E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποιοι μπορούν να αξιοποιήσουν τις 120 δόσεις που έρχονται για χρέη σε Εφορία και Ταμεία

Ποιους αφορά

Δημοσίευση 19/12/2018 | 08:22

Ποιοι μπορούν να αξιοποιήσουν τις 120 δόσεις που έρχονται για χρέη σε Εφορία και Ταμεία

Νέες ρυθμίσεις χρεών που θα δίνουν ανάσα στην αγορά επεξεργάζονται στην κυβέρνηση, προκειμένου να καλύψουν και τις ανάγκες όσων δεν μπορούν να καλυφθούν από την ρύθμιση του εξωδικαστικού.

Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να ψηφιστεί διάταξη για παράταση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, με σωρεία αλλαγών που σκοπό έχουν να άρουν εμπόδια στην αξιοποίησή της από ενδιαφερόμενους.

Επιπλέον όμως, επειδή η συγκεκριμένη ρύθμιση θεωρείται «βαριά» και δυσκίνητη διαδικασία -παρότι προσφέρει έως 120 δόσεις και «κούρεμα» των οφειλών- η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπαγματεύσεις με τους θεσμούς, για να εισάγει νέες διοικητικές λύσεις ρυθμίσεων που αναμένεται να εφαρμοστούν μέχρι τον Μάρτιο ή Απρίλιο, για περιπτώσεις όπως:


1. Περισσότερες από 12 ή 24 δόσεις για χρέη στην εφορία: σε δηλώσεις της χθες στην ΕΡΤ, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου επιβεβαίωσε ότι το υπουργείο προσανατολίζεται σε αύξηση του αριθμού των δόσεων της πάγιας ρύθμισης, η οποία αφορά όλους τους φορολογούμενους. Σήμερα η ρύθμιση δίνει 12 δόσεις για οφειλές από τρέχοντες φόρους ή 24 για οφειλές από έκτακτη αιτία (πχ φόρος κληρονομιάς). Αν και ο ακριβής αριθμός των δόσεων θα πρέπει να συμφωνηθεί το προσεχές διάστημα, επιδιώκεται να μπορεί να προσφέρει έως 100 ή 120 δοσεις, όπως ο εξωδικαστικός. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως δεν θα είναι οριζόντια, αφού δεν θα το αποδέχονταν οι θεσμοί. Θα δίνει εξατομικευμένη λύση με βάση κριτήρια επιλογής. Μια παράμετρος που εξετάζεται είναι να λαμβάνεται υπόψην η προηγούμενη συμπεριφορά του οφειλέτη σε άλλες ρυθμίσεις στο παρελθόν. Στόχος είναι έτσι να απορρίπτονται οι κατά σύστημα «ρυθμισάκηδες» που μπαίνουν σε ρύθμιση και πληρωνουν μόλις μία ή δύο δόσεις για να λάβουν την φορολογική ενημερότητα, αλλά αμέσως μετά την εγκαταλείπουν. Στην πράξη οι μικροφειλέτες δύσκολα θα μπορούν να φτάσουν στις 120 δόσεις καθώς θα προβλέπεται ελάχιστη δόση. Ωστόσο θα μπορούσε να διευκολύνει επιχειρήσεις που με νύχια και με δόντια προσπαθούν να τηρούν την ρύθμιση των 12 δόσεων, σε μια εποχή που οι τζίροι και η ρευστότητα είναι είδη εν ανεπαρκεία.

2. Ξεχωριστή ρύθμιση για όσους επαγγελματίες με χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία ή την εφορία: στόχος είναι να καλύψει τους επιτηδευματίες οι οποίοι δεν μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό, επειδή έχουν διακόψει τις εργασίες τους λόγω της κρίσης. Παρά τις σχετικές εξαγγελίες, ως τώρα δεν μπόρεσαν να ενταχθούν και αυτοί στον μηχανισμό που δίνει έως και 120 δόσεις. Λόγω των χρεών δεν μπορούν να κάνουν έναρξη στην εφορία, αλλά έτσι έχουν αποκλειστεί από τη ρύθιση και παραμένουν εκτός αγοράς ή λειτουργούν άτυπα («μαύρα») όπως πχ κουρείς που έχουν κλείσει το κομμωτήριο και δουλεύουν με ραντεβού στα σπίτια πρώην πελατών τους.


Για το σχέδιο αυτό, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε στην ΕΡΤ πως «μελετάμε όλες τις παραμέτρους ώστε να προχωρήσουμε σε ένα σχήμα το οποίο να είναι πιο εύκολο και ευέλικτο». Προανήγγειλε ότι «κατά πάσα πιθανότητα θα βγάλουμε ένα ξεχωριστό σχήμα για τις ασφαλιστικές οφειλές στους πρώτους μήνες του 2019». Διευκρίνισε δε πως «θα υπάρξει ένα νέο σχήμα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, σίγουρα διακριτό, κι ένα αντίστοιχο για την εφορία» υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας, κάνοντας λόγο για δύο πιο ευέλικτους μηχανισμούς.

Έδωσε επίσης το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης λέγοντας ότι «θα προσπαθήσουμε να έχουμε ένα σχήμα με έως και 120 δόσεις. Προφανώς όμως, αν η οφειλή κάποιου είναι πολύ μικρή, θα μπορεί να την ρυθμίζει και σε 30 δόσεις» διευκρίνισε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η εξιχνίαση του θανάτου του ιδρυτή της Mango: Τα καθοριστικά στοιχεία και τα μοιραία λάθη του κληρονόμου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Τζόναθαν Αντιτς έδωσε αντιφατικές πληροφορίες στην αστυνομία – ισχυρίστηκε ότι ο πατέρας του σταματούσε για φωτογραφίες

ΗΠΑ: Κατηγορείται για φόνο ο πρώην πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο

Κόσμος Χτες
Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πιέζει για αλλαγή καθεστώτος στο νησί, χαρακτήρισε την Κούβα κράτος-παρία που φιλοξενεί εχθρικές ξένες στρατιωτικές δυνάμεις

Σάλος στην Πορτογαλία: Τι είναι οι «Θηριανοί» που ζητούν να τους εξετάζουν κτηνίατροι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μια «κοινότητα» που συνεχώς μεγαλώνει - άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται ως ζώα και τώρα απαιτούν κτηνιατρική περίθαλψη

Ρωσικά μαχητικά αναχαίτισαν επικίνδυνα βρετανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τα ρωσικά μαχητικά εκτέλεσαν επικίνδυνους ελιγμούς εναντίον του βρετανικού αεροσκάφους, που πετούσε χωρίς οπλισμό σε προγραμματισμένη αποστολή

Συναγερμός στον Όλυμπο: Επιχείρηση εντοπισμού αγνοούμενου ορειβάτη

Ελλάδα Χτες
Ο ορειβάτης κατευθύνθηκε από το καταφύγιο προς την κορυφή του βουνού και έκτοτε τα ίχνη του αγνοούνται

Καιρός: Καταιγίδες το επόμενο 24ωρο από ψυχρές αέριες μάζες – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Καιρός Χτες
Η μετεωρολογική πρόγνωση του Δημήτρη Ζιακόπουλου για τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Γιγάντια λύρα 10 μέτρων στην Κρήτη διεκδικεί ρεκόρ Γκίνες

Ελλάδα Χτες
Στα Πιτσίδια Ηρακλείου, κοντά στα Μάταλα, η εντυπωσιακή κατασκευή του Μιχάλη Ζουριδάκη διεκδικεί τον τίτλο της μεγαλύτερης κρητικής λύρας στον κόσμο

Θανατική ποινή σε άνδρα που δολοφόνησε ανήλικη influencer, επειδή τον απέρριψε

Κόσμος Χτες
Επιπλέον, πρέπει να καταβάλει 2,5 εκατομμύρια ρουπίες ως αποζημίωση στην οικογένεια του θύματος

Κηφισός: Καραμπόλα με επτά αμάξια στο ύψος της Λυκόβρυσης

Ελλάδα Χτες
Εγκλωβισμένοι στην κίνηση οι οδηγοί

Αμετανόητος ο Ισραηλινός υπουργός παρά τη διεθνή κατακραυγή: «Δεν θα γυρίσουμε και το άλλο μάγουλο»

Κόσμος Χτες
Με νέα ανάρτηση το Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ απάντησε στον Ισραηλινός ΥΠΕΞ ο οποίος καταδίκασε τις πράξεις του σε βίντεο κατά ακτιβιστών

Τραμπ για Ιράν: Ο Νετανιάχου θα «κάνει ό,τι θέλω εγώ»

Κόσμος Χτες
Νέες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου για το ενδεχόμενο επανέναρξης των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του Ιράν