E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποιοι μπορούν να αξιοποιήσουν τις 120 δόσεις που έρχονται για χρέη σε Εφορία και Ταμεία

Ποιους αφορά

Δημοσίευση 19/12/2018 | 08:22

Ποιοι μπορούν να αξιοποιήσουν τις 120 δόσεις που έρχονται για χρέη σε Εφορία και Ταμεία

Νέες ρυθμίσεις χρεών που θα δίνουν ανάσα στην αγορά επεξεργάζονται στην κυβέρνηση, προκειμένου να καλύψουν και τις ανάγκες όσων δεν μπορούν να καλυφθούν από την ρύθμιση του εξωδικαστικού.

Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να ψηφιστεί διάταξη για παράταση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, με σωρεία αλλαγών που σκοπό έχουν να άρουν εμπόδια στην αξιοποίησή της από ενδιαφερόμενους.

Επιπλέον όμως, επειδή η συγκεκριμένη ρύθμιση θεωρείται «βαριά» και δυσκίνητη διαδικασία -παρότι προσφέρει έως 120 δόσεις και «κούρεμα» των οφειλών- η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπαγματεύσεις με τους θεσμούς, για να εισάγει νέες διοικητικές λύσεις ρυθμίσεων που αναμένεται να εφαρμοστούν μέχρι τον Μάρτιο ή Απρίλιο, για περιπτώσεις όπως:


1. Περισσότερες από 12 ή 24 δόσεις για χρέη στην εφορία: σε δηλώσεις της χθες στην ΕΡΤ, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου επιβεβαίωσε ότι το υπουργείο προσανατολίζεται σε αύξηση του αριθμού των δόσεων της πάγιας ρύθμισης, η οποία αφορά όλους τους φορολογούμενους. Σήμερα η ρύθμιση δίνει 12 δόσεις για οφειλές από τρέχοντες φόρους ή 24 για οφειλές από έκτακτη αιτία (πχ φόρος κληρονομιάς). Αν και ο ακριβής αριθμός των δόσεων θα πρέπει να συμφωνηθεί το προσεχές διάστημα, επιδιώκεται να μπορεί να προσφέρει έως 100 ή 120 δοσεις, όπως ο εξωδικαστικός. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως δεν θα είναι οριζόντια, αφού δεν θα το αποδέχονταν οι θεσμοί. Θα δίνει εξατομικευμένη λύση με βάση κριτήρια επιλογής. Μια παράμετρος που εξετάζεται είναι να λαμβάνεται υπόψην η προηγούμενη συμπεριφορά του οφειλέτη σε άλλες ρυθμίσεις στο παρελθόν. Στόχος είναι έτσι να απορρίπτονται οι κατά σύστημα «ρυθμισάκηδες» που μπαίνουν σε ρύθμιση και πληρωνουν μόλις μία ή δύο δόσεις για να λάβουν την φορολογική ενημερότητα, αλλά αμέσως μετά την εγκαταλείπουν. Στην πράξη οι μικροφειλέτες δύσκολα θα μπορούν να φτάσουν στις 120 δόσεις καθώς θα προβλέπεται ελάχιστη δόση. Ωστόσο θα μπορούσε να διευκολύνει επιχειρήσεις που με νύχια και με δόντια προσπαθούν να τηρούν την ρύθμιση των 12 δόσεων, σε μια εποχή που οι τζίροι και η ρευστότητα είναι είδη εν ανεπαρκεία.

2. Ξεχωριστή ρύθμιση για όσους επαγγελματίες με χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία ή την εφορία: στόχος είναι να καλύψει τους επιτηδευματίες οι οποίοι δεν μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό, επειδή έχουν διακόψει τις εργασίες τους λόγω της κρίσης. Παρά τις σχετικές εξαγγελίες, ως τώρα δεν μπόρεσαν να ενταχθούν και αυτοί στον μηχανισμό που δίνει έως και 120 δόσεις. Λόγω των χρεών δεν μπορούν να κάνουν έναρξη στην εφορία, αλλά έτσι έχουν αποκλειστεί από τη ρύθιση και παραμένουν εκτός αγοράς ή λειτουργούν άτυπα («μαύρα») όπως πχ κουρείς που έχουν κλείσει το κομμωτήριο και δουλεύουν με ραντεβού στα σπίτια πρώην πελατών τους.


Για το σχέδιο αυτό, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε στην ΕΡΤ πως «μελετάμε όλες τις παραμέτρους ώστε να προχωρήσουμε σε ένα σχήμα το οποίο να είναι πιο εύκολο και ευέλικτο». Προανήγγειλε ότι «κατά πάσα πιθανότητα θα βγάλουμε ένα ξεχωριστό σχήμα για τις ασφαλιστικές οφειλές στους πρώτους μήνες του 2019». Διευκρίνισε δε πως «θα υπάρξει ένα νέο σχήμα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, σίγουρα διακριτό, κι ένα αντίστοιχο για την εφορία» υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας, κάνοντας λόγο για δύο πιο ευέλικτους μηχανισμούς.

Έδωσε επίσης το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης λέγοντας ότι «θα προσπαθήσουμε να έχουμε ένα σχήμα με έως και 120 δόσεις. Προφανώς όμως, αν η οφειλή κάποιου είναι πολύ μικρή, θα μπορεί να την ρυθμίζει και σε 30 δόσεις» διευκρίνισε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραμπ για Ιράν: Δεν θέλουμε να παρατείνουμε την εκεχειρία, θα καταλήξουμε σε σπουδαία συμφωνία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τόνισε σε συνέντευξή του ότι οι ΗΠΑ διατηρούν πλήρη έλεγχο των Στενών του Ορμούζ

Απεργία 24 Απριλίου: Ποιοι συμμετέχουν

E-Daily 2.TopNews Χτες
Θα γίνει συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας - Τι ώρα η συγκέντρωση

Ποντικοφάρμακο σε βρεφικές τροφές: Εκβιασμό καταγγέλλει η εταιρεία ‑ Τι ισχύει με τα προϊόντα στην Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Βαζάκια βρεφικής τροφής μολυσμένα με ποντικοφάρμακο, βρέθηκαν σε Αυστρία, Τσεχία και Σλοβακία

Διεθνής Αμνηστία για Ελλάδα: «Ψήφισαν νόμο που αποκλείει ομόφυλα ζευγάρια ανδρών από την πρόσβαση στην παρένθετη μητρότητα»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η νομοθεσία αυτή, όπως επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Αμνηστία, αφορά και τους άνδρες χωρίς σύντροφο

Το πλεόνασμα φέρνει νέα μέτρα στήριξης: Ανακοινώσεις ακόμα και αύριο από τον πρωθυπουργό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε και νέα μέτρα στήριξης απέναντι στην κρίση

Αλλάζει το timologio της ΑΑΔΕ: Διαθέσιμη από αύριο νέα έκδοση της εφαρμογής

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η νέα έκδοση θα είναι διαθέσιμη μετά την αναβάθμιση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Απριλίου 2026 (Ώρες: 7:30 - 9:30 π.μ.) - Kατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η εφαρμογή δεν θα είναι διαθέσιμη

Eurostat: Ενεργειακό σοκ τον Μάρτιο

Οικονομία Χτες
Αύξηση 19,8% για το ντίζελ και 9,4% για τη βενζίνη - Πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ η Ελλάδα - Πρωταθλήτριες στις ανατιμήσεις η Γερμανία και η Ρουμανία - Οι τιμές μειώθηκαν στην Ουγγαρία και τη Σλοβενία

Αγρια επεισόδια με μαχαίρια, σπρέι πιπεριού και όπλο σε τόπο λατρείας Σιχ στη Γερμανία

Κόσμος Χτες
Μάρτυρες ανέφεραν ότι η σύγκρουση προήλθε από διαμάχες σχετικά με τα οικονομικά και τη διαχείριση

Έκρηξη στους Αμπελοκήπους: Την αθώωση του Νίκου Ρωμανού πρότεινε η εισαγγελέας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ζητά την ενοχή δύο εκ των πέντε κατηγορουμένων