E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κοτζιάς: Καρφιά για Καμμένο ‑ «Κανείς δεν μπορεί να πηγαίνει στο εξωτερικό και να λέει ότι θέλει»

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ξεκίνησε την προγραμματισμένη περιοδεία του από την Κρήτη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/10/2018 | 21:10

Κοτζιάς: Καρφιά για Καμμένο ‑ «Κανείς δεν μπορεί να πηγαίνει στο εξωτερικό και να λέει ότι θέλει»

Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση και ομιλία μετά την παραίτησή του από υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε στο Εμπορικό Επιμελητήριο Ηρακλείου στην Κρήτη, ο Πρόεδρος του ΠΡΑΤΤΩ, Νίκος Κοτζιάς, στο πλαίσιο προγραμματισμένης περιοδείας.

Με το πέρας της ομιλίας του στο Εμπορικό Επιμελητήριο Ηρακλείου ρωτήθηκε για την παραίτηση του από το υπουργείο Εξωτερικών και «γιατί ο πρωθυπουργός επέλεξε να τον θυσιάσει». Ο Νίκος Κοτζιάς επανέλαβε το ποίημα του Καβάφη τονίζοντας ότι «ο κάθε άνθρωπος βλέπει την στιγμή και την ανάγκη να πει το μεγάλο όχι».

Ωστόσο, όπως είπε «η κυβέρνηση πρέπει να πάει με άλλες δυνατότητες και έχει, ο πρωθυπουργός το μετράει διαφορετικά, έχει και άλλη σχέση με τον εταίρο, εγώ δεν έχω άλλη σχέση με τον εταίρο γιατί καταγράφω ότι λέει διεθνώς». Μίλησε για υπονόμευση της κυβέρνησης και της εξωτερικής πολιτικής, για αυτό αντέδρασε. «Δεν γίνεται να υπάρχουν δύο ΥΠΕΞ. Δεν γίνεται να βγαίνει κάποιος και να λέει ότι θέλει για τη χώρα στο εξωτερικό», είπε χαρακτηριστικά.

'Όπως είπε ο κ. Κοτζιάς «με την στάση μου υπερασπίστηκα την αξιοπρέπεια της χώρας, της κυβέρνησης και τη δική μου, ειπώθηκαν βαριά πράγματα χωρίς κανένας να τα μαζεύει. Πολλοί λένε ότι ο Κοτζιάς έβαλε το εγώ πάνω από το εμείς, εγώ δεν ήξερα ότι στην Αριστερά ο Καμμένος είναι το εμείς...» και πρόσθεσε ότι «το εμείς είναι η πολιτική και όχι τα πρόσωπα».

O πρώην υπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με τη διεθνή κατάσταση και με έμφαση στο Κυπριακό. «Είμαστε μπροστά σε ένα κόσμο που αλλάζει. Πρέπει να απαντήσουμε ποια είναι η θέση της χώρας. Η χώρα που αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς είναι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας».

Όπως είπε, πάμε σε έναν κόσμο διπολικό. «Ο τομέας που έχει πλεονεκτήματα η χώρα μας είναι ο Πολιτισμός. Όταν αλλάζουν τα πράγματα υπάρχει αναταραχή, ανασφάλεια και αναρχία. Δεν πρέπει να είμαστε παθητικοί, αλλά να έχουμε ενεργητική εξωτερική πολιτική. Πολυδιάστατη. Που να συμβάλλει στη σταθεροποίηση του Ευρωπαϊκού οράματος, στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο».

Αναφέρθηκε στο Κυπριακό λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «η Κύπρος έχει αλλάξει θέση στο γεωπολιτικό γίγνεσθαι».

Σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία τόνισε ότι «στην ίδια κατεύθυνση δουλέψαμε και στην Αλβανία. Προχωρήσαμε σε συνεννόηση πακέτο με την Αλβανία. Μετά από 78 χρόνια βρήκαμε αυτά τα λείψανα των ηρώων μας εκεί και τα ενταφιάσαμε επίσημα για να αναπαυθούν οι ψυχές των ηρώων μας».

Για το Μακεδονικό, είπε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε ο πιο άμεσος γείτονας μας να είναι υπό την επιρροή της Τουρκίας; Θέλουμε διαμελισμό κράτους και να μοιραστεί αυτή η χώρα σε Βουλγαρία και Αλβανία; Θέλουμε σταθεροποίηση στα Βαλκάνια. Να αυξήσουμε την επιρροή μας εκεί. Η FYROM ονομάζεται σκέτη Μακεδονία διεθνώς. Παίρνουν πίσω αυτό τον όρο. Άλλαξε το όνομα της με τη συμφωνία. Όνομα που να άλλαξε από πίεση τρίτων το έκανε μόνο η γερμανική Αυστρία στην παγκόσμια ιστορία. Η μόνη αλλαγή που είχαμε ήταν με πόλεμο. Τώρα το επιβάλλουμε με συμφωνία"

Και συνέχισε λέγοντας: «Θέλουμε πόλεμο ή φίλους για να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας στο ανατολικό ζήτημα;Η μακεδονική γλώσσα αναγνωρίζεται από το 19ο αιώνα. Έχει αναγνωριστεί από τον Αβέρωφ. Και αυτή η γλώσσα επετράπη από την κυβέρνηση Καραμανλή το 1977 να γίνει επίσημη στον ΟΗΕ. Αναγνωρίστηκε επίσης από τις κυβερνήσεις Μητσοτάκη και Παπανδρέου. Εμείς ξεκαθαρίσαμε από την πλευρά μας ότι η γλώσσα αυτή είναι σλαβική. Δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική και την αρχαία ελληνική».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Euroleague: Αποκλεισμός τριών αγωνιστικών στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, πώς χάνει το Final‑4

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Επιπλέον του επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000 ευρώ για τα όσα έγιναν στο Βαλένθια-Παναθηναϊκός

Ηλεία: Ανείπωτη θλίψη στην κηδεία του 13χρονου ‑ «Παρών» και ο οδηγός που εμπλέκεται στο τροχαίο

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Στην κηδεία του άτυχου Κωνσταντίνου ήταν και ο 53χρονος οδηγός του αυτοκινήτου που εμπλέκεται στο τροχαίο δυστύχημα, ο οποίος γνώριζε το παιδί

Ανατροπή με το Bayesian, το ναυάγιο δεν οφείλεται στην κακοκαιρία ‑ Στο μικροσκόπιο ανθρώπινα λάθη

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ευρήματα, η θαλαμηγός μήκους 56 μέτρων ανετράπη και βυθίστηκε λόγω λανθασμένων χειρισμών, υποτίμησης των καιρικών συνθηκών και μη ορθής ενεργοποίησης βασικών συστημάτων ασφαλείας

Βίντεο: Κατάρρευση σκάλας επιβίβασης με δημοσιογράφους στον Αραξο κατά υποδοχή αεροσκάφους – Τρεις τραυματίες

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Το περιστατικό έγινε κατά την πρώτη προσγείωση Boeing 737-8 της TUI – Τραυματίστηκαν δημοσιογράφος από την Αθήνα, εικονολήπτης και φωτορεπόρτερ από την Πάτρα – Μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο

Δασμοί 25% στα αυτοκίνητα και φορτηγά από την ΕΕ ανακοινώνει ο Τραμπ

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί την Ευρώπη για μη τήρηση της εμπορικής συμφωνίας

Ο Τσίπρας αποκάλυψε το «μανιφέστο» του νέου του κόμματος ανήμερα Πρωτομαγιάς – «Η Κυβερνώσα Αριστερά της Νέας Εποχής»

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτηρίζει «κρίσιμη πολιτική αναγκαιότητα» τη σύγκλιση της Σοσιαλδημοκρατίας, της Ριζοσπαστικής και Ανανεωτικής Αριστεράς και της Πολιτικής Οικολογίας

Τραμπ για αλεξίσφαιρο γιλέκο: «Δεν μου αρέσει να φαίνομαι 10 κιλά πιο χοντρός»

Κόσμος 01.05.2026
Η επίθεση στο Δείπνο των Ανταποκριτών προστίθεται σε σειρά περιστατικών που έχουν προκαλέσει ανησυχία για την ασφάλεια του προέδρου

Το συγκινητικό βίντεο της τελευταίας προσγείωσης πιλότου της Aegean μετά από 45 χρόνια: Σήμερα δεν αλλάζω επάγγελμα αλλά τρόπο ζωής

E-Daily 3.Left 01.05.2026
«Εσείς αποτελούσατε πάντα το πιο σημαντικό κομμάτι της πτήσης, άνθρωποι που δεν με γνωρίζουν και μου εμπιστεύονται κάτι τόσο πολύτιμο» είπε ο πιλότος με τους επιβάτες να ξεσπούν σε χειροκροτήματα

1,7 εκατ. ευρώ θα έβγαζε το κύκλωμα από τον μισό τόνο σκανκ που εντοπίστηκε στην Ηγουμενίτσα, τα ναρκωτικά ξετρύπωσε ο σκύλος Βλαντ

Ελλάδα 01.05.2026
Ο Βούλγαρος οδηγός δεν συνεργάζεται με τις αρχές - Αγνωστος ακόμα ο προορισμός των ναρκωτικών

Ποδηλάτης «κόλλησε» πίσω από νταλίκα στην Εθνική Οδό: Κωμικοτραγικές εικόνες με τεχνική από την F1

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Ο αναβάτης προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το slipstream της νταλίκας, μια τακτική που εφαρμόζουν οι πιλότοι των γκραν πρι

Νέα Υόρκη: Τρομακτικό βίντεο από έκρηξη σε σπίτι ‑ Το ωστικό κύμα εκτόξευσε αστυνομικούς

E-Daily 3.Left 01.05.2026
Ένας από τους αστυνομικούς ρωτά τους συναδέλφους του αν είναι καλά, καθώς προσπαθούν να συνέλθουν από την έκρηξη μέσα στα ερείπια.

Εργατική Πρωτομαγιά: Απεργιακές κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ‑ Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε ισχύ

Ελλάδα 01.05.2026
Σε ποια σημεία της πόλης έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων