E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το ηφαίστειο της Αίτνας «κατηφορίζει» σιγά σιγά προς τη θάλασσα

Τι μέτρησε μελέτη Βρετανών επιστημόνων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/3/2018 | 12:45

Το ηφαίστειο της Αίτνας «κατηφορίζει» σιγά σιγά προς τη θάλασσα

Η Αίτνα στην ανατολική Σικελία, το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, «γλιστράει» ολόκληρη προς τη θάλασσα της Μεσογείου με μέσο ρυθμό 14 χιλιοστών το χρόνο, δηλαδή διανύει 1,4 μέτρα στη διάρκεια 100 ετών.

Αυτό επιβεβαίωσαν Βρετανοί επιστήμονες που μελετούν εδώ και δεκαετίες το ηφαίστειο και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ηφαιστειολογίας "Bulletin of Volcanology". Όπως είπαν, ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά που έχει παρατηρηθεί ένα ολόκληρο ενεργό ηφαίστειο να ολισθαίνει κατ' αυτό τον τρόπο.

Οι επιστήμονες έχουν τοποθετήσει στο ηφαίστειο ένα δίκτυο σταθμών GPS υψηλής ακρίβειας, έτσι ώστε να επιτηρούν τη συμπεριφορά του, καταγράφοντας ακόμη και μετακινήσεις μερικών χιλιοστών ή ανεπαίσθητες παραμορφώσεις του ηφαιστειακού κώνου.

Μετά από 11 χρόνια συλλογής στοιχείων, είναι πια φανερό, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι το ηφαίστειο μετακινείται σε κατεύθυνση ανατολική-νοτιοανατολική προς την παράκτια πόλη του Τζάρε που απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα. Η Αίτνα φαίνεται σα να «τσουλάει» πάνω σε μια πλαγιά με πολύ μικρή κλίση ενός έως τριών μοιρών, πιθανώς επειδή «κάθεται» πάνω σε ασθενή εύκαμπτα ιζηματογενή πετρώματα.

Οι γεωλόγοι δήλωσαν ότι η κατάσταση χρειάζεται προσεκτική παρακολούθηση, επειδή μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένους κινδύνους στο μέλλον. Παρατηρήσεις σε ανενεργά ηφαίστεια, που έχουν παρόμοια συμπεριφορά, έχουν δείξει ότι μπορεί ξαφνικά να εμφανίσουν κατάρρευση στην πλευρά τους προς την κατεύθυνση της ολίσθησης, με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος για καταστροφικές κατολισθήσεις.

«Θα έλεγα ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αιτία για ανησυχία, αλλά είναι κάτι που πρέπει συνεχώς να παρακολουθούμε, ιδίως για να δούμε αν υπάρχει κάποια επιτάχυνση σε αυτή την κίνηση προς τη θάλασσα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, ο γεωλόγος δρ Τζον Μάρεϊ της Σχολής Γεωεπιστημών του Ανοιχτού Πανεπιστημίου της Βρετανίας, ο οποίος μελετά την Αίτνα εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, σύμφωνα με το BBC.

Ο Μάρεϊ ανέφερε ότι αν σε μερικά χρόνια ο ρυθμός ολίσθησης των 14 χιλιοστών ετησίως (που δεν είναι σταθερός, αλλά αυξομειώνεται από χρόνο σε χρόνο) διπλασιασθεί, τότε αυτό θα αποτελέσει ένα σαφές προειδοποιητικό σημάδι. Αν, από την άλλη, ο ρυθμός μετακίνησης προς τη θάλασσα μειωθεί στο μισό, τότε δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Οι γεωλόγοι επεσήμαναν ότι η συσσώρευση του τεκτονικού στρες μπορεί να πάρει αιώνες ή και χιλιετίες, έως ότου το ηφαίστειο φθάσει σε ένα κρίσιμο σημείο μερικής κατάρρευσης. Προς το παρόν πάντως, δεν υπάρχουν καθόλου ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο πρόκειται να συμβεί σύντομα στην Αίτνα, συνεπώς ερευνητές καθησύχασαν ότι δεν πρέπει να ανησυχούν ούτε οι ντόπιοι ούτε οι τουρίστες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αλεξάνδρα Νίκα: Έγκυος στο δεύτερο παιδί της; Η αινιγματική δήλωση της Γκίλφοϊλ

Tabloid 09.02.2026
Όσα δήλωσε η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ στην κάμερα του Πρωινού

Μαριάντα Πιερίδη για το bullying στον γιο της: Προσπαθώ με τρόπο να μάθω τι μπορεί να έγινε

Tabloid 09.02.2026
Έχουμε πολύ καλή σχέση πλέον με το άλλο παιδί και την οικογένειά του, πρόσθεσε η τραγουδίστρια

Σερένα Γουίλιαμς: Σάλος με διαφήμιση που τη δείχνει να κάνει ένεση αδυνατίσματος

Tabloid 09.02.2026
Στο βίντεο, η Γουίλιαμς φαίνεται να χορεύει και να παρουσιάζει πόσο «βολικό» είναι να χρησιμοποιεί κανείς τα φάρμακα GLP-1

Μαριάντα Πιερίδη: «Έγινε κάτι στην εκπομπή με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα που με πρόσβαλε»

Tabloid 09.02.2026
Τη Μαριάντα Πιερίδη φιλοξένησε στο πλατό του Happy Day η Σταματίνα Τσιμτσιλή το πρωί της Δευτέρας 9 Φεβρουαρίου

Η Κατερίνα Καινούργιου αποκάλυψε πότε θα σταματήσει από τη Super Κατερίνα για να γεννήσει

Tabloid 09.02.2026
Τους τελευταίους μήνες της κύησής της διανύει η Κατερίνα Καινούργιου

Φαίη Σκορδά και Δημήτρης Ουγγαρέζος γιόρτασαν τα γενέθλιά τους στο πλατό του Buongiorno

Tabloid 09.02.2026
Με τον πιο όμορφο τρόπο ξεκίνησε η εβδομάδα για τη Φαίη Σκορδά και τον Δημήτρη Ουγγαρέζο, καθώς σήμερα έχουν τα γενέθλιά τους

Κιμ Καρντάσιαν και Λούις Χάμιλτον έκαναν την πρώτη κοινή δημόσια εμφάνισή τους στο Super Bowl

Tabloid 09.02.2026
Βρέθηκαν στη σουίτα των VIP μαζί με Τιμ Κουκ, Κένταλ Τζένερ, Χάιλι Μπίμπερ και άλλους

Τριαντάφυλλος κατά Χατζίδου: «Δε θα ξανασυνεργαζόμουν μαζί της ακόμα και αν δεν είχα να φάω»

Tabloid 09.02.2026
Πυρά κατά της Ελένης Χατζίδου και του Ετεοκλή Παύλου εξαπέλυσε ο Τριαντάφυλλος

Αηδιασμένος δήλωσε ο Τραμπ από το halftime show του Bad Bunny: Προσβάλλει το μεγαλείο της Αμερικής

Social 09.02.2026
«Κανείς δεν καταλαβαίνει ούτε λέξη από αυτά που λέει αυτός ο τύπος, και ο χορός είναι αηδιαστικός, ειδικά για τα μικρά παιδιά » ανέφερε σε ανάρτησή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ