E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα νέα χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ

Ποια στοιχεία καθιστούν δύσκολη την πλαστογράφησή τους

Δημοσίευση 17/9/2018 | 19:20

Τα νέα χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ

Τα νέα τραπεζογραμμάτια των 100 και 200 ευρώ θα κυκλοφορήσουν στις 28 Μαΐου στην ευρωζώνη, ολοκληρώνοντας έτσι την ανανέωση των χαρτονομισμάτων που ξεκίνησε το 2013 και περιλαμβάνει καινοτομίες που τα καθιστούν πιο δύσκολο να πλαστογραφηθούν.

Τα χαρτονομίσματα αυτά παρουσιάστηκαν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Φρανκφούρτη. Θα αντικαταστήσουν τα παλαιά χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ που κυκλοφορούν στις χώρες της ζώνης του ευρώ από το 2002.

Τα χαρτονομίσματα των 100 ευρώ αντιπροσωπεύουν σήμερα το 23% της συνολικής αξίας των χαρτονομισμάτων που κυκλοφορούν στην ευρωζώνη (εκείνα των 200 ευρώ αντιπροσωπεύουν μόλις το 4%) και «δεν είναι ένα προϊόν για τους πλουσίους, είναι ένα σημαντικό χαρτονόμισμα για την καθημερινότητά μας», τόνισε ο Ιβ Μερς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, κατά την τελετή της παρουσίασης.

Όπως και τα νέα χαρτονομίσματα των 5, 10, 20 και 50 ευρώ, τα δύο νέα τραπεζογραμμάτια περιλαμβάνουν στοιχεία που καθιστούν δύσκολη την πλαστογράφησή τους. Στο υδατογράφημα, στη δεξιά πλευρά τους, εικονίζεται η πριγκίπισσα Ευρώπη. Οι αριθμοί 100 και 200, σε πράσινο σμαραγδί χρώμα, συνοδεύονται από μικρά σύμβολα του ευρώ ενώ το χαρτονόμισμα αλλάζει χρώμα ανάλογα με τη γωνία που το κοιτάζει κανείς, κάτι που κανένα πλαστό δεν καταφέρνει να μιμηθεί στην εντέλεια, σύμφωνα πάντα με την ΕΚΤ.

Κατά μέσο όρο, 40-60.000 πλαστά χαρτονομίσματα κατάσχονται κάθε μήνα. Τα περισσότερα είναι των 50 ευρώ καθώς οι παραχαράκτες αποφεύγουν να τυπώνουν τραπεζογραμμάτια μεγαλύτερης αξίας τα οποία ελέγχονται πιο συστηματικά από τα ειδικά μηχανήματα.

Η σειρά «Ευρώπη» θα ολοκληρωθεί την επόμενη άνοιξη αφού από το 2016 έχει αποφασιστεί να σταματήσει, στα τέλη της φετινής χρονιάς, η εκτύπωση χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ επειδή θεωρήθηκε ότι χρησιμοποιούνται από κάθε είδους απατεώνες. Η απόφαση αυτή προκάλεσε οργή στη Γερμανία καθώς ορισμένοι θεώρησαν ότι πρόκειται για ένα πρώτο βήμα για την κατάργηση των μετρητών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ηχούν και πάλι οι σειρήνες στο Ακρωτήρι

Κόσμος 06.03.2026
Χθες το βράδυ, ήχησαν και πάλι δύο φορές, ωστόσο δεν εντοπίστηκε κάποια απειλή, σύμφωνα με τις επίσημες ενημερώσεις από την κυβέρνηση

Θεσσαλονίκη: Κατάπιε ηρωίνη για να αποφύγει αστυνομικό έλεγχο σε μπλόκο ‑ Νοσηλεύεται φρουρούμενος

Ελλάδα 06.03.2026
Τελικά, οι αστυνομικοί κατάφεραν να ακινητοποιήσουν το όχημα και να προχωρήσουν στον έλεγχο του 47χρονου

Πότε θα κλείσουν τα σχολεία για τις διακοπές του Πάσχα

Ελλάδα 06.03.2026
Ερχεται νωρίτερα σε σχέση με άλλες χρονιές

Τελεσίγραφο Τραμπ σε Ιράν: «Παραδοθείτε ή θα πεθάνετε όλοι»

Κόσμος 06.03.2026
Μιλώντας στον Λευκό Οίκο, παρουσία της ομάδας της Ίντερ Μαϊάμι του Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε έκκληση προς τα μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, τον ιρανικό στρατό και την αστυνομία να εγκαταλείψουν το καθεστώς

Η συγκλονιστική κατάθεση του 17χρονου που σκότωσε τον πατέρα του στη Λέρο

Ελλάδα 06.03.2026
«Μου τρύπησε την παλάμη στο κατσαβίδι»

Τζέιμς και Οκόμπο πιάστηκαν στα χέρια μετά την ήττα της Μονακό από την Φενέρ, δείτε βίντεο

Αθλητικά Νέα 06.03.2026
Ο Αμερικανός γκαρντ έσπρωξε με δύναμη τον συμπαίκτη του

Με το «δάκτυλο στη σκανδάλη» οι Κούρδοι ‑ Ολονύχτια μεταφορά οπλισμού ‑ Απειλεί ο Πεζεσκιάν

Κόσμος 06.03.2026
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να «ρίχνει λάδι στη φωτιά»

CNN: Καταρρίφθηκαν ιρανικά βομβαρδιστικά δύο λεπτά πριν την επίθεση σε βάση των ΗΠΑ στο Κατάρ

Ελλάδα Χτες
Τα ιρανικά αεροσκάφη βρίσκονταν «δύο λεπτά» μακριά από τους στόχους τους - Στη βάση βρίσκονται συνήθως 10.000 Αμερικανοί στρατιώτες

Γαλλία: «Όχι» στη χρήση των γαλλικών βάσεων στη Μέση Ανατολή από τα μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ

Κόσμος Χτες
Τα αεροσκάφη υποστήριξης των ΗΠΑ, και όχι τα μαχητικά αεροσκάφη, επιτρέπεται να χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση Istres στη Γαλλία, λέει ο γαλλικός στρατός

Οι Φρουροί της Επανάστασης ισχυρίστηκαν ότι έπληξαν το αεροπλανοφόρο «Αβραάμ Λίνκολν» με drones

Κόσμος Χτες
Το σώμα των Φρουρών είχε ήδη ισχυριστεί το Σάββατο ότι το έπληξε με βαλλιστικούς πυραύλους, κάτι που το Πεντάγωνο αρνήθηκε

Πέθανε ο Αλκης Ρήγος

Πολιτική Χτες
Στην απώλεια του Αλκή Ρήγου αναφέρεται με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ