E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Σαουδική Αραβία «ομολόγησε» ότι ο Κασόγκι σκοτώθηκε σε «συμπλοκή στο προξενείο»

Έχουν συλληφθεί «18 πρόσωπα», όλα τους Σαουδάραβες, στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/10/2018 | 08:43

Η Σαουδική Αραβία «ομολόγησε» ότι ο Κασόγκι σκοτώθηκε σε «συμπλοκή στο προξενείο»

Η Σαουδική Αραβία παραδέχθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου (20/10) ότι ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι σκοτώθηκε στο εσωτερικό του προξενείου του σουνιτικού βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA.

«Ο διάλογος ανάμεσα στον Τζαμάλ Κασόγκι και εκείνους με τους οποίους συναντήθηκε στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη (...) είχαν ως αποτέλεσμα μια αψιμαχία, η οποία οδήγησε στον θάνατό του», ανέφερε η σαουδαραβική εισαγγελία, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Κατά το πρακτορείο SPA, έχουν συλληφθεί «18 πρόσωπα», όλα τους Σαουδάραβες, στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση.

Δημοσιοποιώντας τα ευρήματα της εσωτερικής έρευνας για την εξαφάνιση του δημοσιογράφου, μια υπόθεση με τεράστια απήχηση σε όλο τον κόσμο, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ταυτόχρονα την καθαίρεση του υπαρχηγού της υπηρεσίας πληροφοριών και ενός συμβούλου του παλατιού.

«Ο Άχμαντ αλ Ασίρι, υποδιευθυντής της γενικής υπηρεσίας πληροφοριών, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του», μετέδωσε το SPA, επικαλούμενο βασιλικό διάταγμα. Καθαιρέθηκε επίσης ο Σαούντ αλ Καχτάνι, σύμβουλος του παλατιού, συμφωνα με την ίδια πηγή.

Σαουδαραβικά κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν παράλληλα ότι ο βασιλιάς Σαλμάν διέταξε ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να επιβλέψει την «αναμόρφωση» των υπηρεσιών πληροφοριών του βασιλείου.

Η είδηση που μετέδωσε το SPA περί της επιβεβαίωσης του θανάτου του δημοσιογράφου στο προξενείο ακολούθησε μια δεύτερη τηλεφωνική συνδιάλεξη για την υπόθεση Κασόγκι του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον βασιλιά Σαλμάν.

Οι δύο ηγέτες, οι οποίοι συνομίλησαν το βράδυ της Παρασκευής, «υπογράμμισαν τη σημασία» που δίνουν στην ανάγκη οι δύο χώρες «να συνεχίσουν να συνεργάζονται πλήρως», σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην τουρκική προεδρία που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Ο Ερντογάν και ο σαουδάραβας βασιλιάς είχαν μια πρώτη τηλεφωνική συνδιάλεξη για την υπόθεση της εξαφάνισης του δημοσιογράφου την Κυριακή.

Ο Κασόγκι, που είχε επικρίνει ορισμένες αποφάσεις του πρίγκιπα διαδόχου, ζούσε αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ. Η τελευταία φορά που τον είδαν ζωντανό ήταν όταν μπήκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τη 2α Οκτωβρίου, όπου ήθελε να του δοθεί ένα πιστοποιητικό.

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει υπό τον όρο να μην κατονομαστούν πως ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε από ομάδα εκτελεστών που εστάλη ειδικά για τον σκοπό αυτό στην Κωνσταντινούπολη από το Ριάντ. Ως τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, οι σαουδαραβικές αρχές διέψευδαν πως είχαν οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση της εξαφάνισης.

Η παραδοχή του γεγονότος ότι ο Κασόγκι σκοτώθηκε μέσα στο προξενείο του βασιλείου «καταγράφηκε» από την κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε απευθύνει νέα προειδοποίηση στο Ριάντ την Παρασκευή, κάνοντας λόγο για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εάν αποδεικνυόταν ότι οι σαουδαραβικές αρχές βρίσκονταν πίσω από την εξαφάνιση και τον θάνατο του συνεργάτη της εφημερίδας Washington Post.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παραιτείται ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ

Κόσμος Χτες
Eξέλιξη που αναμένεται να πυροδοτήσει σημαντικές πολιτικές ανακατατάξεις στη χώρα.

Καταγγελία για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Η ΑΑΔΕ κράτησε τους διευθυντές που βρίσκονται στη δικογραφία»

Ελλάδα Χτες
Σοβαρές αιχμές για τη λειτουργία του «Νέου ΟΠΕΚΕΠΕ» διατυπώνει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, μέσω της βασικής συνεργάτιδάς της Παρασκευή Τυχεροπούλου και του πληρεξούσιου δικηγόρου της Αντώνης Βαγιάνος

Εξαφάνιση Λόρας: Γυναίκα στο TikTok προσποιούνταν ότι είχε δίπλα της την 16χρονη για να εξασφαλίσει δημοσιότητα

Ελλάδα Χτες
«Το έκανα για λόγους εντυπώσεων», είπε η γυναίκα στους αστυνομικούς που την εντόπισαν – Δείτε το βίντεο

Πέθανε ο Ιταλός σχεδιαστής μόδας Βαλεντίνο

Κόσμος Χτες
Έφυγε από τη ζωή στα 93 του χρόνια

Αγρότες: Με άδεια χέρια έφυγαν οι «σκληροί» των μπλόκων από το Μαξίμου

Πολιτική Χτες
Μαρούδας: «Συνεχίζουμε τον αγώνα»

Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ισπανία: Βίντεο ντοκουμέντο μέσα από το τρένο μετά τη σύγκρουση

Κόσμος Χτες
Το βίντεο δείχνει μέλος του προσωπικού να δίνει οδηγίες στους επιβάτες προτρέποντάς τους να μείνουν μαζί και να προσέχουν ο ένας τον άλλον

Πάτρα: Σχεδιασμένη από καιρό και με λεπτομέρεια η φυγή της Λόρας ‑ «Έψαχνε δουλειά», λένε φίλες της

Ελλάδα Χτες
Νέα στοιχεία στην εξαφάνιση της 16χρονης Λόρας από την Πάτρα

Ιράν: Η αστυνομία δίνει διορία τριών ημερών στους διαδηλωτές να παραδοθούν – «Θα σας δείξουμε μεγαλύτερη επιείκεια»

Κόσμος Χτες
Ο εκπρόσωπος των δικαστικών αρχών επανέλαβε ότι οι συλληφθέντες θα δικαστούν γρήγορα, χωρίς να αποκλείει την εφαρμογή της θανατικής ποινής

Μινεσότα: Βίντεο με πράκτορες της ICE να βγάζουν άνδρα από σπίτι μόνο με τα εσώρουχα και μια κουβέρτα

Κόσμος Χτες
Ο κόσμος που έχει συγκεντρωθεί τους φωνάζει να φύγουν

Πυροβολισμοί στη μέση του δρόμου μετά από διαλυμένο αρραβώνα στο Αργος, δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Σκηνές πανικού και βίας εκτυλίχθηκαν κοντά στη λαϊκή αγορά, μετά από διαμάχη δύο οικογενειών Ρομά

Σοκ: Δολοφόνησαν άνδρα μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού

Ελλάδα Χτες
Έλληνας ο δράστης, Αλβανός το θύμα - Και οι δύο άνδρες ήταν βαρυποινίτες εκτίοντας ποινές για ανθρωποκτονίες