E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κοτζιάς: Καρφιά για Καμμένο ‑ «Κανείς δεν μπορεί να πηγαίνει στο εξωτερικό και να λέει ότι θέλει»

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ξεκίνησε την προγραμματισμένη περιοδεία του από την Κρήτη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/10/2018 | 21:10

Κοτζιάς: Καρφιά για Καμμένο ‑ «Κανείς δεν μπορεί να πηγαίνει στο εξωτερικό και να λέει ότι θέλει»

Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση και ομιλία μετά την παραίτησή του από υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε στο Εμπορικό Επιμελητήριο Ηρακλείου στην Κρήτη, ο Πρόεδρος του ΠΡΑΤΤΩ, Νίκος Κοτζιάς, στο πλαίσιο προγραμματισμένης περιοδείας.

Με το πέρας της ομιλίας του στο Εμπορικό Επιμελητήριο Ηρακλείου ρωτήθηκε για την παραίτηση του από το υπουργείο Εξωτερικών και «γιατί ο πρωθυπουργός επέλεξε να τον θυσιάσει». Ο Νίκος Κοτζιάς επανέλαβε το ποίημα του Καβάφη τονίζοντας ότι «ο κάθε άνθρωπος βλέπει την στιγμή και την ανάγκη να πει το μεγάλο όχι».

Ωστόσο, όπως είπε «η κυβέρνηση πρέπει να πάει με άλλες δυνατότητες και έχει, ο πρωθυπουργός το μετράει διαφορετικά, έχει και άλλη σχέση με τον εταίρο, εγώ δεν έχω άλλη σχέση με τον εταίρο γιατί καταγράφω ότι λέει διεθνώς». Μίλησε για υπονόμευση της κυβέρνησης και της εξωτερικής πολιτικής, για αυτό αντέδρασε. «Δεν γίνεται να υπάρχουν δύο ΥΠΕΞ. Δεν γίνεται να βγαίνει κάποιος και να λέει ότι θέλει για τη χώρα στο εξωτερικό», είπε χαρακτηριστικά.

'Όπως είπε ο κ. Κοτζιάς «με την στάση μου υπερασπίστηκα την αξιοπρέπεια της χώρας, της κυβέρνησης και τη δική μου, ειπώθηκαν βαριά πράγματα χωρίς κανένας να τα μαζεύει. Πολλοί λένε ότι ο Κοτζιάς έβαλε το εγώ πάνω από το εμείς, εγώ δεν ήξερα ότι στην Αριστερά ο Καμμένος είναι το εμείς...» και πρόσθεσε ότι «το εμείς είναι η πολιτική και όχι τα πρόσωπα».

O πρώην υπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με τη διεθνή κατάσταση και με έμφαση στο Κυπριακό. «Είμαστε μπροστά σε ένα κόσμο που αλλάζει. Πρέπει να απαντήσουμε ποια είναι η θέση της χώρας. Η χώρα που αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς είναι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας».

Όπως είπε, πάμε σε έναν κόσμο διπολικό. «Ο τομέας που έχει πλεονεκτήματα η χώρα μας είναι ο Πολιτισμός. Όταν αλλάζουν τα πράγματα υπάρχει αναταραχή, ανασφάλεια και αναρχία. Δεν πρέπει να είμαστε παθητικοί, αλλά να έχουμε ενεργητική εξωτερική πολιτική. Πολυδιάστατη. Που να συμβάλλει στη σταθεροποίηση του Ευρωπαϊκού οράματος, στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο».

Αναφέρθηκε στο Κυπριακό λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «η Κύπρος έχει αλλάξει θέση στο γεωπολιτικό γίγνεσθαι».

Σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία τόνισε ότι «στην ίδια κατεύθυνση δουλέψαμε και στην Αλβανία. Προχωρήσαμε σε συνεννόηση πακέτο με την Αλβανία. Μετά από 78 χρόνια βρήκαμε αυτά τα λείψανα των ηρώων μας εκεί και τα ενταφιάσαμε επίσημα για να αναπαυθούν οι ψυχές των ηρώων μας».

Για το Μακεδονικό, είπε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε ο πιο άμεσος γείτονας μας να είναι υπό την επιρροή της Τουρκίας; Θέλουμε διαμελισμό κράτους και να μοιραστεί αυτή η χώρα σε Βουλγαρία και Αλβανία; Θέλουμε σταθεροποίηση στα Βαλκάνια. Να αυξήσουμε την επιρροή μας εκεί. Η FYROM ονομάζεται σκέτη Μακεδονία διεθνώς. Παίρνουν πίσω αυτό τον όρο. Άλλαξε το όνομα της με τη συμφωνία. Όνομα που να άλλαξε από πίεση τρίτων το έκανε μόνο η γερμανική Αυστρία στην παγκόσμια ιστορία. Η μόνη αλλαγή που είχαμε ήταν με πόλεμο. Τώρα το επιβάλλουμε με συμφωνία"

Και συνέχισε λέγοντας: «Θέλουμε πόλεμο ή φίλους για να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας στο ανατολικό ζήτημα;Η μακεδονική γλώσσα αναγνωρίζεται από το 19ο αιώνα. Έχει αναγνωριστεί από τον Αβέρωφ. Και αυτή η γλώσσα επετράπη από την κυβέρνηση Καραμανλή το 1977 να γίνει επίσημη στον ΟΗΕ. Αναγνωρίστηκε επίσης από τις κυβερνήσεις Μητσοτάκη και Παπανδρέου. Εμείς ξεκαθαρίσαμε από την πλευρά μας ότι η γλώσσα αυτή είναι σλαβική. Δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική και την αρχαία ελληνική».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Βιβλικό δικαίωμα» του Ισραήλ να καταλάβει όλη τη Μέση Ανατολή, λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην περιοχή

Κόσμος 21.02.2026
«Θα ήταν μια χαρά αν έπαιρνε όλα τα εδάφη» είπε ο Μάικ Χάκαμπι σε συνέντευξη, υπερασπιζόμενος τις ενέργειες του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια καλεί τον Τραμπ να αποζημιώσει τους Αμερικανούς μετά την ακύρωση των δασμών

Κόσμος Χτες
Κάθε δολάριο που αφαιρέθηκε παράνομα πρέπει να καταβληθεί αμέσως, με τους τόκους. Να επιστρέψεις τα χρήματα» τόνισε ο Γκάβιν Νιούσομ

Κακοκαιρία: Ξεκίνησε η μπόρα στην Αττική

Καιρός Χτες
Βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές

Έκπτωτος πρίγκιπας Αντριου: Οι λόγοι που ο Ουίλιαμ μπορεί να αισθάνεται «απελευθερωμένος» με την σύλληψη του θείου του

Κόσμος Χτες
Το παρασκήνιο της ρήξης ανάμεσα στον πρίγκιπα της Ουαλίας και τον Αντριου, η «σιδηρά» στάση του βασιλιά Καρόλου και η επόμενη μέρα για τη βρετανική μοναρχία

Δασμοί Τραμπ: Ελπίδες για παγκόσμια οικονομική «ανάσα» μετά το «άκυρο» του Ανώτατου Δικαστηρίου στις ΗΠΑ

Οικονομία Χτες
Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι οι γενικευμένοι δασμοί δεν είχαν νόμιμη βάση, ανοίγοντας δρόμο για ανατροπή στο εμπορικό κόστος και για επιστροφές δασμών εκατοντάδων δισ. δολαρίων

Βίντεο‑ντοκουμέντο από το φονικό στον Δομοκό δείχνει αρχιφύλακα και εκτελεστή πριν και μετά το έγκλημα

Ελλάδα Χτες
Το βιντεοληπτικό υλικό που εξετάζουν οι Αρχές για τη δολοφονία στις Φυλακές Δομοκού

Δημοσιογράφος της DW συνελήφθη στην Τουρκία για «προσβολή κατά του προέδρου»

Κόσμος Χτες
Ποιος είναι ο Alican Uludağ - Τον συνέλαβαν 30 αστυνομικοί, μεταδίδει η Deutsche Welle

Σε εξέλιξη η έξοδος των εκδρομέων της Καθαράς Δευτέρας: Μποτιλιαρισμένος ο Κηφισός, 30λεπτες καθυστερήσεις στην Αττική Οδό

Ελλάδα Χτες
Ουρές χιλιομέτρων στην Αθηνών - Λαμίας στο ύψος της Υλίκης - Πληρότητες 100% στα δρομολόγια για Πάτρα από τα ΚΤΕΛ Κηφισού

Ισχυρό πλήγμα στον Τραμπ: Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακυρώνει δασμούς του

Κόσμος Χτες
Το γεγονός προκαλεί εντύπωση, καθώς πέρυσι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ τάχθηκε επανειλημμένα υπέρ του Προέδρου σε μια σειρά έκτακτων αποφάσεων για τη μετανάστευση, την απόλυση των επικεφαλής ανεξάρτητων οργανισμών και τις βαθιές περικοπές στις κρατικές δαπάνες.

Όλγα Κεφαλογιάννη: Απέσυρε την αγωγή εις βάρος του Μίνου Μάτσα για την επιμέλεια των παιδιών

Πολιτική Χτες
Η Υπουργός Τουρισμού παραιτήθηκε από τη δικαστική διεκδίκηση της επιμέλειας που είχε καταθέσει τον Ιανουάριο

Καισαριανή: Η πρώτη δήλωση του Βέλγου συλλέκτη για τις φωτογραφίες: «Ανακουφισμένος που τελείωσαν όλα»

Ελλάδα Χτες
Ανέφερε ότι υπάρχει λύση στο τραπέζι με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τις φωτογραφίες