E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κοτζιάς: Καρφιά για Καμμένο ‑ «Κανείς δεν μπορεί να πηγαίνει στο εξωτερικό και να λέει ότι θέλει»

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ξεκίνησε την προγραμματισμένη περιοδεία του από την Κρήτη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/10/2018 | 21:10

Κοτζιάς: Καρφιά για Καμμένο ‑ «Κανείς δεν μπορεί να πηγαίνει στο εξωτερικό και να λέει ότι θέλει»

Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση και ομιλία μετά την παραίτησή του από υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε στο Εμπορικό Επιμελητήριο Ηρακλείου στην Κρήτη, ο Πρόεδρος του ΠΡΑΤΤΩ, Νίκος Κοτζιάς, στο πλαίσιο προγραμματισμένης περιοδείας.

Με το πέρας της ομιλίας του στο Εμπορικό Επιμελητήριο Ηρακλείου ρωτήθηκε για την παραίτηση του από το υπουργείο Εξωτερικών και «γιατί ο πρωθυπουργός επέλεξε να τον θυσιάσει». Ο Νίκος Κοτζιάς επανέλαβε το ποίημα του Καβάφη τονίζοντας ότι «ο κάθε άνθρωπος βλέπει την στιγμή και την ανάγκη να πει το μεγάλο όχι».

Ωστόσο, όπως είπε «η κυβέρνηση πρέπει να πάει με άλλες δυνατότητες και έχει, ο πρωθυπουργός το μετράει διαφορετικά, έχει και άλλη σχέση με τον εταίρο, εγώ δεν έχω άλλη σχέση με τον εταίρο γιατί καταγράφω ότι λέει διεθνώς». Μίλησε για υπονόμευση της κυβέρνησης και της εξωτερικής πολιτικής, για αυτό αντέδρασε. «Δεν γίνεται να υπάρχουν δύο ΥΠΕΞ. Δεν γίνεται να βγαίνει κάποιος και να λέει ότι θέλει για τη χώρα στο εξωτερικό», είπε χαρακτηριστικά.

'Όπως είπε ο κ. Κοτζιάς «με την στάση μου υπερασπίστηκα την αξιοπρέπεια της χώρας, της κυβέρνησης και τη δική μου, ειπώθηκαν βαριά πράγματα χωρίς κανένας να τα μαζεύει. Πολλοί λένε ότι ο Κοτζιάς έβαλε το εγώ πάνω από το εμείς, εγώ δεν ήξερα ότι στην Αριστερά ο Καμμένος είναι το εμείς...» και πρόσθεσε ότι «το εμείς είναι η πολιτική και όχι τα πρόσωπα».

O πρώην υπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με τη διεθνή κατάσταση και με έμφαση στο Κυπριακό. «Είμαστε μπροστά σε ένα κόσμο που αλλάζει. Πρέπει να απαντήσουμε ποια είναι η θέση της χώρας. Η χώρα που αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς είναι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας».

Όπως είπε, πάμε σε έναν κόσμο διπολικό. «Ο τομέας που έχει πλεονεκτήματα η χώρα μας είναι ο Πολιτισμός. Όταν αλλάζουν τα πράγματα υπάρχει αναταραχή, ανασφάλεια και αναρχία. Δεν πρέπει να είμαστε παθητικοί, αλλά να έχουμε ενεργητική εξωτερική πολιτική. Πολυδιάστατη. Που να συμβάλλει στη σταθεροποίηση του Ευρωπαϊκού οράματος, στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο».

Αναφέρθηκε στο Κυπριακό λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «η Κύπρος έχει αλλάξει θέση στο γεωπολιτικό γίγνεσθαι».

Σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία τόνισε ότι «στην ίδια κατεύθυνση δουλέψαμε και στην Αλβανία. Προχωρήσαμε σε συνεννόηση πακέτο με την Αλβανία. Μετά από 78 χρόνια βρήκαμε αυτά τα λείψανα των ηρώων μας εκεί και τα ενταφιάσαμε επίσημα για να αναπαυθούν οι ψυχές των ηρώων μας».

Για το Μακεδονικό, είπε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε ο πιο άμεσος γείτονας μας να είναι υπό την επιρροή της Τουρκίας; Θέλουμε διαμελισμό κράτους και να μοιραστεί αυτή η χώρα σε Βουλγαρία και Αλβανία; Θέλουμε σταθεροποίηση στα Βαλκάνια. Να αυξήσουμε την επιρροή μας εκεί. Η FYROM ονομάζεται σκέτη Μακεδονία διεθνώς. Παίρνουν πίσω αυτό τον όρο. Άλλαξε το όνομα της με τη συμφωνία. Όνομα που να άλλαξε από πίεση τρίτων το έκανε μόνο η γερμανική Αυστρία στην παγκόσμια ιστορία. Η μόνη αλλαγή που είχαμε ήταν με πόλεμο. Τώρα το επιβάλλουμε με συμφωνία"

Και συνέχισε λέγοντας: «Θέλουμε πόλεμο ή φίλους για να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας στο ανατολικό ζήτημα;Η μακεδονική γλώσσα αναγνωρίζεται από το 19ο αιώνα. Έχει αναγνωριστεί από τον Αβέρωφ. Και αυτή η γλώσσα επετράπη από την κυβέρνηση Καραμανλή το 1977 να γίνει επίσημη στον ΟΗΕ. Αναγνωρίστηκε επίσης από τις κυβερνήσεις Μητσοτάκη και Παπανδρέου. Εμείς ξεκαθαρίσαμε από την πλευρά μας ότι η γλώσσα αυτή είναι σλαβική. Δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική και την αρχαία ελληνική».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και οι Ευρωπαίοι διεξάγουν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον του Ιράν, δηλώνει ο Πεζεσκιάν

Κόσμος 27.12.2025
Θέλουν να καταστρέψουν τη χώρα μας, τόνισε ο Ιρανός πρόεδρος

Σοκ στη Βαλένθια: Σκοτώθηκε ο προπονητής Φερνάντο Μαρτίν με τα τρία παιδιά του σε ναυάγιο στην Ινδονησία

Κόσμος 27.12.2025
Ο Ισπανός προπονητής ήταν διακοπές μαζί με την οικογένειά του

Ηράκλειο: Σφαίρα από μπαλωθιές «καρφώθηκε» σε παράθυρο πολυκατοικίας

Ελλάδα 27.12.2025
Για τους άσκοπους πυροβολισμούς συνελήφθη ένας 38χρονος

Χριστουγεννιάτικη απόβαση με 630 μετανάστες στην Κρήτη μέσα σε μόλις 24 ώρες

Ελλάδα 27.12.2025
Τα περιστατικά καταγράφηκαν στους Καλούς Λιμένες, νότια της Γαύδου και στην Ιεράπετρα - Συνελήφθη ένας αλλοδαπός διακινητής - Θα μεταφερθούν στην Αγυιά Χανίων

Χιονοθύελλα «παγώνει» τη Νέα Υόρκη, πάνω από 1.600 ακυρώσεις πτήσεων και χάος στις μετακινήσεις

Κόσμος 27.12.2025
Ισχυρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη βορειοανατολική ΗΠΑ με χιονοπτώσεις και παγετό, προκαλώντας πρωτοφανείς καθυστερήσεις και διαταράσσοντας τα ταξίδια εν μέσω εορταστικής περιόδου

Σκότωσε τη σύζυγό του, πυροβόλησε την κόρη τους και μετά αυτοκτόνησε για το τηλεκοντρόλ

Κόσμος 27.12.2025
Ο 11χρονος γιος ειδοποίησε τους γείτονες για το μακελειό - Του ζητούσαν να σταματήσει να βλέπει ποδόσφαιρο

Αγρίνιο: Στο νοσοκομείο 17χρονος που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τέσσερις νεαρούς με κουκούλες

Ελλάδα 27.12.2025
Ο 17χρονος διασκέδαζε με την παρέα του όταν οι δράστες έφτασαν με ταξί, τον εντόπισαν και τον έβγαλαν εκτός χώρου – Τον γρονθοκόπησαν ασταμάτητα

Μιχάλης Ζαμπίδης: Επιστρέφει στα ρινγκ ο «Iron Mike», το βίντεο της ανακοίνωσής του

Αθλητικά Νέα 27.12.2025
Χωρίς να δώσει πολλές πληροφορίες, με ένα βίντεο στο Instagram ο πρωταθλητής του κικ μπόξινγκ προανήγγειλε την επιστροφή του

WSJ: Ο Ερντογάν μιλά για καταστροφή του «σιωνιστικού Ισραήλ»

Κόσμος 27.12.2025
Η πώληση F-35 στην Αγκυρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο

NBA: Πότε επιστρέφει στη δράση ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Αθλητικά Νέα 27.12.2025
O Greek Freak μετράει 28.9 πόντους και 10 ριμπάουντ ανά αγώνα, με τα «Ελάφια» να έχουν υποχωρήσει στην 11η θέση της κατάταξης στην Ανατολή

Τα τριήμερα του 2026 και οι αργίες που «χάνονται» επειδή πέφτουν Σάββατο

Ελλάδα 27.12.2025
Ποιες αργίες χάνονται, πού προκύπτουν τριήμερα και ποιο είναι το μοναδικό τετραήμερο του έτους – Το αναλυτικό ημερολόγιο των επίσημων αργιών και αποδράσεων του 2026