E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Eπίσημη συγγνώμη από τον Ιταλό Πρόεδρο για τον πόλεμο του ’40

Ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στην επίσημη παρέλαση της Θεσσαλονίκης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/10/2018 | 12:54

Eπίσημη συγγνώμη από τον Ιταλό Πρόεδρο για τον πόλεμο του ’40

Μια συγνώμη που άργησε πολύ, "έρχεται" αύριο στη Θεσσαλονίκη. Η συγγνώμη της Ιταλίας προς τους Έλληνες για την απρόκλητη κήρυξη πολέμου στις 28 Οκτωβρίου του 1940, θα εκφραστεί αύριο δημόσια  από τον πρόεδρο της ιταλικής Δημοκρατίας κ. Σέρτζιο Ματαρέλα. Και μάλιστα από το βήμα της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης για το «ΟΧΙ».

Ο Ιταλός πρόεδρος έρχεται στην Θεσσαλονίκη κατόπιν προσκλήσεως του ομολόγου του κ. Προκόπη Παυλόπουλου, για να παρακολουθήσει την επιβλητική παρέλαση δια της οποίας οι Έλληνες τιμούν την εποποιία της νίκης τους εναντίον των επιτιθέμενων στρατιών του φασιστικού καθεστώτος του Μουσολίνι.

Και θα αδράξει την ευκαιρία, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, να ζητήσει επισήμως συγγνώμη για λογαριασμό της χώρας του για τα δεινά που προκάλεσε ο πόλεμος αυτός και τα όσα επακολούθησαν, στον ελληνικό λαό.

Θα είναι η πρώτη φορά που από πλευράς Ρώμης θα γίνει αυτό και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο, ενώ δεν υπολείπεται συμβολισμών και η παρουσία στην στρατιωτική παρέλαση του ίδιου του προέδρου της Δημοκρατίας της Ιταλίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι δυο πρόεδροι μετά την παρέλαση της Θεσσαλονίκης θα αναχωρήσουν αεροπορικώς για την Κεφαλονιά, όπου θα αποτίσουν φόρο τιμής στην μνήμη των χιλιάδων εγκλωβισμένων στρατιωτών της μεραρχίας «Ακουα», που  αρνούμενοι να παραδώσουν τα όπλα τους σκοτώθηκαν πολεμώντας γενναία στις φονικές μάχες εναντίον γερμανικών στρατευμάτων, αμέσως μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας.

Ο κ. Ματαρέλα θα καταθέσει το πρωί στεφάνι στο Γ' Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια θα μεταβεί στην εξέδρα της παρέλασης την οποία θα παρακολουθήσει μαζί με τον κ. Παυλόπουλο. Από την Κεφαλονιά και μέσω Κέρκυρας αναμένεται να επιστρέψει το βράδυ στη Ρώμη, ο (από το 2015) πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, καθηγητής του διεθνούς δικαίου, βουλευτής και υπουργός του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος παλαιότερα, αποτελεί σήμερα την κορυφαία σταθερά σε μια Ιταλία που βυθίζεται στην πολιτική ρευστότητα και οι σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση κλυδωνίζονται.

Με μακρά παράδοση στην δημόσια ζωή η οικογένειά του, ο αδερφός του Πιερσαντι, δικαστής, και πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Σικελίας, με έντονη δράση εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος, δολοφονήθηκε τον Ιανουάριο του 1980 από τη μαφία στο Παλέρμο.

Η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι με την αστυνομία να έχει σχεδιάσει αυστηρά μέτρα φρούρησης, ώστε να αποτραπούν πιθανά επεισόδια, όπως εκείνα του 2011 που ανάγκασαν τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια να αποχωρήσει από την εξέδρα.

Για αύριο, πάντως, την ώρα της παρέλασης στην περιοχή έχει προγραμματιστεί  συγκέντρωση εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Hellenic Train: 24ωρη απεργία κήρυξαν οι εργαζόμενοι για αύριο

Ελλάδα 17.11.2025
Τα σωματεία κάνουν λόγο για επικίνδυνες συνθήκες εργασίας σε μηχανοστάσια, έλλειψη συντήρησης υποδομών και υποστελέχωση σε κρίσιμες ειδικότητες

Κίνα: Δίνουν κουπόνια σε νεόνυμφους για να αυξηθούν οι γάμοι

Κόσμος 17.11.2025
Οι νεόνυμφοι θα λάβουν οκτώ καταναλωτικά κουπόνια γάμου συνολικής αξίας 141 δολαρίων - Πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Πέθανε η χρυσή Παραολυμπιονίκης Πέιτζ Γκρέκο σε ηλικία 28 ετών

Αθλητικά Νέα 17.11.2025
«Μας παρηγορεί το πόσο πολύ αγαπήθηκε» δήλωσε η μητέρα της - Τα συγκινητικά μηνύματα για τον θάνατό της

Λεωφορείο που μετέφερε προσκυνητές συγκρούστηκε με βυτιοφόρο στη Σαουδική Αραβία ‑ Αναφορές για δεκάδες θύματα

Κόσμος 17.11.2025
Αρκετοί Ινδοί μεταξύ των προσκυνητών, τη θλίψη του για το περιστατικό εξέφρασε ο Ναρέντρα Μόντι

Ράνια Καρατζαφέρη: «Ήταν η κακιά στιγμή» ‑ Τι είπε η δημοσιογράφος για το επεισόδιο με αστυνομικούς

Ελλάδα 17.11.2025
Η Ράνια Καρατζαφέρη εξήγησε ότι το περιστατικό σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, όταν επέβαινε σε αυτοκίνητο με έναν οικογενειακό της φίλο

«Μαμά όλα θα πάνε τέλεια! Μην φοβάσαι» ‑ Συγκινεί το μήνυμα του 18χρονου Μάριου πριν τη μεταμόσχευση στην Ιταλία

Ελλάδα 17.11.2025
O 18χρονος βρίσκεται στην Ιταλία από το βράδυ της Κυριακής - Πάσχει από σπάνιο σύνδρομο

Πότε θα γίνει η πρώτη πληρωμή για το επίδομα θέρμανσης 2025‑2026 ‑ Πλήθος αιτήσεων

Οικονομία 17.11.2025
Πότε θα καταβληθεί η πρώτη δόση από το επίδομα θέρμανσης 2025-2026. Πώς γίνεται η αίτηση στο myΘέρμανση όταν πρόκειται για πολυκατοικίες

Καιρός: Καμπανάκι από τον Σάκη Αρναούτογλου ‑ «Προσοχή σε 2 περιοχές τις επόμενες ημέρες»

Καιρός 17.11.2025
Για «εμμονική» κακοκαιρία κάνει λόγο ο έμπειρος προγνώστης

Temu και Shein: Πότε κλείνει το «παράθυρο» των αφορολόγητων δεμάτων

Κόσμος 17.11.2025
Τι αλλάζει για τον καταναλωτή

«Δεν ξέρω αν είναι καλή ιδέα να μείνω μόνος μαζί της» έλεγε ο 9χρονος για τη μητέρα του που τον μαχαίρωσε

Κόσμος 17.11.2025
Η δολοφονία του 9χρονου από την 55χρονη Ουκρανή μητέρα του έχει συγκλονίσει την Ιταλιά

Νωρίτερα πληρώνονται φέτος συντάξεις και δώρο Χριστουγέννων

Οικονομία 17.11.2025
Οι επικρατέστερες ημερομηνίες πληρωμής ανά ταμείο

Απόφαση του ΣτΕ αλλάζει τις αγοραπωλησίες ακινήτων

Οικονομία 17.11.2025
Η ΑΑΔΕ «σκανάρει» τα συμβόλαια