E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το ηφαίστειο της Αίτνας «κατηφορίζει» σιγά σιγά προς τη θάλασσα

Τι μέτρησε μελέτη Βρετανών επιστημόνων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/3/2018 | 12:45

Το ηφαίστειο της Αίτνας «κατηφορίζει» σιγά σιγά προς τη θάλασσα

Η Αίτνα στην ανατολική Σικελία, το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, «γλιστράει» ολόκληρη προς τη θάλασσα της Μεσογείου με μέσο ρυθμό 14 χιλιοστών το χρόνο, δηλαδή διανύει 1,4 μέτρα στη διάρκεια 100 ετών.

Αυτό επιβεβαίωσαν Βρετανοί επιστήμονες που μελετούν εδώ και δεκαετίες το ηφαίστειο και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ηφαιστειολογίας "Bulletin of Volcanology". Όπως είπαν, ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά που έχει παρατηρηθεί ένα ολόκληρο ενεργό ηφαίστειο να ολισθαίνει κατ' αυτό τον τρόπο.

Οι επιστήμονες έχουν τοποθετήσει στο ηφαίστειο ένα δίκτυο σταθμών GPS υψηλής ακρίβειας, έτσι ώστε να επιτηρούν τη συμπεριφορά του, καταγράφοντας ακόμη και μετακινήσεις μερικών χιλιοστών ή ανεπαίσθητες παραμορφώσεις του ηφαιστειακού κώνου.

Μετά από 11 χρόνια συλλογής στοιχείων, είναι πια φανερό, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι το ηφαίστειο μετακινείται σε κατεύθυνση ανατολική-νοτιοανατολική προς την παράκτια πόλη του Τζάρε που απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα. Η Αίτνα φαίνεται σα να «τσουλάει» πάνω σε μια πλαγιά με πολύ μικρή κλίση ενός έως τριών μοιρών, πιθανώς επειδή «κάθεται» πάνω σε ασθενή εύκαμπτα ιζηματογενή πετρώματα.

Οι γεωλόγοι δήλωσαν ότι η κατάσταση χρειάζεται προσεκτική παρακολούθηση, επειδή μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένους κινδύνους στο μέλλον. Παρατηρήσεις σε ανενεργά ηφαίστεια, που έχουν παρόμοια συμπεριφορά, έχουν δείξει ότι μπορεί ξαφνικά να εμφανίσουν κατάρρευση στην πλευρά τους προς την κατεύθυνση της ολίσθησης, με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος για καταστροφικές κατολισθήσεις.

«Θα έλεγα ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αιτία για ανησυχία, αλλά είναι κάτι που πρέπει συνεχώς να παρακολουθούμε, ιδίως για να δούμε αν υπάρχει κάποια επιτάχυνση σε αυτή την κίνηση προς τη θάλασσα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, ο γεωλόγος δρ Τζον Μάρεϊ της Σχολής Γεωεπιστημών του Ανοιχτού Πανεπιστημίου της Βρετανίας, ο οποίος μελετά την Αίτνα εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, σύμφωνα με το BBC.

Ο Μάρεϊ ανέφερε ότι αν σε μερικά χρόνια ο ρυθμός ολίσθησης των 14 χιλιοστών ετησίως (που δεν είναι σταθερός, αλλά αυξομειώνεται από χρόνο σε χρόνο) διπλασιασθεί, τότε αυτό θα αποτελέσει ένα σαφές προειδοποιητικό σημάδι. Αν, από την άλλη, ο ρυθμός μετακίνησης προς τη θάλασσα μειωθεί στο μισό, τότε δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Οι γεωλόγοι επεσήμαναν ότι η συσσώρευση του τεκτονικού στρες μπορεί να πάρει αιώνες ή και χιλιετίες, έως ότου το ηφαίστειο φθάσει σε ένα κρίσιμο σημείο μερικής κατάρρευσης. Προς το παρόν πάντως, δεν υπάρχουν καθόλου ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο πρόκειται να συμβεί σύντομα στην Αίτνα, συνεπώς ερευνητές καθησύχασαν ότι δεν πρέπει να ανησυχούν ούτε οι ντόπιοι ούτε οι τουρίστες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σάλος στη Φινλανδία μετά τη «ρατσιστική» χειρονομία της Miss Finland, της πήραν τον τίτλο

Social 13.12.2025
Η Σάρα Τζαφτσέ καθαιρέθηκε μόλις τρεις μήνες μετά τη στέψη της, έπειτα από αντιδράσεις για ανάρτηση στα social media

Γιώργος Τσαλίκης – Ξεσπά για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον «Φραπέ»: «Τι επίπεδο είναι αυτό;»

Tabloid Χτες
Σχολιάζει με οργή τα αποσπάσματα από την εξεταστική της Βουλής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Πένθος για Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη

Social Χτες
«Ξεκουράσου ομορφιά μου σε αγαπώ πολύ», σχολίασε ο ηθοποιός κάτω από την ανάρτηση του

Ο Γιάννης Νταλιάνης ξεσπά: «Με στεναχωρούν κάποια σχόλια για την προσωπική μου ζωή»

Tabloid Χτες
Η αναφορά στην κόρη του και την Ελεωνόρα Ζουγανέλη

Χαμός στο First Dates για το ποιος θα πληρώσει: Η Αντα σηκώθηκε και έφυγε!

TV Buzz Χτες
Ένα από τα πιο επεισοδιακά ραντεβού της σεζόν στο First Dates έκλεισε με καβγά, αιχμές για το ποιος «φοράει τα παντελόνια» και την Αντα να αποχωρεί έξαλλη από το τραπέζι

Τάσος Τεργιάκης: «Είναι ψέμα αυτό που λέει η Ιωάννα Τούνη, παίρνω την ευθύνη και το λέω»

TV Buzz Χτες
«Έχουν υπογράψει συνεπιμέλεια με τον Δημήτρη Αλεξάνδρου»

Τέιλορ Σουίφτ: Ξέσπασε κλάματα μετά τη συνάντηση με επιζώντες της αιματηρής επίθεσης στο Σάουθπορτ

Tabloid Χτες
Μετά από 20 χρόνια καριέρας, παραδέχεται ότι «ο φόβος πως κάτι μπορεί να συμβεί στους θαυμαστές μου είναι κάτι νέο»

Δήμητρα Αλεξανδράκη: «Έχω κάνει κάτι με τον Γιάννη Σπαλιάρα, έχει κρυφές χάρες ο κερατάς»

Tabloid Χτες
«Δεν πιστεύω ότι έχει ενοχληθεί, δεν είπα κάτι που είναι ψέμα», πρόσθεσε

To video κόλαφος της Τούνη κατά του Αλεξάνδρου: «Ο Πάρης στην Αθήνα μεγαλώνει με μια Μπαλινέζα»

Tabloid Χτες
Η Ιωάννα Τούνη με ένα ακόμη βίντεο στο προφίλ της στο Tik Tok απάντησε για ακόμη μια φορά

Φωτιά στα κόκκινα η Μπιάνκα Σενσόρι στη Νότια Κορέα με ολόσωμη εφαρμοστή λάτεξ φόρμα, δείτε βίντεο

Tabloid Χτες
Όπως έγραψε, μάλιστα, η New York Post, η εμφάνιση της Σενσόρι θύμιζε κάτι από Barbarella ή Μπρίτνεϊ Σπίαρς από το Oops!…I Did It Again του 2000

Γέννησε η Βέρα Μακρομαρίδου

Tabloid Προχτές
Η γέννα της ηθοποιού, Βέρας Μακρομαρίδου κρατήθηκε κρυφή - Τα πρώτα στιγμιότυπα του μωρού