E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η ανατροπή για τα δώρα στο δημόσιο

Η απόφαση του ΣτΕ και τα ποσά που αφορά

Δημοσίευση 18/12/2018 | 08:13

Η ανατροπή για τα δώρα στο δημόσιο

Τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων επιστρέφει απόφαση του ΣΤ’ Τμήματος του ΣτΕ, ενώ το θέμα, λόγω της κρισιμότητάς του θέμα παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Εάν επικυρωθεί και από την Ολομέλεια τότε τα δώρα είναι ένα επιπλέον κόστος 1,6 δισ. ευρώ το χρόνο, ενώ προκύπτει ζήτημα και για τα αναδρομικά.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ότι οι περικοπές δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων είναι αντισυνταγματικές και παρέπεμψε το θέμα για τελική κρίση στην Ολομέλεια.

Η τελική απόφαση για τα δώρα θα καθυστερήσει λαμβάνοντας υπόψιν τους ρυθμούς απονομής δικαιοσύνης.

Τα Δώρα αντικατέστησαν τους δυο μισθούς στο Δημόσιο, που με το νόμο 3845 του 2010 περιορίστηκαν σε ετήσιο ποσό 1.000 ευρώ, εκ των οποίων οι υπάλληλοι έπαιρναν 500 ευρώ αντί 13ου μισθού ως Δώρο Χριστουγέννων και 250 ευρώ + 250 ευρώ ως Δώρο Πάσχα και Επίδομα Αδείας, αντίστοιχα, αντί του 14ου μισθού που είχαν πριν από την εφαρμογή των περικοπών.

Το σκεπτικό της απόφασης αφορά την κατάργηση των Δώρων από την 1/1/2013 στους μισθούς, που προβλέφθηκε με το νόμο 4093, έγινε αφού είχε ήδη προηγηθεί η περικοπή τους στα 1.000 ευρώ το 2010 και αφού είχαν ήδη επισυμβεί πρόσθετες μειώσεις σε επιδόματα.

Στο πολυσέλιδο σκεπτικό τους, οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν πως οι περικοπές που έγιναν με το δεύτερο μνημόνιο (νόμος 4093/12) και εφαρμόστηκαν από την 1.1.2013, αντίκεινται στα άρθρα 25 και 4 του Συντάγματος και τις απορρέουσες από αυτά αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.

Σύμφωνα τους ανώτατους δικαστές «ο νομοθέτης όφειλε αποφαινόμενος τεκμηριωμένα για την αναγκαιότητα του μέτρου, να εξετάσει την ύπαρξη τυχόν εναλλακτικών επιλογών και να συγκρίνει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της καθεμιάς για τον επιδιωκόμενο δημόσιο σκοπό της δημοσιονομικής προσαρμογής καθώς και εάν οι επιπτώσεις της συγκεκριμένης περικοπής αποδοχών στο βιοτικό επίπεδο των θιγόμενων, αθροιζόμενες με τις επιπτώσεις από τα ήδη ληφθέντα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, και συνδυαζόμενες με τις κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες, οδηγούν σε ανεπίτρεπτη μείωση του επιπέδου ζωής των υπαλλήλων, κάτω του επιπέδου της αξιοπρεπούς διαβίωσης».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή που διαλύεται ο αγωγός της ΕΥΑΘ ‑ 4 εργάτες τραυματίες

Ελλάδα 26.01.2026
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, έσπασε κατασκευή της ΕΥΑΘ και πετάχτηκαν θραύσματα

Τραγωδία στην Κύπρο: Πέθανε 4χρονο κοριτσάκι από Γρίπη Α

Ελλάδα 26.01.2026
Το παιδί νοσηλευόταν από το Σάββατο στη ΜΕΘ

Βιολάντα: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων

Ελλάδα 26.01.2026
Την αλληλεγγύη τους προς τα θύματα της φονικής έκρηξης και τις οικογένειες τους εκφράζουν με τη συγκέντρωση τους, μέλη του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων

Ο Ντοναλντ Τραμπ «καθαιρεί» την επικεφαλής του ICE μετά τους πυροβολισμούς στη Μινεάπολη

Κόσμος 26.01.2026
Ραγδαίες εξελίξεις στις ΗΠΑ μετά το φονικό περιστατικό στη Μινεσότα

Ryanair: Η κόντρα με τον Μασκ αύξησε τις κρατήσεις ‑ Επανεξετάζει το WiFi στον αέρα

Ελλάδα 26.01.2026
Η Ryanair αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει στο μέλλον το Starlink στα αεροσκάφη της, εφόσον το κόστος και η τεχνολογία το επιτρέψουν

«Απενεργοποιείστε το Bluetooth»: Η εντολή στους αξιωματούχους σε Δανία και Γροιλανδία υπό τον φόβο κατασκοπείας

Κόσμος 26.01.2026
Μια ιδιαίτερη εντολή έδωσε η Δανία στους αξιωματούχους ως προληπτικό μέτρο κατά της κατασκοπείας, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα βάσει συγκυρίας

Τρίκαλα: Βρέθηκε νεκρή και η πέμπτη εργαζόμενη στο εργοστάσιο «Βιολάντα»

Ελλάδα 26.01.2026
Τη σορό της εργαζόμενης που αναζητούνταν στο εργοστάσιο Βιολάντα, εντόπισαν οι Αρχές

Γλυφάδα: 16χρονος πήγε στο σχολείο με 3 μαχαίρια

Ελλάδα 26.01.2026
Συνελήφθη και ο πατέρας του

Νάξος: Η μάχη των πιλότων με τους ισχυρούς ανέμους για να προσγειώσουν τα αεροπλάνα ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα 26.01.2026
Παρά τις δυσκολίες λόγω των ισχυρών ανέμων οι προγραμματισμένες πτήσεις πραγματοποιήθηκαν κανονικά

Ηχητικό ντοκουμέντο με την έκρηξη στο εργοστάσιο της «Βιολάντα» να ακούγεται από 8 χιλιόμετρα μακριά

Ελλάδα 26.01.2026
Ο τρομακτικός ήχος της έκρηξης στο εργοστάσιο της «Βιολάντα» έφτασε μέχρι την «καρδιά» των Τρικάλων