E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Με τιμές ήρωα βραβεύτηκε στην Ουάσιγκτον ο Ελληνοαμερικανός Αλέξανδρος Γεωργιάδης

Υπό την ανάκρουση των εθνικών ύμνων Ελλάδας και ΗΠΑ

Δημοσίευση 4/12/2018 | 18:55

Με τιμές ήρωα βραβεύτηκε στην Ουάσιγκτον ο Ελληνοαμερικανός Αλέξανδρος Γεωργιάδης

Στρατιωτικές τιμές και η μετά θάνατον μεγαλύτερη διάκριση ήρωα απονεμήθηκαν στον Ελληνοαμερικανό από την Κάρπαθο Αλέξανδρο Γεωργιάδη. Στην τελετή βράβευσης που πραγματοποιήθηκε στο Νational Memorial βετεράνων του Β´Παγκοσμίου Πολέμου στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο του εορτασμού του «Όχι» από το ίδρυμα «Oxi Day», η πρέσβης και ιστορικός της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών Φωτεινή Τομαή και συγγραφέας του βιβλίου «Kωδικός Γκάντερ- Ο άνδρας που σημάδεψε το τέλος του πολέμου» μίλησε για την πρόσφρα και τη δράση του ήρωα. Ειδικότερα, η κ. Τομαή υπογράμμισε πως χωρίς τη δράση του Αλέξανδρου Γεωργιάδη που μπόρεσε να σταματήσει την τροφοδοσία πρώτων υλών από την Τουρκία στον Άξονα, ο πόλεμος θα συνεχιζόταν άγνωστο για πόσο ακόμα και με ακόμα πιό άγνωστο αποτέλεσμα.

Το βραβείο, σε γεμάτη συγκίνηση ατμόσφαιρα με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων Ελλάδας και ΗΠΑ, παρέλαβε ο μεγαλύτερος γιος του Αλέξανδρου Γεωργιάδη, δικηγόρος στο Πιτσμπουργκ, Πίτερ Γεωργιάδης (Peter Georgiades).

Την τελετή παρακολούθησαν Αμερικανοί στρατιωτικοί και στρατιωτικοί ακόλουθοι ξένων κρατών, διαπιστευμένοι στην Ουάσιγκτον και πρέσβεις πολλών κρατών.

Κατά την ίδια τελετή, ο ομογενής Μάικλ Τζόνσον (Michael Johnson) έλαβε το βραβείο 2018 «Jaharis Service» και ο 97χρονος υποναύαρχος, Θεόδωρος Λυμπεράκης, ο οποίος, ως αξιωματκός του ΠΝ, πολέμησε μαζί με τα αμερικανικά στρατεύματα κατά την ιστορική μάχη της «D-Day».

Για τον Αλέξανδρο Γεωργιάδη μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Τομαή, συγγραφέας του βιβλίου «Κωδικός Γκάντερ», στο οποίο «ξαναζωνταντεύει» τη δράση του Ελληνοαμερικανού Αλέξανδρου Γεωργιάδη.

«Ο Αλέξανδρος Γεωργιάδης δεν ήταν παρά ένας παράνομος μετανάστης όταν έφτασε με το υπερωκεάνιο "Θεμιστοκλής" τον παγωμένο Φεβρουάριο του 1918 στην Αμερική. Χωρίς λεφτά και δουλειά, χωρίς κάποιος να τον περιμένει, αλλά με όνειρα πολλά να σπουδάσει, να γίνει κάποιος και να κάνει περήφανους τους δικούς του πίσω στο νησί του, την Κάρπαθο, που στέναζε όπως όλα τα Δωδεκάνησα κάτω από την ιταλική μπότα, ο Αλέξανδρος πείνασε κι έκανε κάθε είδους χειρωνακτική δουλειά μέχρις ότου καταφέρει να εισαχθεί στο περίφημο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο Κάρνεγκι του Πίτσμπουργκ, όπου σπούδασε μηχανολόγος – ηλεκτρολόγος, ανακάλυψε τη λάμπα φθορίου και άνοιξε βιοτεχνία φωτιστικών. Το 1940 έλαβε την αμερικανική υπηκοότητα και στρατολογήθηκε από τις Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ. Με ελληνικό διπλωματικό διαβατήριο τοποθετήθηκε με εντολή του Συμμαχικού Γραφείου στο Κάιρο από την κυβέρνηση Τσουδερού στο ελληνικό προξενείο Αδριανουπόλεως και μέσω Έβρου, μπόρεσε να έλθει σε επαφή με το ΕΑΜ Έβρου, να φέρει σε επαφή τον ΕΛΑΣ με τους Αμερικανούς σαμποτέρ της Chicago Mission και να επιτύχει με την ανατίναξη των γεφυρών στο Σβίλενγκραντ και την Αλεξανδρούπολη τη διακοπή τροφοδοσίας του Χίτλερ με πρώτες ύλες που του έστελνε η επιτηδείως ουδέτερη Τουρκία. Έτσι, εκεί που απέτυχαν οι Άγγλοι και η Ιντέλλιτζενς, πέτυχαν οι Αμερικανοί χάρις στον Γεωργιάδη. Ο πόλεμος κυριολεκτικά τέλειωσε χάρις σε αυτόν! Και διερωτάται κανείς, σήμερα στην Αμερική του Τραμπ με τον ανελέητο πόλεμο κατά των μεταναστών, ποια θα ήταν η τύχη, όχι μόνο της Αμερικής, αλλά και του κόσμου ολόκληρου αν ο "παράνομος" μετανάστης Γεωργιάδης δεν είχε καταφέρει να μπει στην Αμερική, να δουλεύει παράνομα επί 22 χρόνια, να σπουδάζει παράνομα, για να αποβεί τελικά ο καταλύτης για τη λήξη του πολέμου;» ανέφερε η προϊσταμένη της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών.

Η παρουσίαση του βιβλίου της Φωτεινής Τομαή «Κωδικός Γκάντερ: Ο άνδρας που σημάδεψε την πορεία του πολέμου», θα παρουσιαστεί αύριο το μεσημέρι στο ίδρυμα εικαστικών τεχνών και μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Νίκος Δένδιας και ο Θανάσης Παφίλης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γαύδος: Επέμβαση ΜΑΤ για αυτοσχέδιες καλύβες σε παραλίες

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Στις παραλίες του Λαυρακά και του Αι Γιάννη

Δολοφονία 27χρονου στον Αγιο Δημήτριο: «Χτενίζει» τις κάμερες ασφαλείας η ΕΛΑΣ

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Έρευνες για τη δολοφονία στον Αγιο Δημήτριο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη

Κοβέσι: Συμφωνώ με την ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
«Η απάντηση που έδωσε χθες το ελληνικό κοινοβούλιο δείχνει ότι όλοι θέλουν να μάθουν τι συνέβη»

Ζευγάρι γέννησε παιδί που δεν είναι δικό του λόγω λάθους σε κλινική γονιμότητας

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Βρέθηκαν οι βιολογικοί γονείς, ένα απίστευτο μπέρδεμα!

Μενίδι: Οργή από τους γονείς του Μάριου ‑ «Οι Ρομά μας ειρωνεύονταν στη δίκη για το παιδί μας»

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Το μοιραίο βράδυ υπήρχαν πολλοί άνθρωποι στην περιοχή και ότι έπεσαν πάνω από 25 πυροβολισμοί από τον καταυλισμό

Ελευθερία Γιακουμάκη: «Κατέστρεψε δύο οικογένειες» – Η συγγνώμη των αδελφών του γυναικοκτόνου

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Κηδεύεται σήμερα ο 40χρονος δράστης - Το θέατρο που έπαιξε πριν αυτοκτονήσει

Σύγκρουση τρένων στη Δανία, πληροφορίες για πολλούς τραυματίες

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Το περιστατικό σημειώθηκε βόρεια της Κοπεγχάγης

Στο σκοτάδι τα κίνητρα της δολοφονίας 25χρονου γιου ταξίαρχου

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Στα χέρια του ελληνικού FBI οι έρευνες - Τα σενάρια που εξετάζονται

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης δημοσίευσαν βίντεο από την κατάληψη πλοίων στα Στενά του Ορμούζ

Κόσμος 23.04.2026
Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν δημοσιοποίησε βίντεο που δείχνει την αναχαίτιση δύο πλοίων στα Στενά του Ορμούζ

Λίβανος: Νέα τραγωδία με θύμα δημοσιογράφο – Στους 9 οι νεκροί από την αρχή των συγκρούσεων

Κόσμος 23.04.2026
Οι λιβανέζικες αρχές χαρακτήρισαν τις επιθέσεις «απαράδεκτες» και «απάνθρωπες»