E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μόνο με το απολυτήριο Λυκείου θα εισέρχονται από το 2020 στα πανεπιστήμια οι υποψήφιοι φοιτητές

Δηλώσεις Γαβρόγλου: Ποιοι θα δίνουν και ποιοι δεν θα δίνουν Πανελλαδικές από το 2020

Δημοσίευση 19/12/2018 | 18:06

Μόνο με το απολυτήριο Λυκείου θα εισέρχονται από το 2020 στα πανεπιστήμια οι υποψήφιοι φοιτητές

Μόνο με το απολυτήριο Λυκείου θα εισέρχονται από το 2020 στα πανεπιστήμια οι υποψήφιοι φοιτητές που έχουν δηλώσει «πράσινες» σχολές, με βάση τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας, για την αλλαγή του συστήματος των Πανελληνίων εξετάσεων.

Οι σχολές θα διαχωριστούν σε «πράσινες», με τη λιγότερη ζήτηση, όπου οι υποψήφιοι θα μπαίνουν χωρίς εξετάσεις και σε «κόκκινες» με τη μεγαλύτερη ζήτηση, στις οποίες η εισαγωγή θα γίνεται με το σύστημα των Πανελλαδικών.

Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή προανήγγειλε ότι το νομοσχέδιο για την αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Οι αλλαγές, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, θα τεθούν σε ισχύ από τη σχολική χρονιά 2019-2020, δηλαδή θα αφορά για πρώτη φορά τους μαθητές που θα δώσουν πανελλαδικές το καλοκαίρι του 2020.

Κόκκινες και πράσινες σχολές

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Γαβρόγλου διευκρίνισε ότι στο νέο σύστημα θα υπάρχουν σχολές που θα «κοκκινίζουν» ή θα «πρασινίζουν» στο μηχανογραφικό. Το χρώμα θα καθορίζεται με βάση τη ζήτηση.

Στις σχολές με «κόκκινο» η εισαγωγή θα γίνεται με το κλασικό σύστημα των Πανελλαδικών, αφού τα συγκεκριμένα τμήματα συγκεντρώνουν το μεγάλο ενδιαφέρον των υποψηφίων.

Στις υπόλοιπες σχολές ανάβει πράσινο φως για την ένταξη των υποψηφίων ανάλογα με το βαθμό του Εθνικού Απολυτηρίου.

Από κόκκινο πράσινο και τούμπαλιν

Με δεδομένο το ότι το χρώμα κάθε σχολής θα καθορίζεται από τη ζήτηση, οι σχολές θα μπορούν να αλλάζουν κατηγορία. Μία σχολή που την πρώτη χρονιά έχει «πράσινο» χρώμα και η εισαγωγή γίνεται χωρίς Πανελλαδικές μπορεί να αλλάξει κατηγορία το επόμενο έτος.

Τι θα ισχύσει για την πρόσληψη εκπαιδευτικών

Παράλληλα, ο κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε στον διαγωνισμό για την πρόσληψη εκπαιδευτικών. Όπως ανέφερε, «κλείδωσε» το σύστημα μοριοδότησης για την προϋπηρεσία.

Η μοριοδότηση θα γίνεται έως και για 120 μήνες προϋπηρεσίας, ενώ θα λαμβάνονται υπ' όψιν επιστημονικά προσόντα (πτυχία, μεταπτυχιακά κ.α.) και κοινωνικά κριτήρια (πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρία κ.α.)

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Παιδείας για τις 4.500 μόνιμες θέσεις στην εκπαίδευση το 2019 αναμένεται να υπάρξει ενδιαφέρον από 35.000 έως 38. 000 άτομα. Για τις επόμενες 10.500 θέσεις, οι υποψήφιοι θα είναι 100.000 με 105.000.

Στόχος είναι με βάση το σύστημα μοριοδότησης να καταρτιστεί ένας ενιαίος πίνακας, ώστε να γνωρίζουν οι υποψήφιοι τη σειρά κατάταξης τους. Ο πίνακας θα αναπροσαρμόζεται, δηλαδή, ένας υποψήφιος θα μπορεί να πάρει επιπλέον μόρια εάν στην πορεία αποκτήσει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.

Ο υπουργός Παιδείας δέχθηκε από τους δημοσιογράφους ερωτήσεις και για το διάλογο Πολιτείας και Εκκλησίας. Επεσήμανε ότι συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδο και εμφανίστηκε αισιόδοξος πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει συνάντηση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στην Ηλιούπολη: Υπέκυψε και δεύτερη 17χρονη

E-Daily 2.TopNews 14.05.2026
Έφυγε από τη ζωή και η δεύτερη ανήλικη που έπεσε από την ταράτσα

Συνελήφθη μεθυσμένος στο Αγρίνιο που προκάλεσε υλικές ζημιές σε κατάστημα εστίασης

E-Daily 2.TopNews 14.05.2026
Αρχικά τον έδιωξαν από το κατάστημα, αλλά λίγο αργότερα επέστρεψε και πέταγε καρέκλες και τραπέζια, ενώ έσπασε μία από τις τζαμαρίες του μαγαζιού

Γαλάζια Σημαία 2026: Η Ελλάδα στη 2η θέση παγκοσμίως ‑ Βραβεύτηκαν 624 ελληνικές ακτές

E-Daily 2.TopNews 14.05.2026
624 ελληνικές ακτές, 17 μαρίνες και 17 τουριστικά σκάφη κέρδισαν φέτος το διεθνές βραβείο ποιότητας «Γαλάζια Σημαία»

FedEx: Διαψεύδει ότι αποχωρεί από το αεροδρόμιο «Mακεδονία» της Θεσσαλονίκης

E-Daily 2.TopNews 14.05.2026
Δημοσιεύματα έκαναν λόγο για διακοπή της παρουσίας της εταιρείας στο αεροδρόμιο

Σατανικό σχέδιο: Ενορχήστρωσε τη δολοφονία του συζύγου της με οξύ ‑ Πίστευε πως θα γίνει πλούσια

E-Daily 2.TopNews 14.05.2026
«Κάρφωσε» στο «αφεντικό» ναρκωτικών τον εν διαστάσει σύζυγό της

Τρομακτικά βίντεο από Τουρκία: Τεράστιοι ανεμοστρόβιλοι έπληξαν Σμύρνη και άλλες περιοχές

E-Daily 2.TopNews 14.05.2026
Η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με διαδοχικούς ανεμοστρόβιλους, με τα πιο χαρακτηριστικά περιστατικά να καταγράφονται σε Σμύρνη, Τσόρουμ και Γάγγρα

Λαμία: Οχιά δάγκωσε 75χρονο ‑ Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ

E-Daily 2.TopNews 14.05.2026
Ο 75χρονος πήγε να μετακινήσει έναν τσιμεντόλιθο και το φίδι βρισκόταν μέσα και τον δάγκωσε

Μαλδίβες: Πέντε Ιταλοί τουρίστες νεκροί ‑ Είχαν πάει για κατάδυση σε σπηλιά βάθους 50 μέτρων

Κόσμος 14.05.2026
Οι καιρικές συνθήκες στο σημείο κατάδυσης ήταν δυσμενείς - Η μετεωρολογική υπηρεσία είχε εκδώσει κίτρινο συναγερμό

Θρίλερ στον Κόλπο του Ομάν: Το Ιράν κατέσχεσε πλωτό οπλοστάσιο

Κόσμος 14.05.2026
Το Hui Chuan χρησιμοποιούνταν ως πλωτή αποθήκη όπλων για εταιρείες ασφαλείας που προστατεύουν εμπορικά πλοία από πειρατικές επιθέσεις

Χαμός στη Χαλκίδα: Μαθητές σχολείου από την Αθήνα πολιορκούν ξενοδοχείο μετά από επίθεση ηλικιωμένης

E-Daily 2.TopNews 14.05.2026
Μαθητές φωνάζουν και διαμαρτύρονται έξω από ξενοδοχείο, όπου διαμένει ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία φέρεται να επιτέθηκε σε συμμαθήτριά τους

Αυστηρό μήνυμα Δένδια για το ουκρανικό drone: «Μας οφείλονται σαφείς εξηγήσεις»

Ελλάδα 14.05.2026
«Δεν θέλω καν να σκεφτώ τι θα σήμαινε η σύγκρουση επιβατικού πλοίου ή οποιουδήποτε άλλου πλοίου με αυτό το drone» τόνισε ο υπουργός Αμυνας