E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το ηφαίστειο της Αίτνας «κατηφορίζει» σιγά σιγά προς τη θάλασσα

Τι μέτρησε μελέτη Βρετανών επιστημόνων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/3/2018 | 12:45

Το ηφαίστειο της Αίτνας «κατηφορίζει» σιγά σιγά προς τη θάλασσα

Η Αίτνα στην ανατολική Σικελία, το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, «γλιστράει» ολόκληρη προς τη θάλασσα της Μεσογείου με μέσο ρυθμό 14 χιλιοστών το χρόνο, δηλαδή διανύει 1,4 μέτρα στη διάρκεια 100 ετών.

Αυτό επιβεβαίωσαν Βρετανοί επιστήμονες που μελετούν εδώ και δεκαετίες το ηφαίστειο και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ηφαιστειολογίας "Bulletin of Volcanology". Όπως είπαν, ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά που έχει παρατηρηθεί ένα ολόκληρο ενεργό ηφαίστειο να ολισθαίνει κατ' αυτό τον τρόπο.

Οι επιστήμονες έχουν τοποθετήσει στο ηφαίστειο ένα δίκτυο σταθμών GPS υψηλής ακρίβειας, έτσι ώστε να επιτηρούν τη συμπεριφορά του, καταγράφοντας ακόμη και μετακινήσεις μερικών χιλιοστών ή ανεπαίσθητες παραμορφώσεις του ηφαιστειακού κώνου.

Μετά από 11 χρόνια συλλογής στοιχείων, είναι πια φανερό, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι το ηφαίστειο μετακινείται σε κατεύθυνση ανατολική-νοτιοανατολική προς την παράκτια πόλη του Τζάρε που απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα. Η Αίτνα φαίνεται σα να «τσουλάει» πάνω σε μια πλαγιά με πολύ μικρή κλίση ενός έως τριών μοιρών, πιθανώς επειδή «κάθεται» πάνω σε ασθενή εύκαμπτα ιζηματογενή πετρώματα.

Οι γεωλόγοι δήλωσαν ότι η κατάσταση χρειάζεται προσεκτική παρακολούθηση, επειδή μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένους κινδύνους στο μέλλον. Παρατηρήσεις σε ανενεργά ηφαίστεια, που έχουν παρόμοια συμπεριφορά, έχουν δείξει ότι μπορεί ξαφνικά να εμφανίσουν κατάρρευση στην πλευρά τους προς την κατεύθυνση της ολίσθησης, με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος για καταστροφικές κατολισθήσεις.

«Θα έλεγα ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αιτία για ανησυχία, αλλά είναι κάτι που πρέπει συνεχώς να παρακολουθούμε, ιδίως για να δούμε αν υπάρχει κάποια επιτάχυνση σε αυτή την κίνηση προς τη θάλασσα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, ο γεωλόγος δρ Τζον Μάρεϊ της Σχολής Γεωεπιστημών του Ανοιχτού Πανεπιστημίου της Βρετανίας, ο οποίος μελετά την Αίτνα εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, σύμφωνα με το BBC.

Ο Μάρεϊ ανέφερε ότι αν σε μερικά χρόνια ο ρυθμός ολίσθησης των 14 χιλιοστών ετησίως (που δεν είναι σταθερός, αλλά αυξομειώνεται από χρόνο σε χρόνο) διπλασιασθεί, τότε αυτό θα αποτελέσει ένα σαφές προειδοποιητικό σημάδι. Αν, από την άλλη, ο ρυθμός μετακίνησης προς τη θάλασσα μειωθεί στο μισό, τότε δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Οι γεωλόγοι επεσήμαναν ότι η συσσώρευση του τεκτονικού στρες μπορεί να πάρει αιώνες ή και χιλιετίες, έως ότου το ηφαίστειο φθάσει σε ένα κρίσιμο σημείο μερικής κατάρρευσης. Προς το παρόν πάντως, δεν υπάρχουν καθόλου ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο πρόκειται να συμβεί σύντομα στην Αίτνα, συνεπώς ερευνητές καθησύχασαν ότι δεν πρέπει να ανησυχούν ούτε οι ντόπιοι ούτε οι τουρίστες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ελεονώρα Μελέτη: Μίλησε για το άγνωστο πρόβλημα υγείας της

Tabloid 17.09.2025
«Ήμουν στο νοσοκομείο, ταλαιπωρήθηκα»

Η Dana Plato και η τελευταία της εμφάνιση πριν τον θάνατο που σόκαρε το Χόλιγουντ

Celebrity Stories 17.09.2025
Η αγαπημένη σταρ της δεκαετίας του ’80 έφυγε μόλις στα 34 της, αφήνοντας πίσω της μια ιστορία γεμάτη δόξα, πόνο και ανείπωτη θλίψη

Το θρυλικό διαμέρισμα της Αλίκης Βουγιουκλάκη πωλείται για 4 εκατ. ευρώ – Δείτε το εσωτερικό του

Tabloid 17.09.2025
Μια ματιά στο σπίτι της «εθνικής μας σταρ» που κουβαλά μνήμες, λάμψη και ιστορία

Συγκινεί η Μαριάννα Τουμασάτου για τον πατέρα της: «Φόρεσε παπούτσια 13 χρονών, μέχρι τότε ήταν ξυπόλητος»

Tabloid Χτες
«Η αδερφή της γιαγιάς μου είχε παντρευτεί έναν εγκληματία που τη χτυπούσε. Ο μπαμπάς μου του επιτέθηκε»

Χρυσοστόμου για viral βίντεο στο TikTok: «Σε κρίσεις πανικού σκέφτηκα να μην ξαναπαίξω σε παράσταση»

Tabloid Χτες
«Θα το σκεφτώ πολύ σοβαρά να βγω σε παράσταση και να φαίνεται μέρος του σώματός μου»

Θρήνος της Τζέιν Φόντα για τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ ‑ «Δεν μπορώ να σταματήσω να κλαίω»

Tabloid Χτες
Η Τζέιν Φόντα εκφράζει τη θλίψη της για τον θάνατο του Ρόμπερτ Ρέντφορντ σε ηλικία 89 ετών

Κριστίν Μιλιότι: Η τούμπα της σε πάρτι μετά τα Emmy ‑ Έπεσε με το βραβείο στα χέρια

Social Χτες
Η ελληνικής καταγωγής ηθοποιός που βραβεύτηκε για την ερμηνεία της στη σειρά «The Penguin» γλίστρησε κατά την άφιξή της στο πάρτι μετά την τελετή απονομής

Ρόμπερτ Ρέντφορντ: Η άγνωστη αγάπη του για την Ελλάδα ‑ Ήθελε να ζήσει σε σπηλιά στα Μάταλα

Celebrity Stories Χτες
Η σχέση του με την Ελλάδα, όπως την περιέγραφε ο ίδιος, συνδεόταν με την κοσμοθεωρία του