E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποιους αφορά η νέα έκτακτη ρύθμιση οφειλών

Ποιοι βγαίνουν κερδισμένοι

Δημοσίευση 5/10/2018 | 08:13

Ποιους αφορά η νέα έκτακτη ρύθμιση οφειλών

Νέα έκτακτη ρύθμιση που θα ανοίγει το δρόμο στους μισθωτούς, συνταξιούχους αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν αποκλειστεί από τις 120 δόσεις, να ρυθμίσουν τα παλιά χρέη τους σε πολλές μηνιαίες δόσεις βρίσκεται στα σκαριά. Η ρύθμιση που εξετάζεται είναι έκτακτη, θα αφορά τις οφειλές που έχουν στην Εφορία ή τα Ταμεία μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2017 οι οφειλέτες και απαραίτητη προϋπόθεση για να υπαχθούν σε αυτή θα είναι η εξόφληση ή η ρύθμιση των τρεχουσών οφειλών, δηλαδή του φετινού ΕΝΦΙΑ ή του φόρου εισοδήματος, του ΦΠΑ ή των ασφαλιστικών εισφορών.

Το σχέδιο που συζητούν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας με τους δανειστές πατάει πάνω στον εξωδικαστικό μηχανισμό αλλά με απλούστερα κριτήρια που δεν θα αποκλείουν όσους πραγματικά αδυνατούν να εξοφλήσουν τα παλιά χρέη τους. Η ρύθμιση θα αφορά κυρίως μικροοφειλέτες με χρέη έως 3.000 ή 5.000 ευρώ που αποτελούν και την πλειονότητα των οφειλετών ενώ ο αριθμός των ενδεχομένως να φθάνει τις 120.

Πρόκειται για ένα νέο μηχανισμό ρύθμισης με ευνοϊκότερους όρους από την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ο οποίος σύμφωνα με τον Τάσο Πετρόπουλο θα είναι πιο αποτελεσματικός με κριτήρια που δεν θα αποκλείουν κανέναν.

Με τις οφειλές προς την Εφορία και τα Ταμεία να έχουν εκτιναχθεί στα 135 δισ. ευρώ, ποσό που εκτοξεύεται στα 215 δισ. ευρώ αν συμπεριληφθούν επιπλέον χρέη 80 δις. ευρώ από τα «πανωτόκια», τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι προβλέπουν:

- Την ενεργοποίηση μιας νέας ρύθμισης για την εξόφληση των οφειλών που δημιουργήθηκαν έως το τέλος του 2017 σε πολλές μηνιαίες δόσεις που μπορεί να είναι πάνω από 24 ή 36 ή ενδεχομένως να φθάνουν και τις 100 ή τις 120. Η πρόταση αυτή, εξετάζεται να αφορά κυρίως μικρές οφειλές ενδεχομένως έως 3.000 ευρώ ή 5.000 ευρώ με την ελάχιστη μηνιαία δόση να ανέρχεται σε 50 ευρώ.

Υπολογίζεται ότι 8 στους 10 οφειλέτες της εφορίας χρωστούν έως 3.000 ευρώ. Προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση, θα είναι η εξόφληση των οφειλών του 2018. Αυτό σημαίνει ότι οι οφειλέτες (μισθωτοί και συνταξιούχοι) για να μπορέσουν να ρυθμίσουν σε περισσότερες από 12 δόσεις τις οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι το τέλος του 2017 θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει ή να έχουν ρυθμίσει όλες τις τρέχουσες οφειλές, δηλαδή το φετινό φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ του 2018.

- Την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων ανεξαρτήτως ύψους οφειλής όσων αποκλείστηκαν από την πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού. Πρόκειται κυρίως για όσους δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα ή γιατί κατά την προηγούμενη τριετία δεν είχαν κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής χρήσης ή γιατί είχαν κλείσει τα βιβλία τους.

Στην περίπτωση αυτή θα προβλέπονται αυστηρά εισοδηματικά αλλά και περιουσιακά κριτήρια, ώστε στη ρύθμιση να ενταχθούν αυτοί που πραγματικά αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στη εξόφληση των οφειλών τους και όχι όσοι ενώ έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν κρύβονται πίσω από τις ρυθμίσεις για να λαμβάνουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και στη συνέχεια σταματούν να εξυπηρετούν τις ρυθμίσεις.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Δεν πωλείται»: Γιατί η Κίνα θα κρατήσει για τον εαυτό της την τεχνολογία του TikTok

Tech + Science 26.04.2024
Ο αλγόριθμος που χρησιμοποιεί το TikTok για να προτείνει περιεχόμενο στους χρήστες φαίνεται πως πλεονεκτεί του ανταγωνισμού

Πάτρα: Φοιτητές εγκλώβισαν τον πρύτανη του Πανεπιστημίου στο γραφείο του

Ελλάδα 26.04.2024
Ο κ. Μπούρας υποστηρίζει ότι οι φοιτητές περιφρουρούν και το αυτοκίνητό του για να μην μπορέσει να φύγει από το Πανεπιστήμιο

Πέθανε ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Κωστής Ζώης

Ελλάδα 26.04.2024
Οι ταινίες του είχαν βραβευτεί στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αλλά και στο εξωτερικό

Η Τουρκική Ομοσπονδία μπάσκετ εξέδωσε ανακοίνωση στήριξης στον Εργκίν Αταμάν

Αθλητικά Νέα 26.04.2024
Η συμπεριφορά ανθρώπων της Μακάμπι προς τον Εργκίν Αταμάν στο ματς με τον Παναθηναϊκό AKTOR, έγινε αιτία να αντιδράσει η Τουρκική Ομοσπονδία μπάσκετ με ανακοίνωσή της.

Το άλυτο μυστήριο στις ΗΠΑ με τύπο που είχε καλέσει σε ραδιοφωνική εκπομπή: «Σκότωσα 12 πόρνες»

Κόσμος 26.04.2024
Όσοι άκουγαν την εκπομπή εκείνο το βράδυ του 1997, δεν πίστευαν ότι ένας άνδρας ομολογούσε δημόσια ότι σκότωσε 12 γυναίκες.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ελλάδα και Ισπανία δεν στέλνουν πυραύλους

Ελλάδα 26.04.2024
Ο Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι η Ελλάδα και η Ισπανία αρνούνται να ενισχύσουν την εμπόλεμη χώρα με πυραυλικά συστήματα

Ιταλία: 15.000 άτομα πλήρωσαν για να εισέλθουν στη Βενετία

Κόσμος 26.04.2024
Πρέπει να αναλαμβάνουμε και ουσιαστική δράση για να προστατέψουμε την πόλη μας, δήλωσε ο δήμαρχος Λουίτζι Μπρουνιάρο

Σάλος στη Λάρισα: Έκανε στριπτίζ σε κοινή θέα

Ελλάδα 26.04.2024
Οι αστυνομικοί έκαναν συστάσεις στον 50χρονο άνδρα που δεν εξήγησε για ποιο λόγο έβγαλε τα ρούχα του

Ψάχνουν διάδοχο για την Φον ντερ Λάιεν

Πολιτική 26.04.2024
Ο Μητσοτάκης το απέκλεισε