E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πεδίο μάχης οι Βρυξέλλες: Διαδηλώσεις κατά του Παγκόσμιου Συμφώνου για τη Μετανάστευση

Κατά τη διάρκεια της πορείας επικράτησε ένταση έξω από το κτίριο της Κομισιόν

Δημοσίευση 16/12/2018 | 19:15

Πεδίο μάχης οι Βρυξέλλες: Διαδηλώσεις κατά του Παγκόσμιου Συμφώνου για τη Μετανάστευση

Πορεία διαμαρτυρίας κατά του Παγκόσμιου Συμφώνου του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση έκαναν χιλιάδες διαδηλωτές, επισκιάζοντας μια μικρότερη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε υπέρ της συμφωνίας, η υπογραφή της οποίας έριξε την κυβέρνηση του Βελγίου την περασμένη εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια της πορείας επικράτησε ένταση έξω από το κτίριο της Κομισιόν. Αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού με σκοπό την απομάκρυνσή τους από την περιοχή.

Η αστυνομία υποστηρίζει ότι περίπου 5.500 άνθρωποι διαδήλωσαν στην μεγαλύτερη εκδήλωση διαμαρτυρίας από τα φλαμανδικά δεξιά και εθνικιστικά κόμματα στο τμήμα εκείνο της πρωτεύουσας όπου εδρεύουν οι κυριότεροι θεσμοί της ΕΕ.

Μια ξεχωριστή αντι-διαδήλωση με τη συμμετοχή περίπου 1.000 ανθρώπων, την οποία διοργάνωσαν αριστερές οργανώσεις και μκο, πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το φλαμανδικό εθνικιστικό κόμμα (N-VA), το οποίο είναι το μεγαλύτερο κόμμα στη βουλή, απέσυρε την περασμένη εβδομάδα τους υπουργούς του από την κυβερνώσα συμμαχία μετά την άρνηση του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ να ικανοποιήσει το αίτημά του και να μην υπογράψει το Σύμφωνο στο Μαρακές.

Ο Μισέλ είχε εξασφαλίσει μια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία ώστε να διατηρηθεί η βελγική υποστήριξη προς το Σύμφωνο του ΟΗΕ εξασφαλίζοντας την στήριξη των αντιπολιτευόμενων σοσιαλιστών και των Πρασίνων. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η κίνηση του N-VA ήταν η προειδοποιητική βολή για μια εκστρατεία πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές του Μαϊου.

Το Σύμφωνο του ΟΗΕ είχε συμφωνηθεί τον Ιούλιο και από τα 193 μέλη του ΟΗΕ, πλην των ΗΠΑ, αλλά μόνο τα 164 το υπέγραψαν επισήμως στη Σύνοδο για τη Μετανάστευση στο Μαρακές την περασμένη εβδομάδα.

Δέχτηκε επικρίσεις από Ευρωπαίους πολιτικούς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θα αυξήσει τη μετανάστευση προς την Ευρώπη καθώς το μπλοκ γίνεται όλο και διστακτικότερο στο να δεχτεί πρόσφυγες και μετανάστες μετά την έκρηξη αφίξεων το 2015.

Δέκα χώρες, κυρίως της πρώην κομμουνιστικής ανατολικής Ευρώπης, έχουν αποχωρήσει από το μη δεσμευτικό Σύμφωνο.

Με έναν αριθμό ρεκόρ που ανέρχεται σε 21,3 εκατομμύρια πρόσφυγες παγκοσμίως, τα Ηνωμένα Έθνη ξεκίνησαν να επεξεργάζονται το Σύμφωνο μετά την άφιξη στην Ευρώπη πάνω από ενός εκατομμυρίου ανθρώπων το 2015, πολλοί εκ των οποίων είχαν εγκαταλείψει την Συρία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο ή την Αφρική για να γλιτώσουν από την ακραία φτώχεια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επίδομα παιδιού: Η ημερομηνία πληρωμής της δεύτερης δόσης

Ελλάδα Χτες
Μέχρι τις 8 Μαΐου θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων

Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη με νεογέννητο βρέφος ‑ Δίωξη για εμπορία ανθρώπων

Ελλάδα Χτες
Συναγερμός στις Αρχές της Θεσσαλονίκης

Ουκρανία: Ένοπλος άνοιξε πυρ σε σούπερ μάρκετ στο Κίεβο

Κόσμος Χτες
Τουλάχιστον 2 νεκροί και ο δράστης

Λιοσίων: Παράσυρση ανήλικης με εγκατάλειψη – Σε σοβαρή κατάσταση το κορίτσι

Ελλάδα Χτες
Σε σοβαρή κατάσταση εισήχθη στο ΚΑΤ μια ανήλικη

Αίσιο τέλος για τον 7χρονο Βαγγέλη στη Θεσσαλονίκη που τον άρπαξε ο πατέρας του

Ελλάδα Χτες
Ο ανήλικος εντοπίστηκε από τις Αρχές και είναι καλά στην υγεία του

Πρώτες βουτιές για τους Αθηναίους

Ελλάδα Χτες
Σε ποιες περιοχές της χώρας «άγγιξε» τους 30°C ο υδράργυρος

Χειρουργείο για την Μαρέβα Γκραμπόφσκι‑Μητσοτάκη στον «Ευαγγελισμό» ‑ Είχε ειλεό

Ελλάδα Χτες
Σε επέμβαση για ειλεό υπεβλήθη η Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη

Πρωτομαγιά: Τι μέρα «πέφτει» φέτος ‑ Οι υπόλοιπες αργίες του 2026

Ελλάδα Χτες
Τα επόμενα τριήμερα και οι ευκαιρίες για αποδράσεις μετά το Πάσχα

Καιρός: Προειδοποίηση Αρναούτογλου για σημαντική αλλαγή ‑ Πότε ξεκινά

Καιρός Χτες
Συνεχίζεται η αστάθεια του καιρού με τον έμπειρο προγνώστη να προειδοποιεί για αλλαγή μέσα στην εβδομάδα

Ξεσπά για την υπόθεση Λαζαρίδη η καθαρίστρια που πλαστογράφησε το απολυτήριό της

Ελλάδα Χτες
Οι πληγές του παρελθόντος φαίνεται να μην έχουν επουλωθεί πλήρως για την 60χρονη σήμερα γυναίκα

Αγρια επίθεση σε διαιτητή στη Ρόδο: Παίκτης σε τουρνουά μπάσκετ τον γρονθοκόπησε μετά από τεχνική ποινή

Αθλητικά Νέα Χτες
Μήνυση και έντονες αντιδράσεις για το περιστατικό βίας