E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Ομούαμουα»: Εξωγήινο σκάφος και όχι κομήτης λέει το Χάρβαρντ

Είναι το πιο μυστηριώδες ουράνιο σώμα που έχει απασχολήσει τους επιστήμονες την τελευταία δεκαέτια

Δημοσίευση 8/11/2018 | 10:05

«Ομούαμουα»: Εξωγήινο σκάφος και όχι κομήτης λέει το Χάρβαρντ

Το «Ομούαμουα» είναι το πιο μυστηριώδες ουράνιο σώμα που έχει απασχολήσει τους επιστήμονες την τελευταία δεκαέτια.

Ανακαλύφθηκε πρόσφατα, στα τέλη του 2017, και έκτοτε εκατοντάδες αστρονόμοι έχουν προσπαθήσει να καταλάβουν τι ακριβώς είναι.

Το «Ομούαμουα» αρχικά κατηγοριοποιήθηκε ως κομήτης. Ωστόσο, μια νέα έρευνα από το Χάρβαρντ έρχεται να ταράξει τα «νερά» όχι μόνο της μελέτης του Σύμπαντος, αλλά της όλης κοσμοθεωρίας μας, της ύπαρξης της ανθρωπότητας.

Κι αυτό γιατί οι ερευνητές υποστηρίζουν τώρα πως το «Ομούαμουα» δεν είναι κομήτης, αλλά εξωγήινο σκάφος!

Όπως ήταν φυσικό, το Ίντερνετ έχει γεμίσει σήμερα από αμέτρητα βίντεο και tweets με αντιδράσει, καθώς το θέμα της εξωγήινης ζωής είναι κάτι που μας απασχολεί από αρχαιτοτάτων χρόνων.

Ένα είναι σίγουρο και συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες: Το Ομούαμουα δεν προέρχεται από το δικό μας ηλιακό σύστημα. Εισήλθε σε αυτό μάλιστα με τεράστια, ασυνήθιστη ταχύτητα, η οποία αποτελεί ταχύτητα-ρεκόρ για οποιονδήποτε καταγεγραμμένο κομήτη μέχρι σήμερα, κι αυτός ακριβώς ήταν ο λόγος που προβλημάτισε εξ αρχής την επιστημονική κοινότητα.

Το πέρασμα του διήρκυσε λίγες μόλις ώρες και δυστυχώς δεν ήταν αρκετό για να μπορέσει η NASA να το προσεγγίσει προκειμένου να συλλέξει πολλά δεδομένα.

Ωστόσο από τις πληροφορίες που έχουμε ήδη, οι επιστήμονες του Χάρβαρντ υποστηρίζουν πως πιθανόν πρόκειται για αναγνωριστικό σκάφος (probe) εξωγήινου πολιτισμού το οποίο στάλθηκε με συγκεκριμένο σκοπό να συλλέξει δεδομένα από πλανήτες που φιλοξενούν ζωή, όπως από τη Γη ή από κάποιο άλλο ηλιακό σύστημα.

Όμως ποιος θα μπορούσε να στείλει ένα τέτοιο όχημα, και από πόσο μακριά στο Διάστημα;

«Είναι αδύνατον να γνωρίζουμε περισσότερα, χωρίς περισσότερες πληροφορίες», αναφέρει ο Avi Loeb, πρόεδρος του τμήματος αστρονομίας του Χάρβαρντ και ένας από τους συγγραφείς της έρευνας για το Ομούαμουα.

Όπως αναφέρει ο Avi, το Ομούαμουα επιτάχυνε με εξαιρετική ταχύτητα όταν πλησίασε τον ήλιο μας, πιάνοντας ταχύτητα-ρεκόρ. Αυτό σημαίνει πως αν το Ομούαμουα είναι πράγματι διαστημόπλοιο, πιθανόν να είναι ένα «lightsail» όπως το αποκάλεσαν οι επιστήμονες, δηλαδή κάτι σαν ιστιοπλοοικό του οποίου τα «πανιά» εκμεταλλεύονται τον ήλιο, και όχι τον αέρα.

Ενδεχομένως το Ομούαμουα να ταξίδευε στο Διάστημα (όπως οι δικοί μας δορυφόροι της NASA) ώσπου «σκόνταψε» πάνω στο ηλιακό μας σύστημα, σαν ένα πλοίο που βρίσκει σε σημαδούρα, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

Πάντως η πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα την πιθανότητα το Ομούαμουα να είναι εξωγήινο σκάφος, χωρίς ωστόσο να την απορρίπτει, ελλείψει αποδείξεων.

Κι αυτό διότι το Ομούαμουα μπορεί με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα να χαρακτηριστεί ως κομήτης - ένας εξαιρετικά ασυνήθιστός κομήτης αν μη τι άλλο. Όμως δε μπορεί να χαρακτηριστεί με ασφάλεια εξωγήινο σκάφος. Ωστόσο η εξαιρετικά ασυνήθιστη φύση του δεν αφήνει περιθώρια σε κανέναν να καταρρίψει αυτήν την υπόθεση.

Το Ομούαμουα πλέον έχει εγκαταλείψει το ηλιακό μας σύστημα, ταξιδεύοντας με τεράστιες ταχύτητες και έχοντας πλέον απομακρυνθεί τόσο ώστε δεν είναι ορατό όυτε με τηλεσκόπιο.

Επομένως το «καράβι» αυτό έχει σαλπάρει, ωστόσο άφησε πίσω του μια παρακαταθήκη. Κι αυτό διότι οι απανταχού αστρονόμοι συμφωνούν πλέον πως θα πρέπει από εδώ και πέρα περισσότερες έρευνες να στοχεύσουν στην παρατήρηση πιθανόν κι άλλων τέτοιων «lightsail», προκειμένου να εξακριβωθεί αν πράγματι υπάρχει ένα τέτοιο είδος ουράνιου σώματος, άσχετα αν το Ομούαμουα ήταν τέτοιο ή όχι.

Αυτή είναι και η μαγεία της επιστήμης, ειδικά σε ότι αφορά ανακαλύψεις που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Καμια φόρα μια λανθασμένη παρατήρηση (αν το Ομούαμουα δηλαδή δεν είναι εξωγήινο σκάφος) μπορεί να τροφοδοτήσει την έρευνα και τη δίψα για αναζήτηση μιας αλήθειας, να δώσει ένα στόχο στους επιστήμονες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δείτε βίντεο: Το μοναδικό γιγάντιο πάντα αλμπίνος στον πλανήτη εντοπίστηκε σε καταφύγιο στην Κίνα

E-Daily 3.Left 29.05.2026
Το εντυπωσιακό ζώο, το οποίο ξεχωρίζει για το εντελώς λευκό τρίχωμά του, εντοπίστηκε να κινείται στην προστατευόμενη περιοχή, προσφέροντας στους επιστήμονες νέα στοιχεία για τη ζωή του στην άγρια φύση

Τουρκία: Παιδιά πηγαίνουν σχολείο πεινασμένα και δουλεύουν 9ωρα – Σοκαριστική έκθεση για τα Αδανα

E-Daily 2.TopNews 29.05.2026
Έκθεση του συνδικάτου Eğitim Sen αποκαλύπτει εκτεταμένη παιδική φτώχεια στα Αδανα της Τουρκίας

Ένας άνδρας βγήκε ζωντανός από το σπήλαιο στο Λάος, συνεχίζονται οι προσπάθειες για τους υπόλοιπους

E-Daily 2.TopNews 29.05.2026
Οι επτά άνδρες μπήκαν στο σπήλαιο στην επαρχία Σαϊσομπούν την περασμένη εβδομάδα για να ψάξουν για χρυσό, αλλά κατολίσθηση που προκλήθηκε από καταρρακτώδεις βροχές απέκλεισε το σημείο εξόδου

Ελεύθεροι τρεις έφηβοι που βίαζαν κορίτσια – Θα πληρώσουν 30 ευρώ

E-Daily 2.TopNews 29.05.2026
Θα παρακολουθούνται από υπηρεσίες, παρά τις σκληρές πράξεις τους

Κακοκαιρία: Υπερχείλισε ο Πηνειός ποταμός στην Ηλεία από τις ισχυρές καταιγίδες ‑ Βίντεο

E-Daily 2.TopNews 29.05.2026
Πώς θα εξελιχθούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες

Ηράκλειο: 20 χρόνια κάθειρξη στον Γάλλο που σκότωσε με το αμάξι γυναίκα που παρακολουθούσε

E-Daily 2.TopNews 29.05.2026
Κατά την απολογία του, ανέφερε ότι φοβάται την φυλακή

Φωτιστικό έπεσε πάνω σε δικηγόρο κατά τη διάρκεια της δίκης στη Νάουσα

E-Daily 3.Left 29.05.2026
«Ήμουν τόσο τυχερή, που κι εγώ δεν μπορώ να πιστέψω. Έπεσε ακριβώς από πάνω μου, διαλύθηκε το φωτιστικό και δεν έπαθα τίποτα» λέει η δικηγόρος

Αλωση Κωνσταντινούπολης: Το βίντεο με τεχνητή νοημοσύνη του τουρκικού TRT για την πτώση της Πόλης

E-Daily 3.Left 29.05.2026
Με σύγχρονα μέσα αναπαρίστανται οι οθωμανικές πολιορκητικές επιχειρήσεις - από τα γιγαντιαία κανόνια και τις υπόγειες σήραγγες έως τη μεταφορά πλοίων διά ξηράς προς τον Κεράτιο Κόλπο.

Μπορεί ο Αρειος Πάγος να μην εγκρίνει το όνομα ΕΛΑΣ για το νέο κόμμα Τσίπρα;

E-Daily 2.TopNews 29.05.2026
Τι προβλέπει η σχετική νομοθεσία και τί δηλώνει η εκπρόσωπος του νέου φορέα Θεώνη Κουφονικολάκου

Βρετανία: Ελληνας συνελήφθη για υπόθεση κατασκοπείας υπέρ του Ιράν

Κόσμος 29.05.2026
Η Μητροπολιτική Αστυνομία ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος τελεί υπό κράτηση από τη σύλληψή του στις 16 Μαΐου

Μήνυμα Μεντβέντεφ προς Ευρωπαίους: «Βρίσκεστε σε πόλεμο με τη Ρωσία, ο γαλήνιος ύπνος τελείωσε»

E-Daily 2.TopNews 29.05.2026
Ξεκάθαρο μήνυμα στους Ευρωπαίους έστειλε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας

Για προσευχή στην Αγία Σοφία ο Ερντογάν ανήμερα της Αλωσης της Κωνσταντινούπολης

E-Daily 3.Left 29.05.2026
Σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε τόσο στη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου όσο και στις εκδηλώσεις που ακολουθούν στην Κωνσταντινούπολη