E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Ομούαμουα»: Εξωγήινο σκάφος και όχι κομήτης λέει το Χάρβαρντ

Είναι το πιο μυστηριώδες ουράνιο σώμα που έχει απασχολήσει τους επιστήμονες την τελευταία δεκαέτια

Δημοσίευση 8/11/2018 | 10:05

«Ομούαμουα»: Εξωγήινο σκάφος και όχι κομήτης λέει το Χάρβαρντ

Το «Ομούαμουα» είναι το πιο μυστηριώδες ουράνιο σώμα που έχει απασχολήσει τους επιστήμονες την τελευταία δεκαέτια.

Ανακαλύφθηκε πρόσφατα, στα τέλη του 2017, και έκτοτε εκατοντάδες αστρονόμοι έχουν προσπαθήσει να καταλάβουν τι ακριβώς είναι.

Το «Ομούαμουα» αρχικά κατηγοριοποιήθηκε ως κομήτης. Ωστόσο, μια νέα έρευνα από το Χάρβαρντ έρχεται να ταράξει τα «νερά» όχι μόνο της μελέτης του Σύμπαντος, αλλά της όλης κοσμοθεωρίας μας, της ύπαρξης της ανθρωπότητας.

Κι αυτό γιατί οι ερευνητές υποστηρίζουν τώρα πως το «Ομούαμουα» δεν είναι κομήτης, αλλά εξωγήινο σκάφος!

Όπως ήταν φυσικό, το Ίντερνετ έχει γεμίσει σήμερα από αμέτρητα βίντεο και tweets με αντιδράσει, καθώς το θέμα της εξωγήινης ζωής είναι κάτι που μας απασχολεί από αρχαιτοτάτων χρόνων.

Ένα είναι σίγουρο και συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες: Το Ομούαμουα δεν προέρχεται από το δικό μας ηλιακό σύστημα. Εισήλθε σε αυτό μάλιστα με τεράστια, ασυνήθιστη ταχύτητα, η οποία αποτελεί ταχύτητα-ρεκόρ για οποιονδήποτε καταγεγραμμένο κομήτη μέχρι σήμερα, κι αυτός ακριβώς ήταν ο λόγος που προβλημάτισε εξ αρχής την επιστημονική κοινότητα.

Το πέρασμα του διήρκυσε λίγες μόλις ώρες και δυστυχώς δεν ήταν αρκετό για να μπορέσει η NASA να το προσεγγίσει προκειμένου να συλλέξει πολλά δεδομένα.

Ωστόσο από τις πληροφορίες που έχουμε ήδη, οι επιστήμονες του Χάρβαρντ υποστηρίζουν πως πιθανόν πρόκειται για αναγνωριστικό σκάφος (probe) εξωγήινου πολιτισμού το οποίο στάλθηκε με συγκεκριμένο σκοπό να συλλέξει δεδομένα από πλανήτες που φιλοξενούν ζωή, όπως από τη Γη ή από κάποιο άλλο ηλιακό σύστημα.

Όμως ποιος θα μπορούσε να στείλει ένα τέτοιο όχημα, και από πόσο μακριά στο Διάστημα;

«Είναι αδύνατον να γνωρίζουμε περισσότερα, χωρίς περισσότερες πληροφορίες», αναφέρει ο Avi Loeb, πρόεδρος του τμήματος αστρονομίας του Χάρβαρντ και ένας από τους συγγραφείς της έρευνας για το Ομούαμουα.

Όπως αναφέρει ο Avi, το Ομούαμουα επιτάχυνε με εξαιρετική ταχύτητα όταν πλησίασε τον ήλιο μας, πιάνοντας ταχύτητα-ρεκόρ. Αυτό σημαίνει πως αν το Ομούαμουα είναι πράγματι διαστημόπλοιο, πιθανόν να είναι ένα «lightsail» όπως το αποκάλεσαν οι επιστήμονες, δηλαδή κάτι σαν ιστιοπλοοικό του οποίου τα «πανιά» εκμεταλλεύονται τον ήλιο, και όχι τον αέρα.

Ενδεχομένως το Ομούαμουα να ταξίδευε στο Διάστημα (όπως οι δικοί μας δορυφόροι της NASA) ώσπου «σκόνταψε» πάνω στο ηλιακό μας σύστημα, σαν ένα πλοίο που βρίσκει σε σημαδούρα, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

Πάντως η πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα την πιθανότητα το Ομούαμουα να είναι εξωγήινο σκάφος, χωρίς ωστόσο να την απορρίπτει, ελλείψει αποδείξεων.

Κι αυτό διότι το Ομούαμουα μπορεί με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα να χαρακτηριστεί ως κομήτης - ένας εξαιρετικά ασυνήθιστός κομήτης αν μη τι άλλο. Όμως δε μπορεί να χαρακτηριστεί με ασφάλεια εξωγήινο σκάφος. Ωστόσο η εξαιρετικά ασυνήθιστη φύση του δεν αφήνει περιθώρια σε κανέναν να καταρρίψει αυτήν την υπόθεση.

Το Ομούαμουα πλέον έχει εγκαταλείψει το ηλιακό μας σύστημα, ταξιδεύοντας με τεράστιες ταχύτητες και έχοντας πλέον απομακρυνθεί τόσο ώστε δεν είναι ορατό όυτε με τηλεσκόπιο.

Επομένως το «καράβι» αυτό έχει σαλπάρει, ωστόσο άφησε πίσω του μια παρακαταθήκη. Κι αυτό διότι οι απανταχού αστρονόμοι συμφωνούν πλέον πως θα πρέπει από εδώ και πέρα περισσότερες έρευνες να στοχεύσουν στην παρατήρηση πιθανόν κι άλλων τέτοιων «lightsail», προκειμένου να εξακριβωθεί αν πράγματι υπάρχει ένα τέτοιο είδος ουράνιου σώματος, άσχετα αν το Ομούαμουα ήταν τέτοιο ή όχι.

Αυτή είναι και η μαγεία της επιστήμης, ειδικά σε ότι αφορά ανακαλύψεις που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Καμια φόρα μια λανθασμένη παρατήρηση (αν το Ομούαμουα δηλαδή δεν είναι εξωγήινο σκάφος) μπορεί να τροφοδοτήσει την έρευνα και τη δίψα για αναζήτηση μιας αλήθειας, να δώσει ένα στόχο στους επιστήμονες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οικογενειάρχης μετά από 3,5 χρόνια ο μοναχικός κύκνος της Καστοριάς που είχε χάσει το ταίρι του

Ελλάδα 06.12.2025
Ο κύκνος της Καστοριάς βρήκε ξανά την ελπίδα και την αγάπη στην Ιωάννινα με τη νέα του οικογένεια

Λαμία: Σοβάδες έπεσαν στο κεφάλι περαστικού ‑ Διακομίστηκε στο νοσοκομείο

Ελλάδα 06.12.2025
Η συνεχή βροχή έφερε προβλήματα στα παλιά κτήρια

Τραγωδία στα Χανιά: Νεκρός αθλητής μπάσκετ με αμαξίδιο σε θανατηφόρο τροχαίο στη Σούδα

Ελλάδα 06.12.2025
Ο 45χρονος που κινούνταν με το αναπηρικό του αμαξίδιο, στην οδό Αγίου Νικολάου, στην Σούδα, φαίνεται πως έχασε τον έλεγχο και προσέκρουσε σε σταθμευμένο ΙΧ

Κάρι Χιρογιούκι Ταγκάουα: Πέθανε ο πρωταγωνιστής του «Mortal Kombat» και άλλων θρυλικών ταινιών

Κόσμος 06.12.2025
Ο ηθοποιός έφυγε από τη ζωή έπειτα από επιπλοκές λόγω εγκεφαλικού σε ηλικία 75 ετών

«Ούτε βήμα πίσω» – Αγρότες της Μαγνησίας καίνε άχυρα και ρίχνουν γάλατα στον δρόμο

Ελλάδα 06.12.2025
Ανυποχώρητοι οι αγρότες, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα – Νέα ένταση στα μπλόκα, αυτήν τη φορά στις Μικροθήβες της Μαγνησίας

Forbes: Ο Έρικ Τραμπ έγινε 10 φορές πλουσιότερος μετά την επανεκλογή του πατέρα του

Κόσμος 06.12.2025
Η εντυπωσιακή άνοδος της περιουσίας του δεύτερου γιου του προέδρου των ΗΠΑ μέσω του Bitcoin και των στρατηγικών επενδύσεων

Η στιγμή που οδηγός χάνει τον έλεγχο εν μέσω βροχής και πέφτει πάνω στις μπάρες της Εθνικής Αθηνών ‑ Λαμίας

Ελλάδα 06.12.2025
Προσέκρουσε στις προστατευτικές μπάρες και στην συνέχεια έπεσε πάνω σε λεωφορείο που μετέφερε εργαζόμενους

Εκκενώθηκε οικισμός κοντά στα Φάρσαλα γιατί υπερχείλισε ο ποταμός Ενιπέας

Ελλάδα 06.12.2025
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται και οι αρμόδιες αρχές της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, καθώς οι ισχυρές βροχοπτώσεις έχουν φουσκώσει τα ποτάμια της περιοχής

Δολοφόνησε τον γείτονά του όταν πήγε να του γκρεμίσει το σπίτι με εκσκαφέα: Αθωώθηκε από το δικαστήριο

Κόσμος Χτες
Το τραγικό περιστατικό στην Ιταλία είχε σημειωθεί ενώ η οικογένεια του 54χρονου δολοφόνου, Σάντρο Μουνιάι, έτρωγε παραδοσιακά εδέσματα, παραμονή των Θεοφανίων

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ ανάμεσα σε Κρήτη και Αντικύθηρα

Ελλάδα Χτες
Το εστιακό βάθος είναι στα 23,9 χιλιόμετρα

Μετρό Θεσσαλονίκης: Επαναλειτουργεί τη Δευτέρα η βασική γραμμή

Ελλάδα Χτες
Το ωράριο για την εορταστική περίοδο