E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νέα βενζίνη από τον Ιανουάριο του 2019 ‑ Αλλάζουν οι ετικέτες σε πρατήρια και αυτοκίνητα

Tα βιοκαύσιμα φέρνουν αλλαγές

Δημοσίευση 29/10/2018 | 11:14

Νέα βενζίνη από τον Ιανουάριο του 2019 ‑ Αλλάζουν οι ετικέτες σε πρατήρια και αυτοκίνητα

Καινούργια βενζίνη από το 2019 και νέες επισημάνσεις για το είδος και τη σύνθεση των καυσίμων θα τοποθετηθούν υποχρεωτικά σε όλα τα πρατήρια καυσίμων, τις αντλίες και τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων καθώς η προσθήκη βιοκαυσίμων στα ορυκτά καύσιμα δημιουργεί νέες ανάγκες ενημέρωσης των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία (Ν. 4546/2018, άρθρο 29), από 1ης Ιανουαρίου 2019 καθίσταται υποχρεωτική η προσθήκη βιοαιθανόλης στη βενζίνη, σε ποσοστό 1% (το οποίο γίνεται 3,3% από το 2020, με προοπτική περαιτέρω αύξησης τα επόμενα χρόνια) ενώ η επισήμανση στις αντλίες των πρατηρίων σύμφωνα με τη σχετική Κοινοτική Οδηγία έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί στις 12 Οκτωβρίου αλλά εκκρεμεί η έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης.

Η νομοθεσία προβλέπει επίσης ειδικές διαδικασίες ανάμιξης και μεταφοράς της νέας βενζίνης καθώς η βιοαιθανόλη διαλύεται εύκολα στο νερό και η ύπαρξη υγρασίας στο μείγμα βενζίνης - βιοαιθανόλης μπορεί να οδηγήσει σε διαχωρισμό των δύο ουσιών. Για το λόγο αυτό επιβάλλεται όλα τα συστήματα διακίνησης μειγμάτων βιοαιθανόλης να είναι «ξηρά», δηλαδή χωρίς την παρουσία υγρασίας.

Σημειώνεται πως ήδη από το 2005 το ντήζελ που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά περιλαμβάνει βιοντήζελ σε ποσοστό 7%, ποσοστό το οποίο για το 2018 αντιστοιχεί σε 133 εκατ. λίτρα βιοντήζελ που παράγεται ή εισάγεται στην ελληνική αγορά από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Η εισαγωγή των βιοκαυσίμων στις μεταφορές αποτελεί ευρωπαϊκή πολιτική που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών στη θέση των ορυκτών καυσίμων.

Σε ό,τι αφορά τις νέες επισημάνσεις, σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία για τα εναλλακτικά καύσιμα 2014/94, αυτές τοποθετούνται στα καινούργια αυτοκίνητα (παραγωγής από τον Οκτώβριο 2018 και μετά), στην περιοχή της τάπας πλήρωσης καυσίμου, στο εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινήτου, στην αντλία καυσίμου όλων των πρατηρίων και στο ακροφύσιο της αντλίας και στα καταστήματα εμπορίας αυτοκινήτων. Οι νέες ετικέτες θα πληροφορούν καλύτερα τους οδηγούς σχετικά με την καταλληλότητα των καυσίμων για τα οχήματά τους, οπουδήποτε και αν ταξιδεύουν στην ΕΕ, ενώ θα τους βοηθούν να αποφεύγουν τη χρήση ακατάλληλου καυσίμου και θα ενημερώσουν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της επιλογής τους.

Η Οδηγία έχει μεταφερθεί στο εσωτερικό δίκαιο με το νόμο 4439/2016, εκκρεμεί ωστόσο η έκδοση Υπουργικής Απόφασης από το υπουργείο Οικονομίας που θα επιβάλλει στα πρατήρια και τις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων να τοποθετήσουν τις νέες ετικέτες, σύμφωνα με τα αντίστοιχα πρότυπα που έχει ήδη καταρτίσει ο ΕΛΟΤ. Η Ομοσπονδία των Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) έχει ήδη υποβάλει πρόταση να αναλάβει την διανομή και επικόλληση των σημάτων στα πρατήρια. Οι ετικέτες που θα τοποθετηθούν σε όλα τα πρατήρια θα είναι:

-Για τη βενζίνη ένας κύκλος με το γράμμα Ε (από τη λέξη ethanol, αιθανόλη) ένας αριθμός που υποδεικνύει το μέγιστο ποσοστό περιεκτικότητας σε αιθανόλη. Για παράδειγμα το αυτοκόλλητο Ε10 σε μια αντλία θα σημαίνει ότι παρέχει βενζίνη με περιεκτικότητα έως 10% σε αιθανόλη. Στο ρεζερβουάρ αντίστοιχα η ίδια επισήμανση θα σημαίνει ότι το όχημα μπορεί να χρησιμοποιήσει βενζίνη με μέγιστη περιεκτικότητα αιθανόλης 10%.

-Για το ντήζελ ένα τετράγωνο με το γράμμα Β (βιοντήζελ) και τον αντίστοιχο αριθμό.

-Για τα αέρια καύσιμα ένα διαμάντι (ρόμβος) με τις ενδείξεις LPG για το υγραέριο, CNG για το συμπιεσμένο φυσικό αέριο, LNG για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και Η2 για το υδρογόνο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αγιο Φως: Σήμερα οι αποφάσεις για την άφιξή του – Το «plan b» και το σενάριο να μην γίνει η μεταφορά

Κόσμος 01.04.2026
Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει ότι οι τελετές θα πραγματοποιηθούν κανονικά, έστω και υπό αυστηρούς περιορισμούς

«Παρακαλώ σκανάρετε την KitKat σας»: Η εταιρεία έφτιαξε tracker για να βρει τις 413.793 χαμένες σοκολάτες

Κόσμος 01.04.2026
Ενα φορτηγό της εταιρείας με 12 τόνους σοκολάτας κλάπηκε στη διαδρομή από την Ιταλία με προορισμό την Πολωνία

Έκτακτα μέτρα για την κακοκαιρία Erminio: Stop σε εξωτερικές εργασίες και σύσταση για τηλεργασία

Καιρός 01.04.2026
Οι οδηγίες του υπουργείου Εργασίας για ιδιωτικό τομέα εν μέσω ακραίων φαινομένων

Νέο ξέσπασμα από τη Μαρία Καρυστιανού στη δίκη: «Πλήρης απαξίωση, πλήρης έλλειψη σεβασμού»

Ελλάδα 01.04.2026
Σε ένα νέο ξέσπασμα μπροστά στις κάμερες προχώρησε η Μαρία Καρυστιανού, για τον τρόπο διεξαγωγής της δίκης των Τεμπών

Κακοκαιρία «Erminio»: Κόκκινη προειδοποίηση από την ΕΜΥ για την Αττική

Καιρός 01.04.2026
Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο

Tinder: Λανσάρει λειτουργία AI που σαρώνει τις φωτογραφίες για να βρει κατάλληλο ταίρι

Tech + Science 01.04.2026
Το Tinder λανσάρει μία νέα καινοτομία με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, που επιτρέπει να σκανάρει το προφίλ του χρήστη και να του βρίσκει το κατάλληλο ταίρι

Συγκινεί ο πατέρας του Γεράσιμου, του μοναδικού επιζώντα από το πρώτο βαγόνι του τρένου στα Τέμπη

Ελλάδα 01.04.2026
«Τρία χρόνια περιμέναμε αυτή την ημέρα για να δικαιωθούν αυτοί οι 57 που τόσο βίαια έφυγαν αλλά όχι μόνο αυτοί που έφυγαν στον Ουρανό αλλά και ο Γεράσιμος»

Fuel Pass 2026: Ανοίγουν οι αιτήσεις από 6 Απριλίου – Αναλυτικά πως θα γίνουν οι πληρωμές

Ελλάδα 01.04.2026
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr, κατόπιν αυθεντικοποίησης με κωδικούς TAXISnet

ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεύτερη δικογραφία από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία – Ζητείται άρση ασυλίας για 11 βουλευτές

Ελλάδα 01.04.2026
Η έρευνα αφορά φερόμενα κακουργήματα και πλημμελήματα κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ

Ιωάννα Τούνη: Την ενοχή των κατηγορουμένων πρότεινε η εισαγγελέας στη δίκη

Ελλάδα 01.04.2026
Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση της απόφασης στη δίκη για την υπόθεση revenge pοrn που κατήγγειλε η Ιωάννα Τούνη

ΝΒΑ: Έγραψαν ιστορία τα αδέρφια Αντετοκούνμπο μετά το ντεμπούτο του Αλεξ με τους Μπακς, δείτε βίντεο

Αθλητικά Νέα 01.04.2026
Ο Ντοκ Ρίβερς έδωσε χρόνο συμμετοχής και στον μικρότερο της οικογένειας Αντετοκούνμπο, ο οποίος αγωνίστηκε 2:48 και σκόραρε τους πρώτους του πόντους στη Λίγκα

Χτύπησαν ξανά οι «δράκοι» του Πειραιά και του Περιστερίου

Ελλάδα 01.04.2026
Δύο σοβαρά περιστατικά σeξουαλικής βίας προκαλούν έντονη ανησυχία