E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Σαουδική Αραβία «ομολόγησε» ότι ο Κασόγκι σκοτώθηκε σε «συμπλοκή στο προξενείο»

Έχουν συλληφθεί «18 πρόσωπα», όλα τους Σαουδάραβες, στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/10/2018 | 08:43

Η Σαουδική Αραβία «ομολόγησε» ότι ο Κασόγκι σκοτώθηκε σε «συμπλοκή στο προξενείο»

Η Σαουδική Αραβία παραδέχθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου (20/10) ότι ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι σκοτώθηκε στο εσωτερικό του προξενείου του σουνιτικού βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA.

«Ο διάλογος ανάμεσα στον Τζαμάλ Κασόγκι και εκείνους με τους οποίους συναντήθηκε στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη (...) είχαν ως αποτέλεσμα μια αψιμαχία, η οποία οδήγησε στον θάνατό του», ανέφερε η σαουδαραβική εισαγγελία, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Κατά το πρακτορείο SPA, έχουν συλληφθεί «18 πρόσωπα», όλα τους Σαουδάραβες, στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση.

Δημοσιοποιώντας τα ευρήματα της εσωτερικής έρευνας για την εξαφάνιση του δημοσιογράφου, μια υπόθεση με τεράστια απήχηση σε όλο τον κόσμο, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ταυτόχρονα την καθαίρεση του υπαρχηγού της υπηρεσίας πληροφοριών και ενός συμβούλου του παλατιού.

«Ο Άχμαντ αλ Ασίρι, υποδιευθυντής της γενικής υπηρεσίας πληροφοριών, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του», μετέδωσε το SPA, επικαλούμενο βασιλικό διάταγμα. Καθαιρέθηκε επίσης ο Σαούντ αλ Καχτάνι, σύμβουλος του παλατιού, συμφωνα με την ίδια πηγή.

Σαουδαραβικά κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν παράλληλα ότι ο βασιλιάς Σαλμάν διέταξε ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να επιβλέψει την «αναμόρφωση» των υπηρεσιών πληροφοριών του βασιλείου.

Η είδηση που μετέδωσε το SPA περί της επιβεβαίωσης του θανάτου του δημοσιογράφου στο προξενείο ακολούθησε μια δεύτερη τηλεφωνική συνδιάλεξη για την υπόθεση Κασόγκι του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον βασιλιά Σαλμάν.

Οι δύο ηγέτες, οι οποίοι συνομίλησαν το βράδυ της Παρασκευής, «υπογράμμισαν τη σημασία» που δίνουν στην ανάγκη οι δύο χώρες «να συνεχίσουν να συνεργάζονται πλήρως», σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην τουρκική προεδρία που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Ο Ερντογάν και ο σαουδάραβας βασιλιάς είχαν μια πρώτη τηλεφωνική συνδιάλεξη για την υπόθεση της εξαφάνισης του δημοσιογράφου την Κυριακή.

Ο Κασόγκι, που είχε επικρίνει ορισμένες αποφάσεις του πρίγκιπα διαδόχου, ζούσε αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ. Η τελευταία φορά που τον είδαν ζωντανό ήταν όταν μπήκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τη 2α Οκτωβρίου, όπου ήθελε να του δοθεί ένα πιστοποιητικό.

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει υπό τον όρο να μην κατονομαστούν πως ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε από ομάδα εκτελεστών που εστάλη ειδικά για τον σκοπό αυτό στην Κωνσταντινούπολη από το Ριάντ. Ως τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, οι σαουδαραβικές αρχές διέψευδαν πως είχαν οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση της εξαφάνισης.

Η παραδοχή του γεγονότος ότι ο Κασόγκι σκοτώθηκε μέσα στο προξενείο του βασιλείου «καταγράφηκε» από την κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε απευθύνει νέα προειδοποίηση στο Ριάντ την Παρασκευή, κάνοντας λόγο για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εάν αποδεικνυόταν ότι οι σαουδαραβικές αρχές βρίσκονταν πίσω από την εξαφάνιση και τον θάνατο του συνεργάτη της εφημερίδας Washington Post.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το Instagram θα ειδοποιεί τους γονείς εάν τα παιδιά αναζητούν όρους σχετικούς με την αυτoκτovία

Κόσμος 26.02.2026
Η αναφορά στην προαιρετική ρύθμιση εποπτείας και οι αυστηρές πολιτικές κατά του περιεχομένου που προωθεί η πλατφόρμα

85χρονος απειλεί με αεροβόλο ανήλικους έξω από σχολείο στου Ρέντη

Ελλάδα 26.02.2026
Από το περιστατικό δεν έχει αναφερθεί τραυματισμός κάποιου μαθητή

Πόλεμος, κατάσκοποι και πίτσες: Γιατί το Ισραήλ απαγόρευσε το delivery στο Πεντάγωνο

Κόσμος 26.02.2026
Γιατί ο υπουργός Πολέμου των ΗΠΑ είπε ότι μπορεί ξαφνικά ένα βράδυ να αρχίσει να παραγγέλνει πίτσες

Εισαγγελική έρευνα για τη δολιοφθορά στην τηλεδιοίκηση της γραμμής Αθήνα ‑ Θεσσαλονίκη

Ελλάδα 26.02.2026
Την ώρα του συμβάντος κινούνταν μόνο εμπορικές αμαξοστοιχίες, με συνεχή επικοινωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών

Πρόστιμα έως 800.000 ευρώ, αυτόματο «κλείδωμα» ιστοτόπων και κάθειρξη έως 10 έτη

Ελλάδα 26.02.2026
Όλα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο για τον παράνομο τζόγο

Βιολάντα: Πόρισμα του ΕΜΠ δείχνει σοβαρές παραλείψεις στο σωλήνα που ευθύνεται για την έκρηξη

Ελλάδα 26.02.2026
Το πόρισμα αναφέρεται και σε άλλες σοβαρές κακοτεχνίες, που στην προκειμένη περίπτωση δεν συμμετείχαν στη διαρροή και την έκρηξ

Παραίτηθηκε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ Μπέρνκε Μπρέντε λόγω των αρχείων Επστάιν

Κόσμος 26.02.2026
Ο Μπρέντε, ο οποίος έγινε πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) το 2017, ανακοίνωσε την απόφασή του με μια δήλωση

Σταθμός Πανεπιστήμιο: Κλειστός από σήμερα

Ελλάδα 26.02.2026
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΣΤΑΣΥ, οι συρμοί θα διέρχονται από τον σταθμό του μετρό «Πανεπιστήμιο» χωρίς στάση

Έθιμο 200 χρόνων στην Ιαπωνία: Αντρες φορούν μόνο τα εσώρουχά τους και παλεύουν μέσα στο κρύο και τη λάσπη... για καλή σοδειά

Κόσμος 26.02.2026
Η τελετουργία ανάγεται στην εποχή που οι κάτοικοι ενός χωριού έξω από το Τόκιο, ανάμεσα σε καλλιέργειες και ορυζώνες, πάλευαν στα πλημμυρισμένα χωράφια μαζί με άλογα

Θρήνος για τον ηθοποιό Γιάννη Νταλιάνη

Πολιτισμός 26.02.2026
Πέθανε ο αδερφός του και γνωστός σκηνοθέτης, Κώστας Νταλιάνης

ΑΑΔΕ: Προσωρινή διακοπή εφαρμογών Μητρώου από 1 έως 10 Μαρτίου

Ελλάδα 26.02.2026
Δεν θα είναι δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή αιτημάτων φορολογουμένων για ενάρξεις, μεταβολές και διακοπές λειτουργίας επιχειρήσεων ή άλλων στοιχείων Μητρώου