E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα νέα χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ

Ποια στοιχεία καθιστούν δύσκολη την πλαστογράφησή τους

Δημοσίευση 17/9/2018 | 19:20

Τα νέα χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ

Τα νέα τραπεζογραμμάτια των 100 και 200 ευρώ θα κυκλοφορήσουν στις 28 Μαΐου στην ευρωζώνη, ολοκληρώνοντας έτσι την ανανέωση των χαρτονομισμάτων που ξεκίνησε το 2013 και περιλαμβάνει καινοτομίες που τα καθιστούν πιο δύσκολο να πλαστογραφηθούν.

Τα χαρτονομίσματα αυτά παρουσιάστηκαν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Φρανκφούρτη. Θα αντικαταστήσουν τα παλαιά χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ που κυκλοφορούν στις χώρες της ζώνης του ευρώ από το 2002.

Τα χαρτονομίσματα των 100 ευρώ αντιπροσωπεύουν σήμερα το 23% της συνολικής αξίας των χαρτονομισμάτων που κυκλοφορούν στην ευρωζώνη (εκείνα των 200 ευρώ αντιπροσωπεύουν μόλις το 4%) και «δεν είναι ένα προϊόν για τους πλουσίους, είναι ένα σημαντικό χαρτονόμισμα για την καθημερινότητά μας», τόνισε ο Ιβ Μερς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, κατά την τελετή της παρουσίασης.

Όπως και τα νέα χαρτονομίσματα των 5, 10, 20 και 50 ευρώ, τα δύο νέα τραπεζογραμμάτια περιλαμβάνουν στοιχεία που καθιστούν δύσκολη την πλαστογράφησή τους. Στο υδατογράφημα, στη δεξιά πλευρά τους, εικονίζεται η πριγκίπισσα Ευρώπη. Οι αριθμοί 100 και 200, σε πράσινο σμαραγδί χρώμα, συνοδεύονται από μικρά σύμβολα του ευρώ ενώ το χαρτονόμισμα αλλάζει χρώμα ανάλογα με τη γωνία που το κοιτάζει κανείς, κάτι που κανένα πλαστό δεν καταφέρνει να μιμηθεί στην εντέλεια, σύμφωνα πάντα με την ΕΚΤ.

Κατά μέσο όρο, 40-60.000 πλαστά χαρτονομίσματα κατάσχονται κάθε μήνα. Τα περισσότερα είναι των 50 ευρώ καθώς οι παραχαράκτες αποφεύγουν να τυπώνουν τραπεζογραμμάτια μεγαλύτερης αξίας τα οποία ελέγχονται πιο συστηματικά από τα ειδικά μηχανήματα.

Η σειρά «Ευρώπη» θα ολοκληρωθεί την επόμενη άνοιξη αφού από το 2016 έχει αποφασιστεί να σταματήσει, στα τέλη της φετινής χρονιάς, η εκτύπωση χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ επειδή θεωρήθηκε ότι χρησιμοποιούνται από κάθε είδους απατεώνες. Η απόφαση αυτή προκάλεσε οργή στη Γερμανία καθώς ορισμένοι θεώρησαν ότι πρόκειται για ένα πρώτο βήμα για την κατάργηση των μετρητών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια καλεί τον Τραμπ να αποζημιώσει τους Αμερικανούς μετά την ακύρωση των δασμών

Κόσμος Χτες
Κάθε δολάριο που αφαιρέθηκε παράνομα πρέπει να καταβληθεί αμέσως, με τους τόκους. Να επιστρέψεις τα χρήματα» τόνισε ο Γκάβιν Νιούσομ

Κακοκαιρία: Ξεκίνησε η μπόρα στην Αττική

Καιρός Χτες
Βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές

Έκπτωτος πρίγκιπας Αντριου: Οι λόγοι που ο Ουίλιαμ μπορεί να αισθάνεται «απελευθερωμένος» με την σύλληψη του θείου του

Κόσμος Χτες
Το παρασκήνιο της ρήξης ανάμεσα στον πρίγκιπα της Ουαλίας και τον Αντριου, η «σιδηρά» στάση του βασιλιά Καρόλου και η επόμενη μέρα για τη βρετανική μοναρχία

Δασμοί Τραμπ: Ελπίδες για παγκόσμια οικονομική «ανάσα» μετά το «άκυρο» του Ανώτατου Δικαστηρίου στις ΗΠΑ

Οικονομία Χτες
Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι οι γενικευμένοι δασμοί δεν είχαν νόμιμη βάση, ανοίγοντας δρόμο για ανατροπή στο εμπορικό κόστος και για επιστροφές δασμών εκατοντάδων δισ. δολαρίων

Βίντεο‑ντοκουμέντο από το φονικό στον Δομοκό δείχνει αρχιφύλακα και εκτελεστή πριν και μετά το έγκλημα

Ελλάδα Χτες
Το βιντεοληπτικό υλικό που εξετάζουν οι Αρχές για τη δολοφονία στις Φυλακές Δομοκού

Δημοσιογράφος της DW συνελήφθη στην Τουρκία για «προσβολή κατά του προέδρου»

Κόσμος Χτες
Ποιος είναι ο Alican Uludağ - Τον συνέλαβαν 30 αστυνομικοί, μεταδίδει η Deutsche Welle

Σε εξέλιξη η έξοδος των εκδρομέων της Καθαράς Δευτέρας: Μποτιλιαρισμένος ο Κηφισός, 30λεπτες καθυστερήσεις στην Αττική Οδό

Ελλάδα Χτες
Ουρές χιλιομέτρων στην Αθηνών - Λαμίας στο ύψος της Υλίκης - Πληρότητες 100% στα δρομολόγια για Πάτρα από τα ΚΤΕΛ Κηφισού

Ισχυρό πλήγμα στον Τραμπ: Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακυρώνει δασμούς του

Κόσμος Χτες
Το γεγονός προκαλεί εντύπωση, καθώς πέρυσι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ τάχθηκε επανειλημμένα υπέρ του Προέδρου σε μια σειρά έκτακτων αποφάσεων για τη μετανάστευση, την απόλυση των επικεφαλής ανεξάρτητων οργανισμών και τις βαθιές περικοπές στις κρατικές δαπάνες.

Όλγα Κεφαλογιάννη: Απέσυρε την αγωγή εις βάρος του Μίνου Μάτσα για την επιμέλεια των παιδιών

Πολιτική Χτες
Η Υπουργός Τουρισμού παραιτήθηκε από τη δικαστική διεκδίκηση της επιμέλειας που είχε καταθέσει τον Ιανουάριο

Καισαριανή: Η πρώτη δήλωση του Βέλγου συλλέκτη για τις φωτογραφίες: «Ανακουφισμένος που τελείωσαν όλα»

Ελλάδα Χτες
Ανέφερε ότι υπάρχει λύση στο τραπέζι με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τις φωτογραφίες

Πέθανε η δημοσιογράφος Ντέπυ Νικολοπούλου – Παπαβησσαρίωνος

Ελλάδα Χτες
Την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου στις 11:30 η κηδεία της Ντέπυς Νικολοπούλου – Παπαβησσαρίωνος

ΗΠΑ: Αεροδρόμιο θα πάρει το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ

Κόσμος Χτες
Μετονομάζεται σε «Ντόναλντ Τραμπ» το αεροδρόμιο του Παλμ Μπιτς μετά από έγκριση των αρχών της Φλόριντα