειακή δραστηριότητα στον κρατήρα Κρακατόα, γεγονός που συντέλεσε καθοριστικά, όπως όλα δείχνουν, στην «εκατόμβη» των νεκρών στην πόλη του νησιωτικού συμπλέγματος.

Οι υπεύθυνοι της αρμόδιας αρχής για την παρακολούθηση εκδήλωσης τσουνάμι, δήλωσαν ότι το σύστημα ενεργοποιείται μετά από σεισμική δραστηρίότητα, κάτι που δεν συνέβη στην προκειμένη περίπτωση.

Οι εικόνες από τον όλεθρο που έπληξε την πόλη της Ινδονησίας προκαλούν σοκ, καθώς εκτός των 222 νεκρών, άλλα 843 άτομα έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία, ορισμένα εκ των οποίων σοβαρά, και άλλα 28 αγνοούνται. Η πόλη Sunda Strait πάντως έχει κυριολεκτικά ισοπεδωθεί σε ένα μεγάλο ποσοστό και ιδιαίτερα στις παραλιακές συνοικίες της. Δρόμοι έχουν κατακλυστεί από τόνους λάσπης και δομικών υλικών, σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ οι σακούλες με τα πτώματα που είναι διάσπαρτα σε πολλά σημεία, ενισχύουν το δράμα των κατοίκων, οι οποίοι ήταν εντελώς απροετοίμαστοι και ανίσχυροι να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη τραγωδία που τους βρήκε.

Από το παλιρροϊκό κύμα που έπληξε τις παραλίες της Νότιας Σουμάτρας και στα δυτικά της Ιάβας το Σάββατο περίπου στις 21:30 τοπική ώρα έχουν καταστραφεί δεκάδες κτήρια.

Οι ινδονησιακές αρχές αρχικά είχαν υποδείξει ότι το κύμα δεν ήταν τσουνάμι αλλά πλημμυρίδα και ζήτησαν από τον πληθυσμό να μην πανικοβληθεί.

"Ήταν ένα λάθος, ζητάμε συγγνώμη", έγραψε στο Twitter ο ίδιος εκπρόσωπος.

Η έκρηξη του Κρακατόα δημιούργησε μια στήλη ηφαιστειακής στάχτης που εκτιμάται ότι έφτασε έως και τα 500 μέτρα ύψος.

Ανακοίνωση της μετεωρολογικής και γεωφυσικής υπηρεσίας της Ινδονησίας (BMKG) ανέφερε ότι "το τσουνάμι έπληξε αρκετές περιοχές στον Πορθμό Σούντα, ανάμεσά τους παραλίες στην επαρχία Παντεγκλάνγκ, Σέρανγκ και Νότιο Λαμπούνγκ".

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής όπως αυτό αποτυπώνεται από το πρώτο φως της ημέρας.

Το τσουνάμι προκλήθηκε από "υποθαλάσσια κατολίσθηση ως αποτέλεσμα της ηφαιστειακής δραστηριότητας του Ανάκ Κρακατάου" και επιδεινώθηκε από μια ασυνήθιστη πλημμυρίδα, λόγω της πανσέληνου σύμφωνα με τις αρχές της Ινδονησίας

«Αυτός ο συνδυασμός προκάλεσε ένα απότομο τσουνάμι που έπληξε την ακτή» τόνισε εκπρόσωπος της κυβερνητικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών, προσθέτοντας ότι η ινδονησιακή γεωλογική υπηρεσία διεξάγει έρευνα για το τι ακριβώς συνέβη.

Όπως είπε στο Metro TV τα τσουνάμι που προκαλούνται από εκρήξεις ηφαιστείων είναι "σπάνια" και πως το τσουνάμι του Πορθμό Σούντα δεν ήταν αποτέλεσμα σεισμού.

Οι αρχές προειδοποίησαν κατοίκους και τουρίστες στις παράκτιες περιοχές γύρω από τον Πορθμό Σούντα να παραμείνουν μακριά από τις παραλίες και πως μια προειδοποίηση πλημμυρίδας παραμένει σε ισχύ.

Το Κρακατόα είναι ηφαιστειακό νησί το οποίο βρίσκεται στον Πορθμό της Σούνδας, ανάμεσα στα νησιά Ιάβα και Σουμάτρα. Το όνομα χρησιμοποιείται για την ομάδα νησιών η οποία αποτελεί τα κατάλοιπα ενός μεγαλύτερου νησιού το οποίο καταστράφηκε από την κατακλυσμιαία έκρηξη του 1883. Στην καλδέρα του που σχηματίστηκε το 1883 αναδύθηκε το 1927 ένα νέο νησί, το Ανάκ Κρακατάου (στα ινδονησιακά "παιδί" του Κρακατάου), το οποίο είναι ενεργό ηφαίστειο.

Είναι ένα από τα 127 ενεργά ηφαίστεια της Ινδονησίας.

Το τσουνάμι έρχεται ακριβώς σχεδόν 14 χρόνια μετά το σεισμό και το τσουνάμι της 26ης Δεκεμβρίου 2004 στον Ινδικό Ωκεανό, μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές της σύγχρονης ιστορίας, με απολογισμό θυμάτων 226.000 νεκρούς σε 13 χώρες, εκ των οποίων περισσότερους από 120.000 στην Ινδονησία.

Η έκρηξη του Κρακατάου το 1883 είχε προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 36.000 ανθρώπων από μια σειρά από τσουνάμι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δώρο Πάσχα 2026: Πότε μπαίνει και πώς να το υπολογίσετε

Οικονομία 05.02.2026
Το ύψος του δώρου εξαρτάται από το χρόνο εργασίας κατά την περίοδο από 1η Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου

Δασκάλα γιόγκα: 3 εμπρησμοί αυτοκινήτων σε Μεταμόρφωση, Νέα Ερυθραία και Κηφισιά σε ένα μήνα

Ελλάδα 05.02.2026
Η γυναίκα είχε επιτεθεί και στην οικογένειά της, βάζοντας φωτιά στο αυτοκίνητο του πατέρα της

Συνέλαβαν στρατιωτικό μέσα σε στρατόπεδο – Κατηγορείται για κατασκοπεία

Ελλάδα 05.02.2026
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, ο στρατιωτικός κατηγορείται για συλλογή και μετάδοση μυστικών πληροφοριών σε τρίτους, με κίνδυνο την πρόκληση βλάβης στα εθνικά συμφέροντα

Σία Κοσιώνη: Εξιτήριο σήμερα από το νοσοκομείο

Ελλάδα 05.02.2026
Αγνωστο το πότε θα επιστρέψει στον ΣΚΑ

Αγκυρα: Στις 11 Φεβρουαρίου η συνάντηση Μητσοτάκη–Ερντογάν

Ελλάδα 05.02.2026
Η απάντηση του τουρκικού υπουργείου Αμυνας στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Δικαίωση στον Αρειο Πάγο για τους δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη: Οι τόκοι να υπολογίζονται στη μηνιαία δόση

Ελλάδα 05.02.2026
Η δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα

Θλίψη στο ελληνικό μπάσκετ: Πέθανε ο Θανάσης Σκουρτόπουλος

Αθλητικά Νέα 05.02.2026
Υπήρξε προπονητής της Εθνικής στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2026: Όλα τα αθλήματα που θα δούμε φέτος

Αθλητικά Νέα 05.02.2026
Στα φετινά αθλήματα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων εντάσσεται ένα καινούργιο - Αρχίζουν αύριο με την τελετή έναρξης

Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ ‑ Οι 7 περιοχές που είναι στο «κόκκινο»

Καιρός 05.02.2026
Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι έως και 9 μποφόρ

Τον απέλυσαν επειδή δεν δούλευε – το αποτέλεσμα; Αποζημίωση 40.000 ευρώ

Κόσμος 05.02.2026
Η υπόθεση εκδικάστηκε στην Ισπανία, όπου δικαστήριο έκρινε ότι η απόλυση εργαζομένου για προσωπική χρήση διαδικτύου ήταν δυσανάλογη

Ρίο: Ψαροντουφεκάς αγνοείται εδώ και μήνες ‑ Θα γίνει αίτηση για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου

Κόσμος 05.02.2026
Ο ψαροντουφεκάς αγνοείται από τον Οκτώβριο - Πήγε για ψαροντούφεκο στο Κάστρο Ρίου και έκτοτε τα ίχνη του έχουν χαθεί