E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νέα βενζίνη από τον Ιανουάριο του 2019 ‑ Αλλάζουν οι ετικέτες σε πρατήρια και αυτοκίνητα

Tα βιοκαύσιμα φέρνουν αλλαγές

Δημοσίευση 29/10/2018 | 11:14

Νέα βενζίνη από τον Ιανουάριο του 2019 ‑ Αλλάζουν οι ετικέτες σε πρατήρια και αυτοκίνητα

Καινούργια βενζίνη από το 2019 και νέες επισημάνσεις για το είδος και τη σύνθεση των καυσίμων θα τοποθετηθούν υποχρεωτικά σε όλα τα πρατήρια καυσίμων, τις αντλίες και τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων καθώς η προσθήκη βιοκαυσίμων στα ορυκτά καύσιμα δημιουργεί νέες ανάγκες ενημέρωσης των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία (Ν. 4546/2018, άρθρο 29), από 1ης Ιανουαρίου 2019 καθίσταται υποχρεωτική η προσθήκη βιοαιθανόλης στη βενζίνη, σε ποσοστό 1% (το οποίο γίνεται 3,3% από το 2020, με προοπτική περαιτέρω αύξησης τα επόμενα χρόνια) ενώ η επισήμανση στις αντλίες των πρατηρίων σύμφωνα με τη σχετική Κοινοτική Οδηγία έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί στις 12 Οκτωβρίου αλλά εκκρεμεί η έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης.

Η νομοθεσία προβλέπει επίσης ειδικές διαδικασίες ανάμιξης και μεταφοράς της νέας βενζίνης καθώς η βιοαιθανόλη διαλύεται εύκολα στο νερό και η ύπαρξη υγρασίας στο μείγμα βενζίνης - βιοαιθανόλης μπορεί να οδηγήσει σε διαχωρισμό των δύο ουσιών. Για το λόγο αυτό επιβάλλεται όλα τα συστήματα διακίνησης μειγμάτων βιοαιθανόλης να είναι «ξηρά», δηλαδή χωρίς την παρουσία υγρασίας.

Σημειώνεται πως ήδη από το 2005 το ντήζελ που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά περιλαμβάνει βιοντήζελ σε ποσοστό 7%, ποσοστό το οποίο για το 2018 αντιστοιχεί σε 133 εκατ. λίτρα βιοντήζελ που παράγεται ή εισάγεται στην ελληνική αγορά από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Η εισαγωγή των βιοκαυσίμων στις μεταφορές αποτελεί ευρωπαϊκή πολιτική που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών στη θέση των ορυκτών καυσίμων.

Σε ό,τι αφορά τις νέες επισημάνσεις, σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία για τα εναλλακτικά καύσιμα 2014/94, αυτές τοποθετούνται στα καινούργια αυτοκίνητα (παραγωγής από τον Οκτώβριο 2018 και μετά), στην περιοχή της τάπας πλήρωσης καυσίμου, στο εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινήτου, στην αντλία καυσίμου όλων των πρατηρίων και στο ακροφύσιο της αντλίας και στα καταστήματα εμπορίας αυτοκινήτων. Οι νέες ετικέτες θα πληροφορούν καλύτερα τους οδηγούς σχετικά με την καταλληλότητα των καυσίμων για τα οχήματά τους, οπουδήποτε και αν ταξιδεύουν στην ΕΕ, ενώ θα τους βοηθούν να αποφεύγουν τη χρήση ακατάλληλου καυσίμου και θα ενημερώσουν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της επιλογής τους.

Η Οδηγία έχει μεταφερθεί στο εσωτερικό δίκαιο με το νόμο 4439/2016, εκκρεμεί ωστόσο η έκδοση Υπουργικής Απόφασης από το υπουργείο Οικονομίας που θα επιβάλλει στα πρατήρια και τις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων να τοποθετήσουν τις νέες ετικέτες, σύμφωνα με τα αντίστοιχα πρότυπα που έχει ήδη καταρτίσει ο ΕΛΟΤ. Η Ομοσπονδία των Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) έχει ήδη υποβάλει πρόταση να αναλάβει την διανομή και επικόλληση των σημάτων στα πρατήρια. Οι ετικέτες που θα τοποθετηθούν σε όλα τα πρατήρια θα είναι:

-Για τη βενζίνη ένας κύκλος με το γράμμα Ε (από τη λέξη ethanol, αιθανόλη) ένας αριθμός που υποδεικνύει το μέγιστο ποσοστό περιεκτικότητας σε αιθανόλη. Για παράδειγμα το αυτοκόλλητο Ε10 σε μια αντλία θα σημαίνει ότι παρέχει βενζίνη με περιεκτικότητα έως 10% σε αιθανόλη. Στο ρεζερβουάρ αντίστοιχα η ίδια επισήμανση θα σημαίνει ότι το όχημα μπορεί να χρησιμοποιήσει βενζίνη με μέγιστη περιεκτικότητα αιθανόλης 10%.

-Για το ντήζελ ένα τετράγωνο με το γράμμα Β (βιοντήζελ) και τον αντίστοιχο αριθμό.

-Για τα αέρια καύσιμα ένα διαμάντι (ρόμβος) με τις ενδείξεις LPG για το υγραέριο, CNG για το συμπιεσμένο φυσικό αέριο, LNG για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και Η2 για το υδρογόνο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χωρίς τις αισθήσεις τους δύο άνδρες που εγκλωβίστηκαν σε φωτιά σε διαμέρισμα στην Καλλιθέα

Ελλάδα Χτες
Η φωτιά φέρεται να ξέσπασε μετά από έκρηξη θερμαντικού μέσου (πιθανότατα σόμπα υγραερίου)

«Κλείδωσε» η συνάντηση Ζελένσκι‑Τραμπ για τις 28 Δεκεμβρίου στη Φλόρντα – Τα 20+1 σημεία του ειρηνευτικού σχεδίου

Κόσμος Χτες
Τα μεγαλύτερα «αγκάθια» για την επίτευξη συμφωνίας είναι η παραχώρηση εδαφών και το καθεστώς του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

Τραγωδία στα Βαρδούσια: Νεκροί εντοπίστηκαν οι ορειβάτες που αγνοούνταν

Ελλάδα Χτες
Πρόκειται για τρεις άνδρες και μία γυναίκα οι οποίοι βρέθηκαν θαμμένοι σε χιονοστιβάδα

Συναγερμός στη Φθιώτιδα για τρεις ορειβάτες που αγνοούνται στην περιοχή του Αθανασίου Διάκου

Ελλάδα Χτες
Οι τρεις φίλοι έχουν να δώσουν σημεία ζωής από το πρωί των Χριστουγέννων

Τραγωδία στη Ροδόπη: Νεκρό παιδί 7 ετών από φωτιά σε σπίτι – Στο νοσοκομείο το 5χρονο αδερφάκι του και ο πατέρας του

Ελλάδα Χτες
Οι αρχές στη Ροδόπη έχουν ξεκινήσει ήδη το έργο της προανάκρισης για να διαπιστωθεί τι προκάλεσε την ανάφλεξη που οδήγησε στον θάνατο του μικρού παιδιού

Νέο κήρυγμα του Μητροπολίτη Σερβίων & Κοζάνης Παύλου προκαλεί αντιδράσεις

Ελλάδα Χτες
«Σκότωσες έναν άνθρωπο; Δεν τρέχει τίποτα, σκότωσες ένα σκυλί; 30.000 ευρώ πρόστιμο»

Γερμανία: Σε ιστορικό χαμηλό οι ευκαιρίες εργασίας για ανέργους

Οικονομία Χτες
Προειδοποίηση από την επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης

Αστατος καιρός με βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας – Λίγα χιόνια στα ορεινά και πτώση της θερμοκρασίας

Καιρός Χτες
Σε ανατολική Θεσσαλία, Εύβοια, Σποράδες, ανατολική Στερεά και νησιά του Ιονίου τα πιο έντονα φαινόμενα

Αρης Μουγκοπέτρος: Σήμερα στον εισαγγελέα μετά τη μήνυση της συζύγου του για ενδοοικογενειακή απειλή, τι ισχυρίζεται ο μουσικός

Ελλάδα Χτες
Η σύλληψη έγινε ανήμερα Χριστούγεννα στην Τρίπολη - Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζευγάρι το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε προβλήματα στη σχέση του και ο Αρης Μουγκοπέτρος, είχε φύγει από το σπίτι στις 15 Δεκεμβρίου

Επιδρομές των ΗΠΑ κατά θέσεων του ISIS στη Νιγηρία – Τραμπ: Ο νεκροί τρομοκράτες θα αυξηθούν αν συνεχιστεί η σφαγή των Χριστιανών

Κόσμος Χτες
Η επιχείρηση δεν ήταν μονομερής, καθώς υπήρξε συντονισμός με την κυβέρνηση της Νιγηρίας

Guardian: Γιατί Τραμπ και Πούτιν θέλουν να «διαλύσουν» την Ευρώπη

Κόσμος Χτες
H στρατηγική τους οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα: μια Ευρώπη πιο αδύναμη, πιο διχασμένη και λιγότερο ικανή να υπερασπιστεί τις αξίες της