E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι θα γίνει τελικά με την αλλαγή της ώρας σε χειμερινή

Επικρατεί σύγχυση γύρω από το θέμα

Δημοσίευση 11/10/2018 | 09:14

Τι θα γίνει τελικά με την αλλαγή της ώρας σε χειμερινή

Μεγάλη κουβέντα έχει ανοίξει σε όλη την Ευρώπη για το αν θα συνεχίσουμε να αλλάζουμε τα ρολόγια από τη θερινή στη χειμερινή ώρα και το αντίστροφο.

Στο τέλος του μήνα κανονικά, πρέπει να αλλάξουμε τα ρολόγια μας και να μπούμε στη χειμερινή ώρα. Ωστόσο επικρατεί σύγχυση και αρκετοί αναρωτιούνται αν η ώρα θα αλλάξει ή όχι.

Η απάντηση είναι ότι η ώρα θα αλλάξει τον Οκτώβριο, όπως γίνεται κάθε χρόνο.

Και αυτό γιατί ναι μεν η αλλαγή ώρας από χειμερινή σε θερινή και το αντίστροφο με βάση την πρόταση της Κομισιόν θα πρέπει να καταργηθεί, αλλά η πρόταση είναι η αλλαγή ώρας να πάψει να ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2019.

Σε κάθε περίπτωση δεν φαίνεται ότι το μέτρο είναι υποχρεωτικό, ούτε και υπάρχει απόφαση για ενιαία επιλογή της χειμερινής ή της θερινής ώρας.

Την Κυριακή 28η Οκτωβρίου θα αλλάξουμε τα ρολόγια μας και να μπούμε στη χειμερινή ώρα. Αν και φαίνεται ότι θα είναι όντως η προ-τελευταία φορά που θα αλλάξει η ώρα.

Μέχρι το τέλος Απριλίου 2019 θα πρέπει να αποφασίσουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ αν θα διατηρήσουν τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παρουσίασε στους ευρωβουλευτές την πρότασή του να τερματισθεί η υποχρέωση να προχωρούν οι δείκτες των ρολογιών μία ώρα τον Μάρτιο και στη συνέχεια να πηγαίνουν πίσω μία ώρα τον Οκτώβριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί από τις χώρες της ΕΕ να διαβιβάσουν την επιλογή τους το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου 2019. Αν το χρονοδιάγραμμα που προτείνεται από τις Βρυξέλλες γίνει σεβαστό, η αλλαγή ώρας την 31η Μαρτίου 2019 θα είναι το τελευταίο υποχρεωτικό πέρασμα στη θερινή ώρα.

Οι χώρες που επιθυμούν να επιστρέψουν μόνιμα στη χειμερινή ώρα θα έχουν στη συνέχεια τη δυνατότητα να την αλλάξουν μια τελευταία φορά στις 28 Οκτωβρίου 2019, καθώς στη συνέχεια οι εποχικές αλλαγές ώρας δεν θα είναι πλέον δυνατές.

Η Επιτροπή βασίζεται κυρίως στο αποτέλεσμα μιας διαβούλευσης που έγινε φέτος το καλοκαίρι στο Ίντερνετ και στην οποία απάντησαν 4,6 εκατομμύρια άνθρωποι, το 84% των οποίων τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της αλλαγής ώρας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σύνταξη 1.700 ευρώ για τους πληγέντες στο Μάτι και στη Μάνδρα ανακοίνωσε το υπ. Οικονομικών

Ελλάδα 09.12.2025
Προβλέπεται, επίσης, καθολική διαγραφή οφειλών προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και πλήρης υγειονομική κάλυψη για τους εγκαυματίες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

Πότε πληρώνονται συντάξεις, δώρο Χριστουγέννων και επιδόματα

Οικονομία 09.12.2025
Νωρίτερα φέτος οι καταβολές τον Δεκέμβριο

Τέλη κυκλοφορίας 2026: Όλες οι παγίδες που «καίνε» χιλιάδες οδηγούς

Οικονομία 09.12.2025
Όσα ξεκαθαρίζει ο νέος οδηγός της ΑΑΔΕ

Τι αλλάζει στο Δημόσιο το 2026: Προσλήψεις, αυξήσεις μισθών και νέα επιδόματα

Οικονομία 09.12.2025
Αυξήσεις αποδοχών και μισθολογικές παρεμβάσεις

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών φέρνει το 2026

Οικονομία 09.12.2025
Η κρίσιμη επιλογή του Ιανουαρίου

Γερμανία: Ρεκόρ πτωχεύσεων για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα

Οικονομία 09.12.2025
Έως το τέλος του έτους στη Γερμανία θα έχουν υποβάλει αίτηση πτώχευσης 8% περισσότερες εταιρείες από πέρυσι

Πρόεδρος Κτηνοτρόφων Χανίων: «Μεγάλη συγγνώμη» από τους αστυνομικούς που τραυματίστηκαν

Ελλάδα 09.12.2025
«Κακώς έγιναν αυτά τα πράγματα», δήλωσε ο Γιάννης Βερυκάκης

Αμετακίνητοι αγρότες και κτηνοτρόφοι – Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους

Ελλάδα 09.12.2025
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι με μπλόκα σε αεροδρόμια, λιμάνια και βασικούς οδικούς άξονες σε όλη τη χώρα.

Πόσα δισεκατομμύρια θα δώσει η Ελλάδα στην Ουκρανία, αν εγκριθεί το δάνειο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ελλάδα Χτες
Η Κομισιόν παρουσίασε τα συνολικά ποσά στους διπλωμάτες

Αγρότης κατά αστυνομικού με την... κατσούνα ‑ Η φωτογραφία από τα Χανιά που έγινε viral

Ελλάδα Χτες
Επεισόδια σημειώθηκαν και στο αεροδρόμιο Χανίων

Χολαργός: Επίθεση με επτά μαχαιριές σε 14χρονο ‑ Είχε κλείσει ραντεβού με μία 20χρονη

Ελλάδα Χτες
Είχε κλείσει ραντεβού με νεαρό κορίτσι και του έστησαν καρτέρι