E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πότε θα πληρωθεί το κοινωνικό μέρισμα του 2018

Κατατέθηκε η τροπολογία

Δημοσίευση 28/11/2018 | 11:54

Πότε θα πληρωθεί το κοινωνικό μέρισμα του 2018

Το κοινωνικό μέρισμα βρίσκεται στο επίκεντρο, καθώς κατατέθηκε η σχετική τροπολογία στη Βουλή.

Με την τροπολογία για το κοινωνικό μέρισμα προβλέπεται η καταβολή, κατά το έτος 2018, εφάπαξ παροχής κοινωνικού χαρακτήρα ύψους 710 εκατ. ευρώ ευρώ, ως διανομή Κοινωνικού Μερίσματος προς στήριξη των οικονομικά αδύναμων προσώπων και ευάλωτων νοικοκυριών.

Στην τροπολογία τονίζεται πως το κοινωνικό μέρισμα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και στο υπόλοιπο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το καταβαλλόμενο ποσό δύναται να αυξηθεί, εφόσον το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες κατά τον χρόνο έκδοσής της. Με την ίδια ή όμοια απόφαση καθορίζονται τα κριτήρια εισοδήματος, οι κατηγορίες των δικαιούχων, η βάση και ο τρόπος υπολογισμού του, το ακριβές ποσό του διανεμόμενου Κοινωνικού Μερίσματος ανά κατηγορία δικαιούχου, κ.λπ.

Η αιτιολογική έκθεση

Με την προτεινόμενη διάταξη καταβάλλεται κατά το έτος 2018 ποσό επτακοσίων δέκα εκατομμυρίων (710.000.000) ευρώ για την εφάπαξ παροχή κοινωνικού χαρακτήρα προς στήριξη των οικονομικά αδύναμων προσώπων και ευάλωτων νοικοκυριών. Η επιτυχής εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά το έτος 2018 και η σημαντική υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου επιτρέπουν τη διανομή κοινωνικού μερίσματος στη βάση αυστηρών και καλά στοχευμένων εισοδηματικών, περιουσιακών και άλλων κριτηρίων και με στόχο την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των οικονομικά ασθενέστερων.

Άρθρο

«Διανομή Κοινωνικού Μερίσματος»

1. Κατά το έτος 2018 καταβάλλεται ποσό επτακοσίων δέκα εκατομμυρίων (710.000.000) ευρώ για την εφάπαξ παροχή κοινωνικού χαρακτήρα, ως διανομή Κοινωνικού Μερίσματος προς στήριξη των οικονομικά αδύναμων προσώπων και ευάλωτων νοικοκυριών.

2. Το κοινωνικό μέρισμα, είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και στο υπόλοιπο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το καταβαλλόμενο ποσό δύναται να αυξηθεί, εφόσον το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες κατά τον χρόνο έκδοσής της. Με την ίδια ή όμοια απόφαση καθορίζονται τα κριτήρια εισοδήματος, περιουσίας, διαμονής ή άλλα για την καταβολή του Κοινωνικού Μερίσματος, οι κατηγορίες των δικαιούχων, η βάση, ο τρόπος υπολογισμού και το ακριβές ποσό του διανεμόμενου Κοινωνικού Μερίσματος ανά κατηγορία δικαιούχου, οι προϋποθέσεις, ο φορέας, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και οι επιμέρους αρμοδιότητές τους, η διαδικασία, ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής, ο χρόνος και ο τρόπος ελέγχου των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγησή του ανά κατηγορία δικαιούχων, καθώς και κάθε άλλο ζήτημα τεχνικού ή λεπτομερειακού χαρακτήρα.

Το κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί ως τις 21 Δεκεμβρίου

Αναφερόμενος στο κοινωνικό μέρισμα από το βήμα της βουλής, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι πρόκειται για 710 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διανεμηθούν με κριτήρια αντίστοιχα με τα περσινά. Το κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί ως τις 21 Δεκεμβρίου. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ο οποίος θα μιλήσει σήμερα στη Βουλή και θα αναφερθεί και στην τροπολογία για την μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Περίπου 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά θα το εισπράξουν μέσα στον Δεκέμβριο το κοινωνικό μέρισμα, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Τα ποσά που θα πιστωθούν στους δικαιούχους κυμαίνονται από 250 έως 1.400 ευρώ ανάλογα με τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία, ενώ είναι ακατάσχετα για όσους έχουν οφειλές σε εφορία και ταμεία.

Η ενεργοποίηση της ιστοσελίδας koinonikomerisma.gr αναμένεται μόλις ψηφιστεί η σχετική τροπολογία στη Βουλή και υπογραφεί η εγκύκλιος εφαρμογής και καταβολής του κοινωνικού μερίσματος. Τότε αναμένεται να ξεκινήσουν και οι πρώτες αιτήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καμένα Βούρλα: Βυθίστηκε σκάφος με τρεις επιβάτες ‑ Σώθηκαν από το λιμενικό

E-Daily 2.TopNews 10.05.2026
Εξέπεμψαν σήμα κινδύνου με καπνογόνο οι επιβαίνοντες του σκάφους

BBC για χανταϊό: «Υπάρχει Έλληνας στο Hondius» ‑ Εκκενώνεται στην Τενερίφη το πλοίο

E-Daily 2.TopNews 10.05.2026
Οι επιβάτες απομακρύνονται σταδιακά από το πλοίο με μικρές λέμβους και μεταφέρονται στην ακτή υπό αυστηρό υγειονομικό έλεγχο

Τζιτζιφιές: Πυροβόλησαν γυναίκα έξω από κατάστημα ‑ Συνελήφθη ο δράστης

E-Daily 2.TopNews 10.05.2026
Ο δράστης συνελήφθη λίγη ώρα μετά την επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις

Νέες ταυτότητες: Τι ισχύει αν δεν έχετε βγάλει μέχρι το καλοκαίρι

E-Daily 2.TopNews 10.05.2026
Η απόφαση για την αντικατάσταση των παλαιών ταυτοτήτων συνδέεται άμεσα με την ανάγκη βελτίωσης των μέτρων ασφαλείας

Φόβοι για βεντέτα μετά τη δολοφονία του Νικήτα: «Αν βγει έξω η 56χρονη σε ένα μήνα θα είναι νεκρή»

E-Daily 2.TopNews 10.05.2026
Φίλος του άτυχου 21χρονου εξέφρασε τις ανησυχίες του για το άνοιγμα ενός «κύκλου αίματος»

Τραγωδία στο Ντένβερ: Αεροσκάφος χτύπησε άτομο στον διάδρομο ‑ «Ακούστηκε κρότος και μετά ουρλιαχτά»

E-Daily 2.TopNews 10.05.2026
Θανατηφόρο περιστατικό στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντένβερ κατά την απογείωση πτήσης της Frontier Airlines, με δεκάδες επιβάτες να βιώνουν στιγμές τρόμου και τις αρχές να διεξάγουν έρευνα για τις συνθήκες του συμβάντος

Αγρια δολοφονία στη Θεσσαλονίκη: Τον πυροβόλησαν και πέταξαν το πτώμα του στον Λουδία

E-Daily 2.TopNews 10.05.2026
H συνάντηση των τριών Ρομά κατέληξε σε άγρια δολοφονία

Τρομερά επεισόδια στο ντέρμπι της Τσεχίας: Εισβολή εκατοντάδων οπαδών με καπνογόνα

E-Daily 2.TopNews 10.05.2026
Διακοπή στο Σλάβια Πράγας – Σπάρτα Πράγας με τους οπαδούς των γηπεδούχων να εισβάλουν με καπνογόνα στο γήπεδο για να τα ρίξουν στους φιλοξενούμενους, ενώ επιτέθηκαν και σε ποδοσφαιριστές.

Metallica: Και όμως συνέβη ‑ Πόσα Ρίχτερ σεισμό κατέγραψε το Γεωδυναμικό στο ΟΑΚΑ

E-Daily 3.Left 10.05.2026
Το φαινόμενο αυτό, γνωστό ως «concert quakes», επιβεβαιώθηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Από εδώ ξεκίνησε ο χανταϊός: Αυτό είναι το «σημείο μηδέν» που έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό

E-Daily 2.TopNews 10.05.2026
Το Hondius φαίνεται πως αποτελεί το όχημα διασποράς του χανταϊού στον κόσμο

Eurovision 2026: Το BBC συνδέει το “Ferto” του Akyla με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα

E-Daily 3.Left Χτες
Διθυραμβικά σχόλια συνεχίζει να συγκεντρώνει η ελληνική συμμετοχή