E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σειρήνες στο Αιγαίο: Δέκα υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους από τουρκικά μαχητικά

Αερομαχίες με ελληνικά μαχητικά

Δημοσίευση 20/12/2018 | 14:38

Σειρήνες στο Αιγαίο: Δέκα υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους από τουρκικά μαχητικά

Με ένα κρεσέντο επιθετικών κινήσεων η Άγκυρα κλιμακώνει επικίνδυνα ανεβάζοντας το θερμόμετρο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Από τις 08:43 μέχρι τις 14:14 το μεσημέρι της Πέμπτης, τουρκικά μαχητικά έχουν πετάξει δέκα φορές πάνω από ελληνικά νησιά!

Μετά την διπλή πρωινή υπερπτηση στο Καστελόριζο, δύο άλλα τουρκικά μαχητικά F-16 έκαναν πέντε υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσσες και τη νήσο Παναγιά στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων, την ώρα που ακόμη ένα ζεύγος τουρκικών F-16 πετούσε ξανά πάνω από τη Μεγίστη (Καστελόριζο) και τη νήσο Ρω. Στις 14:14, ακόμη ένας σχηματισμός δύο τουρκικών F-16 πέταξε και πάλι πάνω από το Καστελόριζο, περνώντας σε ύψος 28.000 ποδών πάνω από το νησί.

Όπως έδειξε η πρωινή τοποθέτηση του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ ο οποίος υποστήριξε ότι οι Τούρκοι «θα υπερασπιστούν τη γαλάζια πατρίδα τους και δεν θα υποχωρήσουν στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο απ'τα δικαιώματα του λαού τους» η Άγκυρα επιλέγει την οδό της κλιμάκωσης. Οι Τούρκοι φαίνεται ότι αντιδρούν στις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου από το Καστελόριζο ότι «εκείνος που δεν θα σεβαστεί την εθνική μας κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα θα συντριβεί».

Στις 10:43 το πρωί, δύο τουρκικά F-16 μπήκαν στο FIR Αθηνών χωρίς να έχουν λάβει άδεια από τις ελληνικές αρχές και έκαναν νέες προκλητικές πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος.

Τα δύο τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από τις Οινούσσες τρεις φορές στις 10:43, στις 10:48 και στις 10:59, περνώντας στα 25.000 πόδια πάνω από το νησί. Ο σχηματισμός των F-16 «έσπασε» στα δύο ώρα 10:51 και την ώρα που το ένα τουρκικό F-16 έκανε υπέρπτηση στις Οινούσσες, το άλλο περνούσε 25.000 πόδια πάνω από τη νήσο Παναγιά.

Υπερπτηση στο Καστελόριζο και απόπειρα παρενόχλησης του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Καμμένο από το Καστελόριζο

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης δύο τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από το Καστελόριζο, θέλοντας να στείλουν το μήνυμα της αμφισβήτησης. Τα δύο τουρκικά μαχητικά F-16 ώρα 8:42 μπήκαν χωρίς άδεια στο FIR Αθηνών και ώρα 8:43 έκαναν υπέρπτηση πάνω από το Καστελόριζο. Τα δύο τουρκικά μαχητικά πέταξαν σε ύψος 4.000 ποδών πάνω από τη νήσο Μεγίστη και ένα λεπτό αργότερα βγήκαν από το FIR Αθηνών.

Η κρίσιμη λεπτομέρεια που δείχνει την ποιοτική αναβάθμιση της τουρκικής πρόκλησης είναι ότι λίγο πριν τις πτήσεις των δύο τουρκικών μαχητικών πάνω από το Καστελόριζο είχε απογειωθεί από το νησί ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και οι αρχηγοί ΓΕΣ και ΓΕΝ. Ο Πάνος Καμμένος με τον αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή (αρχηγός ΓΕΣ) και τον αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη (αρχηγός ΓΕΝ) διανυκτέρευσαν στη Μεγίστη. Το πρωί της Πέμπτης ελικόπτερο Σινούκ παρέλαβε τον κ. Καμμένο με τους δύο αρχηγούς για να τους μεταφέρει στη Ρόδο όπου προσγειώθηκαν περίπου στις 10.

Οι πτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από το Καστελόριζο επαναλήφθηκαν λιγες ώρες αργότερα.

Συγκεκριμένα:
Ώρα 11:25 δύο τουρκικά F-16 πέταξαν 25.000 πόδια πάνω από το Καστελόριζο και
ώρα 11:31 τα ίδια τουρκικά μαχητικά ξαναπέρασαν σε ύψος 30.000 ποδών ξανά πάνω από το Καστελόριζο και συνέχισαν κάνοντας υπερπτηση και στη νήσο Ρω!

Αερομαχίες οκτώ τουρκικών F-16 με έξι ελληνικά μαχητικά στο Καστελόριζο

Τουρκικά μαχητικά φαίνεται ότι είχαν στήσει «καρτέρι» στο ελικόπτερο του Πάνου Καμμένου. Πληροφορίες από το Πεντάγωνο αναφέρουν ότι στην περιοχή του Καστελορίζου πετούσαν τέσσερα ζεύγη τουρκικών F-16 τα οποία επιχείρησαν να φτάσουν στο νησί. Παρά την κινητοποίηση τριών ζευγαριών ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών επιφυλακής, δύο τουρκικά F-16 κατάφεραν να περάσουν πάνω από τη Μεγίστη.

Μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης τα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας είχαν καταγράψει 26 τουρκικά μαχητικά να εισβάλουν χωρίς άδεια στο Αιγαίο. Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, σε μια πρωτοφανή έκρηξη επιθετικότητας και χωρίς να υπάρχει κάποια προγραμματισμένη άσκηση, εστειλε στο FIR Αθηνών και εντός του ελληνικού εναέριου χώρου 22 μαχητικά τύπουF-16, δύο αεροσκάφη F-4 κι ακόμη δύο κατασκοπευτικά τύπου CN-235!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μέτρα σε δύο δόσεις ανακοινώνει ο Μητσοτάκης: Το diesel, οι συνταξιούχοι και η έκπληξη

E-Daily 2.TopNews 22.04.2026
Πιθανό πρόσθετο μέτρο – «έκπληξη» να εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο

Πρόστιμο σε μουσικούς του δρόμου: Ο δήμος Θεσσαλονίκης... ανακάλεσε

E-Daily 2.TopNews 22.04.2026
Ο δήμος «παίρνει πίσω» το πρόστιμο των 300 ευρώ στους Yilturum - «Δικαιωθήκαμε»

Παράταση της εκεχειρίας μεταξύ Ιράν ‑ ΗΠΑ ανακοίνωσε ο Τραμπ

E-Daily 2.TopNews 22.04.2026
Συνεχίζεται ωστόσο ο αποκλεισμός των ιρανικών λιμανιών

Κρήτη: Θρίλερ με την εξαφάνιση της Ελευθερίας ‑ «Κλειδί» το σημείο που βρέθηκε νεκρός ο πρώην σύντροφός της

E-Daily 2.TopNews 22.04.2026
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση εξαφάνισης της 43χρονης

Τραμπ για Ιράν: Δεν θέλουμε να παρατείνουμε την εκεχειρία, θα καταλήξουμε σε σπουδαία συμφωνία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τόνισε σε συνέντευξή του ότι οι ΗΠΑ διατηρούν πλήρη έλεγχο των Στενών του Ορμούζ

Απεργία 24 Απριλίου: Ποιοι συμμετέχουν

E-Daily 2.TopNews Χτες
Θα γίνει συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας - Τι ώρα η συγκέντρωση

Ποντικοφάρμακο σε βρεφικές τροφές: Εκβιασμό καταγγέλλει η εταιρεία ‑ Τι ισχύει με τα προϊόντα στην Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Βαζάκια βρεφικής τροφής μολυσμένα με ποντικοφάρμακο, βρέθηκαν σε Αυστρία, Τσεχία και Σλοβακία

Διεθνής Αμνηστία για Ελλάδα: «Ψήφισαν νόμο που αποκλείει ομόφυλα ζευγάρια ανδρών από την πρόσβαση στην παρένθετη μητρότητα»

Ελλάδα Χτες
Η νομοθεσία αυτή, όπως επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Αμνηστία, αφορά και τους άνδρες χωρίς σύντροφο