E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πως θα κυλήσει ο καιρός τον Οκτώβριο;

Δείτε τι δείχνουν οι μεσοπρόθεσμες προγνώσεις

Δημοσίευση 7/10/2018 | 11:17

Πως θα κυλήσει ο καιρός τον Οκτώβριο;

Μετά την έντονη κακοκαιρία στα τέλη του Σεπτέμβρη πολλοί θα θέλουν να ξέρουν αν ο καιρός μας επιφυλάσσει ανάλογες «εκπλήξεις» για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Απ΄ ότι δείχνουν τα τελευταία προγνωστικά όλα δείχνουν να κυλούν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του δευτέρου δεκαημέρου του Οκτωβρίου. Βέβαια όλοι γνωρίζουμε ότι ο Οκτώβρης είναι ένας μήνας με συμπεριφορά ανάλογη του Μαρτίου ,με απότομες εναλλαγές, όπου από τη μια μεριά μας φέρνει το γνωστό καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου , ενώ από την άλλη δεν είναι λίγες οι φορές που μας φέρνει έντονες βροχοπτώσεις (1994) ή μας θυμίζει καθαρό χειμώνα (1978, 1988).

Τι λένε οι μεσοπρόθεσμες προγνώσεις για τον Οκτώβρη

Διατηρώντας σταθερά τον ίδιο τρόπο πρόγνωσης για τις μεσοπρόθεσμες προγνώσεις , σας παρουσιάζω αρχικά το μετεώγραμμα της Αθήνας , το οποίο μας δείχνει μια προοδευτική πτώση της θερμοκρασίας , η οποία μετά τις 11 του μηνός σταθεροποιείται περί τους 7 βαθμούς στα 850 hPa.

Συνεπώς χρησιμοποιώντας τον τύπο που έχουμε μάθει (Τ850+15) συμπεραίνουμε, ότι η θερμοκρασία στην επιφάνεια θα κυμαίνεται περί τους 22 βαθμούς Κελσίου. Από πλευράς βροχοπτώσεων μέχρι και τις 17 του μηνός οι πιθανότητες είναι πολύ μικρές, ενώ προς το τέλος του δευτέρου δεκαημέρου υπάρχουν ενδείξεις για κάπως αξιόλογες βροχές στην Αθήνα.

Η απουσία σημαντικών βροχοπτώσεων όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε πολλές περιοχές της χώρας μέχρι και τις 20 Οκτωβρίου οφείλεται στην παρουσία ενός πολύ ισχυρού αντικυκλώνα στην Ανατολική την Κεντρική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη χώρα μας ο οποίος εμποδίζει τα συστήματα της Δυτικής Ευρώπης αλλά και τις Μεσογειακές υφέσεις να κινηθούν ανατολικότερα. Η διάταξη αυτή εκτρέπει τα χαμηλά του Ατλαντικού βορειότερα και τα χαμηλά της Μεσογείου να περάσουν από τα νότια κράσπεδα του Αντικυκλώνα.

Αυτός ο εμποδισμός προκαλεί βόρειο ρεύμα στη χώρα μας και φέρνει ψυχρότερες και ξηρές αέριες μάζες από τα ανατολικά βορειοανατολικά .Στην πρώτη εβδομάδα που εξετάζουμε (8 με 14 Οκτωβρίου μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι οι βροχοπτώσεις είναι μειωμένες από 10 έως και 30 mm κάτω από τις συνηθισμένες τιμές όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη με εξαίρεση τα δυτικά , καθώς και τα νότια της Ιταλίας-Κεντρικής Μεσογείου.

Από πλευράς βροχοπτώσεων διατηρούνται οι χαμηλότερες τιμές στα κεντρικά και τα Ανατολικά τμήματα της Ευρώπης, με κάπως καλύτερη την κατάσταση , ενώ στη χώρα μας φαίνεται να δέχονται καλά ποσά βροχοπτώσεων τα νότια και ανατολικά νησιωτικά τμήματα , ενώ η ηπειρωτική Ελλάδα δεν θα έχει τόσες πολλές βροχές.

Στην τελευταία εβδομάδα που εξετάζουμε τα στοιχεία συγκλίνουν για ύψη βροχής από 5 έως και 15mm πάνω από την μέση κλιματική τιμή στην χώρα μας αλλά και σε όλα τα νότια της Ευρώπης και πάνω από την Μεσόγειο.

Θα δούμε παρακάτω και τις αποκλίσεις της θερμοκρασίας από τις κανονικές τιμές, όπου συνολικά διαφαίνεται η διατήρηση υψηλών τιμών έως και 3 βαθμών πάνω από τα κανονικά επίπεδα για την Κεντρική Ευρώπη, ενώ για την χώρα μας οι τιμές θα είναι χαμηλότερες έως και 1 βαθμό τις δύο πρώτες εβδομάδες (έως τις 21 Οκτωβρίου) και κανονικές προς τα τέλη του μήνα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα προσλαμβάνει ‑ δείτε ποιες θέσεις ανοίγουν και τι μισθούς προσφέρουν

E-Daily 3.Left 17.07.2026
Εννέα θέσεις εργασίας με αποδοχές έως 48.225 δολάρια ετησίως ανακοίνωσε η διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στην Αθήνα, με προθεσμίες που εκπνέουν από τον Ιούλιο έως τα τέλη Αυγούστου 2026.

ΔΥΠΑ: Ποιοι άνεργοι δικαιούνται επιδότηση μισθού έως 1.250 ευρώ και πώς μπορούν να υποβάλουν αίτηση

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Η ΔΥΠΑ ανοίγει 8.000 θέσεις εργασίας για ανέργους με διετείς συμβάσεις, πλήρη ασφάλιση και δυνατότητα συμπλήρωσης ενσήμων για συνταξιοδότηση.

Κηδεία Μάρως Κοντού: Ο συγκλονιστικός αποχαιρετισμός που απηύθυνε ο Κακλαμάνης

E-Daily 3.Left 17.07.2026
Ο Νικήτας Κακλαμάνης συγκλόνισε με τον επικήδειο λόγο του στην εξόδιο ακολουθία της σπουδαίας ηθοποιού, εκπληρώνοντας παράλληλα και την τελευταία της επιθυμία.

Ρωγμές στην Κυψέλη από τα έργα του Μετρό: Τι αποκάλυψε ο καθηγητής Λέκκας για τα γεωλογικά προβλήματα

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Ο καθηγητής γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας μίλησε στην ΕΡΤ για τα γεωλογικά ζητήματα που δεν είχαν επισημανθεί στις αρχικές μελέτες, ενώ οι κάτοικοι της Κυψέλης ζητούν έγγραφες εγγυήσεις για τη στατική επάρκεια των κτιρίων τους.

Ποια ήταν η Νάκυ Αγάθου που έφυγε από τη ζωή και έγραψε ιστορία στην ελληνική τηλεόραση

E-Daily 3.Left 17.07.2026
Η πρωτοπόρος τηλεπαρουσιάστρια της κρατικής τηλεόρασης άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 86 ετών.

Σε μαρούλι αλυσίδας fast food οφείλεται το παράσιτο που προκαλεί «εκρηκτική» διάρροια

E-Daily 3.Left 17.07.2026
Πάνω από 1.600 κρούσματα κυκλοσπορίασης σε πέντε αμερικανικές πολιτείες έχουν συνδεθεί με κατανάλωση φαγητού από την αλυσίδα ταχυφαγείων, με το FDA να εκδίδει προειδοποίηση και την εταιρεία να προχωρά σε άμεση απόσυρση προϊόντος.

Ποιες γωνίες λήψης απαγόρευσαν EBU και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου για τους αθλητές

E-Daily 3.Left 17.07.2026
Νέες κατευθυντήριες γραμμές από EBU και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου θέτουν περιορισμούς σε 13 γωνίες λήψης για να αντιμετωπιστεί η σeξουαλικοποίηση των αθλητριών στις τηλεοπτικές μεταδόσεις.

Xάπι κατά της παχυσαρκίας μόλις πήρε το «πράσινο φως» στην Ευρώπη

E-Daily 3.Left 17.07.2026
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε για πρώτη φορά αγωνιστή GLP-1 σε μορφή χαπιού για τη διαχείριση του σωματικού βάρους σε ενήλικες με παχυσαρκία.

Μουντιάλ 2026: Ποιοι παίζουν στον μεγάλο τελικό και πού θα τον δείτε

E-Daily 3.Left 17.07.2026
Το πρόγραμμα του μικρού και του μεγάλου τελικού, με ώρες και κανάλια μετάδοσης για το ελληνικό κοινό.

Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γεροβασίλη, Καλαματιανός, Ζαμπάρας

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Με την αποχώρηση Γεροβασίλη, Ζαμπάρα και Καλαματιανού, ο ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώνεται στους 11 βουλευτές - ισόπαλος με την Ελληνική Λύση.

Η Γαλλία νομιμοποίησε το «δικαίωμα στον θάνατο» και τι προβλέπει ο νέος νόμος

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε με οριακή πλειοψηφία νόμο που επιτρέπει την «βοήθεια στον θάνατο» για ανίατα ασθενείς, υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Aγρια επίθεση από σκύλο έξω από φούρνο στα Βριλήσσια ‑ δείτε τι συνέβη

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Ένας 66χρονος τραυματίστηκε σοβαρά και ο σκύλος του σκοτώθηκε, ενώ η 48χρονη ιδιοκτήτρια του ζώου συνελήφθη για επικίνδυνη σωματική βλάβη και ζωοκτονία.