E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μόνο με το απολυτήριο Λυκείου θα εισέρχονται από το 2020 στα πανεπιστήμια οι υποψήφιοι φοιτητές

Δηλώσεις Γαβρόγλου: Ποιοι θα δίνουν και ποιοι δεν θα δίνουν Πανελλαδικές από το 2020

Δημοσίευση 19/12/2018 | 18:06

Μόνο με το απολυτήριο Λυκείου θα εισέρχονται από το 2020 στα πανεπιστήμια οι υποψήφιοι φοιτητές

Μόνο με το απολυτήριο Λυκείου θα εισέρχονται από το 2020 στα πανεπιστήμια οι υποψήφιοι φοιτητές που έχουν δηλώσει «πράσινες» σχολές, με βάση τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας, για την αλλαγή του συστήματος των Πανελληνίων εξετάσεων.

Οι σχολές θα διαχωριστούν σε «πράσινες», με τη λιγότερη ζήτηση, όπου οι υποψήφιοι θα μπαίνουν χωρίς εξετάσεις και σε «κόκκινες» με τη μεγαλύτερη ζήτηση, στις οποίες η εισαγωγή θα γίνεται με το σύστημα των Πανελλαδικών.

Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή προανήγγειλε ότι το νομοσχέδιο για την αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Οι αλλαγές, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, θα τεθούν σε ισχύ από τη σχολική χρονιά 2019-2020, δηλαδή θα αφορά για πρώτη φορά τους μαθητές που θα δώσουν πανελλαδικές το καλοκαίρι του 2020.

Κόκκινες και πράσινες σχολές

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Γαβρόγλου διευκρίνισε ότι στο νέο σύστημα θα υπάρχουν σχολές που θα «κοκκινίζουν» ή θα «πρασινίζουν» στο μηχανογραφικό. Το χρώμα θα καθορίζεται με βάση τη ζήτηση.

Στις σχολές με «κόκκινο» η εισαγωγή θα γίνεται με το κλασικό σύστημα των Πανελλαδικών, αφού τα συγκεκριμένα τμήματα συγκεντρώνουν το μεγάλο ενδιαφέρον των υποψηφίων.

Στις υπόλοιπες σχολές ανάβει πράσινο φως για την ένταξη των υποψηφίων ανάλογα με το βαθμό του Εθνικού Απολυτηρίου.

Από κόκκινο πράσινο και τούμπαλιν

Με δεδομένο το ότι το χρώμα κάθε σχολής θα καθορίζεται από τη ζήτηση, οι σχολές θα μπορούν να αλλάζουν κατηγορία. Μία σχολή που την πρώτη χρονιά έχει «πράσινο» χρώμα και η εισαγωγή γίνεται χωρίς Πανελλαδικές μπορεί να αλλάξει κατηγορία το επόμενο έτος.

Τι θα ισχύσει για την πρόσληψη εκπαιδευτικών

Παράλληλα, ο κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε στον διαγωνισμό για την πρόσληψη εκπαιδευτικών. Όπως ανέφερε, «κλείδωσε» το σύστημα μοριοδότησης για την προϋπηρεσία.

Η μοριοδότηση θα γίνεται έως και για 120 μήνες προϋπηρεσίας, ενώ θα λαμβάνονται υπ' όψιν επιστημονικά προσόντα (πτυχία, μεταπτυχιακά κ.α.) και κοινωνικά κριτήρια (πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρία κ.α.)

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Παιδείας για τις 4.500 μόνιμες θέσεις στην εκπαίδευση το 2019 αναμένεται να υπάρξει ενδιαφέρον από 35.000 έως 38. 000 άτομα. Για τις επόμενες 10.500 θέσεις, οι υποψήφιοι θα είναι 100.000 με 105.000.

Στόχος είναι με βάση το σύστημα μοριοδότησης να καταρτιστεί ένας ενιαίος πίνακας, ώστε να γνωρίζουν οι υποψήφιοι τη σειρά κατάταξης τους. Ο πίνακας θα αναπροσαρμόζεται, δηλαδή, ένας υποψήφιος θα μπορεί να πάρει επιπλέον μόρια εάν στην πορεία αποκτήσει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.

Ο υπουργός Παιδείας δέχθηκε από τους δημοσιογράφους ερωτήσεις και για το διάλογο Πολιτείας και Εκκλησίας. Επεσήμανε ότι συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδο και εμφανίστηκε αισιόδοξος πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει συνάντηση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εφιαλτικές διακοπές στην Κρήτη για οικογένεια – Xτύπησε τη γυναίκα του μπροστά στο παιδί τους

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Ατομα που διέμεναν στο ξενοδοχείο κάλεσαν την Αστυνομία μετά την ένταση

Σε ποια περιοχή της Αθήνας η θερμοκρασία δεν υποχώρησε κάτω από 29,1°C τη νύχτα

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Αρναούτογλου: Η Ελλάδα αντιμετώπισε σήμερα δύο εντελώς διαφορετικά καλοκαίρια

«Εξέγερση της κατσαρίδας» στην Ινδία, με δακρυγόνα και ξύλο απαντά η αστυνομία

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης και φοιτητών μετά τις καταγγελίες για νοθεία στις πανεπιστημιακές εξετάσεις

Εξολοθρευτής 2: Έφυγε από τη ζωή ο Γουίλιαμ Γουίσερ

E-Daily 3.Left 20.07.2026
Ο Γουίλιαμ Γουίσερ, συνσεναριογράφος του «Εξολοθρευτή 2» μαζί με τον Τζέιμς Κάμερον, πέθανε σε ηλικία 71 ετών

Θεσσαλονίκη: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του 25χρονου για την εμπρηστική επίθεση

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Οι αστυνομικοί έχουν προχωρήσει σε τουλάχιστον 18 προσαγωγές

Καύσωνας: Έκτακτη εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας για τις υψηλές θερμοκρασίες – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Το υπουργείο Υγείας δίνει γενικές οδηγίες για τις μέρες που η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου

Νέα ένταση στη δίκη για τα Τέμπη: «Με εσένα θα ασχολούμαι;» είπε η Καρυστιανού στον Νίκο Πλακιά

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Νωρίτερα υπήρξε φραστικό επεισόδιο ανάμεσα σε συνήγορο υπεράσπισης και τον Νίκο Πλακιά - Ο πρώτος κατήγγειλε ότι κατηγορούμενος δέχθηκε λεκτική και σωματική επίθεση μέσα στη δικαστική αίθουσα

Ο αντίπαλος του Ολυμπιακού στο δρόμο για το Champions League

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Πότε είναι το πρώτο παιχνίδι

Ιράν: «Ούτε μια σταγόνα πετρελαίου ή φυσικού αερίου δεν θα περάσει από τα Στενά»

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν το Ιράν για ένατη συνεχόμενη ημέρα, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τη ναυσιπλοΐα μέσω των Στενών του Ορμούζ, αφού το Ιράν ανακοίνωσε ότι δύο πετρελαιοφόρα εξερράγησαν και ακινητοποιήθηκαν.

Ιαπωνία: Υπάλληλοι φορούν στολές αρκούδας για να εκπαιδεύσουν κατοίκους στην αντιμετώπισή τους

E-Daily 3.Left 20.07.2026
Οι ασιατικές μαύρες αρκούδες εισβάλλουν σε κατοικημένες περιοχές, έχουν κλείσει πάνω από 100 σχολεία και οι αρχές εκπαιδεύουν τους πολίτες στη χρήση όπλων.

Ο Νίκο Γουίλιαμς και η συγκινητική χειρονομία για τη μητέρα του μετά το Μουντιάλ – Η ιστορία που κρύβεται πίσω

E-Daily 3.Left 20.07.2026
Ο Ισπανός ποδοσφαιριστής παρέδωσε το μετάλλιό του στη μητέρα του, η οποία είχε διασχίσει τη Σαχάρα έγκυος για να φτάσει στην Ισπανία.

Αργεντινή: Συγκρούσεις με την αστυνομία μετά την ήττα της Εθνικής στους δρόμους του Μπουένος Αιρες

E-Daily 3.Left 20.07.2026
Ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί να παρακολουθήσει τον αγώνα ξέσπασε επεισόδια με την αστυνομία