E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μόνο με το απολυτήριο Λυκείου θα εισέρχονται από το 2020 στα πανεπιστήμια οι υποψήφιοι φοιτητές

Δηλώσεις Γαβρόγλου: Ποιοι θα δίνουν και ποιοι δεν θα δίνουν Πανελλαδικές από το 2020

Δημοσίευση 19/12/2018 | 18:06

Μόνο με το απολυτήριο Λυκείου θα εισέρχονται από το 2020 στα πανεπιστήμια οι υποψήφιοι φοιτητές

Μόνο με το απολυτήριο Λυκείου θα εισέρχονται από το 2020 στα πανεπιστήμια οι υποψήφιοι φοιτητές που έχουν δηλώσει «πράσινες» σχολές, με βάση τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας, για την αλλαγή του συστήματος των Πανελληνίων εξετάσεων.

Οι σχολές θα διαχωριστούν σε «πράσινες», με τη λιγότερη ζήτηση, όπου οι υποψήφιοι θα μπαίνουν χωρίς εξετάσεις και σε «κόκκινες» με τη μεγαλύτερη ζήτηση, στις οποίες η εισαγωγή θα γίνεται με το σύστημα των Πανελλαδικών.

Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή προανήγγειλε ότι το νομοσχέδιο για την αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Οι αλλαγές, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, θα τεθούν σε ισχύ από τη σχολική χρονιά 2019-2020, δηλαδή θα αφορά για πρώτη φορά τους μαθητές που θα δώσουν πανελλαδικές το καλοκαίρι του 2020.

Κόκκινες και πράσινες σχολές

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Γαβρόγλου διευκρίνισε ότι στο νέο σύστημα θα υπάρχουν σχολές που θα «κοκκινίζουν» ή θα «πρασινίζουν» στο μηχανογραφικό. Το χρώμα θα καθορίζεται με βάση τη ζήτηση.

Στις σχολές με «κόκκινο» η εισαγωγή θα γίνεται με το κλασικό σύστημα των Πανελλαδικών, αφού τα συγκεκριμένα τμήματα συγκεντρώνουν το μεγάλο ενδιαφέρον των υποψηφίων.

Στις υπόλοιπες σχολές ανάβει πράσινο φως για την ένταξη των υποψηφίων ανάλογα με το βαθμό του Εθνικού Απολυτηρίου.

Από κόκκινο πράσινο και τούμπαλιν

Με δεδομένο το ότι το χρώμα κάθε σχολής θα καθορίζεται από τη ζήτηση, οι σχολές θα μπορούν να αλλάζουν κατηγορία. Μία σχολή που την πρώτη χρονιά έχει «πράσινο» χρώμα και η εισαγωγή γίνεται χωρίς Πανελλαδικές μπορεί να αλλάξει κατηγορία το επόμενο έτος.

Τι θα ισχύσει για την πρόσληψη εκπαιδευτικών

Παράλληλα, ο κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε στον διαγωνισμό για την πρόσληψη εκπαιδευτικών. Όπως ανέφερε, «κλείδωσε» το σύστημα μοριοδότησης για την προϋπηρεσία.

Η μοριοδότηση θα γίνεται έως και για 120 μήνες προϋπηρεσίας, ενώ θα λαμβάνονται υπ' όψιν επιστημονικά προσόντα (πτυχία, μεταπτυχιακά κ.α.) και κοινωνικά κριτήρια (πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρία κ.α.)

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Παιδείας για τις 4.500 μόνιμες θέσεις στην εκπαίδευση το 2019 αναμένεται να υπάρξει ενδιαφέρον από 35.000 έως 38. 000 άτομα. Για τις επόμενες 10.500 θέσεις, οι υποψήφιοι θα είναι 100.000 με 105.000.

Στόχος είναι με βάση το σύστημα μοριοδότησης να καταρτιστεί ένας ενιαίος πίνακας, ώστε να γνωρίζουν οι υποψήφιοι τη σειρά κατάταξης τους. Ο πίνακας θα αναπροσαρμόζεται, δηλαδή, ένας υποψήφιος θα μπορεί να πάρει επιπλέον μόρια εάν στην πορεία αποκτήσει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.

Ο υπουργός Παιδείας δέχθηκε από τους δημοσιογράφους ερωτήσεις και για το διάλογο Πολιτείας και Εκκλησίας. Επεσήμανε ότι συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδο και εμφανίστηκε αισιόδοξος πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει συνάντηση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

New York Times: Ο Τραμπ θα ανακοινώσει την επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα για τα F‑35

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Ο Τραμπ αναμένεται να πει στην Τουρκία ότι είναι έτοιμος να αποκαταστήσει την πρόσβασή της στα F-35, σύμφωνα με τους New York Times

Μοναδική σύμπτωση στην Πάτρα: Αδελφές γέννησαν την ίδια ημέρα αγόρια με το ίδιο βάρος, η ανάρτηση από τη μαιευτήρα

E-Daily 3.Left 07.07.2026
Οι δύο αδελφές είχαν μείνει έγκυες με διαφορά λίγων ημερών, όπως γράφει η μαιευτήρας που έφερε στον κόσμο τα δύο αγόρια

Βγήκε από τη μονάδα εγκαυμάτων η Αφροδίτη Νέστορα – Συνεχίζονται οι έρευνες

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Την Πέμπτη η κηδεία της Βάγιας Νέστορα

Η στιγμή που καταρρέει η οροφή πολυκαταστήματος στο Νιου Τζέρσεϊ ενώ βρίσκονται μέσα 27 άνθρωποι

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Τμήμα της οροφής υποχώρησε λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης - Ευτυχώς δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί, αν και εγκλωβίστηκαν προσωρινά δύο άτομα

ΗΠΑ ‑ Βέλγιο 1‑4: Ο Ντε Κετελάρε διέλυσε το American Dream

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Τα όνειρα των Αμερικανών για πρόκριση στα προημιτελικά έσβησαν στο Σιάτλ - το Βέλγιο πέρασε στους «8» με σπουδαία ατομική εμφάνιση του Ντε Κετελάρε

Microsoft: Ξεκινά νέες απολύσεις λόγω ΑΙ

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών αφορά το τμήμα Xbox, που βρίσκεται σε διαδικασία ριζικής αναδιοργάνωσης υπό τη νέα CEO, Asha Sharma

Στενά του Ορμούζ: Δεξαμενόπλοιο χτυπήθηκε από άγνωστο βλήμα

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Η επίθεση έγινε 8 ναυτικά μίλια (14 χιλιόμετρα) ανατολικά από τη Λίμα, στο σουλτανάτο του Ομάν

Αίγιο: Τα επόμενα βήματα των Αρχών μετά το «αδιέξοδο» των ερευνών

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Σε νέες αναλύσεις κινητών τηλεφώνων και ψηφιακών μέσων θα προχωρήσουν οι αρχές

Ανθρωποειδές ρομπότ «χάνει τον έλεγχο» και «επιτίθεται» σε εργαζομένους!

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Τρόμαξε τους χρήστες του διαδικτύου

Κριστιάνο Ρονάλντο: Τα δάκρυα στο «αντίο» του από τα Μουντιάλ μετά τον αποκλεισμό της Πορτογαλίας

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Η ήττα με 1-0 στη φάση των «16» έκλεισε το κεφάλαιο των Παγκοσμίων Κυπέλλων για τον 41χρονο Πορτογάλο - «Έδωσα τα πάντα, έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα και φεύγω με τη συνείδησή μου καθαρή», δήλωσε μετά τον αποκλεισμό