E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πεδίο μάχης οι Βρυξέλλες: Διαδηλώσεις κατά του Παγκόσμιου Συμφώνου για τη Μετανάστευση

Κατά τη διάρκεια της πορείας επικράτησε ένταση έξω από το κτίριο της Κομισιόν

Δημοσίευση 16/12/2018 | 19:15

Πεδίο μάχης οι Βρυξέλλες: Διαδηλώσεις κατά του Παγκόσμιου Συμφώνου για τη Μετανάστευση

Πορεία διαμαρτυρίας κατά του Παγκόσμιου Συμφώνου του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση έκαναν χιλιάδες διαδηλωτές, επισκιάζοντας μια μικρότερη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε υπέρ της συμφωνίας, η υπογραφή της οποίας έριξε την κυβέρνηση του Βελγίου την περασμένη εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια της πορείας επικράτησε ένταση έξω από το κτίριο της Κομισιόν. Αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού με σκοπό την απομάκρυνσή τους από την περιοχή.

Η αστυνομία υποστηρίζει ότι περίπου 5.500 άνθρωποι διαδήλωσαν στην μεγαλύτερη εκδήλωση διαμαρτυρίας από τα φλαμανδικά δεξιά και εθνικιστικά κόμματα στο τμήμα εκείνο της πρωτεύουσας όπου εδρεύουν οι κυριότεροι θεσμοί της ΕΕ.

Μια ξεχωριστή αντι-διαδήλωση με τη συμμετοχή περίπου 1.000 ανθρώπων, την οποία διοργάνωσαν αριστερές οργανώσεις και μκο, πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το φλαμανδικό εθνικιστικό κόμμα (N-VA), το οποίο είναι το μεγαλύτερο κόμμα στη βουλή, απέσυρε την περασμένη εβδομάδα τους υπουργούς του από την κυβερνώσα συμμαχία μετά την άρνηση του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ να ικανοποιήσει το αίτημά του και να μην υπογράψει το Σύμφωνο στο Μαρακές.

Ο Μισέλ είχε εξασφαλίσει μια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία ώστε να διατηρηθεί η βελγική υποστήριξη προς το Σύμφωνο του ΟΗΕ εξασφαλίζοντας την στήριξη των αντιπολιτευόμενων σοσιαλιστών και των Πρασίνων. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η κίνηση του N-VA ήταν η προειδοποιητική βολή για μια εκστρατεία πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές του Μαϊου.

Το Σύμφωνο του ΟΗΕ είχε συμφωνηθεί τον Ιούλιο και από τα 193 μέλη του ΟΗΕ, πλην των ΗΠΑ, αλλά μόνο τα 164 το υπέγραψαν επισήμως στη Σύνοδο για τη Μετανάστευση στο Μαρακές την περασμένη εβδομάδα.

Δέχτηκε επικρίσεις από Ευρωπαίους πολιτικούς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θα αυξήσει τη μετανάστευση προς την Ευρώπη καθώς το μπλοκ γίνεται όλο και διστακτικότερο στο να δεχτεί πρόσφυγες και μετανάστες μετά την έκρηξη αφίξεων το 2015.

Δέκα χώρες, κυρίως της πρώην κομμουνιστικής ανατολικής Ευρώπης, έχουν αποχωρήσει από το μη δεσμευτικό Σύμφωνο.

Με έναν αριθμό ρεκόρ που ανέρχεται σε 21,3 εκατομμύρια πρόσφυγες παγκοσμίως, τα Ηνωμένα Έθνη ξεκίνησαν να επεξεργάζονται το Σύμφωνο μετά την άφιξη στην Ευρώπη πάνω από ενός εκατομμυρίου ανθρώπων το 2015, πολλοί εκ των οποίων είχαν εγκαταλείψει την Συρία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο ή την Αφρική για να γλιτώσουν από την ακραία φτώχεια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έφτασαν στο Μέγαρο Μαξίμου οι αγρότες, σε λίγο η συνάντηση με τον Μητσοτάκη

Ελλάδα 13.01.2026
Συνολικά 25 εκπρόσωποι από τα μπλόκα και τις οργανώσεις που έχουν ταχθεί υπέρ της συνέχισης του διαλόγου θα λάβουν μέρος

Δύο ελληνόκτητα τάνκερ δέχθηκαν επίθεση με drones στη Μαύρη Θάλασσα

Ελλάδα 13.01.2026
Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες για την επίθεση

Στο 2,6% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο: Αυξήσεις «φωτιά» στις τιμές των τροφίμων

Οικονομία 13.01.2026
Με ρυθμό 3,6% κινήθηκε ο πληθωρισμός τροφίμων

Ο τιμοκατάλογος της φρίκης: Πώς ανθρώπινα μέλη πωλούνται νόμιμα για χιλιάδες ευρώ στις Ηνωμένες Πολιτείες

Κόσμος 13.01.2026
Στις Ηνωμένες Πολιτείες επιτρέπεται η αποκόμιση κέρδους από την παροχή σορών χωρίς άδεια

Η Κίνα παρουσίασε το πρώτο «σεληνιακό ρολόι» στον κόσμο

Tech + Science 13.01.2026
Η χρονομέτρηση στη Σελήνη παύει να είναι θεωρητικό ζήτημα

Ένας σπουδαίος δάσκαλος: Το Σάββατο απέκλεισε την Κρίσταλ Πάλας, τη Δευτέρα τον αποθέωσε το σχολείο

Αθλητικά Νέα 13.01.2026
Με την επιστροφή του στην τάξη, γνώρισε την αποθέωση από τους μαθητές του

«Η μεγαλύτερη σφαγή στη σύγχρονη ιστορία του Ιράν»: Αναφορές για οργανωμένες δολοφονίες πολιτών με εντολή Χαμενεΐ

Κόσμος 13.01.2026
Δολοφονίες πολιτών το διήμερο 8 και 9 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το αντιπολιτευόμενο Iran International

Ξεκινά σήμερα η εκδίκαση της έφεση της Μαρίν Λεπέν – Κρίνεται το πολιτικό της μέλλον

Κόσμος 13.01.2026
Στο εδώλιο σήμερα για το σκάνδαλο υπεξαίρεσης

Τζαν Γιαμάν: «Ο τουρκικός τύπος μου φέρεται πάντα άσχημα» ‑ Αφέθηκε ελεύθερος ο γνωστός ηθοποιός

Κόσμος 13.01.2026
Η πρώτη ανάρτηση μετά τη σύλληψή του «Φτερωτού Θεού» στο πλαίσιο έρευνας για ναρκωτικά

Εξαφάνιση 16χρονης στην Πάτρα: «Πουλούσε τα πράγματά της»

Ελλάδα 13.01.2026
Πού επικεντρώνονται οι έρευνες των Αρχών

Γεωργιάδης για αγρότες: Τον παραδέχομαι τον Μητσοτάκη, έχει δείξει πολύ μεγάλη υπομονή

Πολιτική 13.01.2026
«Αυτό που επιδιώκουν είναι να στείλουμε τα ΜΑΤ για να λένε η κυβέρνηση μας δέρνει»