E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μετά από 177 χρόνια αποποινικοποιήθηκε η ομοφυλοφιλία στην Ινδία

Ένας από τους παλιότερους νόμους του κόσμου

Δημοσίευση 6/9/2018 | 12:39

Μετά από 177 χρόνια αποποινικοποιήθηκε η ομοφυλοφιλία στην Ινδία

Στην ανακοίνωση της απόφασης πως η σeξουαλική συνεύρεση μεταξύ ανθρώπων του ιδίου φύλου δεν θα πρέπει να συνιστά ποινικό αδίκημα προχώρησε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η απόφαση καταργεί το Άρθρο 377 του ινδικού Ποινικού Κώδικα, το οποίο είχαν θεσπίσει οι βρετανικές αποικιοκρατικές δυνάμεις το 1861, και το οποίο απαγόρευε τη «σαρκική παρά φύσιν συνεύρεση». Αυτός ήταν ένας από τους παλαιότερους νόμους στον κόσμο που ποινικοποιούσαν το ομοφυλοφιλικό σeξ και η Ινδία ήταν διστακτική στο να τον ανατρέψει.

Έξω από το δικαστήριο συγκεντρωμένοι ακτιβιστές ζητωκραύγαζαν και κάποιοι ξέσπασαν σε κλάματα όταν ανακοινώθηκε η απόφαση. Ο νόμος βρισκόταν επί σειρά ετών στο επίκεντρο δικαστικών αγώνων.

«Ο νόμος είχε γίνει ένα όπλο για την παρενόχληση της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ. Η ποινικοποίηση της σαρκικής επαφής είναι παράλογη, αυθαίρετη και προδήλως αντισυνταγματική», σχολίασε ο δικαστής Ντιπάκ Μίσρα ανακοινώνοντας την ιστορική απόφαση, σύμφωνα με όσα μεταφέρει το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ακτιβιστές μάχονταν υπέρ της απαγόρευσης του νόμου από τη δεκαετία του ‘90 και έχουν χάσει πολλούς δικαστικούς αγώνες μέχρι σήμερα. Οι… παραβάτες κινδύνευαν με ποινές φυλάκισης έως και 10 χρόνια, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και με ισόβια κάθειρξη. Ανάλογες προσφυγές το 1994 και το 2001 είχαν αρνητική κατάληξη.

Σημαντική επιτυχία ήταν η απόφαση του 2009, η οποία κατήργησε το άρθρο 377 του ινδικού Ποινικού Κώδικα, ορίζοντας ότι η απαγόρευση της «σαρκικής συνεύρεσης ενάντια στους κανόνες της φύσης» παραβίαζε τα δικαιώματα στη ζωή, την ελευθερία και την ισότητα και ήταν αντίθετη με το ινδικό Σύνταγμα.

Ακολούθησαν νέες και αντικρουόμενες δικαστικές αποφάσεις, ενώ παράλληλα συνεχίζονταν οι διώξεις ανθρώπων βάσει του άρθρου 377, που σε ορισμένες περιπτώσεις οδήγησε ακόμη και σε καταδίκες σε ισόβια κάθειρξη. Ο δρόμος για να υπάρξει αυτή η ανατροπή, άνοιξε από μια απόφαση του 2017, η οποία αναφερόταν στην προστασία της ιδιωτικής ζωής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι αγρότες έκλεισαν την εθνική και στο ύψος των Μαλγάρων: Ένταση με οδηγούς, δείτε πού υπάρχουν μπλόκα

Ελλάδα 01.12.2025
Κλειστή από χθες η εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης στη Νίκαια Λάρισας και ο Ε65

Απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών στον Κηφισό από τις 07:00 έως τις 10:00 συζητά το υπουργείο Μεταφορών

Ελλάδα 01.12.2025
«Αυτή την περίοδο μετράμε ήδη με drones την ακριβή αποτύπωση αυτού του προβλήματος»

Απεργία 3/12: Ποιοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις

Ελλάδα 01.12.2025
Νέες συγκεντρώσεις ενώ συνεχίζονται και οι αγροτικές κινητοποιήσεις

BBC: Η σφαγή αιγοπροβάτων στην Ελλάδα προκαλεί φόβους για έλλειψη φέτας

Ελλάδα 01.12.2025
Η ευλογιά ενδέχεται να επηρεάσει την παραγωγή

Δικηγόρος για τη 46χρονη που δολοφόνησε την πεθερά της στη Σαλαμίνα: «Απειλούσε εμένα, τα παιδιά μου»

Ελλάδα 01.12.2025
Τα «ανθρωποειδή που ενδύονται τον μανδύα του ηθικού ανθρώπου στο διαδίκτυο, είναι ακραία επικίνδυνες προσωπικότητες που κρύβουν το τέρας που ζει μέσα τους»

Τηλέφωνο για βόμβα στα δικαστήρια της Ευελπίδων

Ελλάδα 01.12.2025
Οι Αρχές σπεύδουν στο σημείο για τις απαραίτητες ενέργειες

Έρχονται τα ρομπότ που λένε τα… κάλαντα στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα 01.12.2025
Τα ρομπότ θα είναι έτοιμα και για την Πρωτοχρονιά, αφού γίνονται ήδη δοκιμές

Λακωνία: Έκρηξη και φωτιά σε καφετέρια γεμάτη κόσμο στη Νεάπολη – Δεν υπήρξαν τραυματίες

Ελλάδα 01.12.2025
Οι θαμώνες αντιλήφθηκαν έντονη οσμή υγραερίου και απομακρύνθηκαν πριν σημειωθεί η έκρηξη – Βίντεο από το σημείο της φωτιάς στη Νεάπολη

Τέλος το «δέχομαι μόνο μετρητά»: Από σήμερα όλες οι επιχειρήσεις με IRIS

Οικονομία 01.12.2025
Οι πληρωμές IRIS διασυνδέονται πλήρως με την ΑΑΔΕ

ΝΑΤΟ: Eξετάζει το ενδεχόμενο να γίνει «πιο επιθετικό» απέναντι στη Ρωσία

Κόσμος 01.12.2025
Ο ανώτατος στρατιωτικός αξιωματικός του ΝΑΤΟ λέει στους Financial Times ότι η Συμμαχία θα μπορούσε να αναλάβει προληπτική δράση για να αντιμετωπίσει την απειλή που θέτει η Μόσχα