E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το φιλόδοξο σχέδιο της Νοτίου Αφρικής για να αντιμετωπίσει την λειψυδρία

Θα ρυμουλκήσουν παγόβουνα από την Ανταρκτική!

Δημοσίευση 7/5/2018 | 12:45

Το φιλόδοξο σχέδιο της Νοτίου Αφρικής για να αντιμετωπίσει την λειψυδρία

Σχέδια για τη ρυμούλκηση παγόβουνων από την Ανταρκτική μέχρι τη Νότια Αφρική προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα λειψυδρίας του Κέιπ Τάουν επεξεργάζονται επιστήμονες.

Ανάμεσά τους είναι κι ο ειδικός στις ανελκύσεις ναυαγίων, Νικ Σλόουν, που κατάφερε να ανασύρει στην επιφάνεια το κρουαζεριόπλοιο Costa Concordia, που είχε προσκρούσει σε ύφαλο λίγο έξω από τις ακτές του νησιού Τζίλιο της Τοσκάνης τον Ιανουάριο του 2012.


Ο Νοτιοαφρικανός ειδικός επιδιώκει να πείσει την κυβέρνηση και ιδιώτες επενδυτές να χρηματοδοτήσουν τη μεταφορά παγόβουνων, την κοπή τους σε κομμάτια και την τήξη τους ώστε να προκύψουν εκατομμύρια λίτρα πόσιμου νερού. Ο Σλόουν θεωρεί ότι τα παγόβουνα θα μπορούσαν να προσφέρουν τη λύση στην έλλειψη περίπου 100 εκατομμυρίων λίτρων ημερησίως , που αντιμετωπίζει η μεγαλούπολη των τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων με το προτεινόμενο σχέδιο συνολικού κόστους 130 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Θέλουμε να δείξουμε ότι αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος επίλυσης του προβλήματος της λειψυδρίας, εμείς έχουμε μια ιδέα που κανείς άλλος δεν σκέφτηκε μέχρι στιγμής», είπε.

Μηχανικοί και επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν μελετούν το σχέδιο.

Ο Δρ Κρις φον Χολντ της εταιρείας Aurecon, που έκανε την οικονομικο-τεχνική αξιολόγηση του project διεπίστωσε ότι «διαθέτει επαρκή τεχνική σκοπιμότητα και οικονομική αξία ώστε να θεωρηθεί ως σοβαρή επιλογή για την κάλυψη των κενών στην υδροδότηση σε περιόδους ξηρασίας».


Η Νότια Αφρική αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα λόγω της ξηρασίας που έπληξε τις νότιες και δυτικές της περιοχές και ήδη εφαρμόζονται αυστηρά περιοριστικά μέτρα στη διανομή του νερού, ενώ οι Αρχές του Κέιπ Τάουν έχουν προειδοποιήσει ότι οι κάνουλες μπορεί να στερέψουν ακόμη και του χρόνου, αν δεν αλλάξει η κατάσταση με τις βροχές της χειμερινής περιόδου.


Σύμφωνα με την πρόταση του Σλόουν – που είναι διευθυντής της αμερικανικής εταιρείας ανέλκυσης ναυαγίων Resolve Marine- η ομάδα του θα τυλίξει παγόβουνα με ειδικά υφασμάτινα σκεπάσματα για να τα προστατέψει και να αποτρέψει το λιώσιμό τους. Μεγάλα δεξαμενόπλοια θα τα οδηγήσουν στη συνέχεια στο ρεύμα Μπενγκουέλα που ρέει κατά μήκος της δυτικής ακτής της νότιας Αφρικής, όπου ένα μηχάνημα θα αναλάβει να τα κόψει σε κομμάτια. Ο Σλόουν εκτιμά ότι από ένα και μόνο παγόβουνο μπορούν να παράγονται καθημερινά επί έναν χρόνο περίπου 150 εκ. λίτρα νερού, καλύπτοντας περίπου το 30% των αναγκών του Κέιπ Ττάουν.

Επιστήμονες, ειδικοί και εκπρόσωποι των Αρχών της πόλης, θα συναντηθούν εντός του μήνα για να συζητήσουν το project.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιράν: Στην Κωνσταντινούπολη οι παίκτριες της εθνικής ομάδας

Αθλητικά Νέα Χτες
«Μου λείπει η οικογένειά μου», δήλωσε μία εξ αυτών

Το μεροκάματο του «τρόμου» στην Αχαΐα – Καταγγελία καθηγητή: «Οι μαθητές μου πέταγαν πέτρες»

Ελλάδα Χτες
«Μου πέταξαν πέτρα για να μου ανοίξουν το κεφάλι και η απάντηση ήταν ότι ζήτησε συγγνώμη»

Απόλυτη ανατροπή: Η ΕΕ ξανανοίγει το «παγωμένο» εμπορικό deal με τις ΗΠΑ εν μέσω πολέμου στον Κόλπο

Κόσμος Χτες
Η ΕΕ επανεκκινεί την κύρωση της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, την ώρα που ο πόλεμος στον Κόλπο και η κρίση στο Ορμούζ ανατρέπουν το παγκόσμιο εμπόριο

Η εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα μήνυσε την OpenAI για μαζική υφαρπαγή του περιεχομένου της

Tech + Science Χτες
Η Britannica ισχυρίζεται επιπλέον ότι η OpenAI παράγει επινοημένες πληροφορίες και τις αποδίδει ψευδώς στον εκδότη

Αρτα: Επί τρεις ώρες ήταν εγκλωβισμένος ο εργαζόμενος που έχασε τη ζωή του

Ελλάδα Χτες
Οι συνάδελφοί του παρότι γνώριζαν πού είχε θαφτεί, δεν μπορούσαν να τον απεγκλωβίσουν

«Τουρισμός καυσίμων»: Ευρωπαίοι οδηγοί σε απόγνωση διασχίζουν σύνορα χωρών για να βάλουν βενζίνη

Κόσμος Χτες
Στην Ολλανδία, η μέση τιμή της απλής βενζίνης ξεπερνά τα 2,17 ευρώ - Δείτε τα βίντεο

Στέφανος Τσιτσιπάς: Για πρώτη φορά εκτός top‑50 μετά τον Απρίλιο του 2018

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι πλέον στο Νο51 της παγκόσμιας κατάταξης

Τραμπ: «Πρέπει να σκεφτούμε την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ»

Ελλάδα Χτες
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε: «Δεν έχω τίποτα συγκεκριμένο στο μυαλό μου αυτή τη στιγμή, αλλά δεν είμαι και ιδιαίτερα ενθουσιασμένος».

Τουρκία: Επίθεση Τσελίκ στις χώρες της Ευρώπης που έστειλαν βοήθεια στην Κύπρο

Κόσμος Χτες
Την έντονη δυσαρέσκεια της Τουρκίας έναντι της αλληλεγγύης της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών χωρών προς την Κύπρο, διατύπωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Ερντογάν