E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αλλάζει η βαθμολογία στο σχολείο – Τέλος στο παραδοσιακό 20άρι

Οι προτάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι

Δημοσίευση 26/1/2018 | 17:13

Αλλάζει η βαθμολογία στο σχολείο – Τέλος στο παραδοσιακό 20άρι

Χωρίς τέλος φαίνεται ότι είναι τα σενάρια για τις αλλαγές στην εκπαίδευση. Εν μέσω συσκέψεων για αλλαγές στις Πανελλαδικές Εξετάσεις το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται σε μείωση μαθημάτων στο λύκειο και σε αλλαγή του συστήματος βαθμολόγησης των μαθητών. Η εικοσάβαθμη κλίμακα από 1-20 φαίνεται ότι θα αλλάξει. Στο «τραπέζι» του διαλόγου έχουν πέσει βαθμολογίες , που χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό, όπως το ABC ενώ δεν αποκλείεται και η κλίμακα από το 1-5.

«Είναι αναγκαίο να αλλάξει ο τρόπος βαθμολόγησης. Ο συγκεκριμένος τρόπος βαθμολόγησης που ισχύει στην Ελλάδα δεν ακολουθείται στις υπόλοιπες χώρες, ως επί το πλείστον. Αντιθέτως εφαρμόζεται το A,B,C, βαθμοί από το 1 έως το 5 , αλλά με πολύ μικρότερα διαστήματα στη βαθμολόγηση» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Δια Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας Παυσανίας Παπαγεωργίου, μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

«Για να μπορέσουμε να περάσουμε στο επόμενο στάδιο για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, είναι αναγκαίο να προσαρμόσουμε και τον τρόπο βαθμολόγησης μέσα στο σχολείο. Με λιγότερα μαθήματα, με ένα Νέο Λύκειο που βοηθάει στη γνώση και στη δημιουργία ενός σωστού ανθρώπου δεν χρειαζόμαστε πλέον αυτό το πολύ συγκεκριμένο σύστημα βαθμολόγησης των μαθητών από 1-20» πρόσθεσε.
Οι αλλαγές που σχεδιάζονται για το λύκειο

Το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει μεγάλες αλλαγές στο λύκειο και ιδιαίτερα στην Β' και Γ' τάξη.

Στη Β' λυκείου εισάγονται τις επόμενες χρονιές δυο νέα μαθήματα, των Φυσικών Επιστημών (μάθημα διαθεματικής προσέγγισης μέσω της Φυσικής, της Χημείας και της Βιολογίας) και των Κοινωνικών Επιστημών (που θα περιλαμβάνει Ιστορία και Πολιτειακή Αγωγή).

Στην Γ' λυκείου μελετάται εάν τα μαθήματα κορμού θα είναι ένα (Γλώσσα) ή δύο (Γλώσσα και Ιστορία), συν δυο ακόμη μαθήματα επιλογής ανά κατεύθυνση και ένα ακόμη επιλογής για τη έκδοση του απολυτηρίου.

Οι αλλαγές που σχεδιάζονται για το Δημοτικό

Για τους μαθητές της Α' και Β' τάξης Δημοτικού προβλέπεται μόνο προφορική περιγραφική αξιολόγηση. Ο δάσκαλος της τάξης με τη λήξη κάθε τριμήνου θα ενημερώνει τους γονείς των μαθητών για την πρόοδό τους. Στο Βιβλίο Μητρώου και Προόδου δεν καταχωρίζεται καμία βαθμολογία και οι στήλες για τις τάξεις αυτές στο εν λόγω βιβλίο παραμένουν κενές.

Στο τέλος του διδακτικού έτους συμπληρώνονται με την ένδειξη «Προάγεται» ή «Επαναλαμβάνει την τάξη». Στις Γ ́ και Δ ́ τάξεις Δημοτικού προβλέπεται περιγραφική αξιολόγηση σε συνδυασμό με κλίμακα βαθμολογίας ως ακολούθως: Άριστα (Α), Πολύ καλά (Β), Καλά (Γ), Σχεδόν καλά (Δ).

Στο Βιβλίο Μητρώου και Προόδου καταχωρίζεται η βαθμολογία με τα σύμβολα των λεκτικών χαρακτηρισμών, δηλαδή με τα κεφαλαία γράμματα Α, Β, Γ και Δ.
Η διαδικασία αυτή τηρείται και στους ελέγχους προόδου των μαθητών.

Κατά την έκδοση των αποτελεσμάτων, στο Βιβλίο Μητρώου και Προόδου αναγράφεται μόνο η λέξη «Προάγεται».

Στις Ε ́ και ΣΤ ́ τάξεις Δημοτικού προβλέπεται περιγραφική αξιολόγηση σε συνδυασμό με κλίμακα Βαθμολογίας που είναι λεκτική και αριθμητική, ως ακολούθως:
Άριστα (9-10),
Πολύ καλά (7-8),
Καλά (5-6),
Σχεδόν καλά (˂5).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στη Ρόδο: Μάνα και κόρη τα θύματα του φονικού τροχαίου στο Αφάντου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο οδηγός του άλλου οχήματος κρατείται από την αστυνομία

Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 2‑2: «Αυτοκτόνησε» ο ΠΑΟΚ και έχασε την 2η θέση μαζί με τα προκριματικά του Champions League

E-Daily 2.TopNews Χτες
Με τον χειρότερο δυνατό τρόπο έκλεισε η σεζόν για τους «ασπρόμαυρους»

Ρόδος: Δύο γυναίκες έχασαν τη ζωή τους όταν το αυτοκίνητο τους ανετράπη μετά από σφοδρή σύγκρουση

Ελλάδα Χτες
Τραγικό τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στην περιοχή της Αφάντου στην Ρόδο, με δύο γυναίκες να χάνουν τη ζωή τους έπειτα από σφοδρή σύγκρουση δύο οχημάτων

Αγιοι Ανάργυροι: «Είχα να καθαρίσω δυο μέρες, γι’ αυτό αντίκρισαν αυτές τις εικόνες» υποστήριξε η μητέρα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες είχε γίνει και στο παρελθόν ανώνυμη αναφορά για την οικογένεια, πριν από περίπου δύο χρόνια

H Starbucks απολύει εργαζόμενους στις ΗΠΑ και κάνει reset στην Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μεταφέρει μέρος του προσωπικού στο Νάσβιλ λόγω των χαμηλότερων φόρων και μισθών

Η Μαρία Καρυστιανού στον Αρειο Πάγο για το νέο κόμμα τη Δευτέρα – «Είναι επίσημο πλέον το ξεκίνημα»

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Γράφουμε όλοι μαζί τη σωστή και την καλή ιστορία» τόνισε, μεταξύ άλλων, η Μαρία Καρυστιανού

Μετρό: Σε ποιους σταθμούς αλλάζει από σήμερα το ωράριο λειτουργίας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Προσωρινές αλλαγές στη λειτουργία τεσσάρων σταθμών της Γραμμής 2 του Μετρό Αθήνας θα ισχύσουν από το βράδυ της Κυριακής 17 Μαΐου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ

Ποιος Έλληνας συνθέτης κρύβεται πίσω από τη μεγάλη νίκη της Βουλγαρίας στη Eurovision 2026

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Δημήτρης Κοντόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς, υπογράφει το «Bangaranga» που χάρισε στη Βουλγαρία την πρώτη της νίκη στον θεσμό.

Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε στις τουαλέτες στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Ελλάδα Προχτές
Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις