E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πεδίο μάχης οι Βρυξέλλες: Διαδηλώσεις κατά του Παγκόσμιου Συμφώνου για τη Μετανάστευση

Κατά τη διάρκεια της πορείας επικράτησε ένταση έξω από το κτίριο της Κομισιόν

Δημοσίευση 16/12/2018 | 19:15

Πεδίο μάχης οι Βρυξέλλες: Διαδηλώσεις κατά του Παγκόσμιου Συμφώνου για τη Μετανάστευση

Πορεία διαμαρτυρίας κατά του Παγκόσμιου Συμφώνου του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση έκαναν χιλιάδες διαδηλωτές, επισκιάζοντας μια μικρότερη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε υπέρ της συμφωνίας, η υπογραφή της οποίας έριξε την κυβέρνηση του Βελγίου την περασμένη εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια της πορείας επικράτησε ένταση έξω από το κτίριο της Κομισιόν. Αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού με σκοπό την απομάκρυνσή τους από την περιοχή.

Η αστυνομία υποστηρίζει ότι περίπου 5.500 άνθρωποι διαδήλωσαν στην μεγαλύτερη εκδήλωση διαμαρτυρίας από τα φλαμανδικά δεξιά και εθνικιστικά κόμματα στο τμήμα εκείνο της πρωτεύουσας όπου εδρεύουν οι κυριότεροι θεσμοί της ΕΕ.

Μια ξεχωριστή αντι-διαδήλωση με τη συμμετοχή περίπου 1.000 ανθρώπων, την οποία διοργάνωσαν αριστερές οργανώσεις και μκο, πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το φλαμανδικό εθνικιστικό κόμμα (N-VA), το οποίο είναι το μεγαλύτερο κόμμα στη βουλή, απέσυρε την περασμένη εβδομάδα τους υπουργούς του από την κυβερνώσα συμμαχία μετά την άρνηση του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ να ικανοποιήσει το αίτημά του και να μην υπογράψει το Σύμφωνο στο Μαρακές.

Ο Μισέλ είχε εξασφαλίσει μια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία ώστε να διατηρηθεί η βελγική υποστήριξη προς το Σύμφωνο του ΟΗΕ εξασφαλίζοντας την στήριξη των αντιπολιτευόμενων σοσιαλιστών και των Πρασίνων. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η κίνηση του N-VA ήταν η προειδοποιητική βολή για μια εκστρατεία πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές του Μαϊου.

Το Σύμφωνο του ΟΗΕ είχε συμφωνηθεί τον Ιούλιο και από τα 193 μέλη του ΟΗΕ, πλην των ΗΠΑ, αλλά μόνο τα 164 το υπέγραψαν επισήμως στη Σύνοδο για τη Μετανάστευση στο Μαρακές την περασμένη εβδομάδα.

Δέχτηκε επικρίσεις από Ευρωπαίους πολιτικούς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θα αυξήσει τη μετανάστευση προς την Ευρώπη καθώς το μπλοκ γίνεται όλο και διστακτικότερο στο να δεχτεί πρόσφυγες και μετανάστες μετά την έκρηξη αφίξεων το 2015.

Δέκα χώρες, κυρίως της πρώην κομμουνιστικής ανατολικής Ευρώπης, έχουν αποχωρήσει από το μη δεσμευτικό Σύμφωνο.

Με έναν αριθμό ρεκόρ που ανέρχεται σε 21,3 εκατομμύρια πρόσφυγες παγκοσμίως, τα Ηνωμένα Έθνη ξεκίνησαν να επεξεργάζονται το Σύμφωνο μετά την άφιξη στην Ευρώπη πάνω από ενός εκατομμυρίου ανθρώπων το 2015, πολλοί εκ των οποίων είχαν εγκαταλείψει την Συρία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο ή την Αφρική για να γλιτώσουν από την ακραία φτώχεια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέος Κόσμος: Συνελήφθη ο ένοπλος άνδρας που είχε ταμπουρωθεί στο σπίτι του αφού επιτέθηκε στη μητέρα του

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Μερικές ώρες νωρίτερα η 81χρονη μητέρα του είχε καταφέρει να διαφύγει από το διαμέρισμα

«Δεν ήθελα να τον σκοτώσω, μακάρι να γυρνούσα τον χρόνο πίσω» ‑ Τι είπε ο 20χρονος που δολοφόνησε τον 27χρονο

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
«Δεν ήξερα ότι θα έρθει με μαχαίρι, νόμιζα ότι θα συζητήσουν, δεν πρόλαβα να τον σταματήσω», σημείωσε ένας 18χρονος ο οποίος συνελήφθη επίσης

Προειδοποίηση Τσελέντη για τον σεισμό των 5,7 Ρίχτερ στην Κρήτη: «Ας αποφύγουμε για λίγο τα μπάνια»

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
«Ακόμα και μισό μέτρο θαλάσσιο σεισμικό κύμα είναι επικίνδυνο για μικρά παιδιά», προειδοποιεί ο σεισμολόγος

Πρωταθλητής τζούντο πιάστηκε στην Εθνική Οδό με σακούλες γεμάτες 1,15 εκατ. ευρώ

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Τι είπε στους αστυνομικούς και τα σενάρια που εξετάζονται

Καιρός: Επιστρέφει η άνοιξη – Έως 21 βαθμούς η θερμοκρασία

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Μόνο στην Κρήτη αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες

Αγιος Δημήτριος:«Έλα να ξεκαθαρίσουμε κάτι», φέρεται να είπε ο δράστης στο θύμα πριν τη συμπλοκή

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Τέσσερις οι συλλήψεις για την υπόθεση δολοφονίας του γιου του αστυνομικού

Κρήτη: Ο 40χρονος ήθελε να πετάξει το πτώμα της Ελευθερίας σε γκρεμό αλλά του κόλλησε το αυτοκίνητο

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Παρόλα αυτά, το αυτοκίνητο που ήταν το σώμα της Ελευθερίας κόλλησε σε βραχώδη σημείο με αποτέλεσμα ο δράστης να μην τα καταφέρει

Ρωσία: Προειδοποιεί Ευρώπη και Ελλάδα να μην φιλοξενήσουν γαλλικά βομβαρδιστικά με πυρηνικά όπλα

Κόσμος Χτες
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τον Μάρτιο σχέδια επέκτασης του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας του

Γαλλία: 40 χρόνια μετά το Τσερνόμπιλ η ραδιενέργεια εντοπίζεται σε γάλα, τυριά και κρέας

Κόσμος Χτες
Τι αναφέρει η Αρχή πυρηνικής ασφάλειας και ακτινοπροστασίας της Γαλλίας