E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πως θα κυλήσει ο καιρός τον Οκτώβριο;

Δείτε τι δείχνουν οι μεσοπρόθεσμες προγνώσεις

Δημοσίευση 7/10/2018 | 11:17

Πως θα κυλήσει ο καιρός τον Οκτώβριο;

Μετά την έντονη κακοκαιρία στα τέλη του Σεπτέμβρη πολλοί θα θέλουν να ξέρουν αν ο καιρός μας επιφυλάσσει ανάλογες «εκπλήξεις» για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Απ΄ ότι δείχνουν τα τελευταία προγνωστικά όλα δείχνουν να κυλούν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του δευτέρου δεκαημέρου του Οκτωβρίου. Βέβαια όλοι γνωρίζουμε ότι ο Οκτώβρης είναι ένας μήνας με συμπεριφορά ανάλογη του Μαρτίου ,με απότομες εναλλαγές, όπου από τη μια μεριά μας φέρνει το γνωστό καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου , ενώ από την άλλη δεν είναι λίγες οι φορές που μας φέρνει έντονες βροχοπτώσεις (1994) ή μας θυμίζει καθαρό χειμώνα (1978, 1988).

Τι λένε οι μεσοπρόθεσμες προγνώσεις για τον Οκτώβρη

Διατηρώντας σταθερά τον ίδιο τρόπο πρόγνωσης για τις μεσοπρόθεσμες προγνώσεις , σας παρουσιάζω αρχικά το μετεώγραμμα της Αθήνας , το οποίο μας δείχνει μια προοδευτική πτώση της θερμοκρασίας , η οποία μετά τις 11 του μηνός σταθεροποιείται περί τους 7 βαθμούς στα 850 hPa.

Συνεπώς χρησιμοποιώντας τον τύπο που έχουμε μάθει (Τ850+15) συμπεραίνουμε, ότι η θερμοκρασία στην επιφάνεια θα κυμαίνεται περί τους 22 βαθμούς Κελσίου. Από πλευράς βροχοπτώσεων μέχρι και τις 17 του μηνός οι πιθανότητες είναι πολύ μικρές, ενώ προς το τέλος του δευτέρου δεκαημέρου υπάρχουν ενδείξεις για κάπως αξιόλογες βροχές στην Αθήνα.

Η απουσία σημαντικών βροχοπτώσεων όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε πολλές περιοχές της χώρας μέχρι και τις 20 Οκτωβρίου οφείλεται στην παρουσία ενός πολύ ισχυρού αντικυκλώνα στην Ανατολική την Κεντρική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη χώρα μας ο οποίος εμποδίζει τα συστήματα της Δυτικής Ευρώπης αλλά και τις Μεσογειακές υφέσεις να κινηθούν ανατολικότερα. Η διάταξη αυτή εκτρέπει τα χαμηλά του Ατλαντικού βορειότερα και τα χαμηλά της Μεσογείου να περάσουν από τα νότια κράσπεδα του Αντικυκλώνα.

Αυτός ο εμποδισμός προκαλεί βόρειο ρεύμα στη χώρα μας και φέρνει ψυχρότερες και ξηρές αέριες μάζες από τα ανατολικά βορειοανατολικά .Στην πρώτη εβδομάδα που εξετάζουμε (8 με 14 Οκτωβρίου μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι οι βροχοπτώσεις είναι μειωμένες από 10 έως και 30 mm κάτω από τις συνηθισμένες τιμές όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη με εξαίρεση τα δυτικά , καθώς και τα νότια της Ιταλίας-Κεντρικής Μεσογείου.

Από πλευράς βροχοπτώσεων διατηρούνται οι χαμηλότερες τιμές στα κεντρικά και τα Ανατολικά τμήματα της Ευρώπης, με κάπως καλύτερη την κατάσταση , ενώ στη χώρα μας φαίνεται να δέχονται καλά ποσά βροχοπτώσεων τα νότια και ανατολικά νησιωτικά τμήματα , ενώ η ηπειρωτική Ελλάδα δεν θα έχει τόσες πολλές βροχές.

Στην τελευταία εβδομάδα που εξετάζουμε τα στοιχεία συγκλίνουν για ύψη βροχής από 5 έως και 15mm πάνω από την μέση κλιματική τιμή στην χώρα μας αλλά και σε όλα τα νότια της Ευρώπης και πάνω από την Μεσόγειο.

Θα δούμε παρακάτω και τις αποκλίσεις της θερμοκρασίας από τις κανονικές τιμές, όπου συνολικά διαφαίνεται η διατήρηση υψηλών τιμών έως και 3 βαθμών πάνω από τα κανονικά επίπεδα για την Κεντρική Ευρώπη, ενώ για την χώρα μας οι τιμές θα είναι χαμηλότερες έως και 1 βαθμό τις δύο πρώτες εβδομάδες (έως τις 21 Οκτωβρίου) και κανονικές προς τα τέλη του μήνα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στην Ελλάδα 26 κλεμμένα αρχαία αντικείμενα

E-Daily 2.TopNews 03.05.2026
Αυτά τα πολύτιμα αντικείμενα αποτελούσαν σημαντικό μέρος της ζωής στον αρχαίο κόσμο

Σε τροχιά γύρω από τη Γη οι 4 πρώτοι ελληνικοί θερμικοί δορυφόροι για πρόληψη των πυρκαγιών

E-Daily 2.TopNews 03.05.2026
Το σύστημα, που αναπτύχθηκε από την OroraTech, αποτελεί το πρώτο εθνικό δορυφορικό σύστημα σχεδιασμένο για την ανίχνευση και παρακολούθηση πυρκαγιών

Εταιρεία λάνσαρε chatbot που επιτρέπει συνομιλίες με τον «Ιησού» έναντι 1,99 δολαρίων το λεπτό

E-Daily 2.TopNews 03.05.2026
Εταιρεία χρεώνει άτομα 1,99 δολάρια ανά λεπτό για να μιλήσουν με το Avatar του Ιησού με τεχνητή νοημοσύνη.

Στέφανος Γαβάκης: Πέθανε ο θρυλικός εκφωνητής του Ολυμπιακού

E-Daily 2.TopNews 03.05.2026
Ο επί δεκαετίες εκφωνητής του Ολυμπιακού έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών

O Λάκης Λαζόπουλος ανακοινώνει το τέλος της θεατρικής του διαδρομής

E-Daily 2.TopNews 03.05.2026
Ταυτόχρονα, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, με διαφορετικές αναζητήσεις και προοπτικές

Οριστικό τέλος στα πανωτόκια: Τι κερδίζουν οι δανειολήπτες από το νέο θεσμικό πλαίσιο που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

E-Daily 2.TopNews 03.05.2026
Πρόκειται για δάνεια μέχρι 100.000 ευρώ, καταναλωτικά και χωρίς εγγυήσεις - Μέσα στον Μάιο η διαβούλευση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης

Κοινωνικός Τουρισμός 2026: Τελευταία μέρα για αιτήσεις – Οδηγίες για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα

E-Daily 2.TopNews 03.05.2026
Έχουν κατατεθεί τουλάχιστον 350.000 αιτήσεις για τις 300.000 επιταγές

Χειμωνιάτικο σκηνικό με χιόνια σε Πάρνηθα και Πεντέλη Μάη μήνα – Μέρες Ιανουαρίου ζει η Αττική

E-Daily 2.TopNews 03.05.2026
Λόγω της πυκνής χιονόπτωσης έχει διακοπή η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ

Ζάκυνθος: Πλοίο με πάνω από 670 επιβάτες προσέκρουσε ενώ έδενε στο λιμάνι

Ελλάδα Χτες
Πώς θα συνεχιστεί το ταξίδι για όσους επέβαιναν στο πλοίο

Περιστέρι: Συμπλοκή 10 ανηλίκων ‑ Δύο 15χρονοι τραυματίες

Ελλάδα Χτες
Επεισόδιο μεταξύ νεαρών ατόμων σημειώθηκε ανήμερα Πρωτομαγιάς, με δύο ανηλίκους να τραυματίζονται ελαφρά και την αστυνομία να αναζητά τους εμπλεκόμενους.

Μακελειό στο Σικάγο: Γυμνός κρατούμενος άρπαξε όπλο και σκότωσε ομογενή αστυνομικό σε νοσοκομείο

Κόσμος Χτες
Το κρυμμένο όπλο κάτω από την κουβέρτα και το ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του γυμνού δράστη μετά την απόδραση

Οι λύκοι που επέζησαν από την πυρηνική καταστροφή του Τσέρνομπιλ αναπτύσσουν κάτι μοναδικό

E-Daily 3.Left Χτες
Ο αριθμός τους αυξήθηκε σημαντικά στη Ζώνη Αποκλεισμού, ενώ αναπτύσσουν γενετικά μοναδικά χαρακτηριστικά