E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το ηφαίστειο της Αίτνας «κατηφορίζει» σιγά σιγά προς τη θάλασσα

Τι μέτρησε μελέτη Βρετανών επιστημόνων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/3/2018 | 12:45

Το ηφαίστειο της Αίτνας «κατηφορίζει» σιγά σιγά προς τη θάλασσα

Η Αίτνα στην ανατολική Σικελία, το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, «γλιστράει» ολόκληρη προς τη θάλασσα της Μεσογείου με μέσο ρυθμό 14 χιλιοστών το χρόνο, δηλαδή διανύει 1,4 μέτρα στη διάρκεια 100 ετών.

Αυτό επιβεβαίωσαν Βρετανοί επιστήμονες που μελετούν εδώ και δεκαετίες το ηφαίστειο και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ηφαιστειολογίας "Bulletin of Volcanology". Όπως είπαν, ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά που έχει παρατηρηθεί ένα ολόκληρο ενεργό ηφαίστειο να ολισθαίνει κατ' αυτό τον τρόπο.

Οι επιστήμονες έχουν τοποθετήσει στο ηφαίστειο ένα δίκτυο σταθμών GPS υψηλής ακρίβειας, έτσι ώστε να επιτηρούν τη συμπεριφορά του, καταγράφοντας ακόμη και μετακινήσεις μερικών χιλιοστών ή ανεπαίσθητες παραμορφώσεις του ηφαιστειακού κώνου.

Μετά από 11 χρόνια συλλογής στοιχείων, είναι πια φανερό, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι το ηφαίστειο μετακινείται σε κατεύθυνση ανατολική-νοτιοανατολική προς την παράκτια πόλη του Τζάρε που απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα. Η Αίτνα φαίνεται σα να «τσουλάει» πάνω σε μια πλαγιά με πολύ μικρή κλίση ενός έως τριών μοιρών, πιθανώς επειδή «κάθεται» πάνω σε ασθενή εύκαμπτα ιζηματογενή πετρώματα.

Οι γεωλόγοι δήλωσαν ότι η κατάσταση χρειάζεται προσεκτική παρακολούθηση, επειδή μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένους κινδύνους στο μέλλον. Παρατηρήσεις σε ανενεργά ηφαίστεια, που έχουν παρόμοια συμπεριφορά, έχουν δείξει ότι μπορεί ξαφνικά να εμφανίσουν κατάρρευση στην πλευρά τους προς την κατεύθυνση της ολίσθησης, με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος για καταστροφικές κατολισθήσεις.

«Θα έλεγα ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αιτία για ανησυχία, αλλά είναι κάτι που πρέπει συνεχώς να παρακολουθούμε, ιδίως για να δούμε αν υπάρχει κάποια επιτάχυνση σε αυτή την κίνηση προς τη θάλασσα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, ο γεωλόγος δρ Τζον Μάρεϊ της Σχολής Γεωεπιστημών του Ανοιχτού Πανεπιστημίου της Βρετανίας, ο οποίος μελετά την Αίτνα εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, σύμφωνα με το BBC.

Ο Μάρεϊ ανέφερε ότι αν σε μερικά χρόνια ο ρυθμός ολίσθησης των 14 χιλιοστών ετησίως (που δεν είναι σταθερός, αλλά αυξομειώνεται από χρόνο σε χρόνο) διπλασιασθεί, τότε αυτό θα αποτελέσει ένα σαφές προειδοποιητικό σημάδι. Αν, από την άλλη, ο ρυθμός μετακίνησης προς τη θάλασσα μειωθεί στο μισό, τότε δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Οι γεωλόγοι επεσήμαναν ότι η συσσώρευση του τεκτονικού στρες μπορεί να πάρει αιώνες ή και χιλιετίες, έως ότου το ηφαίστειο φθάσει σε ένα κρίσιμο σημείο μερικής κατάρρευσης. Προς το παρόν πάντως, δεν υπάρχουν καθόλου ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο πρόκειται να συμβεί σύντομα στην Αίτνα, συνεπώς ερευνητές καθησύχασαν ότι δεν πρέπει να ανησυχούν ούτε οι ντόπιοι ούτε οι τουρίστες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Eurovision: Τα ηχηρά ονόματα που έμειναν εκτός εθνικού τελικού

Media 07.01.2026
Ανάμεσά τους βρέθηκαν νέα πρόσωπα αλλά και ανερχόμενοι καλλιτέχνες

Πρόωρο τέλος για την Ελένη Τσολάκη στο «Πρωινό Σαββατοκύριακο» του ΑΝΤ1

TV Buzz 07.01.2026
Η Ελένη Τσολάκη βρίσκεται, σε συζητήσεις με το κανάλι

Από το πλατό στις φήμες: Το Hollywood μιλά για το πιο καυτό duo της στιγμής

Tabloid 07.01.2026
Χημεία που δεν κρύβεται: Είναι απλώς συνεργασία ή κάτι παραπάνω;

Σκιέρ μετέτρεψαν τα σκαλιά της Σακρ Κερ σε πίστα σκι – Δείτε εντυπωσικά βίντεο από το χιονισμένο Παρίσι

Παράξενα Χτες
Πιστιρικάδες κάνουν σλάλομ με χιοπέδιλα στην Μονμάρτη

Ιωάννα Τούνη – Δημήτρης Σπυριδωνίδης: Ρομαντικό ταξίδι στο Λονδίνο, ποδόσφαιρο αλλά και ξεχωριστές φωτογραφίες

Tabloid Χτες
Η γνωστή influencer αποκάλυψε ότι γιόρτασε την Πρωτοχρονιά στο σπίτι του συντρόφου της

Οι πάμπλουτες κολλητές που «ξέκοψαν» μετά τη διαρροή ενός ροζ βίντεο

Celebrity Stories Χτες
Μια μακροχρόνια φιλία, η διαμάχη και μια ... χλιαρή σχέση στην πορεία

Η πριγκίπισσα των σκουπιδιών: H ιστορία της έφηβης σταχτοπούτας της Ινδίας που έγινε διάσημη

Celebrity Stories Χτες
Σε ηλικία μόλις 15 ετών, η Maleesha Kharwa έχει ήδη φιγουράρει στα εξώφυλλα διεθνών περιοδικών μόδας όπως η Vogue

Θεοφάνια ή Θεοφάνεια; ‑ Τι απαντά ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης

Social Προχτές
Η ανάρτηση του καθηγητή Γλωσσολογίας για την ορθή γραφή της λέξης

Μήνυμα της Björk στη Γροιλανδία: «Κηρύξτε την ανεξαρτησία σας»

Social Προχτές
Η ανάρτηση της Björk στους κατοίκους της Γροιλανδίας