E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σειρήνες στο Αιγαίο: Δέκα υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους από τουρκικά μαχητικά

Αερομαχίες με ελληνικά μαχητικά

Δημοσίευση 20/12/2018 | 14:38

Σειρήνες στο Αιγαίο: Δέκα υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους από τουρκικά μαχητικά

Με ένα κρεσέντο επιθετικών κινήσεων η Άγκυρα κλιμακώνει επικίνδυνα ανεβάζοντας το θερμόμετρο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Από τις 08:43 μέχρι τις 14:14 το μεσημέρι της Πέμπτης, τουρκικά μαχητικά έχουν πετάξει δέκα φορές πάνω από ελληνικά νησιά!

Μετά την διπλή πρωινή υπερπτηση στο Καστελόριζο, δύο άλλα τουρκικά μαχητικά F-16 έκαναν πέντε υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσσες και τη νήσο Παναγιά στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων, την ώρα που ακόμη ένα ζεύγος τουρκικών F-16 πετούσε ξανά πάνω από τη Μεγίστη (Καστελόριζο) και τη νήσο Ρω. Στις 14:14, ακόμη ένας σχηματισμός δύο τουρκικών F-16 πέταξε και πάλι πάνω από το Καστελόριζο, περνώντας σε ύψος 28.000 ποδών πάνω από το νησί.

Όπως έδειξε η πρωινή τοποθέτηση του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ ο οποίος υποστήριξε ότι οι Τούρκοι «θα υπερασπιστούν τη γαλάζια πατρίδα τους και δεν θα υποχωρήσουν στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο απ'τα δικαιώματα του λαού τους» η Άγκυρα επιλέγει την οδό της κλιμάκωσης. Οι Τούρκοι φαίνεται ότι αντιδρούν στις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου από το Καστελόριζο ότι «εκείνος που δεν θα σεβαστεί την εθνική μας κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα θα συντριβεί».

Στις 10:43 το πρωί, δύο τουρκικά F-16 μπήκαν στο FIR Αθηνών χωρίς να έχουν λάβει άδεια από τις ελληνικές αρχές και έκαναν νέες προκλητικές πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος.

Τα δύο τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από τις Οινούσσες τρεις φορές στις 10:43, στις 10:48 και στις 10:59, περνώντας στα 25.000 πόδια πάνω από το νησί. Ο σχηματισμός των F-16 «έσπασε» στα δύο ώρα 10:51 και την ώρα που το ένα τουρκικό F-16 έκανε υπέρπτηση στις Οινούσσες, το άλλο περνούσε 25.000 πόδια πάνω από τη νήσο Παναγιά.

Υπερπτηση στο Καστελόριζο και απόπειρα παρενόχλησης του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Καμμένο από το Καστελόριζο

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης δύο τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από το Καστελόριζο, θέλοντας να στείλουν το μήνυμα της αμφισβήτησης. Τα δύο τουρκικά μαχητικά F-16 ώρα 8:42 μπήκαν χωρίς άδεια στο FIR Αθηνών και ώρα 8:43 έκαναν υπέρπτηση πάνω από το Καστελόριζο. Τα δύο τουρκικά μαχητικά πέταξαν σε ύψος 4.000 ποδών πάνω από τη νήσο Μεγίστη και ένα λεπτό αργότερα βγήκαν από το FIR Αθηνών.

Η κρίσιμη λεπτομέρεια που δείχνει την ποιοτική αναβάθμιση της τουρκικής πρόκλησης είναι ότι λίγο πριν τις πτήσεις των δύο τουρκικών μαχητικών πάνω από το Καστελόριζο είχε απογειωθεί από το νησί ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και οι αρχηγοί ΓΕΣ και ΓΕΝ. Ο Πάνος Καμμένος με τον αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή (αρχηγός ΓΕΣ) και τον αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη (αρχηγός ΓΕΝ) διανυκτέρευσαν στη Μεγίστη. Το πρωί της Πέμπτης ελικόπτερο Σινούκ παρέλαβε τον κ. Καμμένο με τους δύο αρχηγούς για να τους μεταφέρει στη Ρόδο όπου προσγειώθηκαν περίπου στις 10.

Οι πτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από το Καστελόριζο επαναλήφθηκαν λιγες ώρες αργότερα.

Συγκεκριμένα:
Ώρα 11:25 δύο τουρκικά F-16 πέταξαν 25.000 πόδια πάνω από το Καστελόριζο και
ώρα 11:31 τα ίδια τουρκικά μαχητικά ξαναπέρασαν σε ύψος 30.000 ποδών ξανά πάνω από το Καστελόριζο και συνέχισαν κάνοντας υπερπτηση και στη νήσο Ρω!

Αερομαχίες οκτώ τουρκικών F-16 με έξι ελληνικά μαχητικά στο Καστελόριζο

Τουρκικά μαχητικά φαίνεται ότι είχαν στήσει «καρτέρι» στο ελικόπτερο του Πάνου Καμμένου. Πληροφορίες από το Πεντάγωνο αναφέρουν ότι στην περιοχή του Καστελορίζου πετούσαν τέσσερα ζεύγη τουρκικών F-16 τα οποία επιχείρησαν να φτάσουν στο νησί. Παρά την κινητοποίηση τριών ζευγαριών ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών επιφυλακής, δύο τουρκικά F-16 κατάφεραν να περάσουν πάνω από τη Μεγίστη.

Μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης τα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας είχαν καταγράψει 26 τουρκικά μαχητικά να εισβάλουν χωρίς άδεια στο Αιγαίο. Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, σε μια πρωτοφανή έκρηξη επιθετικότητας και χωρίς να υπάρχει κάποια προγραμματισμένη άσκηση, εστειλε στο FIR Αθηνών και εντός του ελληνικού εναέριου χώρου 22 μαχητικά τύπουF-16, δύο αεροσκάφη F-4 κι ακόμη δύο κατασκοπευτικά τύπου CN-235!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μαρούσι: Κατέρρευσε μεσοτοιχία σε αυλή κατοικίας – Ένας τραυματίας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στο σημείο έσπευσαν άμεσα αστυνομικές δυνάμεις

Ταϊλάνδη: Συνελήφθη Βρετανίδα που φέρεται να μαχαίρωσε θανάσιμα τον σύντροφό της

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η Βρετανίδα υποστήριξε ότι ο σύντροφός της είχε αυτοτραυματιστεί, κάτι που δεν μπορούσε να διασταυρωθεί

Θρίλερ στη Χαλκιδική: 13χρονος τουρίστας τραυματίστηκε σοβαρά σε θαλάσσιο πάρκο

E-Daily 2.TopNews Χτες
13χρονος υπήκοος Ρουμανίας τραυματίστηκε σε θαλάσσιο πάρκο του Αγίου Νικολάου και διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Φωτιά στη Νέα Καλλικράτεια της Χαλκιδικής: Ήχησε το 112 για εκκένωση περιοχών – Kοντά σε σπίτια οι φλόγες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Για την κατάσβεση από αέρος επιχειρούν περιοδικά 5 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα

Ζελένσκι ειρωνεύεται τη Μόσχα: Αν ελέγχουν την Κονταντίνοφκα, τότε ο Πούτιν δεν θα είχε πρόβλημα να με συναντήσει εκεί

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Αν η Κονταντίνοφκα βρισκόταν υπό ρωσικό έλεγχο, τότε ίσως ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ) Πούτιν να μην είχε κανένα πρόβλημα να με συναντήσει εκεί», δήλωσε ο Ζελένσκι

Καιρός: Έρχεται και νέα επιδείνωση του καιρού για 48 ώρες ‑ Προειδοποίηση Αρναούτογλου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Βροχές σήμερα σε όλη τη χώρα ωστόσο θα έρθει και νέα κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Το μοναδικό ηφαίστειο στη Γη που εκτοξεύει μικροσκοπικούς κρυστάλλους χρυσού ‑ 80 gr κάθε μέρα

E-Daily 3.Left Χτες
Περισσότερες από τρεις δεκαετίες αργότερα οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην γνωρίζουν ακριβώς πώς σχηματίζονται οι κρύσταλλοι χρυσού στο όρος Έρεβος

Η Μαρία Σάκκαρη έμεινε μακριά από τον καλό της εαυτό, έχασε 2‑0 από την Παολίνι και αποχαιρέτισε το Wimbledon

Αθλητικά Νέα Χτες
Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο να απειλήσει την Ιταλίδα αντίπαλο της η οποία επικράτησε με 6-1, 6-2 και προκρίθηκε στους 16 του λονδρέζικου open

Τι ήταν η Συμφωνία Plaza και γιατί δημιουργεί «ρήγμα» στις σχέσεις Ευρώπης‑Κίνας

E-Daily 3.Left Χτες
Για το Πεκίνο, οι σημερινές εμπορικές αντιπαραθέσεις με τη Δύση θυμίζουν έντονα την αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ιαπωνίας πριν από τέσσερις δεκαετίες.