E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Eπίσημη συγγνώμη από τον Ιταλό Πρόεδρο για τον πόλεμο του ’40

Ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στην επίσημη παρέλαση της Θεσσαλονίκης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/10/2018 | 12:54

Eπίσημη συγγνώμη από τον Ιταλό Πρόεδρο για τον πόλεμο του ’40

Μια συγνώμη που άργησε πολύ, "έρχεται" αύριο στη Θεσσαλονίκη. Η συγγνώμη της Ιταλίας προς τους Έλληνες για την απρόκλητη κήρυξη πολέμου στις 28 Οκτωβρίου του 1940, θα εκφραστεί αύριο δημόσια  από τον πρόεδρο της ιταλικής Δημοκρατίας κ. Σέρτζιο Ματαρέλα. Και μάλιστα από το βήμα της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης για το «ΟΧΙ».

Ο Ιταλός πρόεδρος έρχεται στην Θεσσαλονίκη κατόπιν προσκλήσεως του ομολόγου του κ. Προκόπη Παυλόπουλου, για να παρακολουθήσει την επιβλητική παρέλαση δια της οποίας οι Έλληνες τιμούν την εποποιία της νίκης τους εναντίον των επιτιθέμενων στρατιών του φασιστικού καθεστώτος του Μουσολίνι.

Και θα αδράξει την ευκαιρία, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, να ζητήσει επισήμως συγγνώμη για λογαριασμό της χώρας του για τα δεινά που προκάλεσε ο πόλεμος αυτός και τα όσα επακολούθησαν, στον ελληνικό λαό.

Θα είναι η πρώτη φορά που από πλευράς Ρώμης θα γίνει αυτό και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο, ενώ δεν υπολείπεται συμβολισμών και η παρουσία στην στρατιωτική παρέλαση του ίδιου του προέδρου της Δημοκρατίας της Ιταλίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι δυο πρόεδροι μετά την παρέλαση της Θεσσαλονίκης θα αναχωρήσουν αεροπορικώς για την Κεφαλονιά, όπου θα αποτίσουν φόρο τιμής στην μνήμη των χιλιάδων εγκλωβισμένων στρατιωτών της μεραρχίας «Ακουα», που  αρνούμενοι να παραδώσουν τα όπλα τους σκοτώθηκαν πολεμώντας γενναία στις φονικές μάχες εναντίον γερμανικών στρατευμάτων, αμέσως μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας.

Ο κ. Ματαρέλα θα καταθέσει το πρωί στεφάνι στο Γ' Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια θα μεταβεί στην εξέδρα της παρέλασης την οποία θα παρακολουθήσει μαζί με τον κ. Παυλόπουλο. Από την Κεφαλονιά και μέσω Κέρκυρας αναμένεται να επιστρέψει το βράδυ στη Ρώμη, ο (από το 2015) πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, καθηγητής του διεθνούς δικαίου, βουλευτής και υπουργός του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος παλαιότερα, αποτελεί σήμερα την κορυφαία σταθερά σε μια Ιταλία που βυθίζεται στην πολιτική ρευστότητα και οι σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση κλυδωνίζονται.

Με μακρά παράδοση στην δημόσια ζωή η οικογένειά του, ο αδερφός του Πιερσαντι, δικαστής, και πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Σικελίας, με έντονη δράση εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος, δολοφονήθηκε τον Ιανουάριο του 1980 από τη μαφία στο Παλέρμο.

Η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι με την αστυνομία να έχει σχεδιάσει αυστηρά μέτρα φρούρησης, ώστε να αποτραπούν πιθανά επεισόδια, όπως εκείνα του 2011 που ανάγκασαν τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια να αποχωρήσει από την εξέδρα.

Για αύριο, πάντως, την ώρα της παρέλασης στην περιοχή έχει προγραμματιστεί  συγκέντρωση εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Τον σκοτώσαμε; Καλά κάναμε!»: Χυδαία σχόλια και επεισόδια έξω από τα δικαστήρια μετά τα ισόβια για τον θάνατο του 11χρονου Μάριου

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Μετά την καταδίκη του πρώτου κατηγορούμενου σε ισόβια, συγγενείς του επιτέθηκαν σε τηλεοπτικά συνεργεία, κάμερες και δημοσιογράφους

Ρήξη Τραμπ ‑ Μελόνι μετά τη G7: «Με εκλιπαρούσε για μία φωτογραφία, τη λυπήθηκα» ‑ «Εγώ και η Ιταλία δεν παρακαλάμε»

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Ο Αντόνιο Ταγιάνι ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στις ΗΠΑ μετά τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ - Οργισμένη απάντηση από τη Ρώμη

«Εύχομαι να κρύφτηκε, γιατί φοβόταν τον αδερφό της» – Τι λέει ο θείος της αγνοούμενης Σταυρούλας Λεβεντάκη

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
«Δεν υπήρχε πιθανότητα να είχε αυτοκτονήσει. Ήταν μια αθώα κοπέλα»

Χειροπέδες σε δίδυμα αδέρφια στο Κορωπί μετά από άγριο επεισόδιο και εντοπισμό οπλοπολυβόλου

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Βαρύ οπλοστάσιο έκρυβαν οι δύο 55χρονοι που συνελήφθησαν για απειλή και επικίνδυνη σωματική βλάβη

Πανελλήνιες 2026: Στις 25 Ιουνίου ανακοινώνονται οι βαθμολογίες των υποψηφίων

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας

Εξαφάνιση Σταυρούλας Λεβεντάκη: Νέα εξέλιξη για τον βασικό ύποπτο ‑ Αγνοείται από εχθές

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Οι αρχές αναζητούν και τη 45χρονη και τον άνδρα που του νοίκιαζε το σπίτι

Reuters: Ισραήλ και Χεζμπολάχ συμφώνησαν σε εκεχειρία ‑ Ξεκινά σήμερα

Κόσμος 19.06.2026
«Η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός» δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος

Δίκη για τον 11χρονο Μάριο: Ομόφωνα ένοχος ο βασικός κατηγορούμενος ‑ Ισόβια η ποινή του

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Στον βασικό κατηγορούμενο δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό

Μισθοδοσία Αρχιερέων: Ανακρίβειες τα υπέρογκα ποσά, εξηγεί η Διαρκής Ιερά Σύνοδος

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Απαντήσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα περί αυξήσεων στους μισθούς των Αρχιερέων

Αλεξία Μπακογιάννη: Περπατώ με τα παιδιά μου και βλέπω Κουφοντίνα ή Γιωτόπουλο, τι να κάνω;

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
«Αν δεν αντιδράσω δεν μπορώ να κοιτάξω τον εαυτό μου στον καθρέφτη. Αν αντιδράσω είμαι απολύτως εν αδίκω»

Ο ΠΑΟΚ ανακοίνωσε και επίσημα το διαζύγιο με τον Λουτσέσκου

Αθλητικά Νέα 19.06.2026
Ο Δικέφαλος με μια λιτή ανακοίνωση έβαλε τους τίτλους τέλους στην κοινή πορεία του με τον Ραζβάν Λουτσέσκου