E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πεδίο μάχης οι Βρυξέλλες: Διαδηλώσεις κατά του Παγκόσμιου Συμφώνου για τη Μετανάστευση

Κατά τη διάρκεια της πορείας επικράτησε ένταση έξω από το κτίριο της Κομισιόν

Δημοσίευση 16/12/2018 | 19:15

Πεδίο μάχης οι Βρυξέλλες: Διαδηλώσεις κατά του Παγκόσμιου Συμφώνου για τη Μετανάστευση

Πορεία διαμαρτυρίας κατά του Παγκόσμιου Συμφώνου του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση έκαναν χιλιάδες διαδηλωτές, επισκιάζοντας μια μικρότερη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε υπέρ της συμφωνίας, η υπογραφή της οποίας έριξε την κυβέρνηση του Βελγίου την περασμένη εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια της πορείας επικράτησε ένταση έξω από το κτίριο της Κομισιόν. Αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού με σκοπό την απομάκρυνσή τους από την περιοχή.

Η αστυνομία υποστηρίζει ότι περίπου 5.500 άνθρωποι διαδήλωσαν στην μεγαλύτερη εκδήλωση διαμαρτυρίας από τα φλαμανδικά δεξιά και εθνικιστικά κόμματα στο τμήμα εκείνο της πρωτεύουσας όπου εδρεύουν οι κυριότεροι θεσμοί της ΕΕ.

Μια ξεχωριστή αντι-διαδήλωση με τη συμμετοχή περίπου 1.000 ανθρώπων, την οποία διοργάνωσαν αριστερές οργανώσεις και μκο, πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το φλαμανδικό εθνικιστικό κόμμα (N-VA), το οποίο είναι το μεγαλύτερο κόμμα στη βουλή, απέσυρε την περασμένη εβδομάδα τους υπουργούς του από την κυβερνώσα συμμαχία μετά την άρνηση του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ να ικανοποιήσει το αίτημά του και να μην υπογράψει το Σύμφωνο στο Μαρακές.

Ο Μισέλ είχε εξασφαλίσει μια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία ώστε να διατηρηθεί η βελγική υποστήριξη προς το Σύμφωνο του ΟΗΕ εξασφαλίζοντας την στήριξη των αντιπολιτευόμενων σοσιαλιστών και των Πρασίνων. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η κίνηση του N-VA ήταν η προειδοποιητική βολή για μια εκστρατεία πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές του Μαϊου.

Το Σύμφωνο του ΟΗΕ είχε συμφωνηθεί τον Ιούλιο και από τα 193 μέλη του ΟΗΕ, πλην των ΗΠΑ, αλλά μόνο τα 164 το υπέγραψαν επισήμως στη Σύνοδο για τη Μετανάστευση στο Μαρακές την περασμένη εβδομάδα.

Δέχτηκε επικρίσεις από Ευρωπαίους πολιτικούς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θα αυξήσει τη μετανάστευση προς την Ευρώπη καθώς το μπλοκ γίνεται όλο και διστακτικότερο στο να δεχτεί πρόσφυγες και μετανάστες μετά την έκρηξη αφίξεων το 2015.

Δέκα χώρες, κυρίως της πρώην κομμουνιστικής ανατολικής Ευρώπης, έχουν αποχωρήσει από το μη δεσμευτικό Σύμφωνο.

Με έναν αριθμό ρεκόρ που ανέρχεται σε 21,3 εκατομμύρια πρόσφυγες παγκοσμίως, τα Ηνωμένα Έθνη ξεκίνησαν να επεξεργάζονται το Σύμφωνο μετά την άφιξη στην Ευρώπη πάνω από ενός εκατομμυρίου ανθρώπων το 2015, πολλοί εκ των οποίων είχαν εγκαταλείψει την Συρία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο ή την Αφρική για να γλιτώσουν από την ακραία φτώχεια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κυψέλη: Πτώμα εντοπίστηκε μέσα σε βαλίτσα σε εγκαταλελειμμένο κτίριο

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Τη βαλίτσα ανακάλυψε άστεγος στην οδό Ευελπίδων

Λορέντζο Καριέρε: Θλίψη στο τελευταίο αντίο – Συντετριμμένη η Έλενα Κατραβά με ένα λευκό τριαντάφυλλο στα χέρια

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Η εξόδιος ακολουθία πραγματοποιείται στον Ιερό Καθολικό Ναό του Αγίου Ιωάννου στο Παλαιό Ψυχικό

Τροχαίο στη Σταυρούπολη: Σοκαριστικό βίντεο από τον θάνατο του 23χρονου μοτοσικλετιστή

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Ο 25χρονος οδηγός του ΙΧ και ο νεαρός μοτοσικλετιστής κινούνταν και οι δύο με πράσινο φανάρι στη διασταύρωση της Λεωφόρου Μίκη Θεοδωράκη.

ΑΑΔΕ: Ποιοι μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 72 δόσεις και πώς υποβάλλουν αίτηση

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Ανοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 σε έως 72 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσό τα 30 ευρώ.

Απόκοσμη Μόσχα: Χάθηκε ο ήλιος από τον μαύρο καπνό μετά τις ουκρανικές επιθέσεις με drones

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Επτά νεκροί και 24 τραυματίες μετά την ουκρανική επίθεση με drones που έπληξε κέντρο logistics και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην περιφέρεια της Μόσχας.

Ο 20χρονος Μέσι κρατούσε αγκαλιά τον βρεφούλη Γιαμάλ το 2007 σε καμπάνια ‑ και αύριο οι δύο τους θα αντιμετωπιστούν στον τελικό του Μουντιάλ 2026.

E-Daily 3.Left 18.07.2026
Ποιος μαθηματικός υπολόγισε τι κρύβει η ιστορική φωτογραφία Μέσι-Γιαμάλ πριν από 19 χρόνια;

Πρόωρη συνταξιοδότηση: Ποιοι ασφαλισμένοι μπορούν να εκμεταλλευτούν τα «παράθυρα» του 2025

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Από την «δεκαετία του ΟΓΑ» έως την κάλυψη εισφορών για ανέργους από τη ΔΥΠΑ - όλες οι διαθέσιμες επιλογές για όσους θέλουν να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη.

Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Νεκρός μοτοσικλετιστής που ενεπλάκη σε σύγκρουση με ΙΧ

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Ο οδηγός του ΙΧ συνελήφθη μετά τη μοιραία σύγκρουση στη Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη, στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.

Voucher για παιδικούς σταθμούς: Ποιοι δικαιούχοι εξαιρούνται από τα εισοδηματικά κριτήρια

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση αναπροσαρμόζει τα όρια εισοδήματος και διευρύνει τον κύκλο των δικαιούχων από το σχολικό έτος 2026-2027.

Καύσωνας: Ποιες περιοχές θα «καούν» τις επόμενες μέρες και πότε θα χτυπήσει κόκκινο το θερμόμετρο

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Η Δευτέρα αναμένεται να είναι η πιο δύσκολη ημέρα του καλοκαιριού, με θερμοκρασίες που θα αγγίξουν τους 42 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές.

Τι ανακαλύφθηκε στη Λιβύη και αλλάζει όσα ξέραμε για τον αρχαίο μεσογειακό κόσμο

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Η Γαλλική Αρχαιολογική Αποστολή έφερε στο φως θέατρο, ιερά συγκροτήματα και έναν ελληνικό ιππόδρομο χωρίς αντίστοιχο σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Έβδομη νύχτα επιθέσεων κατά του Ιράν: Τι αποκαλύπτει η Τεχεράνη για τάνκερ, νάρκες και drone

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Η CENTCOM επιβεβαίωσε την έναρξη νέων επιχειρήσεων, ενώ το Ιράν κάνει λόγο για νεκρούς, καιόμενα τάνκερ και κατάρριψη αμερικανικού drone.