E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή 28 Οκτωβρίου

Τελικά μετακινούνται οι δείκτες;

Δημοσίευση 25/10/2018 | 14:18

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή 28 Οκτωβρίου

Μία ώρα πίσω γυρίζουν οι δείκτες των ρολογιών τα ξημερώματα της Κυριακής, 28 Οκτωβρίου, γεγονός που σηματοδοτεί την εναλλαγή της χειμερινής ώρας, που κάθε χρόνο έχει προσδιοριστεί για την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

Επομένως στις 04:00 τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Οκτωβρίου 2018, γυρνάμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω, δηλαδή να δείχνουν 03:00.

Μεγάλη σύγχυση για τη φετινή αλλαγή

Ωστόσο, η φετινή αλλαγή συνοδεύεται από σύγχυση, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει την αναστολή της εναλλαγής ανάμεσα σε θερινή και χειμερινή ώρα. Τα κράτη-μέλη έχουν περιθώριο μέχρι τον Απρίλιο του 2019 να αποφασίσουν εάν θα υιοθετήσουν ή όχι την πρόταση της Κομισιόν.

Τι προτείνει η Κομισιόν

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στα μέσα Σεπτεμβρίου, παρουσίασε την πρότασή του για κατάργηση του μέτρου που προβλέπει να προχωρούν οι δείκτες των ρολογιών μια ώρα μπροστά τον Μάρτιο και μια ώρα πίσω τον Οκτώβριο.

Για να εφαρμοστεί το μέτρο, η πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ, ενώ κάθε κράτος-μέλος μπορεί ξεχωριστά να αποφασίσει για το ζήτημα.

Αν και υπάρχει η δυνατότητα διαφορετικών επιλογών ανάμεσα στα κράτη-μέλη, στόχος της Κομισιόν είναι να υπάρξει κοινή απόφαση για το μέτρο.

Μέχρι τέλος Απριλίου 2019 οι τελικές αποφάσεις

Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να διαβιβάσουν την επιλογή τους το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου 2019. Εάν τελικά η πρόταση της Κομισιόν περάσει, τότε η 31η μαρτίου 2019 θα είναι η τελευταία φορά που θα υπάρξει αλλαγή στη θερινή ώρα.

Οι χώρες που επιθυμούν να επιστρέψουν μόνιμα στη χειμερινή ώρα θα έχουν στη συνέχεια τη δυνατότητα να την αλλάξουν μια τελευταία φορά στις 27 Οκτωβρίου 2019, καθώς στη συνέχεια οι εποχικές αλλαγές ώρας δεν θα είναι πλέον δυνατές.

Υπέρ της αναστολής οι Ευρωπαίοι

Σε διαβούλευση που έγινε από την Κομισιόν, το 84% των πολιτών ζήτησαν να σταματήσει η αλλαγή της ώρας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη φορά που μία ηλεκτρονική διαβούλευση κατέγραφε τόσο μεγάλη συμμετοχή σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πάσχα 2026: Νέα συγκέντρωση βίγκαν στο Σύνταγμα

Ελλάδα 08.04.2026
«2 εκατομμύρια σφαγές, όταν χωρίζονται φωνάζουν δυνατά»

Πάσχα 2026: Στα ύψη οι τιμές σε τσουρέκια και πασχαλινά αυγά

Οικονομία 08.04.2026
Οι διεθνείς τιμές βασικών πρώτων υλών για την παρασκευή τσουρεκιού, όπως το γάλα, η ζάχαρη και το βούτυρο, εμφανίζουν πτωτική τάση

Ισλαμαμπάντ: 10 Απριλίου οι διαπραγματεύσεις για οριστική συμφωνία ΗΠΑ‑Ιράν

Κόσμος 08.04.2026
Στην προσωρινή κατάπαυση του πυρός συμπεριλαμβάνεται και ο Λίβανος

«Νίκη για το Ιράν» – Η στιγμή της ανακοίνωσης για κατάπαυση πυρός με τις ΗΠΑ

Κόσμος 08.04.2026
Η κρατική τηλεόραση διαβάζει τη συμφωνία, ενώ οι δρόμοι της Τεχεράνης γεμίζουν κόσμο

Ανάλυση BBC: Τι σημαίνει η εκεχειρία δύο εβδομάδων Ιράν ‑ ΗΠΑ

Κόσμος 08.04.2026
Το Ιράν αποδέχθηκε πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ για δύο εβδομάδες εκεχειρία, αποτρέποντας άμεση στρατιωτική κλιμάκωση

Ειρηνευτικό σχέδιο Ιράν: Τι προβλέπει για κυρώσεις, Στενά Ορμούζ και πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Κόσμος 08.04.2026
Έλεγχος στο Ορμούζ, άρση κυρώσεων και αποχώρηση αμερικανικών δυνάμεων μεταξύ των βασικών όρων.

Το τέλος του πολέμου δε θα φέρει τέλος της ακρίβειας

Κόσμος 08.04.2026
Γιατί ο πληθωρισμός στοιχειώνει την παγκόσμια οικονομία

Τέλος στο θρίλερ: Ελεύθερη η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Σέλι Κίτλεσον στο Ιράκ

Κόσμος Χτες
Η Κίτλεσον είναι Αμερικανίδα δημοσιογράφος με έδρα της Ρώμη

Τhe Sun: Φιάσκο με το Dragon που έστειλε η Βρετανία στην Κύπρο ‑Αποσύρεται λόγω τεχνικού προβλήματος

Κόσμος Χτες
Η Βρετανία είχε δεχθεί επικρίσεις για την αργή ανάπτυξή του στη Μεγαλόνησο - Έφτασε στην Κύπρο μετά από τρεις και πλέον εβδομάδες από το χτύπημα στο Ακρωτήρι

Πέθανε ο Μιρτσέα Λουτσέσκου

Αθλητικά Νέα Χτες
«Έφυγε» σε ηλικία 80 ετών ο Ρουμάνος προπονητής