E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σάλος στη Μόσχα με κλινική που «διαφημίζει» κλειτοριδεκτομή σε ανήλικα κορίτσια

Οργή από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ζητούν εισαγγελική έρευνα

Δημοσίευση 28/11/2018 | 16:52

Σάλος στη Μόσχα με κλινική που «διαφημίζει» κλειτοριδεκτομή σε ανήλικα κορίτσια

Σοκ έχει προκαλέσει στη Ρωσία η είδηση ότι μία κλινική στην «καρδιά» της Μόσχας προσφέρει την υπηρεσία της κλειτοριδεκτομής.

«Οι γιατροί της κλινικής μπορούν να υποβάλουν κορίτσια, ηλικίας πέντε έως 12 ετών, σε μερικό ή ολικό ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων», όπως έγραφε στην διαφήμισή της στο Διαδίκτυο η ρωσική κλινική.

Οι επικριτές της απάνθρωπης αυτής πρακτικής ζήτησαν την διεξαγωγή έρευνας .

Η «Best Clinic», μια μικρή αλυσίδα ιδιωτικών ιατρικών κέντρων στη Μόσχα, διαφήμισε στο Διαδίκτυο τις υπηρεσίες που προσφέρει το ιατρικό της προσωπικό. Μία αυτές είναι ότι οι γιατροί μπορούν να υποβάλουν σε κλειτοριδεκτομή κορίτσια ηλικίας μεταξύ πέντε και 12 ετών, όπως αναφέρει η ρωσική ηλεκτρονική εφημερίδα «Meduza».

"Η υπηρεσία αυτή περιλαμβάνεται στον κατάλογο υπηρεσιών που παρέχει η «Best Clinic» επειδή υπάρχει ζήτηση από ασθενείς με παραπεμπτικά από γιατρούς", ανέφερε η κλινική σε χθεσινή της ανακοίνωση.

"Η χειρουργική επέμβαση κλειτοριδεκτομής εκτελείται μόνο για ιατρικούς λόγους", προσθέτει η κλινική επισημαίνοντας ότι δεν έχει κάνει την επέμβαση σε κοπέλες κάτω των 18 ετών.

Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων (FGM), που συνεπάγεται τη μερική ή ολική απομάκρυνση των γυναικείων γεννητικών οργάνων και μπορεί να αποβεί θανατηφόρος, δεν αποτελεί έγκλημα στη Ρωσία, όπως σχολιάζει το Ρόιτερς.

Στόχος των Ηνωμένων Εθνών είναι ο τερματισμός της αμφιλεγόμενης πρακτικής μέχρι το 2030. Η «γυναικεία περιτομή» πραγματοποιείται σε περίπου 30 χώρες του πλανήτη, κυρίως στην Αφρική.

Tο 2016, η «Ρωσική Πρωτοβουλία Δικαιοσύνης» (RJI), μια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στη Μόσχα, ανέφερε ότι ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων ήταν διαδεδομένος στα απομακρυσμένα ορεινά χωριά του Νταγκεστάν στη νότια Ρωσία. Επικαλούμενη μαρτυρίες, η οργάνωση αυτή κατήγγειλε ότι δεκάδες χιλιάδες Μουσουλμάνες είχαν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων στην περιοχή του Βόρειου Καυκάσου, αλλά οι ερευνητές από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα δεν βρήκαν καμία απόδειξη της πρακτικής.

Η ίδια οργάνωση ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει τώρα από τον Γενικό Εισαγγελέα της Μόσχας να διατάξει έρευνα για το θέμα.

"Η πρακτική αυτή, που μετατράπηκε σε εμπορική υπηρεσία, διαφημίζεται ως μία διαδικασία κατάλληλη για ανήλικα κορίτσια", δήλωσε ο δικηγόρος της «Ρωσικής Πρωτοβουλίας Δικαιοσύνης» (RJI),Γκίγκορ Αβετισιάν .

Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για να σχολιάσει το θέμα ενώ το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας αρνήθηκε να πάρει θέση λέγοντας ότι η «γυναικεία περιτομή» δεν είναι ιατρική διαδικασία και κατά συνέπεια το θέμα δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά του.

«Για πρώτη φορά, έχω πάθει σοκ με αυτό που συμβαίνει στη Μόσχα", δήλωσε στο Ρόιτερς, η Αλένα Πόποβα, συνιδρύτρια της οργάνωσης «W»,που αγωνίζεται για την προάσπιση των γυναικείων δικαιωμάτων.

«Οι γιατροί δεν επιτρέπεται να βλάπτουν σκοπίμως την υγεία κάποιου», δηλώνει.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 200 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο έχουν υποβληθεί σε ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων, μία πρακτική που μπορεί να προκαλέσει χρόνιο πόνο, υπογονιμότητα ακόμη και θάνατο από απώλεια αίματος και επιπλοκές λοιμώξεων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σε επαγρύπνηση τα συστήματα υγείας για την πρόωρη άνοδο της γρίπης

Ελλάδα 22.11.2025
Νέο στέλεχος Κ και η σημασία του εμβολιασμού

Τι σημαίνει για την Ευρώπη η εφαρμογή του σχεδίου Τραμπ στην Ουκρανία

Κόσμος 22.11.2025
Τα δύο σενάρια για την επόμενη ημέρα

Στέφανος Τσιτσιπάς: Φέρεται να πλήρωσε το πρόστιμο και να παρέδωσε το δίπλωμα αυτοκινήτου

Ελλάδα Χτες
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν ενημέρωσε ποτέ τις αρχές για το ποιος οδηγούσε το βράδυ της Τετάρτης στην Αττική Οδό

«Ανεβαίνει» κι άλλο το σουβλάκι: Φτάνει και ξεπερνάει τα 5 ευρώ το τυλιχτό

Οικονομία Χτες
Το σουβλάκι το 2015 κόστιζε, μόλις, 2 ευρώ και 20 λεπτά

Παναθηναϊκός AKTOR: Ξανά στο χειρουργείο ο Λεσόρ, ταξιδεύει για Πορτογαλία

Αθλητικά Νέα Χτες
Δείτε την ανακοίνωση της ομάδας

Θεσσαλονίκη: Στην Ιταλία μεταφέρεται σήμερα το ζευγάρι που δηλητηριάστηκε από μανιτάρια

Ελλάδα Χτες
Το ζευγάρι νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ με οξεία ηπατική ανεπάρκεια έπειτα από κατανάλωση μανιταριών

Τραμπ για Ουκρανία: Διορία έως την επόμενη Πέμπτη για την αποδοχή ή όχι του σχεδίου 28 σημείων

Κόσμος Χτες
Εκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας συγκάλεσε στη Μόσχα ο Πούτιν

Αυστρία: Απαγορεύεται η ισλαμική μαντίλα στα σχολεία από τη νέα σχολική χρονιά

Κόσμος Χτες
Πρόστιμα στους γονείς μαθητριών που θα παραβιάσουν το μέτρο