E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το ηφαίστειο της Αίτνας «κατηφορίζει» σιγά σιγά προς τη θάλασσα

Τι μέτρησε μελέτη Βρετανών επιστημόνων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/3/2018 | 12:45

Το ηφαίστειο της Αίτνας «κατηφορίζει» σιγά σιγά προς τη θάλασσα

Η Αίτνα στην ανατολική Σικελία, το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, «γλιστράει» ολόκληρη προς τη θάλασσα της Μεσογείου με μέσο ρυθμό 14 χιλιοστών το χρόνο, δηλαδή διανύει 1,4 μέτρα στη διάρκεια 100 ετών.

Αυτό επιβεβαίωσαν Βρετανοί επιστήμονες που μελετούν εδώ και δεκαετίες το ηφαίστειο και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ηφαιστειολογίας "Bulletin of Volcanology". Όπως είπαν, ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά που έχει παρατηρηθεί ένα ολόκληρο ενεργό ηφαίστειο να ολισθαίνει κατ' αυτό τον τρόπο.

Οι επιστήμονες έχουν τοποθετήσει στο ηφαίστειο ένα δίκτυο σταθμών GPS υψηλής ακρίβειας, έτσι ώστε να επιτηρούν τη συμπεριφορά του, καταγράφοντας ακόμη και μετακινήσεις μερικών χιλιοστών ή ανεπαίσθητες παραμορφώσεις του ηφαιστειακού κώνου.

Μετά από 11 χρόνια συλλογής στοιχείων, είναι πια φανερό, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι το ηφαίστειο μετακινείται σε κατεύθυνση ανατολική-νοτιοανατολική προς την παράκτια πόλη του Τζάρε που απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα. Η Αίτνα φαίνεται σα να «τσουλάει» πάνω σε μια πλαγιά με πολύ μικρή κλίση ενός έως τριών μοιρών, πιθανώς επειδή «κάθεται» πάνω σε ασθενή εύκαμπτα ιζηματογενή πετρώματα.

Οι γεωλόγοι δήλωσαν ότι η κατάσταση χρειάζεται προσεκτική παρακολούθηση, επειδή μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένους κινδύνους στο μέλλον. Παρατηρήσεις σε ανενεργά ηφαίστεια, που έχουν παρόμοια συμπεριφορά, έχουν δείξει ότι μπορεί ξαφνικά να εμφανίσουν κατάρρευση στην πλευρά τους προς την κατεύθυνση της ολίσθησης, με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος για καταστροφικές κατολισθήσεις.

«Θα έλεγα ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αιτία για ανησυχία, αλλά είναι κάτι που πρέπει συνεχώς να παρακολουθούμε, ιδίως για να δούμε αν υπάρχει κάποια επιτάχυνση σε αυτή την κίνηση προς τη θάλασσα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, ο γεωλόγος δρ Τζον Μάρεϊ της Σχολής Γεωεπιστημών του Ανοιχτού Πανεπιστημίου της Βρετανίας, ο οποίος μελετά την Αίτνα εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, σύμφωνα με το BBC.

Ο Μάρεϊ ανέφερε ότι αν σε μερικά χρόνια ο ρυθμός ολίσθησης των 14 χιλιοστών ετησίως (που δεν είναι σταθερός, αλλά αυξομειώνεται από χρόνο σε χρόνο) διπλασιασθεί, τότε αυτό θα αποτελέσει ένα σαφές προειδοποιητικό σημάδι. Αν, από την άλλη, ο ρυθμός μετακίνησης προς τη θάλασσα μειωθεί στο μισό, τότε δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Οι γεωλόγοι επεσήμαναν ότι η συσσώρευση του τεκτονικού στρες μπορεί να πάρει αιώνες ή και χιλιετίες, έως ότου το ηφαίστειο φθάσει σε ένα κρίσιμο σημείο μερικής κατάρρευσης. Προς το παρόν πάντως, δεν υπάρχουν καθόλου ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο πρόκειται να συμβεί σύντομα στην Αίτνα, συνεπώς ερευνητές καθησύχασαν ότι δεν πρέπει να ανησυχούν ούτε οι ντόπιοι ούτε οι τουρίστες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Της έλεγαν ότι δεν θα τα καταφέρει ποτέ: Πώς η Cher έγινε θρύλος κόντρα σε όλους

E-Daily 3.Left 30.04.2026
Από τη φτώχεια, τη δυσλεξία και την απόρριψη μέχρι τα Όσκαρ και την παγκόσμια κορυφή – Η απίστευτη ζωή της γυναίκας που δεν σταμάτησε ποτέ να πιστεύει στον εαυτό της

Έξαλλη η Κατερίνα Καινούργιου με ψεύτικη AI φωτογραφία: «Δεν είναι δικό μου παιδί»

E-Daily 3.Left Χτες
Η παρουσιάστρια καταγγέλλει παραποίηση εικόνας μέσω τεχνητής νοημοσύνης σε μια από τις πιο ευαίσθητες περιόδους της ζωής της

Η Γκάμπιγια Καραμπινάιτε τρέλανε το ΣΕΦ στο Ολυμπιακός

E-Daily 3.Left Χτες
Η μαζορέτα που κέρδισε την καρδιά του Μπλόσομγκεϊμ

Ο Τραμπ έγινε τώρα και χρυσό άγαλμα με υψωμένη γροθιά

Παράξενα Χτες
«Κολοσσός» 4,5 μέτρων στήθηκε σε γήπεδο γκολφ στο Μαϊάμι – Πώς η διαμάχη με το γλύπτη το κράτησε σε αποθήκη

Ταϊβάν: Οδηγός λεωφορείου ξέσπασε σε κλάματα ‑ Διαφώνησε με επιβάτιδα για μια στάση

E-Daily 3.Left Χτες
Όλα ξεκίνησαν όταν μια επιβάτις κατηγόρησε τον οδηγό ότι προσπέρασε τη στάση της παρόλο που εκείνη υποστήριζε ότι είχε ειδοποιήσει

Η στιγμή που περαστική διασταυρώνεται με σερβιτόρα ‑ Της έσπασε δόντι με τον δίσκο

E-Daily 3.Left Χτες
Ο ιδιοκτήτης του καφέ ζήτησε τη βοήθεια του κόσμου για τον εντοπισμό της γυναίκας που χτύπησε αναίτια την υπάλληλο

Ο πρώην της Κιμ Καρντάσιαν Ray J δήλωσε ότι έχει κάνει σeξ με περισσότερες από 12.500 γυναίκες

Media Χτες
Ήμουν σίγουρος για τις 10 χιλιάδες και στόχευα για τις 11 χιλιάδες, πρόσθεσε ο τραγουδιστής

Λένα Δροσάκη: «Από θαύμα ζούμε και οι δύο, γέννησα στον 8ο μήνα»

E-Daily 3.Left Χτες
«Υπήρξε μεγάλη ταραχή, ο τρόπος που έγινε», εξομολογήθηκε η ηθοποιός

Eurovision 2026: Πότε θα γίνει η πρώτη πρόβα της Ελλάδας

Eurovision Χτες
Ο Ακύλας με το «Ferto» αναμένεται να διαγωνιστεί στον Α` Ημιτελικό στις 12 Μαΐου

Φειδίας Παναγιώτου: Κάνει giveaway προσκλητήρια για τον γάμο του – Ανοιξε πλατφόρμα για αιτήσεις!

Tabloid Χτες
Ο Φειδίας Παναγιώτου και η Στυλιάνα Αβερκίου, αύριο Πέμπτη, 30 Απριλίου πρόκειται να παντρευτούν στην ρωσική εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό