E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πως θα κυλήσει ο καιρός τον Οκτώβριο;

Δείτε τι δείχνουν οι μεσοπρόθεσμες προγνώσεις

Δημοσίευση 7/10/2018 | 11:17

Πως θα κυλήσει ο καιρός τον Οκτώβριο;

Μετά την έντονη κακοκαιρία στα τέλη του Σεπτέμβρη πολλοί θα θέλουν να ξέρουν αν ο καιρός μας επιφυλάσσει ανάλογες «εκπλήξεις» για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Απ΄ ότι δείχνουν τα τελευταία προγνωστικά όλα δείχνουν να κυλούν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του δευτέρου δεκαημέρου του Οκτωβρίου. Βέβαια όλοι γνωρίζουμε ότι ο Οκτώβρης είναι ένας μήνας με συμπεριφορά ανάλογη του Μαρτίου ,με απότομες εναλλαγές, όπου από τη μια μεριά μας φέρνει το γνωστό καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου , ενώ από την άλλη δεν είναι λίγες οι φορές που μας φέρνει έντονες βροχοπτώσεις (1994) ή μας θυμίζει καθαρό χειμώνα (1978, 1988).

Τι λένε οι μεσοπρόθεσμες προγνώσεις για τον Οκτώβρη

Διατηρώντας σταθερά τον ίδιο τρόπο πρόγνωσης για τις μεσοπρόθεσμες προγνώσεις , σας παρουσιάζω αρχικά το μετεώγραμμα της Αθήνας , το οποίο μας δείχνει μια προοδευτική πτώση της θερμοκρασίας , η οποία μετά τις 11 του μηνός σταθεροποιείται περί τους 7 βαθμούς στα 850 hPa.

Συνεπώς χρησιμοποιώντας τον τύπο που έχουμε μάθει (Τ850+15) συμπεραίνουμε, ότι η θερμοκρασία στην επιφάνεια θα κυμαίνεται περί τους 22 βαθμούς Κελσίου. Από πλευράς βροχοπτώσεων μέχρι και τις 17 του μηνός οι πιθανότητες είναι πολύ μικρές, ενώ προς το τέλος του δευτέρου δεκαημέρου υπάρχουν ενδείξεις για κάπως αξιόλογες βροχές στην Αθήνα.

Η απουσία σημαντικών βροχοπτώσεων όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε πολλές περιοχές της χώρας μέχρι και τις 20 Οκτωβρίου οφείλεται στην παρουσία ενός πολύ ισχυρού αντικυκλώνα στην Ανατολική την Κεντρική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη χώρα μας ο οποίος εμποδίζει τα συστήματα της Δυτικής Ευρώπης αλλά και τις Μεσογειακές υφέσεις να κινηθούν ανατολικότερα. Η διάταξη αυτή εκτρέπει τα χαμηλά του Ατλαντικού βορειότερα και τα χαμηλά της Μεσογείου να περάσουν από τα νότια κράσπεδα του Αντικυκλώνα.

Αυτός ο εμποδισμός προκαλεί βόρειο ρεύμα στη χώρα μας και φέρνει ψυχρότερες και ξηρές αέριες μάζες από τα ανατολικά βορειοανατολικά .Στην πρώτη εβδομάδα που εξετάζουμε (8 με 14 Οκτωβρίου μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι οι βροχοπτώσεις είναι μειωμένες από 10 έως και 30 mm κάτω από τις συνηθισμένες τιμές όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη με εξαίρεση τα δυτικά , καθώς και τα νότια της Ιταλίας-Κεντρικής Μεσογείου.

Από πλευράς βροχοπτώσεων διατηρούνται οι χαμηλότερες τιμές στα κεντρικά και τα Ανατολικά τμήματα της Ευρώπης, με κάπως καλύτερη την κατάσταση , ενώ στη χώρα μας φαίνεται να δέχονται καλά ποσά βροχοπτώσεων τα νότια και ανατολικά νησιωτικά τμήματα , ενώ η ηπειρωτική Ελλάδα δεν θα έχει τόσες πολλές βροχές.

Στην τελευταία εβδομάδα που εξετάζουμε τα στοιχεία συγκλίνουν για ύψη βροχής από 5 έως και 15mm πάνω από την μέση κλιματική τιμή στην χώρα μας αλλά και σε όλα τα νότια της Ευρώπης και πάνω από την Μεσόγειο.

Θα δούμε παρακάτω και τις αποκλίσεις της θερμοκρασίας από τις κανονικές τιμές, όπου συνολικά διαφαίνεται η διατήρηση υψηλών τιμών έως και 3 βαθμών πάνω από τα κανονικά επίπεδα για την Κεντρική Ευρώπη, ενώ για την χώρα μας οι τιμές θα είναι χαμηλότερες έως και 1 βαθμό τις δύο πρώτες εβδομάδες (έως τις 21 Οκτωβρίου) και κανονικές προς τα τέλη του μήνα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η γρίπη των πτηνών εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο πιο απρόσμενο μέρος της Ευρώπης

E-Daily 2.TopNews 19.05.2026
Η παγκόσμια εξάπλωση της γρίπης των πτηνών έχει ήδη προκαλέσει ευρεία ανησυχία μεταξύ κυβερνήσεων και παραγωγών πουλερικών

Le Monde: «Παράθυρο» επιστροφής θραυσμάτων του Παρθενώνα από το Λούβρο ανοίγει νέα γαλλική νομοθεσία

E-Daily 2.TopNews 19.05.2026
Με τη νέα γαλλική νομοθεσία επιτρέπεται η επιστροφή θραυσμάτων του Παρθενώνα από το Λούβρο, υποστηρίζει σε άρθρο της στη Monde η δικηγόρος Κατερίνα Τιτή

Πάτρα: «Φώναζα `πάρτε τα λεφτά και αφήστε μου τα χαρτιά`» λέει η αθλήτρια Ανδριάνα Φωτακοπούλου που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού

E-Daily 2.TopNews 19.05.2026
«Και ενώ πήγαινα προς τον καταυλισμό, σταματώ. Μπροστά μου βλέπω 50 – 60 Ρομά και λέω ‘ώπα, δεν θα σε βρούνε ποτέ εδώ’» περιγράφει η πρώην πρωταθλήτρια στίβου

«Δεν είχαμε ιδέα»: Το κανόνι από τον «Καλό, τον Κακό και τον Ασχημο» βρέθηκε σε μουσείο της Ισπανίας

E-Daily 3.Left 19.05.2026
Πρόκειται για το κανόνι που χρησιμοποιείται σε μία από τις πιο γνωστές σκηνές της ταινίας, όταν ο χαρακτήρας του Κλιντ Ίστγουντ ανάβει ατάραχος το φυτίλι με το πούρο του για να σταματήσει τον Τούκο (Ίλαϊ Γουάλακ)

Παραλήρημα της Αγκυρας για την γενοκτονία των Ποντίων: Η Ελλάδα διαστρεβλώνει τα γεγονότα, εσείς σφάξατε Τούρκους στην Τριπολιτσά

E-Daily 2.TopNews 19.05.2026
«Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να σταματήσουν να εκμεταλλεύονται την ιστορία για πολιτικό όφελος και να αναγνωρίσουν τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν εναντίον Τούρκων και άλλων εθνοτικών ομάδων» σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση

X: Περιορίζει τους χρήστες χωρίς μπλε τικ σε 50 δημοσιεύσεις την ημέρα

Κόσμος 19.05.2026
Οι οι επικριτές αυτού του περιορισμού προειδοποιούν ότι μια τέτοια αλλαγή ενδέχεται να οδηγήσει σε μαζικότερη αποχώρηση χρηστών

Καρκίνος: Κοινό φάρμακο για το άσθμα ίσως βοηθά στην αντιμετώπιση επιθετικών μορφών του

Tech + Science 19.05.2026
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Cancer

Κεραμέως: Στα βαρέα και ανθυγιεινά νοσηλευτές, διασώστες και οδηγοί ασθενοφόρων ‑ Τι ανέφερε για συντάξεις χηρείας

Ελλάδα 19.05.2026
Η υπουργός Εργασίας προανήγγειλε μια σημαντική ρύθμιση για τους υγειονομικούς αλλά και νομοσχέδιο για την ισότητα των αμοιβών μεταξύ γυναικών και ανδρών με την ίδια εργασιακή θέση

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Έκανε μήνυση σε Κουσουλό και Γεωργιάδη – Για ποιο λόγο

E-Daily 3.Left 19.05.2026
Πληρεξούσιος δικηγόρος κατέθεσε μήνυση στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων κατά της Αννας Καρακίτσου, του Πέτρου Κουσουλού, του Χαράλαμπου Κούτρα και του Αδωνι Γεωργιάδη

Μήνυση Καρυστιανού και Αυγερινού σε Καραχάλιο, μετά τις αναφορές περί «εντολής ίδρυσης κόμματος»

E-Daily 2.TopNews 19.05.2026
Καταγγέλλουν το Νίκο Καραχάλιο για «ψευδείς και δυσφημιστικούς ισχυρισμούς»