E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Brexit: Καταρρέει η Μέι μετά την παραίτηση τεσσάρων υπουργών

Μετά τον υπουργό Βrexit παραιτήθηκε και η υφυπουργός του ίδιου χαρτοφυλακίου

Δημοσίευση 15/11/2018 | 12:44

Brexit: Καταρρέει η Μέι μετά την παραίτηση τεσσάρων υπουργών

Σε τροχία κατάρρευσης βρίσκεται η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι καθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη «καταιγίδα» παραιτήσεων από υπουργούς.Μετά τον υπουργό Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ, παραιτήθηκε και η υφυπουργός του ίδιου χαρτοφυλακίου Σουέλα Μπρέιβερμαν.

Στην επιστολή της επικεντρώνεται κυρίως στο θέμα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας αναφέροντας ότι «δεν είναι Brexit». «Δεν είναι αυτό που που ψήφισαν οι Βρετανοί το 2016» προσθέτει τονίζοντας ότι «κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων συμβιβάστηκα αλλά έχω φτάσει σε ένα σημείο που νιώθω ότι αυτοί οι συμβιβασμοί δεν σέβονται τη θέληση των πολιτών».

Η παραίτηση της Μπρέιβερμαν, που ακολουθεί την παραίτηση το υπουργού Brexit Ντόμινικ Ράαμπ σηματοδοτεί ότι παραιτήθηκαν οι δύο υπουργοί που είχαν κομβικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και το κείμενο της τελικής συμφωνίας.

Ειδικά για την περίπτωση του Ράαμπ το πλήγμα είναι πολύ σοβαρό - αναλυτές την περιέγραφαν ως «μεγάλο πλήγμα» για τη Μέι - καθώς πρόκειται για τον υπουργό που έφερε τη συμφωνία μετά την οποία ακολούθησε, με απόσταση ωρών, «ντόμινο» παραιτήσεων. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στον λογαριασμό του Ράαμπ στο Twitter οι ερωτήσεις για το αν ήταν αυτός που συνέταξε τη συμφωνία χωρίς ο ιδιος μέχρι στιγμής να απαντά.

Η τρίτη στη σειρά υπουργός που είχε παραιτηθεί ήταν η υπουργός αρμόδια για θέματα Συντάξεων, Έστερ Μακβέι.

Η παραίτηση της Μακβέι ακολούθησε χρονικά αυτές του υπουργού για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, Nτομινίκ Ράαμπ, και του υπουργού της Βορείου Ιρλανδίας Σάιλες Βάρα.

Στην επιστολή της η Μακβέι γράφει, μεταξύ άλλων, ότι η συμφωνία της κυβέρνησης Μέι με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος προσθέτοντας ότι απειλεί την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Προειδοποιώντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «αξίζει καλύτερα πράγματα» από αυτό που προσφέρει η συμφωνία, ο υπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας, Σάιλες Βάρα ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι παραιτείται.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βάρα είχε ψηφίσει υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια στο δημοψήφισμα του 2016.

Λίγες ώρες μετά την μαραθώνια έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η Συντηρητική πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε τον αέρα της νικήτριας, όμως ήξερε ότι δεν πρέπει να επαναπαύεται.

Τουλάχιστον το 1/3 των υπουργών και υφυπουργών της Μέι είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με τη συμφωνία, όπως επισημαίνει το βρετανικό δίκτυο BBC.

Οι δέκα «αντάρτες» της Μέι, υπουργοί και υφυπουργοί, που μπορούν να της σκάψουν το λάκκο είναι: Penny Murdaunt, Sajid Javid Jeremy Hunt, Gavin Williamson, Andrea Leadson, Liam Fox, Chris Grayling, Esther McVey, David Mundell.

Κυρίως οι Brexiteers των Τόρηδων ήταν ιδιαίτερα επικριτικοί στη συμφωνία, όπως σχολιάζουν τα βρετανικά ΜΜΕ. Aπό την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε ότι συγκαλεί ειδική σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών για το Brexit στις 25 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι, μέχρι την διεξαγωγή της συνόδου κορυφή, η συμφωνία δεν θα αντέξει...

«Βουτιά» καταγράφει η στερλίνα - Υποχωρούν οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων

«Βουτιά» σημείωσε η στερλίνα έναντι του δολαρίου σήμερα το πρωί μετά την παραίτηση του Ράαμπ, κλιμακώνοντας τις πιέσεις στη Βρετανίδα πρωθυπουργό, σύμφωνα με το δίκτυο CNBC.

Η στερλίνα υποχώρησε κατά 1% στο 1,2856 δολάριο, όταν έγινε γνωστή η είδηση της παραίτησης του Ράαμπ.

Η αναταραχή προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται η υποχώρηση των γερμανικών κρατικών ομολόγων. Ειδικότερα, οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων, που θεωρούνται από τα ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία στον κόσμο, υποχώρησαν πάνω από 3 μονάδες βάσης στο 0,36% - το χαμηλότερο εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι ΗΠΑ στέλνουν το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο στον κόσμο στη Μέση Ανατολή

Κόσμος 13.02.2026
Ένα ακόμη αμερικάνικο αεροπλανοφόρο βρίσκεται ήδη στην Αραβική Θάλασσα

Πυροβολισμοί στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας: 2 νεκροί και 1 τραυματίας

Κόσμος 13.02.2026
Οι πυροβολισμοί έπεσαν μέσα σε κοιτώνα – Ακόμη δεν έχουν ταυτοποιηθεί τα θύματα - Αγνωστο το αν συνελήφθη ο δράστης - Η ανακοίνωση του πανεπιστημίου

Πώς το κύκλωμα των αχυράνθρωπων έβγαλε εκατομμύρια με το κόλπο με τα ΑΦΜ μιας χρήσης

Ελλάδα 13.02.2026
Πάνω από 43 εκατ. ευρώ τα χρέη σε ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ

Ηλεκτρονικά τιμολόγια: «Βαρύς» ο λογαριασμός από σήμερα – Πρόστιμο ίσο με 50% του ΦΠΑ

Οικονομία 13.02.2026
Τέλος χρόνου για τη δήλωση τρόπου έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων στην ΑΑΔΕ

Κούρεμα προστίμων έως 50% για όσους κλείνουν γρήγορα τις φορολογικές υποθέσεις

Οικονομία 13.02.2026
Τα στάδια του ελέγχου που καθορίζουν το ποσοστό έκπτωσης - Προκαταβολή 25% και δόσεις για το υπόλοιπο ποσό

Επίσημα απόφαση στο Ευρωκοινοβούλιο: «Οι τρανς γυναίκες, είναι γυναίκες»

Κόσμος 13.02.2026
Με 340 ψήφους υπέρ το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την πλήρη αναγνώριση των τρανς γυναικών ως γυναίκες.

Καταιγίδες και ισχυρές βροχές σε όλη τη χώρα – Δείτε πού χτυπά η κακοκαιρία

Καιρός 13.02.2026
Ισχυρή επιδείνωση του καιρού έχει αρχίσει από χθες το απόγευμα

Σάλος στην Ιταλία: Πέταξε στα σκουπίδια ράβδους χρυσού αξίας 120.000 ευρώ

Κόσμος Χτες
Ένας άνδρας στην Ιταλία πέταξε στα σκουπίδια, χωρίς να το καταλάβει, ράβδους χρυσού αξίας 120.000 ευρώ

Αναμορφωτικά μέτρα σε 15χρονο για το revenge pοrn που οδήγησε συμμαθήτριά σε απόπειρες αυτοκτονίας

Ελλάδα Χτες
Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη, τον Απρίλιο του 2024, ύστερα από καταγγελία που έκανε η μητέρα της

Hellenic Train: Αναστολή δρομολογίων στο Θεσσαλονίκη–Σέρρες και του Τρένου του Πηλίου

Ελλάδα Χτες
Ποια δρομολόγια αμαξοστοιχιών επηρεάζονται