E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έφτιαξαν ρομπότ που μιλάει... ποντιακά!

Στη Θεσσαλονίκη

Δημοσίευση 12/6/2018 | 16:09

Έφτιαξαν ρομπότ που μιλάει... ποντιακά!

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών, υλοποιεί ήδη για δεύτερη συνεχή χρονιά το πρόγραμμα «Διδασκαλίας της Ποντιακής Διαλέκτου σε ενήλικες»

Πάνω από 50 τόμους που αφορούν την ιστορία και την γλώσσα του ποντιακού ελληνισμού, αλλά και του ελληνισμού της ευρύτερης Ανατολής, θα δωρίσει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, προς χρήση των φοιτητών και ερευνητών, η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών, στο πλαίσιο εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Ιουνίου (στις 20.00) στο πανεπιστήμιο.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πρόκειται να υπογραφεί και σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών (ΠΣΠΕ), με το οποίο οι τρεις φορείς θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για την ενίσχυση των δράσεών τους για την διάδοση του ποντιακού πολιτισμού.

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών, υλοποιεί ήδη για δεύτερη συνεχή χρονιά το πρόγραμμα «Διδασκαλίας της Ποντιακής Διαλέκτου σε ενήλικες», τόσο στους χώρους του ακαδημαϊκού ιδρύματος, όπως και σε σχολεία των δήμων Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Ευόσμου, Πολίχνης, Καβάλας, Έδεσσας, Δράμας και Αμυγδαλεώνα.

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 100 διδακτικών ωρών και βασίζεται στην διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου με βάση σχετικό εγχειρίδιο, ενώ ήδη από το 2016 έχουν αποφοιτήσει πάνω από 2.000 εκπαιδευόμενοι ενήλικες. Το μάθημα γίνεται από πιστοποιημένους εκπαιδευτές που αριθμούν περίπου τους 100 σε όλη τη χώρα. «Υπάρχει το σκεπτικό το πρόγραμμα αυτό να μετεξελιχθεί σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα» ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του ΠΣΠΕ, Κώστας Ανθόπουλος.

Το Ρομπότ που γρικά ποντιακά

Στη διάρκεια του περσινού προγράμματος διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου σε ενήλικες χρησιμοποιήθηκε ερευνητικά η χρήση ενός μικρού ρομπότ που μιλούσε στους εκπαιδευόμενους ποντιακά. Η ερευνητική δράση υλοποιήθηκε από το τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΠΑΜΑΚ, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή, Νίκο Φαχαντίδη, υπεύθυνο του προγράμματος διδασκαλίας ρομποτικών εφαρμογών.

«Στόχος της δράσης αυτής ήταν να δημιουργηθεί ένα εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών για την ενίσχυση της διδασκαλίας, στη συγκεκριμένη περίπτωση της ποντιακής διαλέκτου, όταν οι μαθητές βρίσκονται σε κόπωση» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ.Φαχαντίδης και εξήγησε ότι οι μαθητές ανταποκρίθηκαν θετικά κατά τη διάρκεια της «επικοινωνίας» τους με το ρομποτάκι.

Το ρομπότ διηγούνταν στην ποντιακή διάλεκτο ιστορίες από την καθημερινότητα και καλούσε τους μαθητές σε έναν διάλογο με ερωτήσεις και απαντήσεις, αλλά και στην επίλυση διάφορων ασκήσεων που σχετίζονται με το λεξιλόγιο και την εκμάθηση ποντιακών λέξεων (π.χ. εξεύρεση σωστών εννοιών).

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή του ΠΑΜΑΚ, οι εντυπώσεις και η ανταπόκριση των μαθητών ήταν θετικές και το συμπέρασμα από την χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας ήταν ότι είχε μαθησιακά αποτελέσματα κατά τις ώρες κόπωσης των διδασκομένων, καθώς δημιουργούσε κίνητρα μάθησης.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πάτρα: Φοιτητές εγκλώβισαν τον πρύτανη του Πανεπιστημίου στο γραφείο του

Ελλάδα 26.04.2024
Ο κ. Μπούρας υποστηρίζει ότι οι φοιτητές περιφρουρούν και το αυτοκίνητό του για να μην μπορέσει να φύγει από το Πανεπιστήμιο

Πέθανε ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Κωστής Ζώης

Ελλάδα 26.04.2024
Οι ταινίες του είχαν βραβευτεί στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αλλά και στο εξωτερικό

Η Τουρκική Ομοσπονδία μπάσκετ εξέδωσε ανακοίνωση στήριξης στον Εργκίν Αταμάν

Αθλητικά Νέα 26.04.2024
Η συμπεριφορά ανθρώπων της Μακάμπι προς τον Εργκίν Αταμάν στο ματς με τον Παναθηναϊκό AKTOR, έγινε αιτία να αντιδράσει η Τουρκική Ομοσπονδία μπάσκετ με ανακοίνωσή της.

Το άλυτο μυστήριο στις ΗΠΑ με τύπο που είχε καλέσει σε ραδιοφωνική εκπομπή: «Σκότωσα 12 πόρνες»

Κόσμος 26.04.2024
Όσοι άκουγαν την εκπομπή εκείνο το βράδυ του 1997, δεν πίστευαν ότι ένας άνδρας ομολογούσε δημόσια ότι σκότωσε 12 γυναίκες.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ελλάδα και Ισπανία δεν στέλνουν πυραύλους

Ελλάδα 26.04.2024
Ο Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι η Ελλάδα και η Ισπανία αρνούνται να ενισχύσουν την εμπόλεμη χώρα με πυραυλικά συστήματα

Ιταλία: 15.000 άτομα πλήρωσαν για να εισέλθουν στη Βενετία

Κόσμος 26.04.2024
Πρέπει να αναλαμβάνουμε και ουσιαστική δράση για να προστατέψουμε την πόλη μας, δήλωσε ο δήμαρχος Λουίτζι Μπρουνιάρο

Σάλος στη Λάρισα: Έκανε στριπτίζ σε κοινή θέα

Ελλάδα 26.04.2024
Οι αστυνομικοί έκαναν συστάσεις στον 50χρονο άνδρα που δεν εξήγησε για ποιο λόγο έβγαλε τα ρούχα του

Ψάχνουν διάδοχο για την Φον ντερ Λάιεν

Πολιτική 26.04.2024
Ο Μητσοτάκης το απέκλεισε