E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποιοι μπορούν να αξιοποιήσουν τις 120 δόσεις που έρχονται για χρέη σε Εφορία και Ταμεία

Ποιους αφορά

Δημοσίευση 19/12/2018 | 08:22

Ποιοι μπορούν να αξιοποιήσουν τις 120 δόσεις που έρχονται για χρέη σε Εφορία και Ταμεία

Νέες ρυθμίσεις χρεών που θα δίνουν ανάσα στην αγορά επεξεργάζονται στην κυβέρνηση, προκειμένου να καλύψουν και τις ανάγκες όσων δεν μπορούν να καλυφθούν από την ρύθμιση του εξωδικαστικού.

Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να ψηφιστεί διάταξη για παράταση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, με σωρεία αλλαγών που σκοπό έχουν να άρουν εμπόδια στην αξιοποίησή της από ενδιαφερόμενους.

Επιπλέον όμως, επειδή η συγκεκριμένη ρύθμιση θεωρείται «βαριά» και δυσκίνητη διαδικασία -παρότι προσφέρει έως 120 δόσεις και «κούρεμα» των οφειλών- η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπαγματεύσεις με τους θεσμούς, για να εισάγει νέες διοικητικές λύσεις ρυθμίσεων που αναμένεται να εφαρμοστούν μέχρι τον Μάρτιο ή Απρίλιο, για περιπτώσεις όπως:


1. Περισσότερες από 12 ή 24 δόσεις για χρέη στην εφορία: σε δηλώσεις της χθες στην ΕΡΤ, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου επιβεβαίωσε ότι το υπουργείο προσανατολίζεται σε αύξηση του αριθμού των δόσεων της πάγιας ρύθμισης, η οποία αφορά όλους τους φορολογούμενους. Σήμερα η ρύθμιση δίνει 12 δόσεις για οφειλές από τρέχοντες φόρους ή 24 για οφειλές από έκτακτη αιτία (πχ φόρος κληρονομιάς). Αν και ο ακριβής αριθμός των δόσεων θα πρέπει να συμφωνηθεί το προσεχές διάστημα, επιδιώκεται να μπορεί να προσφέρει έως 100 ή 120 δοσεις, όπως ο εξωδικαστικός. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως δεν θα είναι οριζόντια, αφού δεν θα το αποδέχονταν οι θεσμοί. Θα δίνει εξατομικευμένη λύση με βάση κριτήρια επιλογής. Μια παράμετρος που εξετάζεται είναι να λαμβάνεται υπόψην η προηγούμενη συμπεριφορά του οφειλέτη σε άλλες ρυθμίσεις στο παρελθόν. Στόχος είναι έτσι να απορρίπτονται οι κατά σύστημα «ρυθμισάκηδες» που μπαίνουν σε ρύθμιση και πληρωνουν μόλις μία ή δύο δόσεις για να λάβουν την φορολογική ενημερότητα, αλλά αμέσως μετά την εγκαταλείπουν. Στην πράξη οι μικροφειλέτες δύσκολα θα μπορούν να φτάσουν στις 120 δόσεις καθώς θα προβλέπεται ελάχιστη δόση. Ωστόσο θα μπορούσε να διευκολύνει επιχειρήσεις που με νύχια και με δόντια προσπαθούν να τηρούν την ρύθμιση των 12 δόσεων, σε μια εποχή που οι τζίροι και η ρευστότητα είναι είδη εν ανεπαρκεία.

2. Ξεχωριστή ρύθμιση για όσους επαγγελματίες με χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία ή την εφορία: στόχος είναι να καλύψει τους επιτηδευματίες οι οποίοι δεν μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό, επειδή έχουν διακόψει τις εργασίες τους λόγω της κρίσης. Παρά τις σχετικές εξαγγελίες, ως τώρα δεν μπόρεσαν να ενταχθούν και αυτοί στον μηχανισμό που δίνει έως και 120 δόσεις. Λόγω των χρεών δεν μπορούν να κάνουν έναρξη στην εφορία, αλλά έτσι έχουν αποκλειστεί από τη ρύθιση και παραμένουν εκτός αγοράς ή λειτουργούν άτυπα («μαύρα») όπως πχ κουρείς που έχουν κλείσει το κομμωτήριο και δουλεύουν με ραντεβού στα σπίτια πρώην πελατών τους.


Για το σχέδιο αυτό, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε στην ΕΡΤ πως «μελετάμε όλες τις παραμέτρους ώστε να προχωρήσουμε σε ένα σχήμα το οποίο να είναι πιο εύκολο και ευέλικτο». Προανήγγειλε ότι «κατά πάσα πιθανότητα θα βγάλουμε ένα ξεχωριστό σχήμα για τις ασφαλιστικές οφειλές στους πρώτους μήνες του 2019». Διευκρίνισε δε πως «θα υπάρξει ένα νέο σχήμα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, σίγουρα διακριτό, κι ένα αντίστοιχο για την εφορία» υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας, κάνοντας λόγο για δύο πιο ευέλικτους μηχανισμούς.

Έδωσε επίσης το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης λέγοντας ότι «θα προσπαθήσουμε να έχουμε ένα σχήμα με έως και 120 δόσεις. Προφανώς όμως, αν η οφειλή κάποιου είναι πολύ μικρή, θα μπορεί να την ρυθμίζει και σε 30 δόσεις» διευκρίνισε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα κυβερνήσουν τη Βενεζουέλα ‑ Θα κάνουμε και δεύτερη επίθεση αν χρειαστεί

Κόσμος Χτες
Ο Τραμπ έδειξε τις προθέσεις του μετά τη σύλληψη του Μαδούρου - Οι απειλές για νέο χτύπημα

Φωτογραφία του Νικολάς Μαδούρο μετά τη σύλληψή του έδωσε στη δημοσιότητα o Τραμπ

Κόσμος Χτες
Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία του προέδρου της Βενεζουέλας

Χωρίς φράγκο στις γιορτές χιλιάδες εποχικοί – Μπάχαλο με τις προπληρωμένες κάρτες

Οικονομία Χτες
Στον «άσο» έμειναν χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι

«Βαθιά σοκαρισμένη» η Κίνα: «Η ενέργεια των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο»

Κόσμος Χτες
«Η Κίνα είναι βαθιά σοκαρισμένη και καταδικάζει έντονα τη χρήση βίας από τις ΗΠΑ εναντίον μιας κυρίαρχης χώρας και τη χρήση βίας εναντίον του προέδρου μιας χώρας»

Η αντίδραση της Ρωσίας στις εξελίξεις στη Βενεζουέλα

Κόσμος Χτες
Η Βενεζουέλα είναι ο κύριος σύμμαχος της Ρωσίας στη Λατινική Αμερική, αν και η Μόσχα δεν προσφέρει βοήθεια στο Καράκας

«Φραστική ενόχληση» ελληνικού εμπορικού από τουρκικό πολεμικό στο Αιγαίο

Ελλάδα Χτες
Το τουρκικό πολεμικό πλοίο προέβη σε «αναγνώριση» του ελληνικού εμπορικού, το οποίο πλέει επί ημέρες στην περιοχή

Πώς εντόπισαν οι ΗΠΑ τον Μαδούρο: Η πηγή της CIA στην Κυβέρνηση της Βενεζουέλας και τα 50 εκατομμύρια της επικήρυξης

Κόσμος Χτες
Η επιτήρηση γινόταν μέσω στόλου μη επανδρωμένων, χαμηλής παρατηρησιμότητας drones, τα οποία εξασφάλιζαν σχεδόν συνεχή κάλυψη πάνω από τη Βενεζουέλα

Νέες δηλώσεις Τραμπ: Παρακολουθούσα την επιχείρηση σε πραγματικό χρόνο

Κόσμος Χτες
Επανήλθε με περισσότερες λεπτομέρειες ο Αμερικανός πρόεδρος

Ο Νικολάς Μαδούρο συνελήφθη ενώ κοιμόταν ‑ Τον έσυραν με τη σύζυγό από το κρεβάτι

Κόσμος Χτες
Στο φως λεπτομέρειες από την αμερικανική επιχείρηση σύλληψης του ζεύγους Μαδούρο