E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι Έλληνες θα μειωθούν κατά 2,5 εκατομμύρια έως το 2050 και αυτό είναι μη αναστρέψιμο!

Τι αναφέρει η αντίστοιχη έρευνα - σοκ

Δημοσίευση 18/10/2018 | 14:08

Οι Έλληνες θα μειωθούν κατά 2,5 εκατομμύρια έως το 2050 και αυτό είναι μη αναστρέψιμο!

Συρρίκνωση του πληθυσμού της Ελλάδας εως 1,4 εκατ. το 2035 και εως 2,5 εκατ. το 2050 προβλέπει μεταξύ άλλων η έκθεση της ειδικής επιστημονικής επιτροπής που συνδράμει το έργο της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής.

Σύμφωνα με την έκθεση:

- Η μείωση του μόνιμου πληθυσμού μέχρι το 2050 δεν αναμένεται - ανεξαρτήτως σεναρίων- να ανακοπεί.

Τα σενάριά μας δίδουν μειούμενο (και με διαφοροποιημένους ανά σενάριο/περίοδο ρυθμούς) πληθυσμό για την χώρα μας. Ειδικότερα:

• Στο τέλος της επόμενης εικοσαετίας (2035) 10,4 έως 9,5 εκατ. έναντι 10,9 εκατ. το 2015, ήτοι μειώσεις από 0,45 έως και 1,4 εκατ. σε απόλυτες τιμές (4,1 -12,4% σε σχέση με το 2015).

• Στο τέλος της προβολικής περιόδου (2050) που κυμαίνονται από 10,0 έως 8,3 εκατ. έναντι 10,9 εκατομ. το 2015, ήτοι μειώσεις σε απόλυτες τιμές από 0,8 έως και 2,5 εκατ. (7,3 έως 23,4 % σε σχέση πάντα με το 2015 ).

- Το 2035 το ποσοστό των άνω των 65 ετών και των άνω των 85 ετών στον συνολικό πληθυσμό (20,9% και 2,8% αντίστοιχα το 2015) αναμένεται να κυμανθεί από 27,9% -27,2% για τους πρώτους και 4,1%- 4,5% για τους δεύτερους, ενώ τα ποσοστά των νέων (0-14 ετών και 0-18 ετών) από 11,0% έως 12,4% για τους πρώτους και 15,8% - 14,2% για τους δεύτερους αντίστοιχα.

- Το 2050 το ποσοστό των άνω των 65 ετών και των άνω των 85 ετών στον συνολικό πληθυσμό (20,9 και 2,8% το 2015) αναμένεται να κυμανθεί από 33,1% -30,3% για τους πρώτους και 6,5%-4,9% για τους δεύτερους, ενώ τα ποσοστά των νέων (0-14 ετών και 0-18 ετών) από 14,8% έως 12,0% για τους πρώτους και 19% - 15,4% για τους δεύτερους αντίστοιχα.

- Ιδιαίτερη προσοχή προκαλεί στο πλαίσιο αυτό, οι ταχύτεροι ρυθμοί αύξησης στο μέλλον των υπερηλίκων (των ατόμων ηλικίας 85+ ) σε σχέση με αυτήν των 65 ετών και άνω. Το πλήθος των πρώτων, που σχεδόν δεκαπλασιάσθηκε ανάμεσα στο 1951 και το 2015, αναμένεται εκ νέου να παρουσιάσει μια σημαντική αύξηση την επόμενη τριακονταπενταετία. Θα υπάρξει, επομένως, μια σημαντική γήρανση όχι μόνον του συνολικού πληθυσμού και του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας, αλλά και των άνω των 65 ετών (μια «γήρανση μέσα στην γήρανση).

- Η γήρανση, επομένως, στην χώρα μας όχι μόνον δεν ανακόπτεται, αλλά οι ρυθμοί της αναμένεται να επιταχυνθούν μέχρι το 2050.

- Η ποσοστιαία μείωση του πληθυσμού στις αποκαλούμενες παραγωγικές ηλικίες και η δυσανάλογη αύξηση του ποσοστού των ηλικιωμένων θέτουν σε άμεσο κίνδυνο, εκτός των άλλων, και τη χρηματοοικονομική βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος / του συστήματος υγείας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Ναυάγησε» η συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό – Καταγγέλλουν την κυβέρνηση για απόπειρα διάσπασης

Ελλάδα Χτες
«Παγώνει» ο διάλογος με ευθύνη της κυβέρνησης – Η στρατηγική των δύο ραντεβού δυναμίτισε το κλίμα, μιλούν για πολιτικό παιχνίδι με τα μπλόκα

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική παρέμβαση για τον τραυματισμό γυναίκας από πτώση οροφής

Ελλάδα Χτες
Δικογραφία για παραβίαση κανόνων οικοδομικής και κοινώς επικίνδυνη βλάβη – Έλεγχοι σε όλα τα καταστήματα εστίασης

Fast track πόρισμα ζητά η κυβέρνηση για το μπλακ άουτ στο FIR

Ελλάδα Χτες
Σοβαρά ερωτήματα για τη βιασύνη της κυβέρνησης και την επιλογή να μη συμμετάσχει ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ στη διερεύνηση

Μαρία Καρυστιανού: «Δεν θα ανεχθώ όποιον στηλιτεύει τον αγώνα μου» – Επιβεβαιώνει τη συμμετοχή της στις εκλογές

Ελλάδα Χτες
Η πρόεδρος του συλλόγου «Τέμπη 2023» δηλώνει έτοιμη να παραιτηθεί αν της ζητηθεί, απαντά στις εσωτερικές αντιδράσεις και επιβεβαιώνει τη δημιουργία πολιτικού κινήματος.

Μαρινάκης: Στόχος μετά τη συνάντηση με Μητσοτάκη να αρθούν τα μπλόκα – «Δεν λειτουργούμε με τελεσίγραφα»

Ελλάδα Χτες
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθαρίζει ότι ο διάλογος με τους αγρότες θα γίνει χωρίς όρους και πιέσεις, με στόχο την αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων και την αποκατάσταση της κυκλοφορίας στους δρόμους.

Σέρρες: «Δεν τον σκότωσα εγώ» επιμένει ο 16χρονος

Ελλάδα Χτες
Εμπλοκή δεύτερου ατόμου εξετάζουν οι Αρχές

Πέθανε ο θηλυκός χιμπατζής Ai σε ηλικία 49 ετών

Κόσμος Χτες
Χαρακτηρίστηκε «ιδιοφυΐα» λόγω υψηλού IQ

Βόλος: Θρίλερ με θάνατο βρέφους λίγο πριν τη γέννα ‑ Στο εδώλιο ο γιατρός

Ελλάδα Χτες
Ο γιατρός αρνείται οποιαδήποτε αμέλεια, υποστηρίζοντας ότι ακολούθησε όλα τα προβλεπόμενα ιατρικά πρωτόκολλα και προέβη σε όλες τις ενέργειες που όφειλε

Αγρια επίθεση καρχαρία σε γυναίκα στη Βραζιλία: «Ήξερα ότι με είχε δαγκώσει», δείτε βίντεο

Κόσμος Χτες
Η επίθεση καταγράφηκε καρέ καρέ από υποβρύχια κάμερα με το θύμα τελικά να γλιτώνει με αρκετά ράμματα

Πιερία: Ξεκίνησε η δίκη της 34χρονης που σκότωσε κι έθαψε στην αυλή του σπιτιού της τον 58χρονο σύντροφό της

Ελλάδα Χτες
Για πέντε μήνες η 34χρονη προσποιούνταν πως τον αναζητούσε εναγωνίως, δίνοντας συνεντεύξεις σε τηλεοπτικές εκπομπές - Κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση, τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Αγριος ελέφαντας σε αμόκ στην Ινδία: 20 νεκροί σε εννέα ημέρες, μεταξύ τους πατέρας με παιδιά 6 και 8 ετών

Κόσμος Χτες
Οι περισσότεροι θάνατοι συνέβησαν τη νύχτα, όταν οι κάτοικοι φυλάσσουν το ρύζι στα χωράφια και τις αποθήκες

Πρεμιέρα για τις χειμερινές εκπτώσεις, ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Ελλάδα Χτες
Eμπορικοί σύλλογοι και ενώσεις καταναλωτών υπενθυμίζουν ότι οι εκπτώσεις πρέπει να είναι διαφανείς και αληθείς, με την αρχική και τη μειωμένη τιμή να αναγράφονται ξεκάθαρα στις ετικέτες, ώστε οι αγορές να είναι ασφαλείς και συμφέρουσες για όλους